SaaS biztonsági bevált gyakorlatok: Felhasználói adatok védelme

Napjaink digitális korszakában számos online alkalmazást és szolgáltatást használunk, amelyeket általában Software as a Service (SaaS) néven ismerünk. Néhány példa a SaaS-szolgáltatásokra: a BigCommerce, a Google Workspace, a Salesforce és a Dropbox. Bár ezek a szolgáltatások megkönnyítették az életünket, értékes adatainkat tárolják. Ha nem kezelik megfelelően, ezek a SaaS-szolgáltatások potenciális átjáróként szolgálhatnak az adatszivárgásokhoz.

Itt jönnek be a SaaS biztonsági bevált gyakorlatok. Néhány egyszerű, de hatékony gyakorlattal az ember könnyen megvédheti adatait.

Ebben az útmutatóban a SaaS biztonsággal kapcsolatos 6 legjobb gyakorlatot ismertetjük. Ezenkívül megvitatjuk a SaaS biztonság három szükséges rétegét is. Mindezek ismeretében hatékonyan védheti értékes adatait. Tehát használja ki ezt az informatív útmutatót, és kezdje el olvasni!

Mi az a SaaS biztonság?

A SaaS Security, más néven Software as a Service Security, fontos összetevője a felhőalapú SaaS-szolgáltatásokban tárolt adatok és alkalmazások védelmének. A SaaS, például a Google Workspace, a Dropbox vagy a Salesforce felbecsülhetetlen könnyedséget kínál, de tárolják a fontos adatainkat. Ezeknek az adatoknak az adatsértéssel szembeni védelme nagyon fontos, és a SaaS Security az adatok védelméről szól.

A SaaS Security területén bevezetünk néhány bevált intézkedést és gyakorlatot az adatok védelme és a magánélet megőrzése érdekében. Olyan, mint egy erős védőpajzs, amely megvédi a felhasználói adatokat a visszaélésektől.

A SaaS biztonság három fontos rétege

Ha a SaaS Securityre gondol, az olyan, mint egy nagy és erős épület, három réteggel, hogy minden biztonságban legyen belül. Hasonlóképpen, a SaaS Security három védelmi réteggel rendelkezik. Ezek a rétegek együttműködnek az adatok biztonságának megőrzése érdekében. Itt van ez a három réteg:

Olvasni:  Hogyan befolyásolja az oldalsebesség a SEO-t

A kisvállalkozások leggyakoribb kiberbiztonsági hibái

Az infrastruktúra a SaaS Security alapja. Ez a technológiai verem alsó részében használt szoftver. Minden arról szól, hogy hol találhatók SaaS-szolgáltatásai. Az erős és védő infrastruktúra azt jelenti, hogy erős biztonsági alapokkal rendelkezik. Az infrastruktúra elsősorban adatközpontokat és szerverbiztonságot foglal magában.

A következő réteg a hálózati biztonság. Ez a legérzékenyebb és legsebezhetőbb a biztonsági fenyegetésekkel szemben. Ez a réteg alapvetően biztosítja a kapcsolatok biztonságát, amikor az emberek kapcsolatba lépnek a termékkel. Ennek a rétegnek a védelme nagyon fontos az érzékeny adatok védelme érdekében. Ehhez győződjön meg arról, hogy rendelkezik automatizált eljárásokkal a lehetséges problémák észlelésére, rögzítésére és azonnali értesítésére.

A SaaS biztonság harmadik és utolsó rétege az alkalmazás- és szoftverbiztonság. Ez a réteg a kliens és a szerver oldalon is működik. Az adatok tárolására és megosztására harmadik féltől származó alkalmazásokat és szoftvereket használunk. Tehát a SaaS Security erre a rétegre összpontosít, amikor más szervezetekkel együttműködik.

A legjobb 6 SaaS biztonsági bevált gyakorlat

SaaS biztonsági bevált gyakorlatok: Felhasználói adatok védelme

A SaaS Security bevált gyakorlatainak megvalósítása fontos a felhasználói adatok biztonságának és védelmének megőrzése érdekében. Íme a 6 legjobb SaaS biztonsági gyakorlat, amely segíthet megőrizni adatai védelmét. Nézzük meg részletesen:

  • Azonosítsa a hozzáférés-felügyeleti vezérlőt

A SaaS Security első bevált gyakorlata a hozzáférés és a felügyelet ellenőrzése. Ez arról szól, hogy olyan irányelveket és intézkedéseket hozzunk, amelyek biztosítják, hogy csak a megfelelő személy férhessen hozzá az Ön adataihoz. Ebben a lépésben számos programnak tudnia kell, hogy „Ki” és „Mikor” valaki hozzáfért az Ön adataihoz. Az adatokhoz való hozzáférés korlátozásával jelentősen csökkentheti az adatszivárgás kockázatát. Az IAM-vezérlők megvalósításához kövesse az alábbi irányelveket:

  • Hozzon létre felhasználói hitelesítési protokollokat.
  • Felhasználói hozzáférés-szabályozás beállítása.
  • Szerepalapú hozzáférés-vezérlés megvalósítása.
  • Hozzon létre egy biztonságos jelszót.
  • Hozzon létre ellenőrzési nyomvonalakat.
  • Rendszeresen frissítse a biztonsági beállításokat.
Olvasni:  A rózsák pirosak, megvan a deet: íme február legjobb WordPress-tweetjei

Niket Sharma, a társaság társalapítója szerint Összehasonlítási útmutatóm, egy legjobb értékelésű marketingblog: „A következő fontos SaaS biztonsági gyakorlat az adattitkosítás. A titkosítás az adatokat olyan kóddá alakítja, amely csak kulccsal olvasható. A tárolt és az elküldött adatok titkosításával erős védelmi réteget ad hozzá.”

A SaaS-alkalmazások többnyire TLS-t vagy Transport Layer Security-t használnak az adatok továbbítása érdekében. A TLS egy erős biztonsági protokoll, amely titkosítja adatait az interneten keresztül.

A nyugalmi adatok titkosítása szintén fontos az adatok biztonsága érdekében, amikor azokat adatbázisokban vagy szervereken tárolják. Különféle adattitkosítási algoritmusokat használhat az adatok védelmére a SaaS-alkalmazásokban.

Egy másik nagyszerű lehetőség a biztonságos titkosításhoz a VPN használata. Próbáljon meg olyat választani, amelyik a legjobban megfelel az Ön igényeinek. Például, ha Mac számítógépet használ, válasszon egy olyan szolgáltatást, amely jól működik a macOS rendszerrel, és ha a választott operációs rendszer a Windows, akkor válasszon egy VPN Windowshoz.

  • A felhasználói adatok biztonsági mentése több helyen

A SaaS Security másik bevált gyakorlata az adatok rendszeres biztonsági mentése több helyen. Az adatok rendszeres biztonsági mentésével megvédheti adatait a véletlen törléstől és bármilyen kibertámadástól. Ehhez automatizált biztonsági mentési rendszerek is használhatók. Ezek a rendszerek biztosítják, hogy az adatok megelőzése és védelme érdekében rendszeresen készüljenek biztonsági mentések.

Fontos, hogy figyelemmel kísérje a szervezeten belüli és kívüli adatmegosztást. Segít megvédeni adatait a jogosulatlan adatmegosztástól és a szokatlan tevékenységektől. Ehhez használhatja a valós idejű megfigyelést és az adatmegosztási tevékenységek auditálását SaaS-alkalmazásaival. Segít elérni a jogosulatlan hozzáférést és az adatszivárgást. Beállíthat értesítéseket is a szokatlan adatmegosztási mintákról. Segíthet jelezni a potenciális biztonsági fenyegetéseket is.

Olvasni:  A lassú WordPress beépülő modulok észlelése és a nagy teljesítmény biztosítása

Az erős és egyedi jelszó használata az egyik legjobb SaaS biztonsági gyakorlat. Használjon nagy- és kisbetűket, számokat és speciális karaktereket tartalmazó jelszót. Ezenkívül hosszúnak kell lennie, és nem tartalmazhat könnyen kitalálható információkat, például születésnapokat és neveket. Ezenkívül hajtson végre kétlépcsős azonosítást, amely a jelszó mellett további ellenőrzést is igényel. Ez egy másodlagos biztonsági réteget ad az adatok biztonságának és védelmének megőrzéséhez. Ezért az erős jelszó vagy egy robusztus jelszókezelő kiválasztása kulcsfontosságú a SaaS biztonságának fokozása szempontjából.

  • Oktassa ügyfeleit és alkalmazottait

A legtöbb kiberbiztonsági fenyegetés emberi hibákból fakad. Tehát az oktatás fontos gyakorlat a felhasználói adatok védelmében. Ehhez rendszeresen kell képezni és oktatni az ügyfeleket és az alkalmazottakat a SaaS Security legjobb gyakorlatairól. Ennek az oktatásnak tartalmaznia kell az adathalász kísérletek felismerését, a gyanús letöltések elkerülését és a szoftverfrissítést. Ne feledje, hogy a jól tájékozott felhasználó a legjobb védekezés a kiberfenyegetések ellen.

Utolsó szavak!

A vállalkozásoknak bevált SaaS biztonsági gyakorlatokat kell alkalmazniuk, hogy biztosítsák a felhasználói adatok védelmét a potenciális fenyegetésekkel szemben. Ahogy egyre több kiberbűnözésről számolnak be, a szervezeteknek meg kell védeniük szoftvereiket és alkalmazásaikat. A felhasználói adatok több helyen történő biztonsági mentése, az adatmegosztás figyelése, valamint az ügyfelek és alkalmazottak oktatása segíthet többrétegű védekezés kialakításában a kiberfenyegetések ellen az adatok titkosításával és erős jelszavak használatával a hozzáférés-felügyelet azonosítása után.

Új publikációk:

Ajánlott