Rövid útmutató a tartalomelemzéshez

Tartalomjegyzék

 • Bevezetés
 • A tartalommarketing mérőszámainak 4 típusa
  • Forgalom
  • Konverziós arányok
  • Eljegyzési arányok
  • Előfizetői szám növekedése
 • Következtetés
 • Kulcs elvitelek
 • GYIK

Milyen alapvető mérőszámokat kell követnie a tartalommarketing sikerének méréséhez? Ez a blog felvázolja, mire kell figyelni.

A szavaknak hatalmas ereje van a marketing világában. A kiváló minőségű tartalom forgalmat irányíthat webhelyére, hasznos és releváns információkat adhat meglévő és leendő ügyfeleinek, és mindenekelőtt növelheti a márka iránti érdeklődést. Azonban minden tartalommarketing-kampány sikerét releváns tartalommarketing-elemzésekkel kell mérni, amelyek kommunikálni tudják az erőfeszítései megtérülését.

Ahogy a márkák egyre jobban felismerik ezeket az előnyöket, egyre elkötelezettebben fektetnek be a tartalommarketingbe. De a hagyományos marketingrendszerekkel ellentétben a tartalommarketing nem hoz azonnali eredményt. Ez az oka annak, hogy a márkák gyakran nem képesek felfogni a tartalommarketing azonnali megtérülését, mert az ritkán eredményez makrokonverziót (például egy e-kereskedelmi webhelyen végrehajtott értékesítést). A tartalommarketing olyan dolog, amelyet egy ideig folyamatosan ápolni kell.

A tartalommarketing-stratégiája idővonalától függetlenül számszerűsítened és mérned kell kampányaid sikerét a tartalommarketing teljesítményelemzésével. Ez az értékelés kulcsfontosságú a tartalommarketing sikere szempontjából. Sőt, ezek az adatok felhasználhatók a jövőbeli stratégiák fellendítésére is.

A tartalommarketing számos blokkból áll – kezdve a közönségkutatástól a tartalom ütemezéséig, létrehozásáig és terjesztéséig. Ha ezekkel az építőelemekkel a helyükön van, akkor bizonyos eredményeket érhet el. De hogyan fogja nyomon követni ezeket az eredményeket? Minden a tartalommarketinged teljesítményét meghatározó mérőszámokon múlik. Ha többet szeretne megtudni ezekről a tartalommarketing mérőszámokról vagy tartalomelemzésről, olvasson tovább.

Olvasni:  10 készség a tartalomírói sikerhez

A tartalommarketing mérőszámainak 4 típusa

Sokféleképpen mérheti fel tartalommarketing-erőfeszítései sikerét. Az eredmények néha nagyon nyilvánvalóak lehetnek. Például, ha stratégiai blogjainak célja, hogy több érdeklődőt szerezzenek hírlevelei számára, sikerük könnyen tükröződni fog az e-mailes hírlevél-feliratkozások számának növekedésében. Nézzük részletesebben a tartalommarketing mérőszámok típusait, a továbbiakban:

1. Forgalom

Az online tartalma forgalom nélkül értelmetlen lesz. A forgalom minden olyan tartalom éltető eleme, amelyet vállalkozása online tesz közzé. Más szóval, a jól átkutatott blogbejegyzései semmit sem jelentenek, ha az emberek nem landolnak a webhelyén. Ezért a forgalom olyan tartalomelemző, amelyet nem engedhet meg magának. A forgalom elemzésekor ossza fel ezeket az adatokat kisebb részekre, hogy jobban megértse tartalmai teljesítményét. Keresse meg a következőket a forgalmi adatok között:

 • : Keresse meg az oldalát felkereső felhasználók teljes számát.
 • : Ez a statisztika azt mutatja meg, hogy webhelye egy oldalát hányszor tekintették meg.
 • : Ez azt mutatja meg, hogy hány egyedi néző látogatta meg az oldalát. Például, ha egy bizonyos felhasználó négyszer kereste fel az oldalt, akkor ez összevonódik, és egy megtekintésnek számít az egyedi oldalmegtekintések tekintetében.

Forrás

Ezzel az információval megbecsülheti az oldalain érkező forgalom mennyiségét. A mélyebb betekintés érdekében tovább elemezheti ennek a forgalomnak a forrását. Ha például nagy forgalom érkezik egy adott régióból vagy városból, akkor a következő blogbejegyzését az adott helyen élő emberek megszólítására lehet szabni. Vagy ha jelentős forgalmat kap egy adott közösségi média platformról, például a Facebookról, akkor a következő blogbejegyzése kifejezetten a Facebook-felhasználóknak szólhat.

2. Átváltási arányok

Leegyszerűsítve: a konverziók teljes száma osztva azon hirdetéskattintások számával, amelyek ugyanabban az időszakban konverziókká követhetők. A konverziók nem egyenlőek a webhely forgalmával. Nagyszerű, ha forgalom van az oldaladon, ami azt jelenti, hogy az emberek felkeresik a webhelyedet és olvassák a blogjaidat. De mit csinálnak ezek után? Arra kattintanak, hogy többet olvashassanak tartalmaiból? Reagálnak a cselekvésre való felhívásodra – például feliratkoznak a hírleveledre, vagy követnek téged a közösségi médiában? A legtöbb márka által keresett konverziók potenciális ügyfeleket és/vagy közvetlen értékesítést foglalnak magukban. De Ön dönti el, mi minősül konverziónak. Előfordulhat, hogy egyes kampányok konverzióként számolják az értékesítéseket, míg mások csak a tudatosság növelését célozzák. Ha egyértelmű szándékkal közelít az ilyen tartalomelemzéshez, jobban megértheti a tartalommarketinget.

Olvasni:  SEO alapjai: Útmutató a hallgatóknak az online jelenlét kialakításához

Fontos tartalommarketing-mutatók a konverzió méréséhez:

3. Eljegyzési arányok

Az elköteleződés egy olyan mérőszám, amely megmutatja, mennyire hatékony vagy ragyogó a tartalom, és mennyi időt tölt átlagos vásárlója a webhelyén. Ez a mutató márkánként változhat. Hagyományosan azt szeretné, ha a potenciális ügyfelek a lehető legtöbb időt töltenék a webhelyén, hogy több tartalmat fogyaszthassanak. Vagy, még körültekintőbben, szeretné a potenciális ügyfeleket a lehető leggyorsabban egy értékesítési weboldalra irányítani. Összességében tisztában kell lennie azzal, hogy az ügyfelek hány oldalt néznek meg webhelyén, és mennyi időt töltenek rajtuk.

Az elköteleződési tartalommarketing mérőszámai a következők:

4. Előfizetői/követői számának növekedése

Ha márkaként közösséget szeretne építeni, ez a mutató rendkívül fontos az Ön számára. Ez megmutatja, hány feliratkozót tudott megérinteni egy adott kampányon vagy űrlapon keresztül. Sok marketingszakember cselekvésre ösztönzést használ felugró ablakokban, űrlapokon és más típusú marketingtartalomban, hogy rávegye az embereket, hogy regisztráljanak szolgáltatásaikra. Ezek segítenek nekik felvenni a kapcsolatot a potenciális ügyfelekkel, és felhasználni ezt az interakciót további promóciókhoz és hirdetésekhez. Így az előfizetők számának növekedése egy egyszerű numerikus mérőszám, amely segítségével rendszeresen nyomon követheti növekedését.

Következtetés

Ez a négy tartalommarketing-elemzés és mérőszám nemcsak a stratégiák megalapozottabb megfogalmazásában segít, hanem lehetővé teszi a tartalommarketing hatékonyabb bemutatását is ügyfelei számára. A mutatók nyomon követésével és a statisztikák összehasonlításával megértheti, hogy a kampány mely részét kell tovább vizsgálni, és melyik részét kell javítani. Most, hogy megvannak a követendő tartalommarketing-mutatók, érdemes elolvasni az általunk javasolt tartalommarketing-teljesítménymérő eszközöket.

Összefoglalva: tartsa szemmel a számokat, és gondolja át stratégiáit, amikor és amikor szükséges.

Olvasni:  Mi az a lakossági proxy és hogyan működik: előnyei és hátrányai

Kulcs elvitelek

 • A tartalommarketing ma minden márka marketingstratégiájának alappillére. A tartalommarketing erőfeszítések azonnali megtérülését azonban nem mindig lehet megérteni, mivel az ritkán eredményez makrokonverziót, így a tartalommarketing teljesítményelemzése elengedhetetlen bármely tartalommarketing-stratégia sikerének méréséhez.
 • Néhány tartalommarketing-mérőszám, amely találóan számol be egy tartalommarketing-kampány teljesítményéről, a forgalom, a konverziók, az elköteleződés és az előfizetők számának növekedése.
 • A piacon különféle tartalommarketing-elemző eszközök állnak rendelkezésre a kampányok teljesítményének nyomon követésére.

GYIK

1. Mi az a tartalommarketing elemzés?

A mai vállalkozásoknak néhány kulcsfontosságú tartalommarketing-mutató követésével kell mérniük tartalommarketing-erőfeszítéseik sikerét. Ezt a folyamatot tartalomelemzésnek nevezik. Néhány ilyen tartalommarketing-elemzés és -mutató a következőket tartalmazza:
1. Fogyasztási mutatók
2. A mutatók megosztása
3. Lead generálási mutatók
4. Értékesítési mutatók

2. Miért fontos a tartalommarketing elemzés?

A tartalommarketing napjainkban egy vállalkozás teljes marketingtervének elválaszthatatlan részévé vált. A stratégiák megvalósítása után azonban nagyon fontos azok nyomon követése is. A tartalommarketing elemzése és mérőszámai nagy szerepet játszanak a tartalommarketinges erőfeszítései sikerének mérésében, és ennek megfelelően a jövőbeli stratégiák újratervezésében.

3. Hogyan méri a tartalommarketinget?

A tartalommarketing mérésének néhány módja a tartalommarketing-elemzések és mérőszámok követése, például:
1. Az Ön által megszerzett webhelyforgalom
2. Kapott részvények
3. Új feliratkozók
4. Önnél felmerülő eladások

4. Milyen példák vannak a tartalommarketingre?

A különféle tartalommarketing platformok közé tartoznak például a blogok, a közösségi média, az e-mailek, a podcastok, az infografikák stb. A tartalommarketinggel foglalkozó egyes márkák közé tartozik a Dunzo, a Coca-Cola, a RazorPay stb.

Új publikációk:

Ajánlott