Patanjali márkaépítési stratégiájának dekódolása

Ebben a blogban azt nézzük meg, hogy Patanjali márkaépítési stratégiája hogyan zavarta meg India FMCG-ipart.

India egyik legnagyobb FMCG cége, a Patanjali Ayurved az ország egyik legismertebb ájurvédikus és biotermékeket kínáló cége. A cég termékek széles skáláját értékesíti, beleértve az élelmiszereket, élelmiszereket, ruházati cikkeket, háztartási cikkeket és italokat.

Forradalmi termékeivel és szolgáltatásaival a Patanjali gyorsan nagy piaci részesedést és fogyasztói hűséget szerzett. Meteorikus emelkedést látott rövid időn belül. Ebben a blogban feltárjuk Patanjali márkaépítési stratégiáját, valamint digitális marketingstratégiáját.

Forrás

Hogy kezdődött az egész

Baba Ramdev és Acharya Balkrishna futurisztikus céllal indították útjára 2006-ban a Patanjalit. A céget azzal a céllal alapították, hogy vidéki és városi fogyasztókat egyaránt kiszolgáljanak.

Az alapítók azzal a szándékkal indultak, hogy a hétköznapi emberek életszínvonalának emelésével egészséges társadalmat teremtsenek. Céljuk, hogy úttörő, teljesen természetes termékeket fejlesszenek ki az akut betegségek megelőzésére és kezelésére. A legmodernebb technológiát számos ájurvédikus segédanyaggal és irodalommal ötvözték annak érdekében, hogy a természetes anyagokból a legjobb eredményeket érjék el.

Patanjali vegyszermentes gyógynövénytermékeket állít elő az összes termelési egységben. A Future Group szintén csatlakozott a Patanjali családhoz, ami megnövelte a teljes termelést és egy centralizáltabb logisztikai rendszert.

Patanjali márkaépítési stratégiája

A Patanjali érdekessége, hogy a legtöbb céggel ellentétben ők soha nem csak a hírességek támogatóira hagyatkoztak termékeik reklámozásában. Ehelyett Baba Ramdev, a cég alapítója egyben Patanjali arca is.

A jógaguru, Baba Ramdev már rengeteg embert inspirált arra, hogy jobb életet éljenek jógatáborai során. Tehát a kezdeti Patanjali vásárlók az ő követői voltak, akik nemcsak vásárlóként szolgáltak, hanem pozitív értékelésekkel segítették a cég marketingjét. A jógával és annak előnyeivel Baba Ramdev Indiát, annak történelmét és kultúráját is népszerűsíti előadásaiban.

A Patanjali termékek minden tulajdonsága azt bizonyítja, hogy természetesek, következésképpen jobbak versenytársaiknál. Nézzük a márkanevet és a logót: a „Patanjali” kifejezés egy második századi tudós, Maharishi Patanjali nevéből származik, akit a jóga atyjaként ismernek. Nem csak ez, hanem a márka emblémája is egy zöld és sáfrányos vonalat tartalmaz a név alatt, ami hazaszeretetet kelt a közönségben.

Olvasni:  Az Ön piacszegmentációs stratégiájának ellenőrző listája: 3 kulcsfontosságú művelet

Forrás

A 4-P keretrendszeren keresztül elmagyarázzuk, miért olyan híresek Patanjali márkaépítési stratégiái.

1. Termék

Patanjali helytelenítette azt a sztereotípiát, hogy az Ayurveda csak az időseknek szól, és elég menővé tette ahhoz, hogy a fiatalok elfogadják. A millenniálisokkal és a Z generációval való kapcsolat kialakítása érdekében Patanjali természetes és biotermékeket állított elő érdekes pörgéssel, mint például egres cukorka, csokoládé pehely, tészta stb. Sőt, a fiatal felnőtteket is megcélozták kiváló minőségű és vegyszermentes kozmetikumok és testápoló termékek gyártásával.

2. Ár

Patanjali árazása döntő szerepet játszott abban, hogy a vállalatot versenytársai elé helyezze. Más népszerű FMCG-cégek, mint például a Hindustan Unilever és a Procter & Gamble mindent megtesznek azért, hogy lépést tartsanak az erősödő versennyel és Patanjali termékeinek növekvő népszerűségével. Patanjali az ár-összehasonlítást hatékony marketingtaktikaként használja, miközben tájékoztatja az embereket az áruk felhasználásának előnyeiről. Egyértelműen felismerik, hogy magasabb árakkal nem tudják megragadni a célpiacot.

Forrás

3. Hely

A Patanjali India leggyorsabban növekvő FMCG vállalata, de ez nem akadályozta meg abban, hogy terjeszkedjen a szomszédos országokba, például Nepálba. Nepálban Patanjali gyártóüzemet üzemeltet. Ez a jól bevált kereskedelmi kapcsolat lehetővé teszi, hogy Patanjali gyorsan terjeszkedjen Nepálban.

Baba Ramdev kétségtelenül megpróbálja megelőzni a piacot számos más országban, miközben népszerűsége Indiában és Nepálban növekszik. A figyelemre méltó Rs forgalmának köszönhetően Patanjali készen áll arra, hogy elegendő forrással rendelkezzen a terjeszkedéshez és a növekedéshez. 30.000 koronát. Indiában ma már több ezer vállalkozás szállít Patanjali termékeket, és ezek közül az üzletek közül sok kizárólag Patanjalit árul, ami veszélyt jelent a helyi kiskereskedőkre.

4. Promóció

Míg Baba Ramdev befolyásos státusza miatt sok személy váltott Patanjali termékekre, egyre több indiai kezdett csatlakozni hozzá, miután megtudták, hogy a Patanjali termékek milyen előnyösek és megfizethetőek. Patanjali marketingkampányai mindig is arra összpontosítottak, hogy tájékoztassák az embereket arról, hogy Patanjali bevétele jótékonysági célokat szolgál, nem pedig bármely személy vagy vállalat számára.

Baba Ramdev megragadta a lehetőséget, és elkezdte befolyásolni az indiaiakat azzal, hogy információkat terjesztett az indiai FMCG-piacon fennálló árkülönbségekről és a gyógynövényes Patanjali termékek hatékonyságáról. Sikeresen megragadta a lehetőséget két kézzel, és jelentős változást hozott a Patanjali Ayurved márkaépítési stratégiájában. A márka ma már az e-kereskedelemen keresztül is kínálja termékeit, ezzel is bővítve elérhetőségét.

Olvasni:  Működő SEO: 10 módszer a blogbejegyzések optimalizálására

Patanjali digitális marketing stratégiái

Patanjali átfogó megközelítést alkalmaz a digitális marketingben. Számos digitális reklámot jelenít meg, amelyek célja termékeinek bemutatása, valamint annak hangsúlyozása, hogy mennyire egészségesek és természetesek. Kiemelkedő erőfeszítései eredményeként jelentős Instagram-követést gyűjtött össze.

A közzétett tartalom kiemeli ezen termékek egészségügyi előnyeit, valamint azokat a stratégiákat, amelyekkel beépíthetőek a mindennapi főzésbe. A Patanjali marketing erőfeszítéseinek nagy részét arra összpontosította, hogy meggyőzze a fiatalokat, hogy szeressék termékeit.

Ezenkívül Patanjali rutinszerűen Baba Ramdev-et használja márkanagykövetként a közösségi média bejegyzéseiben. Hatékonyan hozzáigazították tápláló termékeiket egy jógatanár imázsához, aki arról híres, hogy egészséges életmóddal enyhíti az ország gyakori betegségeit. Digitális marketingjei révén biztosította, hogy ez az imázs megmaradjon, és hogy ez a stratégia jelentősen befolyásolja az ügyfeleket.

Patanjali minden kampányát aprólékosan tervezték meg. Patanjali nagy kutatásokat végez a megcélzott demográfiai adatokkal kapcsolatban, hogy megértse, milyen üzenetet kell közvetítenie a hirdetési kampányain keresztül. Segít abban is, hogy a vállalat megértse, melyik marketingplatform lenne a leghatékonyabb a stratégiájához.

Patanjali SWOT-elemzése

SWOT-elemzés szükséges a Patanjali mint márka alapos megértéséhez. A SWOT a Strengths, Weaknesses, Opportunities és Threats rövidítése. Ez az elemzés egy olyan menedzsment eszköz, amely a vállalat pozitív és negatív lehetőségeit vizsgálja.

A Patanjali egy egyedülálló vállalat, számos képességgel, amint azt mutatja, de veszélyekkel és problémákkal is szembe kell néznie. Az alábbiakban értékeljük őket.

1. Patanjali erősségei

Alapító

Baba Ramdev, egy hindu spirituális guru Patandzsali alapító atyjaként ismert. Ő a hajtóereje a márka gyors terjeszkedésének. Befolyásos státuszát arra használta fel, hogy a vásárlókat az ő áruinak megvásárlására ösztönözze. A guru sikeresen bővítette a vállalat fogyasztói bázisát az indiai társadalom vallási, erkölcsi, etikai és spirituális aspektusainak felhasználásával. Ha Baba Ramdev nem lett volna Patanjali márkanagykövete, talán nem lett volna olyan népszerű ma.

Árazási stratégia

Patanjali árazási stratégiája előnyt kínál a versenytársakkal szemben. A márka hatékonyan keltette fel India szegény és középosztályának érdeklődését és odaadását. A termékek körülbelül 20-30%-kal olcsóbbak, mint a versenytársaiké. A pénztárcabarát termékek könnyen beszerezhetők, és a korlátozott pénzügyi forrásokkal rendelkező fogyasztók kedvelik őket. Patanjali riválisai nehezen tudnak lépést tartani egy ilyen kedvező árazási tervvel.

Olvasni:  Hirdetésszöveg: Szakértői útmutató a Google Ads szövegíráshoz

Új termékek bevezetése

A Patanjali egy csomó új terméket dobott piacra. Tehéntej, ízesített tej, túró, író és sajt már kapható a cég tejipari részlegétől. A cég hivatalos sajtóközleményében közölte, hogy a bevezetés első napján négyezer liter tejet termelt.

Patanjali emellett elindította a Paridhan nevű ruházati márkát, amely az FMCG szektorban elért figyelemre méltó sikere után behatol a ruházati iparba. A vállalat az egyik legfontosabb szükségletet, a ruházatot vette célba, válaszul a megnövekedett aggodalmakra, amelyek a ruházati cikkek más országoktól való függését okozzák.

Forrás

A Patanjali most fagyasztott zöldségeket, például borsót, csemegekukoricát és vegyes zöldségeket árul. Jelenleg közvetlen versenyben áll a McCain Foodsszal is. A Patanjali piacra dobta a Divya Jal nevű csomagolt ivóvíz márkát is. Emellett a cég karbamidmentes borjútakarmányt, valamint napenergia-termelést kíván biztosítani.

Ayurvédikus és gyógynövényes termékek

A Patanjali ügyesen kombinálta az Ayurveda és a növényi összetevőket. Marketingstratégiája a gyógynövénytermékekre helyezi a hangsúlyt, különös tekintettel a természetes és szerves anyagok előnyeire. Patanjali Swadeshi termékeit kedvelik és széles körben fogyasztják az indiai közönség. Az, hogy a márka termékcsaládjaiba természetes elemeket is bevont, versenyelőnyhöz juttatta versenytársaival szemben.

2. Patanjali gyengeségei

Túlzott termékkínálat

Patanjali terméktömbje túlságosan nagy. Ezen termékek egy része nyereséges, míg mások nem. A változatos termékportfólió ellenére csak néhány termék, például a sampon és a fogkrém termel jelentős bevételt. Emiatt a vállalatnak fokozatosan ki kell számolnia vagy meg kell szilárdítania az alacsony nyereségű tételeket, hogy jelentős bevételeket érjen el.

Alsó elosztói árrés

A Patanjali üzleti stratégiáit úgy alakították ki, hogy elsődlegesen a mennyiségre, mint a nyereségességre összpontosítson. Más fogyasztási cikkekkel foglalkozó vállalatokkal összehasonlítva kisebb haszonkulcsot biztosít a forgalmazóknak.

Korlátozott jelenlét a nemzetközi piacon

Patanjali eddig leginkább az indiai piacra koncentrált. Baba Ramdevnek globális közönsége van. A vállalatnak tehát fontolóra kell vennie a terjeszkedést a különböző régiókban újabb piacokra.

3. Lehetőségek Patanjali számára

Bio és természetes termékek

Egyre több fogyasztó választja a bio- és természetes termékeket. Patanjalinak most többet kellene befektetnie biomezőgazdasági iparába, különösen abból a szempontból, hogy felhívja a figyelmet termékei egészségügyi előnyeire és veszélymegelőző képességeire.

Olvasni:  A SoftBank segített a FirstCry-nek 220 millió dollárt összegyűjteni az indiai IPO során

Globális piacok

Egy olyan vállalat számára, mint a Patanjali, a globális piacok termékeny talajt biztosítanak a terjeszkedéshez. A spiritualitás és bármi, ami a misztikához kapcsolódik, népszerű az afrikaiak, ázsiaiak és közel-keletiek körében. A vállalatnak jegyzeteket kell készítenie többek között Haldiramtól, Amultól és Daburtól, és hasonló stratégiát kell végrehajtania. Baba Ramdevnek köszönhetően a cég közvetlen kapcsolatban áll a jógával. Ezért képes más országokban is fejlődni, ahol a jóga általános gyakorlat.

4. Patandzsali fenyegetései

Viták

Patanjali számos botrányba keveredett. A Patanjali legújabb reklámstratégiája az ún Putrajeevak Beej, amely a meddőség gyógyítását ígérte. Bár a márka nem biztosította nyíltan az embereket egy fiúgyermekről, sokan azt állítják, hogy a termék neve „fia életére” utal. A hatalmas felháborodás miatt kormányzati vizsgálat indult. Sokan szorgalmazták a termék értékesítésének betiltását. Ez rontotta a márka hírnevét, és negatív hatással volt a bevételekre.

Negatív nyilvánosság

Amikor a nepáli Gyógyszerügyi Hivatal nyilvános közleményt adott ki Patanjalinak, és azt állította, hogy egyes gyógyszerei „nem megfelelő minőségűek”, a vállalat súlyos válsággal szembesült. A válság következtében a cég jó hírneve megsérült, ami kedvezőtlen szóbeszédhez vezetett.

Patanjali nagy feltűnést keltett az FMCG-iparban a kezdetek óta. Minden lépését aprólékosan megtervezték, hogy maximalizálják a márkában rejlő lehetőségeket. Patanjali márkaépítési stratégiájának köszönhetően a vállalat az elmúlt évtizedben hatalmas követőket gyűjtött össze. Néhány kudarc ellenére a cég továbbra is gyors ütemben növekszik, és mára a leggyorsabban növekvő vállalat Indiában.

Kulcs elvitelek

  • A Patanjali az egyik legnagyobb és leggyorsabban növekvő FMCG vállalat Indiában.
  • Az egyes kampányok reklámszövege a tömegek érzelmeit vonzza, mivel India ősi ájurvédikus kultúrájából merít.
  • A cég kizárólag ájurvédikus és 100%-ban biotermékeket forgalmaz.
  • A Patanjali hirdetési stratégiája arra irányul, hogy tájékoztassa az embereket arról, hogy a megszerzett bevételt kizárólag jótékonysági célokra használják fel Indiában.

GYIK

1. Miért vásárolnak az emberek a Patanjali termékeket?

A legtöbb ember szívesebben vásárol Patanjali termékeket, mivel ezek 100%-ban természetesek és sokkal olcsóbbak, mint más márkák.

2. Mit tanulhatunk Patandzsalitól?

Patanjali hirdetési stratégiájából megtudhatjuk, hogy ahelyett, hogy kizárólag a versenytársakra koncentrálnánk, fontos a saját játékunk fejlesztésére összpontosítani.

3. Milyen a Patanjali reklámstratégiája?

Patanjali India ősi ájurvédikus bölcsességét használja fel termékeinek előállítására és reklámozására. Marketingének nagy része arra összpontosít, hogy a termékeket kellően érdekessé tegye a fiatalok számára.

Új publikációk:

Ajánlott