SEO jelentési irányítópult: A SEO sikerének kulcsfontosságú mutatói (+ ingyenes sablon)

A keresőoptimalizálás sok digitális marketing kampány alapját képezi. Ezenkívül a SEO az egyik legjelentősebb tényező az organikus forgalom és a célzott leadek növelésében.

Egy sikeres SEO kampány létrehozása azonban többről szól, mint annak eldöntéséről, hogy mely kulcsszavakat célozza meg. Az idő múlásával a marketingszakembereknek képesnek kell lenniük több SEO mutató nyomon követésére és jelentésére a menedzsmentnek és az ügyfeleknek.

Itt jönnek jól a keresőoptimalizálási jelentéskészítési irányítópultok.

Mi az a SEO jelentési irányítópult?

Egyszerűen fogalmazva, a SEO jelentéskészítési irányítópult egy olyan eszköz, amellyel az ügynökségek és a vállalkozások nyomon követhetik és bemutathatják SEO kampányaik teljesítményét.

A keresőoptimalizálási jelentési irányítópult által követett mutatók némelyike ​​az organikus forgalom, a konverziók, a webhelyen eltöltött idő, a visszamutató linkek stb.

A keresőoptimalizálási jelentés irányítópultja egyesíti a különböző helyekről származó összes keresőoptimalizálási adatot (pl. Google Analytics, Google Search Console, Ahrefs, SEMrush, GMBstb.), és könnyen elérhető központi helyre rendezi az információkat.

Miért fontos a SEO jelentéskészítési irányítópult használata?

A SEO jelentéskészítési irányítópultok hasznosak, mert betekintést nyújtanak a webhelytulajdonosok számára a SERP-k teljesítményébe. Figyelmeztetésként is szolgálhatnak, hogy egy fontos SEO-mutatóra figyelni kell.

Például, ha egy SEO ügynökség észreveszi, hogy egy webhely legjobban teljesítő blogcikkje veszít a keresési rangsorolásból, akkor megpróbálhatja kideríteni a helyezési veszteség okát.

Kép forrása: Quora

Egy másik ok, amiért fontos a SEO jelentés irányítópultja használata, az az, hogy lehetővé teszi a marketingcsapatok számára, hogy bemutassák előrehaladásukat a felső vezetésnek és/vagy az ügyfeleknek.

Mi a különbség az irányítópult és a jelentés között?

Most talán azon tűnődsz:egy SEO jelentési irányítópult úgy hangzik, mint egy SEO jelentés?

És igen, mind az irányítópult, mind a keresőoptimalizálási jelentés lényegében ugyanazt az információt közvetíti, de van egy finom különbség a kettő között.

A SEO-jelentések általában összetettebbek és hosszadalmasabbak, míg a SEO-jelentések irányítópultja csak rövid, élő áttekintést ad bizonyos kulcsfontosságú mutatókról.

A keresőoptimalizálási jelentéskészítési irányítópult legfontosabb részei

Most, hogy jobban megértette, mi az a SEO jelentéskészítő irányítópult, és miért érdemes ilyet használni, beszéljünk meg néhány kulcsfontosságú részről, amelyekkel minden SEO marketing irányítópultnak rendelkeznie kell.

Olvasni:  Minőség vs. Mennyiség: Mi a fontosabb a blogírás és a társadalmi stratégia szempontjából?

Fontos megjegyezni, hogy minden vállalkozás egyedi, ezért különböző SEO-mutatókat kell tartalmaznia a keresőoptimalizálási jelentés irányítópultján.

Például egy nagy nemzeti e-kereskedelmi vállalatot jobban fog érdekelni a webhelyén megjelenő organikus konverziók száma, míg egy helyi hagyományos boltot jobban érdekel majd a helyi keresési eredmények között elért helyezése.

Organikus forgalom

A keresőoptimalizálási jelentéskészítés irányítópultjának első fontos része az organikus forgalom mutatója. Az organikus forgalom növelése valószínűleg minden keresőoptimalizálási stratégia egyik fő célja.

Azáltal, hogy meg tudja mutatni, hogy az organikus forgalom növekszik vagy csökken, az ügynökség biztosíthatja ügyfelei számára, hogy a SEO-ba való befektetésük megtérül.

Az ügyfelek pedig szeretik, ha azt látják, hogy webhelyük organikus forgalmat bonyolít.

A legfontosabb kérdések, amelyekre a SEO irányítópultnak választ kell adnia az organikus forgalommal kapcsolatban:

 • Mekkora organikus forgalmat ért el a webhely az elmúlt hónapban?
 • Csökkent vagy nőtt az organikus forgalom?
 • Mennyi volt a munkamenet átlagos időtartama az elmúlt hónapban?
 • Milyen eszközöket és böngészőket használtak a felhasználók egy webhely eléréséhez?

Ezeket a kérdéseket fontos feltenni, mert ha egy ügyfél webhelye nem generál elegendő organikus forgalmat, akkor az ügynökségnek számos dologra kell összpontosítania a fejlesztésre.

Lehet, hogy az oldal által megcélzott kulcsszavak túlságosan versenyképesek. Vagy talán nincs kereslet az oldal által megcélzott téma iránt.

A keresőoptimalizálási jelentéseket készítő irányítópultnak világosan jeleznie kell, hogy egy webhely mekkora forgalmat generál a fizetett marketingből, szemben a SEO-val és a digitális marketing egyéb formáival, például az e-mailekkel és a közösségi oldalakkal.

Kulcsszavak rangsorolása

A SEO-ból származó organikus forgalom fontos, de a legrelevánsabb kulcsszavak rangsorolása még fontosabb minden SEO kampány sikere szempontjából.

Az ügynökségnek képesnek kell lennie arra, hogy elmondja ügyfeleinek, hogyan javultak vagy csökkentek a célkulcsszavak helyezései egy bizonyos időszak alatt.

Ezen túlmenően, ha ügyfele webhelye nem rangsorol a célkulcsszavak alapján, akkor nem fog semmilyen konverziót elérni a SEO erőfeszítéseiből.

Ha megállapítja, hogy egy webhely nem rangsorol-e a célkulcsszavak alapján, az ügynökség áthelyezheti a hangsúlyt az adott témában több tartalom előállítására, vagy a már meglévő tartalomra mutató hivatkozások létrehozására.

Alapvető webes vitals metrikák

A Core Web Vitals olyan mérőszámok összessége, amelyek a webhely felhasználói élményét mérik.

Ezek a mutatók a Google általános oldalélmény-pontszámának részét képezik, és végső soron azok is mellett használják az összes többi rangsorolási jelüket.

Olvasni:  8 legjobb WordPress videobővítmény beágyazáshoz, optimalizáláshoz és aktiváláshoz

A keresőoptimalizálási jelentéskészítési irányítópultnak képesnek kell lennie valós idejű betekintést nyújtani a 3 alapvető webes vitals mutatóba:

 • Legnagyobb tartalmat tartalmazó festék (LCP)
 • Első beviteli késleltetés (FID)
 • Kumulatív elrendezéseltolás (CLS)

Ideális esetben a jelentéskészítési irányítópultnak összehasonlítást kell mutatnia az ügyfél webhelye és a versenytársak webhelyei között.

Ez jó jelzést ad arról, hogy az ügynökségnek a webhely bizonyos elemeinek, például a betöltési sebességének, bizonyos webhelyelemeinek, például a gomboknak és a mobil reagálóképességének javítására kell-e összpontosítania.

Azzal, hogy bemutatja, hogyan javította az ügyfelek alapvető webes vitaljait, megerősíti ügyfele azon felfogását, hogy tudja, mit csinál, és hogy értéket kap a pénzéért.

Céloldal-konverziók

Az organikus forgalomból származó konverziók mérése és bemutatása bármely SEO jelentés irányítópultjának végső célja.

A SEO-ból származó konverziók különféle formákban jelentkezhetnek, kezdve a vásárlásoktól, a hírlevélre való feliratkozástól, a helyi vállalkozás felhívásától vagy a látogatók marketingcsatornába való eljuttatásától.

Ha tudjuk, hogy egy ügyfél webhelye hány konverziót ér el, az még hatékonyabb, de még hatékonyabb annak meghatározása, hogy mely céloldalak eredményezték ezeket a konverziókat.

Ha tudja, hogy mely céloldalak generálják a legtöbb konverziót, az ügynökség képes lesz a következő céloldalakat ugyanazzal a formátummal reprodukálni.

Minél több link mutat vissza egy webhelyre, annál hitelesebb lesz az adott webhely a Google szemében.

Ennek hullámzási hatása van, mert minél hitelesebb egy webhely, annál nagyobb az esély arra, hogy a keresőmotorok eredményoldalain a legfelső pozícióba kerüljön.

A visszamutató linkek közvetlen hatással vannak a keresési rangsorolásra, és megerősítették, hogy ezek közé tartoznak elsőrangú tényezők.

Alapvető fontosságú, hogy az ügynökségek minden ügyfeleik számára SEO stratégiájuk részeként a linképítést adják hozzá.

Kép forrása: Backlinko

A SEO jelentési irányítópultnak jeleznie kell, hogy egy webhely hány új hivatkozást szerzett, és hány régi hivatkozást veszített el.

Ha egy ügynökség észreveszi, hogy egy ügyfél webhelye elveszíti a régi linkeket, akkor jobban kell összpontosítania a különböző elérési stratégiákra, mint például a linkek elérése, a vendégek közzététele vagy a hibás linképítés.

Sokszor egy szabványos SEO-szerződés rögzíti, hogy egy ügynökségnek hány új linket kell kiépítenie ügyfelei számára a szerződés időtartama alatt.

Az újonnan kiépített linkek számának nyomon követésével és mérésével az ügynökség igazolhatja ügyfele(i) számára, hogy a szerződésben foglaltak szerint végzik a munkát.

Google üzleti statisztika (ha van)

Minden helyi vállalkozásnak meg kell tudnia tekinteni a Google Business mutatóit a keresőoptimalizálási jelentési irányítópultján.

Olvasni:  Kulcsszavak rangsorolásának elemzése: Hogyan követheti nyomon és javíthatja SEO rangsorát

Ezek a mutatók megmutatják, hogy egy vállalkozás milyen jól teljesít a helyi keresési eredmények között. A 3 fő helyi SEO statisztika, amelyet egy vállalkozásnak látnia kell:

 • Helyi keresési rangsor
 • Google-vélemények száma
 • Átlagos értékelés értékelése

Helyi rangsorok

Az egyik legfontosabb helyi SEO mérőszám a helyi rangsor.

A kulcsszavak rangsorolási mutatójához hasonlóan a helyi rangsorolási mérőszám azt követi nyomon, hogy egy webhely milyen helyen áll a helyi keresési eredmények között, például „autómosó a közelben” és „vízvezeték-szerelők Scrantonban”.

Ha ügyfele helyi vállalkozás, és megpróbálja növelni vállalkozása ismertségét a helyi közösségben, akkor a helyi rangsorolási mutatót fel kell venni a keresőoptimalizálási jelentési irányítópultra.

Google-vélemények száma

A szóbeli marketing nagy hatással van egy vállalkozás sikerére. Napjainkban a szájról szájra történő marketing az interneten történik, a vállalkozások által kapott vélemények formájában.

A vállalkozásról kapott online vélemények száma erősen jelzi a vállalkozás megbízhatóságát, tekintélyét és népszerűségét a helyi közösségben.

Google meghatározza a helyi rangsort azáltal, hogy pontozza a vállalkozás relevanciáját, távolságát és kiemelkedőségét. Ennek eredményeként a vállalkozás által írt online vélemények száma közvetlen hatással van a vállalkozás ismertségére.

Ezért nagyon fontos, hogy ezt a mutatót felvegye a keresőoptimalizálási jelentési irányítópultra.

Ha egy vállalkozás nem vagy nagyon kevés értékelést kapott, akkor ez azt jelezheti, hogy nem túl népszerű vállalkozás a helyi közösségben.

Ha ez a helyzet, akkor az értékelések generálását hozzá kell adni a marketingtevékenységek keverékéhez.

Átlagos értékelés értékelése

A átlagos értékelés értékelési mutatója felfedi, hogy mások és korábbi ügyfelek mit gondolnak ügyfele vállalkozásáról.

Azáltal, hogy a Google-ban magas átlagos értékelési értékeléssel büszkélkedhet, egy helyi vállalkozásban valószínűleg jobban megbíznak, mint egy alacsonyabb értékelési átlaggal rendelkezőben.

Nyilvánvalóan a magas értékelési értékelés a végső cél, de érdemes néhány negatív kritikát tartalmazó értékelést kapni.

Az értékelések alacsony átlagos értékelése megmutatja, hogyan javíthatja a vállalkozás szolgáltatásait vagy termékeit.

Az átlagos értékelés értékelése által a vállalkozás számára nyújtott értékes visszajelzések miatt elengedhetetlen, hogy ezt felvegye a keresőoptimalizálási jelentési irányítópultra.

Ahogy a szakasz elején említettük, minden vállalkozás egyedi, és más-más KPI-vel rendelkezik, amelyeket mérni kell, és célokat kell elérni.

Azzal, hogy először meghatározza, mi az Ön vállalkozása és SEO célok akkor a legtöbbet hozhatja ki SEO irányítópultjából.

Miután megállapította, hogy mely SEO mutatók és KPI-k a legfontosabbak, könnyen elkészítheti a legjobb keresőoptimalizálási jelentési irányítópultot az Ön vagy ügyfele webhelye számára.

Számos különböző SEO jelentéskészítő irányítópult létezik, amelyeket az ügynökségek és a vállalkozások használhatnak arra, hogy valós idejű betekintést kapjanak SEO teljesítményükbe.

Olvasni:  15 Fontos & Inspiráló SEO idézetek

Ha egy ingyenes SEO marketing irányítópult-eszközt keres, akkor a Google eszközkészlete a válasz.

A szóban forgó eszközök a következők:

 • A Google Analytics
 • Google Search Console
 • Google Business Insights
 • Google Data Studio

A Google eszközeivel értékes SEO-mutatókról és teljesítménystatisztikákról készíthet jelentést.

A Google Analytics

A Google Analytics segítségével például nyomon követheti a valós idejű forgalmat, és azt, hogy mely céloldalak generálják a legtöbb konverziót.

Te tudod használni Google Search Console teljesítményjelentés nyomon követni, hogyan teljesít egy webhely a Google keresési eredményei között.

Ez a jelentés a következő dolgokat fogja feltárni:

 • Milyen lekérdezések segítségével találták meg weboldalait a látogatók.
 • Átlagos CTR és URL-ek megjelenítései a Google keresőmotor eredményoldalain.
 • Az URL-ek átlagos pozíciói a SERP-ben.

Az ügynökségek a Google Business Insights segítségével jobban megérthetik, hogyan teljesít egy vállalkozás a helyi keresési eredmények között.

Ez az eszköz megmutatja, hogy az ügyfelek milyen keresési lekérdezéseket használtak egy vállalkozás felfedezéséhez. A Google Business azt is lehetővé teszi a cégtulajdonosok számára, hogy megtekintsék, hány véleményt írtak az ügyfelek a múltban.

Google Data Studio

Használhatod is Google Data Studio olyan irányítópult létrehozásához, amely több Google-termékhez, például a Google Analytics-hez, a Google Ads-hez, a Google Search Console-hoz és még sok máshoz kapcsolódik!

Ez rendkívül hasznos lehet, mivel az ügynökségek személyre szabott irányítópultokat hozhatnak létre, amelyek több mutatóról adnak visszajelzést a különböző Google-termékekben.

Ahrefs

Noha a Ahrefs nem nyújt élő SEO-jelentési irányítópult-szolgáltatást, az ügynökségek és a marketingszakemberek továbbra is használhatják a Ahrefs fehér címkés jelentési funkcióját, hogy gyönyörű SEO-jelentéseket készítsenek.

A Ahrefs SEO jelentést készít, amely visszajelzést ad a kulcsszavak időbeli rangsorolásáról, az oldal sebességéről, a visszamutató linkek számáról és sok más fontos SEO mutatóról.

Egyszerűen csak adja hozzá a megfelelő webhely URL-jét, és várja meg, amíg szoftverünk több mint 100 adatponton ellenőrzi.

SEO jelentéskészítési irányítópult sablon

Létrehoztunk egy ingyenes SEO jelentési irányítópult a Google Data Studio használatával. Ezzel a sablonnal figyelheti és megoszthatja saját webhelye vagy ügyfele webhelye értékes SEO-mutatóit.

Egyszerűen másolja ki a jelentést, és kapcsolja össze Google Analytics-, Search Console- és Business-fiókját a kezdéshez.

Következtetés

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek komolyan gondolják keresőoptimalizálási teljesítményük javítását, használniuk kell a keresőoptimalizálási jelentéskészítési irányítópultokat.

A SEO marketing irányítópultja valós idejű betekintést nyújt a cégtulajdonosok és marketingszakemberek számára webhelyeik keresőmotorokban való teljesítményébe. Ezek a jelentéskészítési irányítópultok hasznos visszajelzést adhatnak arról is, hogy a keresőoptimalizálási erőfeszítései hozzájárulnak-e a webhely teljesítményének javításához.

Új publikációk:

Ajánlott