Optikai vs mechanikus kapcsolók

Bárki, aki sokat gépel, azt fogja mondani, hogy a mechanikus billentyűzet a helyes út. Egy dolog azonban egy kész mechanikus billentyűzet vásárlása, és egy másik dolog a mechanikus billentyűzet rajongója.

Ha a billentyűzet kapcsolóival kapcsolatban is különös figyelmet szentel, akkor tisztában lesz vele, hogy ma már nem csak mechanikus kapcsolók vannak a piacon. Ebben a cikkben a mechanikus és az optikai kapcsolókat hasonlítjuk össze, hogy meghatározzuk, melyik működik a legjobban az Ön számára.

Bár mindkét kapcsolónak ugyanaz az elve, működésük meglehetősen eltérő.

A mechanikus kapcsolók, ahogy a neve is sugallja, a kapcsolókon belül egy olyan mechanizmussal rendelkezik, amely egy rugó segítségével nyomja le a kulcsot a működtetési pontig, és regisztrálja a billentyűleütést. Fizikai érintkezés van a kapcsoló szára és az alatta lévő gomb között.

Az optikai kapcsolók is pontosan úgy működnek, ahogy az a névtől elvárható. Ahelyett, hogy a szár érintkezne egy gombbal az alján, valójában egy kis fénysugarat tör meg, amely billentyűleütést regisztrál.

A különböző megközelítések azt jelentik, hogy a két kapcsoló teljesítményében is különbségek vannak.

Összehasonlítjuk a két kapcsolót a következő öt paraméter alapján.

Működési sebesség

Mivel az optikai kapcsolók fénnyel működnek, általában gyorsabbak, mint a mechanikus kapcsolók, ha a billentyűleütés regisztrálásáról van szó. Ennek az az oka, hogy ahhoz, hogy egy mechanikus kapcsoló billentyűleütést regisztráljon, a kapcsolót egészen a működtetési pontig le kell nyomni, vagyis teljes hosszában meg kell haladnia.

A dolgok optikai oldaláról a billentyűleütést azonnal regisztrálja, amint a kapcsolószár és a billentyű működtetési pontja közötti fénysugár megszakad. Ez azt jelenti, hogy a billentyűleütést már regisztrálták, mielőtt elérné a működtetési hossz végét.

Olvasni:  A Samsung bemutatja az A53 5G-t Indiában: ár, specifikációk, megjelenési dátum
A Razer a legjobb optikai kapcsolók egyikét gyártja. | Forrás: Razer

Ennek ellenére egyes mechanikus kapcsolók, például a Cherry MX Red rövidebb működési távolságuknak köszönhetően meghaladhatják az optikai hosszt. Általában azonban az optikai kapcsolók gyorsabbak.

Tartósság

A tartósság az optikai kapcsolók újabb egyenes előnye. Mivel kevesebb a mozgó alkatrész, egy mechanikus kapcsoló átlagos élettartama 100 millió billentyűleütés körül mozog.

Ez nem jelenti azt, hogy a mechanikus kapcsolók nem olyan tartósak. A Cherry MX Red kapcsolók ismételten 100 millió billentyűleütésre vannak besorolva, de általában a klón vagy olcsóbb mechanikus kapcsolók körülbelül 50 millió billentyűleütést kibírnak, ami fele annak, amit bármely optikai kapcsolótól elvárnánk.

Hangszintek

A billentyűzet kapcsoló hangja meglehetősen fontos tényező a billentyűzet rajongói számára, és nyer a hagyományos mechanikus típusú kapcsolók számára.

Mivel az optikai kapcsolók fénysugarat használnak, és belül üregesek, általában meglehetősen zajosak és üres hangot adnak. Összehasonlítva néhány mechanikus kapcsolóval, a Cherry MX Blue (vagy klónjai) és az előállított hang sokkal teltebb, elnyomott és összességében jobb hangzású.

RedGear MK-881 mechanikus billentyűzet áttekintése: Kategóriájában a legjobb?A mechanikus billentyűzetek általában jobban szólnak a kapcsolótól függetlenül.

Arról nem is beszélve, hogy a mechanikus kapcsolók az Ön preferenciáitól függően halkabbak vagy hangosabbak lehetnek, így sokkal több lehetőség áll rendelkezésre a hangzás terén.

Ár, fajta és módosítási lehetőségek

Az optikai kapcsolók még meglehetősen újak a mechanikusakhoz képest, vagyis nincs annyi lehetőségük a kapcsoló típusára és módosítására (a kevesebb alkatrész miatt, és a fénysugarat sem lehet pontosan módosítani).

Ami a mechanikus kapcsolókat illeti, nemcsak viszonylag olcsók és könnyebben megtalálhatóak, hanem több száz, ha nem ezer különböző típusú kapcsolót gyárt számos gyártó, amelyek mindegyikének különböző működési pontja, hangja és működtetőereje van. Ez azt jelenti, hogy egy kis kutatással megtalálhatja a tökéletes kapcsolót az Ön használati esetéhez.

Olvasni:  A Disney Plus nem működik a Firestick-en: Gyors javítás

A mechanikus kapcsolóknak sokkal több módosítási lehetősége is van. Kicserélheti a rugókat, szárakat, sőt a kapcsolókat különféle kenőanyagokkal kenheti, hogy megváltoztassák hangprofiljukat és működtetőerejüket.

Általános érzés

A váltás kiválasztásakor az egyik legfontosabb tényező a gépelés közbeni általános érzés. Ha egy kapcsoló megfelel mindennek, amit szeretne, de nem kényelmes rá gépelni, akkor nincs értelme beszerezni.

Körülbelül minden billentyűzetformátumban található mechanikus kapcsoló.

A mechanikus kapcsoló „érzetét” egy optikai kapcsolóhoz képest nehéz megmagyarázni az interneten keresztül, legyen szó szövegről vagy videóról, és ezt Önnek is ki kell próbálnia. Ennek ellenére a mechanikus kapcsolók konzisztensebb és jelentősebb érzést nyújtanak optikai társaikhoz képest. Az optikai kapcsolók szinte üregesnek tűnnek (tervezésüknél fogva), és ebben a tekintetben elmaradnak a mechanikus kapcsolók mögött.

Optikai kapcsolók Mechanikus kapcsolók
Működési idő Gyorsabban Lassabb, mint az optikai kapcsolók
Működési hossz 1,2-1,5 mm
(kapcsolótól függően)
1,2-2,2 mm
(kapcsolótól függően)
Működtető erő 45g 45-60 gramm
Hangprofil Hangos és üres Hangos, néma vagy kattogó a kapcsolótól függően
Lehetőségek és elérhetőség Korlátozott elérhetőség Több száz különböző lehetőség a piacon
Moding lehetőségek Nem módosítható A módosítási lehetőségek között szerepelnek kenők, rugók és szárak.
Tartósság 100 millió billentyűleütés 50-100 millió billentyűleütés.
Árazás Drága Viszonylag olcsóbb

A válasz egyszerű, és valóban az Ön preferenciáitól függ. Javasoljuk, hogy próbálja ki mindkét kapcsolót, ha teheti, és válassza azt, amelyik jobban tetszik.

Ezt szem előtt tartva a mechanikus kapcsolók semmilyen módon nem hagyják cserben. Kényelmesen felveheti őket ízlése szerint, és olyan billentyűzetet kap, amely örömet okoz a gépelésben vagy a játékban. Főleg, ha játszol, a mechanikus kapcsolók továbbra is megfelelőek.

Olvasni:  Javítás: A Netflix nem működik Roku-n

Az optikai kapcsolók azonban felzárkóznak, és nem rossz lehetőség. Ha nem korlátozza a költségvetés vagy a rendelkezésre állás, és nem bánja az optikai kapcsolók üres hangját és érzését, akkor ezek is meglehetősen megbízható, hosszú élettartamú kapcsolók.

Új publikációk:

Ajánlott