SEO elemző fizetési útmutató

Ez a cikk ahhoz az átfogó útmutatóhoz kapcsolódik, amelyet a SEO fizetésekről írtunk. Ebben az útmutatóban több forrásból származó adatokat kombináltunk, hogy meghatározzuk az átlagos keresőoptimalizálási fizetést 86 636 USD évente az Egyesült Államokban.

Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk a SEO elemző szerep. Sokféle SEO-szerep létezik egy digitális ügynökségben (és az ügyféloldalon), de általában a SEO-elemzőknél kezdi meg karrierjét a legtöbb SEO-szakember. Más szóval, ez általában egy belépő szintű vagy junior szerepkör a legtöbb szervezetben.

A valóságban sok digitális ügynökség a SEO elemző funkciót tágabb szerepkörbe sorolja be, például digitális elemzőként vagy adatelemzőként. Bár ezek a szerepkörök tágabbak, és potenciálisan több digitális tudományterületet is átlépnek (pl.: SEM/PPC, közösségi média, CRO stb.), ez a cikk elsősorban a tisztán SEO-központú elemzői szerepekre összpontosít.

Mi az a SEO elemző?

A SEO elemzők, más néven SEO stratégák felelősek a SEO projektek kutatásáért, tervezéséért, jelentéséért és optimalizálásáért. Ügynökségi környezetben ez a személy a tervezési/stratégiai csapatban vagy a digitális csapatban is szerepelhet.

Bob Kehoe -tól Használja ki a marketinget jól leírja a szerepet:

“A SEO elemzők felkészítik webhelyét az indexelésre, és javítják a rangsorolását azáltal, hogy elemző eszközökkel átkutatják az elérhető rengeteg adatot. Ezután következtetéseket vonnak le, ötleteket adnak a fejlesztéshez, és megvalósítják ezeket az ötleteket.”

Noha a SEO elemzők bizonyos végrehajtási feladatokat is elláthatnak, ahogy Bob mondja, ezek általában a SEO marketing stratégiai szempontjaira összpontosítanak. Ez magában foglalja a mélyreható kutatást és az adatfeldolgozást, a betekintések azonosítását és az adatok megvalósítható stratégiákká történő desztillálását a projekt/ügyfél üzleti céljainak előremozdítása érdekében.

Olvasni:  Plugin Audit: Hogyan állapítható meg, hogy a beépülő modulok lelassítják-e webhelyét

Nem gyakori, hogy a SEO elemző az egyetlen személy a SEO-val megbízott csapatban. Általában egy SEO specialistával vagy SEO tartalomíróval párosulnak, aki a végrehajtásra és/vagy a tartalom előállítására összpontosít.

Egy adott projektben általában sok SEO feladat párhuzamosan fut, így általában a SEO Analyst feladata, hogy mindent lemérjen, és megállapítsa, mi működött jól, mi nem, és mit kell módosítani/optimalizálni a jövőbeni tevékenységhez.

SEO elemző szerepek és felelősségek

Elsődleges feladatok:

 • Az oldalon belüli SEO auditálása és javaslatok megfogalmazása a teljesítmény javítására
 • Kulcsszókutatás lebonyolítása (optimalizálás és új lehetőségek azonosítása)
 • A mutatók és a keresőoptimalizálási teljesítmény elemzése a Google Analytics, a Google Search Console és más SEO eszközökben
 • Linképítési stratégiák kutatása és fejlesztése
 • A keresési eredmények és a keresési teljesítmény értékelése a főbb keresési csatornákon

Másodlagos feladatok:

 • Versenytársak elemzése annak érdekében, hogy azonosítsa a tartalmi hiányosságokat és a webhely szerkezetében és kialakításában fejlesztendő területeket
 • Tartalmi összefoglalók írása vagy javaslatok megfogalmazása a keresésre optimalizált tartalomkészítéshez
 • Kulcsszó-információk és SEO tanácsok nyújtása a szervezeten belüli többi csapat számára
 • A projekt átfogó eredményeinek, ütemtervének és eredményeinek kommunikálása
 • Legyen naprakész a SEO és a digitális marketing iparági trendjeivel, eszközeivel és gyakorlataival

SEO elemző fizetése

A SEO elemzők átlagos fizetése évi 54 144 USD az Egyesült Államokban. (forrás: ZipRecruiter)

A Junior SEO elemzők átlagos kezdő fizetése 23 500 USD évente. Ez magában foglalhatja a SEO-koordinátori és egyéb belépő szintű szerepköröket is. A vezető SEO elemzők fizetése akár magas is lehet 89 500 USD évente vagy magasabb, a szervezettől függően.

SEO elemzők fizetése az Egyesült Államokon kívül

Összevontunk és átlagoltunk több fizetési és fizetési benchmarking forrást, köztük CWJobs, Üvegajtó, IIDE, Valóban, PayScale, Fizetési szakértő és ZipRecruiter indikatív átlagos éves fizetés és sáv megadása a következő országok mindegyikére vonatkozóan:

 • Ausztrália: évi 76 935 AU $ 53 637 és 105 890 AU $ között
 • Brazília: évi 113 266 R$ 81 408 és 141 100 R$ között
 • Kanada: évi 49 132 CA$ 38 000 és 74 000 CA$ között
 • Franciaország: 55 872 euró évente 39 822 és 69 021 euró között
 • India: 2 32 000 ₹ évente, 2 és 2,5 l között
 • Pakisztán: 239 662 Rs évente, 50 000 Rs és 1 M Rs között
 • Fülöp-szigetek: 511 501 ₱ évente, 60 000 és 663 000 ₱ között
 • Szingapúr: évi 56 350 SG$ 33 000 SG$ és 102 600 SG$ között
 • Spanyolország: évi 40 000 euró, 29 000 és 51 800 euró között
 • Egyesült Királyság: 38 500 GBP évente, 30 500 és 60 600 GBP között
Olvasni:  Zenei visszamutató linkek: A zenész útmutatója, hogy visszamutató hivatkozásokkal lendítse fel vállalkozását

Hogyan lehetsz SEO elemző?

Mivel a SEO elemző általában belépő szintű szerepkör, ez a szerep tökéletes azoknak a marketingszakembereknek, akik a digitális marketingen belül egy szomszédos területről szeretnének a SEO-val foglalkozni. A keresőoptimalizálás felé vezető természetes karrierút általában a tartalommarketingen, a kreatív íráson vagy a fizetett médiaszerepeken keresztül vezet, amelyek funkcionálisan összefüggenek, és több kulcsfontosságú készségen átívelnek.

Azok számára, akik teljesen újak a marketing területén, vagy frissen diplomáztak, a SEO elemzői szerepkörön keresztül történő marketingszakmába való belépés fantasztikus kezdés, mivel ez egy nagy adatmennyiségű szerepkör. Az adatelemzés egy igazán alapvető készség, amely minden digitális marketingcsatorna alapját képezi. Vitathatatlanul a SEO a leghatásosabb digitális csatorna, tekintve organikus jellegét és a globális elérés képességét.

Ha keresőoptimalizálási elemzőként keres utat a keresőoptimalizálás felé, számos lehetőség kínálkozik a készségfejlesztésre ezen az izgalmas karrier úton:

1. Önképzés

Sok SEO elemző csak önképzéssel lép pályára. Ez magában foglalhatja a blogok olvasását, az online forrásokat, valamint a próba- és hibafolyamatot. A Ahrefs sok ilyen típusú alapozó tartalmat tesz közzé, hogy segítse a területen újonc marketingeseket vagy a szakképzettséget felkészítő embereket az alapvető SEO-fogalmak elsajátításában.

2. Formális oktatás

Számos rövid kurzus és workshop létezik a SEO osztálytermi vagy online tantermi környezetben való tanulására. A SEO elemző szerepkör adatvezérelt, így az elméleti tudás és a hagyományos oktatás megbízható módja lehet a készségfejlesztésnek, mivel ezek a készségek soha nem válnak irrelevánssá. Manapság még egyes egyetemek is kínálnak SEO-tanfolyamokat szélesebb körű marketingszakaik részeként.

3. SEO könyvek

A SEO-elmélet és az alapok bizonyos aspektusai örökzöldek, és nem hajlamosak megváltozni, míg más szempontok, különösen a Google algoritmusának, az alapvető frissítéseknek és a keresési technológiáknak a változásai körül folyamatosan változnak. Az elméletibb területeken a SEO Books jó kiindulópont lehet.

Olvasni:  Tetőfedés SEO: SEO tetőcégek és vállalkozók számára

Ha szeret új készségeket elsajátítani az elmélet olvasásával, akkor nézze meg útmutatónkat, amely a 15 legjobb SEO-könyvet tartalmazza, amelyeket olyan SEO-szakértők írtak, mint Matthew Capala, Tim Cameron-Kitchen és Julian Goldie.

4. SEO eszközök

A Ahrefs nagyszerű SEO eszköz minden kezdő SEO elemző számára. Ez az egyik legkedvezőbb árú SEO-eszköz a piacon, és tele van olyan funkciókkal, amelyekre egy SEO-elemzőnek nap mint nap szüksége van:

 • SEO auditálás
 • SEO bejáró
 • Kulcsszókövetés
 • Kulcsszókutatás
 • Tömeges elemzési eszközök

Előrelépés a SEO elemzők számára

Ha SEO elemzői szerepkörre való átálláson gondolkodik, akkor valószínűleg erre a kérdésre is gondol: ez jó pályaválasztás? Az egyetlen személy, aki erre valóban válaszolni tud, te vagy. Ha belevág ebbe az új szerepkörbe, és gyorsan szenvedélyessé válik a további tanulás iránt, akkor ez egyértelműen jó pályaválasztás az Ön számára. Minél mélyebbre merül, annál jobban alátámasztja, hogy jól illeszkedik.

Ettől eltekintve, van néhány egyéb objektív ok is, amiért a SEO elemzői szerepkör tökéletes lehet az Ön számára:

Globális kereslet + szakképzettség hiánya

Jól dokumentált és bizonyított készségek hiánya tapasztalható a digitális marketing teljes spektrumában. Ennek megfelelően Marketing Week tanulmányaz adatelemzés a 3. legmagasabb keresletű marketingkészség 2021-ben.

Valójában a kereslet a legmagasabb a magasabb beosztásokban, ami tovább növeli a felső és vezetői fizetéseket. Ezt súlyosbítja a növekvő digitális aktivitás, az e-kereskedelem felgyorsult elterjedése és a fogyasztói magatartás, amely az internetre költözik. Mindezzel a tevékenységgel több digitális marketing készségre van szükség.

De miért? A SEO elemző alkalmazásának üzleti célja végső soron az organikus webhelyforgalom növelése. Több forgalom = több lehetőség a konverzióra. Emiatt a SEO elemzők szorosan kapcsolódnak az üzleti ROI-hoz (befektetésarányos megtérülés), így bármely marketingcsapat nagyon fontos tagjai.

Olvasni:  5 egyszerű módszer az organikus rangsor figyelésére a keresőmotorokban

A SEO Analyst sikere a hasznosítható betekintések felfedezésében és az adatvezérelt stratégia megvalósításában segíthet a szervezetnek csökkenteni a PPC-től vagy más fizetett hirdetési tevékenységtől való függőségét.

Tiszta karrierút

Ez a cikk végül is a fizetésekről szól, de ne essen kétségbe, ha az első SEO elemzői állásajánlat az ebben az útmutatóban szereplő átlag alatt van. Ne feledje, hogy a SEO elemzők általában belépő szintűek, így a fizetése innentől csak emelkedhet. A keresőoptimalizálási fizetésekre vonatkozó teljes útmutatónkban megtekintheti, hogy a keresőoptimalizálási fizetések milyen magasak lehetnek. A SEO elemző karrierje az, hogy feljebb lép egy SEO-szakértői vagy SEO-menedzseri pozícióba, majd egy vezető beosztásba, például SEO igazgatói vagy SEO-vezetői pozícióba, ahol a fizetések könnyen megduplázhatják a SEO elemzői fizetést.

Folyamatosan fejlődő dinamikus szerepkör

A Google folyamatosan frissíti a keresési algoritmusát. A felhasználói viselkedés is folyamatosan változik, mivel minden évben fejlettebb eszközöket használunk. A szerep kétségtelenül egyre nagyobb kihívást jelent. Mile Živković, SEO elemző, GetVoIP.com egyetért. Szerinte a tartalom kedvéért tartalom létrehozása már nem elég a rangsoroláshoz.

“A verseny kiélezett, és folyamatosan felül kell múlnia a versenytársakat, valamint naprakésznek kell lennie a legújabb algoritmus-változásokkal.”

A munkavégzés, az élet és az ingázás módja is hatalmas változásokon ment keresztül az utóbbi időben. Mindezek a tényezők együttesen kihívásokkal teli és izgalmas feladatot jelentenek az élen tartásban. A mögöttes adatok megfejtése és felhasználása a jövőbeli SEO-stratégia megalapozása érdekében a SEO-elemző kulcsfontosságú feladata.

Új publikációk:

Ajánlott