QHD vs FHD: Melyiket válassza?

Kíváncsi lehet a teljes nagyfelbontású (FHD) és a négyes nagyfelbontású (QHD) kifejezésekre. Az előbbi 1080p, az utóbbi pedig 1440p néven is ismert.

Mindegyik különbözik a másiktól, és a megalapozott döntés meghozatalához ismerni kell a két határozat közötti alapvető különbséget. Ebben a cikkben részletesen elmagyarázzuk a QHD és az FHD felbontásokat. Íme, mire fogunk kitérni:

Mi az az FHD?

Kezdjük a teljes nagyfelbontású (FHD) magyarázatával. Az FHD felbontása 1920 x 1080 pixel, ami vízszintesen 1920, függőlegesen 1080 pixelt, összességében pedig 2 073 600 pixelt jelent.

Az FHD-t 1080p-nek is nevezik, mivel függőlegesen 1080 pixeles vonalak vannak. Az FHD az egyik legszélesebb körben használt felbontás a számítógép-monitorokon és TV-képernyőkön.

Tisztességes és éles képminőséget kínál 16:9-es képaránnyal. Ezt a képarányt a legtöbb szélesvásznú TV használja. Ezenkívül az FHD-képernyők megfizethetőek és pénztárcabarátok, kevesebb energiát fogyasztanak, és javítják az akkumulátor élettartamát.

A legtöbb esetben az emberek FHD-monitorokat csatlakoztathatnak laptopokhoz vagy játékeszközökhöz, mivel az FHD-monitorok a legtöbb eszközzel kompatibilisek, és a felhasználók nem szembesülnek méretezési problémákkal.

Ennek ellenére az FHD felbontásnak van néhány hátránya is:

  • Alacsonyabb pixelsűrűség: A QHD-vel összehasonlítva az FHD felbontásban kevesebb pixel van, így előfordulhat, hogy a képminőség nem tűnik tökéletesnek. Érezhet némi elmosódást és pixelezést. Bár a legtöbben nem veszik észre az ilyen változásokat, a professzionális művészek és videószerkesztők valósághűbb képminőséget szeretnének.
  • Kevesebb képernyőterület: A kevesebb képernyőterület miatt az FHD-monitorok csak korlátozott számú alkalmazást és ablakot férnek el a képernyőn. Ez akadályozhatja a termelékenységet és a többfeladatos munkavégzést.
  • Kevésbé jövőbiztos: Lehet, hogy az FHD megfizethető és kevésbé energiaigényes, de kevésbé jövőbiztos, mint a QHD.
Olvasni:  Loomly vs Buffer: melyik közösségimédia-kezelő eszközt válassza?

Mi az a QHD?

A QHD a quad nagyfelbontású, 2560 x 1440 pixeles felbontású mozaikszó rövidítése. Az összes képpont 3 686 400 a képernyőn. 1440p néven is ismert, mert vízszintesen 1440 pixeles vonalakkal rendelkezik.

A QHD is ugyanazzal a 16:9-es képaránnyal rendelkezik, de több pixelt tartalmaz, mint az FHD. Ez azt jelenti, hogy a képek meglehetősen élesek és részletesek, és hasznosak a videószerkesztés és a művészek számára. A játékosok is szeretik a QHD képernyőket, mivel a megtekintési élmény éles, pixelezés és elmosódás nélkül.

Ezenkívül a QHD képernyők frissítési gyakoriságot és adaptív szinkronizálási technológiát kínálnak; ezért a játékosok és a videószerkesztők csökkent képernyőszakadásnak és dadogásnak lehetnek tanúi.

Ezenkívül a QHD képernyők több ingatlant tartalmaznak, ezért több ablak is elfér, és jobbak a többfeladatos munkavégzéshez.

Nem arról van szó, hogy a QHD képernyők nem nélkülözik a hátrányaikat. Íme néhány hátránya a QHD képernyőknek:

  • Drága: Az FHD képernyők olcsóbbak és megfizethetőek. A QHD képernyők azonban nem pénztárcabarátok, és előfordulhat, hogy külön kell fizetni ezekért a pixelekért.
  • Igényes: Mivel a QHD képernyők több pixelt és több energiát kínálnak, gyorsan lemeríthetik az akkumulátort. Ezenkívül néha szükség lehet a grafikus kártya frissítésére vagy a beállítások csökkentésére.
  • Kevésbé kompatibilis: A QHD monitorok kevésbé kompatibilisek a régebbi kábelekkel és eszközökkel. Az emberek arról is beszámoltak, hogy bizonyos méretezési problémákkal szembesülnek, és gyakran a képek homályosnak tűnnek.
Vonatkozás Full High Definition (FHD) Quad High Definition (QHD)
Felbontás 1920 x 1080 pixel (1080p) 2560 x 1440 pixel (1440p)
Összes pixel 2 073 600 képpont 3 686 400 pixel
Képarány 16:9 16:9
Képminőség Tisztességes és éles Éles és részletes
Másik név 1080p 1440p
Profik Megfizethető, pénztárcabarát, kevesebb energiát fogyaszt, kompatibilis a legtöbb eszközzel Éles és részletgazdag képek, jobbak videószerkesztéshez és játékhoz, több ingatlan a többfeladatos munkavégzéshez, nagyobb frissítési gyakoriság és adaptív szinkronizálási technológia
Hátrányok Alacsonyabb pixelsűrűség, kevesebb képernyőterület, kevésbé jövőbiztos Drága, energiaigényes, kevésbé kompatibilis a régebbi kábelekkel és eszközökkel, lehetséges méretezési problémák és elmosódás
Alkalmazások Gyakran használják különféle eszközökben, beleértve a laptopokat és a játékeszközöket Előnyben részesítendő a nagy felbontást és részletes látványt igénylő feladatokhoz, mint például a videószerkesztés és a játék
Kompatibilitás A legtöbb eszközzel kompatibilis, kevesebb méretezési probléma Kevésbé kompatibilis a régebbi kábelekkel és eszközökkel, lehetséges méretezési problémák
Ár Általában megfizethetőbb Általában drágább
Energiafelhasználás Kevesebb áramot fogyaszt Gyorsan lemerítheti az akkumulátort
Felhasználói tapasztalat Alkalmas általános használatra és rendszeres feladatokra Előnyben részesítik a kiváló minőségű látványt és fokozott játékélményt igénylő feladatokhoz

QHD vs FHD: Melyiket válassza?

A QHD és az FHD lenyűgöző képminőséget kínál, és a kettő közötti választás az Ön személyes preferenciáitól, munkafolyamatától és költségvetésétől függ.

Olvasni:  Trello vs Asana: Melyiket válasszák az ügynökségek...

Választhatja a QHD-t, ha fantasztikusabb képminőséget, ingatlant és teljesítményt szeretne anélkül, hogy a költségvetéssel törődne. Amint azt korábban kifejtettük, a QHD képernyőket kedvelik a játékosok, a videószerkesztők, a programozók és a multitaskerek.

A napi feladatokhoz FHD-képernyőket kell választania. Kapsz egy megfelelő képernyőt, amely több ablakhoz illeszkedik, és megfelelő képminőséget biztosít. Az online tartalomközvetítőknek és a diákoknak tetszik.

Reméljük, hogy ez a cikk segít megérteni a QHD és az FHD közötti különbséget.

Új publikációk:

Ajánlott