PDF SEO: 6 tipp a Google számára történő optimalizáláshoz

A PDF-fájlok megjelenhetnek a Google keresési eredményei között, ami azt jelenti, hogy optimalizálhatja a PDF-fájlokat, hogy előrébb helyezze őket a keresőmotorok eredményoldalain, így nagyobb organikus forgalmat generálhat.

De amikor arról van szó, hogy megértsük, hogyan bánik a Google a PDF-ekkel, sok kérdés merül fel, például, hogyan szervezi a Google a különféle PDF-eket? Mi a helyzet a fájlok belsejében lévő képekkel? Hogyan működnek a linkek, és a webhelytulajdonosok eldönthetik, hogyan jelenjenek meg?

Ez a cikk választ ad a PDF-fájlok keresőmotorokban való jobb megjelenésével kapcsolatos minden kérdésére. Ebben a PDF SEO útmutatóban hat alapvető tippet osztok meg a PDF-fájlok láthatóságának javításával a Google-on és más keresőmotorokon.

A Google feltérképezi a PDF-eket?

Igen, a Google feltérképezi és indexeli a PDF-eket. Google 2001-ben kezdte el indexelni a PDF-fájlokat, és jelenleg több száz millió PDF-t felölelő indexel büszkélkedhet.

Amikor a Googlebot, a keresőmotor webes feltérképező robotja egy webhely feltérképezése közben PDF-fájlba ütközik, feldolgozza a PDF-fájl tartalmát, hogy megértse annak relevanciáját és megfelelően indexelje.

Íme egy példa a “” keresési lekérdezésreseo kezdő útmutató”, ahol a Google PDF-et ad vissza az organikus keresési eredmények között:

Itt a PDF innen Academia.eduamelyet sikeresen indexeltek és rangsoroltak:

Fontos azonban megjegyezni, hogy nem minden PDF-et kezelnek egyformán – a Google elsősorban a szöveges tartalmat indexeli a PDF-eken belül.

Ha a szöveg képként van beágyazva, a Google használhatja Optikai karakter felismerés (OCR) algoritmusok a szöveg kinyeréséhez és az indexbe való felvételéhez.

Olvasni:  Miért "túl sokáig tart egy webhely válaszolni" & Hogyan javítható

Például az alábbi képen az OCR-algoritmus az egyes szavakat és azok határolódobozait bontja ki.

Kép forrása: Google

Hogyan optimalizáljuk a PDF-eket SEO-hoz

A PDF-fájlok keresőoptimalizálása számos kulcsfontosságú lépést foglal magában, amelyek biztosítják, hogy PDF-fájljai könnyen felfedezhetők legyenek, és jó helyen szerepeljenek a keresőmotorok eredményei között.

Íme a lépések a PDF-fájlok sikeres SEO-optimalizálásához:

Írjon kulcsszóban gazdag címet

Használjon releváns kulcsszavakat a PDF címében, hogy a keresőmotorok és a felhasználók egyértelműen megértsék a PDF-fájlt. Közölje a PDF elsődleges témáját vagy témáját a címben, és válasszon kulcsszavakat, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a dokumentum tartalmához.

A jobb SEO-pontszám érdekében helyezze el a legfontosabb kulcsszavakat a cím elejére, és használjon használható kifejezéseket, például „útmutató”, „tippek”, „bevált gyakorlatok” vagy „stratégiák”, hogy jelezze, hogy a PDF gyakorlati betekintést nyújt. (Tipp: Használja a Ahrefs kulcsszókutató eszközt, hogy megtalálja a legjobb kulcsszavakat PDF-fájljához.)

Ha a PDF-fájl egészséges főzési receptekről szól, győződjön meg arról, hogy a cím tartalmazza a kulcsszavakat, például “Egészséges receptek,” “Főzési tippek” vagy adott ételek nevei.

Például, Mi energiák sütirecept-gyűjteményüket PDF-nek nevezték el: “A sütikönyv.

Adjon hozzá hivatkozásokat a releváns weboldalakhoz

Adjon hozzá a PDF-ben található belső hivatkozásokat a releváns weboldalakhoz, hogy javítsa a felhasználó utazását, és további információkat biztosítson. Az olvasók összekapcsolása a releváns weboldalakkal javítja a navigációt a dokumentumon belül, és kontextuális kapcsolatokat hoz létre a tartalomelemek között.

Ezek a linkek hozzájárulnak a jobb keresőoptimalizáláshoz azáltal, hogy jelzik a PDF-fájl relevanciáját a keresőmotorok számára, és ösztönzik a felhasználók elköteleződését.

Ha például a PDF-ben a digitális marketing trendjeit tárgyalja, akkor a kapcsolódó blogbejegyzésekre, esettanulmányokra vagy webhelye releváns oldalaira mutató hivatkozásokat tartalmazhat.

A hivatkozások bevonása interaktívabb és tájékozottabb közönséget segít elő, lehetővé téve az olvasók számára a kapcsolódó témák és kiegészítő anyagok felfedezését, ami végső soron növeli a PDF általános értékét és összekapcsolhatóságát a tágabb digitális környezetben.

Olvasni:  A Google Analytics hozzáadása a WordPresshez

Használjon fejléccímkéket a tartalom felosztásához

Különböző fejléccímkék használata a tartalomban fokozza annak vizuális vonzerejét, és SEO-barátabbá teszi.

A fejlécek strukturált hierarchiát hoznak létre, amely segít az olvasóknak és a keresőmotoroknak megérteni az Ön információinak rendszerezését. Ez javítja a tartalom általános olvashatóságát, és jelzi a keresőmotoroknak a különböző szakaszok fontosságát és kapcsolatát.

Például, ha a PDF egy “Útmutató kezdőknek a fotózáshoz,” használja a H1 címkét az elsődleges címhez és a H2 címkéket az olyan alszakaszokhoz, mint a “A fényképezőgép alapjai,” “Összeállítási tippek” és “Szerkesztési technikák.

Ez a fényképezési útmutató a Carleton Egyetem megfelelően használja a különböző címsorcímkéket a PDF-ben található információk megjelenítéséhez:

A H1-H3 címkék alkalmazása kettős célú stratégia, amely hozzájárul a jobb felhasználói élményhez, és pozitívan befolyásolja a tartalom keresőmotor-optimalizálását.

Illessze be a releváns képeket

A felhasználóbarát képek PDF-dokumentumába foglalása stratégiai PDF SEO gyakorlat, amely javítja a tartalom általános vizuális vonzerejét és érthetőségét.

A releváns képek megragadják az olvasó figyelmét, és vizuális segédeszközként funkcionálnak, amelyek megerősítik és megvilágítják a dokumentumban bemutatott információkat.

Például, ha a PDF-fájl a „Kertészeti tippekről” szól, építsen be növényeket, eszközöket és kertészeti elrendezéseket, hogy kiegészítse az írott tartalmat.

Az alábbi PDF képernyőkép a Alamanc kezdőknek szóló útmutatója a kertészkedéshez PDF releváns képeket használ a koncepció részletes magyarázatára.

Adjon hozzá alternatív szöveget a képekhez

Az alternatív szöveg kulcsfontosságú a kisegítő lehetőségek és a keresőoptimalizálás javításában.

Ez egy olyan leíró szöveg, amely olyan képekhez kapcsolódik, amelyek kulcsfontosságú kisegítő lehetőségekként szolgálnak, és értékes információkat nyújtanak a képernyőolvasót használó látássérült felhasználóknak.

Olvasni:  Bemutatkozik a MagicBuddy: egy mesterséges intelligencia által hajtott csevegőbot a Telegram számára – Üzleti

Ugyanakkor SEO szempontból az alt tag szöveges jelzésként szolgál a keresőmotorok számára, segítve őket a képek tartalmának és kontextusának megértésében. A jól kidolgozott alternatív szövegek használata biztosítja, hogy a képek pozitívan járuljanak hozzá az általános felhasználói élményhez, és megfelelően indexelve és rangsorolva legyenek a keresőmotorok eredményei között.

Például, ha a PDF-fájlja tartalmaz egy képet, amely az otthoni edzés gyakorlatait mutatja be, az alternatív szövegnek le kell írnia a kép tartalmát.

Példa:

Otthoni edzés gyakorlatok

A PDF-fájlok tömörítése a méret csökkentése érdekében

A tömörített PDF-ek gyorsabb letöltést és megjelenítést tesznek lehetővé a fájlméret csökkentésével, ami különösen fontos a lassabb internetkapcsolatot használó vagy a tartalmat mobileszközökről elérő felhasználók számára.

Ez zökkenőmentes és hatékony interakciót eredményez a dokumentummal, minimalizálja a betöltési késéseket, és jelentősen hozzájárul a jobb felhasználói élményhez.

Használjon olyan eszközöket, mint pl Comperss2Go a fájlméret csökkentése, miközben a tartalom tiszta és olvasható marad. Ez különösen fontos látványelemeket vagy nagy felbontású képeket tartalmazó PDF-fájlok esetén.

Miért nem ideálisak a PDF-ek a SEO számára, és mit tegyünk helyette?

Annak ellenére, hogy ez a cikk a PDF SEO bevált módszereit javasolja, a PDF-ek nem SEO-barátok, és az első lehetőség az, hogy PDF-ek helyett HTML-weboldalakat hozzon létre.

Íme néhány oka annak, hogy a PDF-fájlok miért nem tekinthetők ideálisnak a SEO számára, és milyen alternatív stratégiákat alkalmazhat:

Korlátozott szövegkivonás

A PDF-fájlok gyakran tartalmaznak képekbe ágyazott szöveget, ami kihívást jelent a keresőmotorok számára a tartalom kinyerése és megértése. Bár a keresőmotorok olyan algoritmusokat használnak, mint például az OCR (magyarázat a cikk elején), előfordulhat, hogy a szövegkivonás nem mindig megfelelő.

Ellentétben a HTML-tartalommal, ahol a szöveg könnyen elérhető, előfordulhat, hogy a PDF-fájlokban a képeken belüli szöveg nem indexelhető pontosan.

Mi a teendő helyette: Amikor csak lehetséges, szöveges információkat HTML formátumban jelenítsen meg webhelyén. Ez lehetővé teszi a keresőmotorok számára a tartalom hatékonyabb feltérképezését és indexelését.

Olvasni:  Kiterjesztett valóság marketing: mi ez és miért javíthat rajta...

A reszponzív tervezés hiánya

A PDF-fájlok nem alkalmazkodnak jól a különböző képernyőméretekhez és eszközökhöz. Előfordulhat, hogy nem biztosítanak optimális felhasználói élményt a mobileszközökön, ami döntő tényező a SEO rangsorolásában, különösen azért, mert a mobilbarátság jelentős rangsorolási tényező a keresők számára.

Mit tegyek helyette: Optimalizálja webhelye kialakítását a reagálóképesség érdekében. Győződjön meg róla, hogy tartalma könnyen elérhető és olvasható különféle eszközökön, beleértve az okostelefonokat és táblagépeket is.

Korlátozott interaktivitás

A PDF-ek interaktivitása korlátozott a weboldalakhoz képest. A keresőmotorok előnyben részesítik a felhasználók elkötelezettségét, és az interaktív elemek, például az űrlapok vagy a dinamikus tartalom jobban kezelhetők HTML-ben.

Mit tegyek helyette: Integráljon interaktív elemeket közvetlenül weboldalaiba HTML, CSS és JavaScript használatával. Ez növeli a felhasználók elkötelezettségét, és pozitívan járul hozzá a SEO-hoz.

URL-struktúra és linkelési kihívások

A PDF-ben található URL-ek gyakran összetettek és nehezen olvashatók. Ezenkívül előfordulhat, hogy a PDF-ben található hivatkozásokat a keresőmotorok nem olyan jól követik és nem értik meg, mint a hagyományos HTML-hivatkozásokat.

Mit tegyek helyette: Használjon egyértelmű és leíró URL-eket weboldalaihoz. Győződjön meg arról, hogy a belső linkelési struktúrája jól megalapozott a HTML-tartalomban.

Kisegítő lehetőségek

Bár erőfeszítéseket lehet tenni a PDF-fájlok hozzáférhetővé tételére, gyakran nem nyújtanak zökkenőmentes élményt a fogyatékkal élők számára. Ez hatással lehet a SEO-ra, mivel a keresőmotorok előnyben részesítik az elérhető és felhasználóbarát tartalmakat.

Mit tegyek helyette: A hozzáférhetőség prioritása a HTML-tartalomban. Használjon szemantikus HTML-t, kínáljon szöveges alternatívákat a multimédiás tartalmakhoz, és győződjön meg arról, hogy webhelye megfelel a követelményeknek hozzáférhetőségi szabványok.

Következtetés

A PDF SEO művészetének elsajátítása kulcsfontosságú lépés a dokumentumai láthatóságának és hatásának maximalizálásában a Google és a keresőmotorok eredményoldalain.

Ezen legjobb PDF SEO-stratégiák megértésével és kihasználásával képessé teheti tartalmát arra, hogy felkeltse a keresőmotorok figyelmét, és jobb és hozzáférhető felhasználói élményt biztosítson.

Új publikációk:

Ajánlott