SEO outsourcing: előnyök, kockázatok és amp; Hogyan kell csinálni

A keresőoptimalizálás (SEO) egy összetett marketingtevékenység, számos feladattal, amelyek különleges szakértelmet igényelnek. Ez egy olyan terület is, amely folyamatosan változik és fejlődik (pl.: a Google hetente frissíti a keresési algoritmusokat), ezért nagyon fontos, hogy a SEO megfelelő legyen, mert a SEO hibás működésének közvetlen üzleti hatásai és kockázatai vannak.

Üzleti felmérések több forrásból, többek között Ellátási lánc és Flatworld megoldások jelölje meg az első számú okot, amiért a szervezetek kiszerveznek egy üzleti funkciót, a költségmegtakarítás / alacsonyabb munkaerőköltség.

Egy SEO funkcióval nem rendelkező szervezet vagy ügynökség számára a SEO kiszervezése kezdetben új költséget jelent, azonban ez a költség a legtöbb esetben valószínűleg alacsonyabb lesz, mint egy teljes munkaidős SEO szakember vagy házon belüli SEO csapat alkalmazása esetén.

Persze néha csak a munka elvégzésének alapvető szükséglete merül fel. Ahogy Ravi Davda, az Egyesült Királyságbeli digitális ügynökség vezérigazgatója, Rockstar marketing mondja:

“Nem tudunk mindent magunk megcsinálni. Éveket töltöttem a SEO tanulásával, és csak ezután kezdtem el kiszervezni a folyamatot. Emlékszem azokra az időkre, amikor ültem és írtam blogot blogra, hogy remekül tudjak írni. Azonban, ez nyilvánvalóan nem skálázható, így eljutottam arra a szakaszra, ahol a dolgokat ki kellett szervezni.”

A SEO kiszervezésnek a méretezésen és a költségmegtakarításon túl számos egyéb előnye is van. És mint mindennek, ennek is vannak hátrányai, ezért nézzük meg a SEO outsourcing előnyeit és hátrányait mind a digitális ügynökségek, mind a kis- és középvállalkozások számára.

A SEO outsourcing előnyei a digitális ügynökségek számára

A keresőoptimalizálási tehetséggel nem rendelkező digitális ügynökségek számára a SEO kiszervezésének kiváltó oka szinte bizonyosan a SEO szolgáltatásokat igénylő ügyfélmunka megnyerése. A kiszervezéssel járó lehetséges költségmegtakarításokon kívül a digitális ügynökségek számára sajátos előnyök is vannak:

1. Rugalmasság

A SEO-t nem alapszolgáltatásként kínáló ügynökségek nagy hasznot húznak a SEO kiszervezéséből. Az a rugalmasság, amely lehetővé teszi, hogy egy SEO-szakértőt rövid távú projektekhez rövid határidővel bevonjanak, maximális rugalmasságot biztosít az ügynökségek számára, hogy a szolgáltatást a piacon a teljes munkaidős erőforrás igénybevételével járó folyamatos költségek nélkül kínálják fel. Ez a fajta ad-hoc outsourcing gyakori azoknál az ügynökségeknél, amelyek szolgáltatások széles skáláját kínálják, de kis méretűek, és csak akkor és amennyire szükség van rá.

2. Munkavállalói elégedettség

James Tayloregy SEO tanácsadó az Egyesült Királyságban kiszervez bizonyos SEO-feladatokat a helyi virtuális asszisztenseknek, és nem csak neki és vállalkozásának, hanem az általa kiszervezett személyeknek is előnyöket említ:

“Az Egyesült Királyságban működő virtuális asszisztenseket használom, és ők lényegében olyan alkalmazottakká válnak, akik nagyobb rugalmasságot élveznek az oldalukon.”

Valóban, rugalmasság kölcsönös előny, és manapság ez nagyon fontos a munkavállalók számára (akár teljes munkaidős, részmunkaidős vagy szabadúszó).

3. Sebesség

Ha a keresőoptimalizálást ismert SEO-szakértőkre bízza, az ügynökségek szupergyorsan mozoghatnak. Elérhetőségüktől függően a kiszervezett munka azonnal megkezdődhet, amint letette a telefont. És amint azt a SEO projekteknél tudjuk, a munka első néhány napjában általában gyors nyereményeket lehet elérni. Ez a fajta fordulat lenyűgözi az ügyfeleket, és akár a projekt bővítéséhez is vezethet. Ehhez képest egy új alkalmazott felvétele több hetet, akár hónapokat is igénybe vehet, amíg megtalálják a megfelelő jelöltet, végighallgatják az interjúkat, majd kivárják a felmondási időt.

Olvasni:  10 Ügyfélmegtartási stratégia ügynökségek számára

4. Erőforrások felszabadítása

A digitális ügynökségek munkatársai között sok az átfedésben lévő készség. A SEO stratéga által birtokolt készségek a közösségimédia-szakértőkben, a fizetett médiaszakértőkben és/vagy a tartalommarketingesekben is jelen lehetnek. A kisebb ügynökségekben az ad-hoc SEO munkát generalisták vagy nem szakértő SEO szakemberek végzik. Ha ezt a munkát elhivatott SEO-szakértőkre bízza ki, felszabadíthatja az embereket, hogy az alapvető készségeikre összpontosíthassanak.

5. Nyerjen új üzleti lehetőségeket

A fenti pontokhoz kapcsolódóan a SEO outsourcing lehetővé teszi az ügynökség számára, hogy versenyezzen olyan projekteken, amelyek a szolgáltatások kombinációjának részeként SEO-t igényelnek. Például egy webfejlesztő ügynökség bevezethet olyan munkát, amely nemcsak a tervezést és fejlesztést foglalja magában, hanem a SEO-stratégiát is a termékek részeként. Ebben az esetben a kihelyezett SEO-tehetség értéke túlmutat magán a projekten, és egy projekt pre-projekt/bemutató fázisáig terjed.

A SEO outsourcing előnyei kis- és középvállalkozások számára

Az ügynökségek kiszervezésének számos előnye kiterjed a kis- és középvállalkozásokra is, amelyek belső marketingcsapatok felépítésével és strukturálásával küzdenek. A legtöbb kis- és középvállalkozás számára a SEO kiszervezett funkció – akár egy digitális ügynökséghez, akár egy SEO szabadúszóhoz. A legtöbb esetben ennek az az oka, hogy nem életképes teljes munkaidős SEO-szerepet fenntartani a személyzetnél. A SEO kiszervezésének azonban további előnyei is vannak a kis- és középvállalkozások számára:

1. Továbbfejlesztett skálázhatóság

Az üzletalapítók folyamatosan a növekedésre gondolnak. A SEO outsourcing segítségével a kis- és középvállalkozások gyorsan mozoghatnak és méretezhetnek anélkül, hogy folyamatos költségeket kellene vállalniuk, vagy időt és pénzt kellene fektetniük a képzettség fejlesztésébe/képzésbe.

2. Hozzáférés a szakképzett tehetségbázishoz jövőbeli munkaerő-felvételhez

Tanner Arnold a cég elnök-vezérigazgatója Revelation Machinery és úgy látja, hogy az outsourcing nagy előnye egy professzionális hálózat kiépítése olyan szakemberekből, akik egy napon

“Az outsourcing egyik legjobb tulajdonsága, hogy kibővíti a felvehető jelöltek körét. Ahelyett, hogy a helyi SEO-szakértőkre összpontosítana, az outsourcing révén az ország egész területéről, sőt a világról is elérhetők SEO szakértők.”

3. Pénzt takarít meg

Néha mindez a gazdaságosságon múlik, és a SEO kiszervezése szinte mindig költséghatékonyabb, mint a tehetségek teljes munkaidőben történő alkalmazása. A fő változók az, hogy hogyan találja meg a megfelelő kihelyezett tehetségeket, és hogyan vonja be őket. Nem minden outsourcing működik egyformán, és a szabadúszó SEO díjakban nagy eltérések mutatkoznak.

4. Szerezzen más nézőpontot

Matt Weidle, üzletfejlesztési menedzser, Vevői útmutató úgy véli, hogy a SEO kiszervezésével járó szakértelem és tapasztalat aranyat ér:

“A SEO kiszervezése lehetőséget ad arra, hogy új perspektívát nyerjen azokról a kérdésekről, amelyeket esetleg figyelmen kívül hagyott.”

Az outsourcing hátrányai

Amint láttuk, számos előnnyel jár a SEO szolgáltatások kiszervezése, de mi a helyzet a hátrányaival?

1. Képtelenség a SEO tudás házon belüli megőrzésére

A SEO ismerete elengedhetetlen minden webes forgalomra támaszkodó vállalkozás számára. Jó érv szól amellett, hogy ezt a tudást egy szervezeten vagy ügynökségen belül tartsuk, mert a belső SEO szakértők segíthetnek oktatni és evangelizálni a helyes SEO gyakorlatok fontosságát az egész szervezetben.

2. Dedikált forrás hiánya

Ha teljes munkaidőben dolgozik SEO stratéga vagy SEO csapat, akkor mindig azonnal kamatoztatni tudja szakértelmüket. Ugyanabból az okból, amiért a Fortune 500 vezérigazgatói magánrepülőgépekkel repülnek, ahelyett, hogy a kereskedelmi légitársaságok menetrendjéhez kötnék őket. A SEO outsourcing bármennyire rugalmasságot biztosít a vállalatnak (költségvetés szempontjából), ugyanakkor elveszi az irányítás egy részét, és a sürgős projekt függhet a rendelkezésre állásuktól és az aktuális munkaterheléstől.

Olvasni:  Mely domainbővítmények teljesítenek a legjobban a Google rangsorolásában?

3. A hosszú távú fókusz hiánya

A SEO outsourcing rövid távú vagy ad hoc projektekhez nagyszerű, de ahol egy házon belüli SEO szakértő vagy csapat dönt, az a hosszabb távú stratégia és tervezés.

Miért kell óvatosnak lennie a SEO kiszervezésével?

A fenti hátrányok a SEO outsourcing lehetséges hatásával kapcsolatosak az Ön szervezetére, de mi van akkor, ha csak rossz tapasztalatai vannak az outsourcing minőségével kapcsolatban. Talán ez az egyik oka annak, hogy egyes vállalatok úgy érzik, hogy „megégették” őket a SEO kiszervezése. Az egyik ilyen digitális ügynökség volt Gondolj az Orionra. Marketingvezetőjük, Jack Altmen őszinte gondolatokat osztott meg velünk a SEO kiszervezéssel kapcsolatos első tapasztalatairól:

“Hogy őszinte legyek, digitális marketing ügynökségként mindig is problémákkal szembesültünk a SEO szolgáltatások házon belüli biztosításával. Szakértők vagyunk a Google és a Facebook hirdetések terén, így amikor elkezdtük a SEO szolgáltatások kiszervezését, kezdetben egy olcsó szolgáltatót választottunk. Ez vezetett ügyfeleink panaszaira, és végül beszüntettük a SEO-szolgáltatások nyújtását. A legrosszabb döntésünk volt, hogy a legolcsóbb szolgáltatót bíztuk meg.”

A kezdeti ugrás után a Think Orion újra csoportosult, és úgy döntött, hogy újabb lehetőséget ad a SEO outsourcingnak.

“Egy olyan SEO csapattal ismerkedtünk meg, amely nem volt olcsó, de nagy tapasztalattal rendelkezik az oldalon, oldalon kívüli és technikai auditokban. Ráadásul egy nehéz résben is volt tapasztalatuk. Vezetőségünk úgy döntött, hogy megpróbálkozik vele. Azóta nem néztünk vissza. Nemcsak az ügyfelek, hanem az ügynökség számára is növeljük az organikus leadeket. Bevételünk 35%-kal nőtt.”

Itt az a tanulság, hogy ügyeljen a választott szolgáltatóra, és ne az ár legyen az egyetlen döntő tényező. Az alábbiakban részletesebben foglalkozunk ezzel a témával annak érdekében, hogy a megfelelő módon kezdje el a kiszervezési utat.

A SEO szolgáltatók típusai

SEO ügynökségek

Az ügynökségi címtár webhelye, a Clutch szerint több mint 36 000 SEO ügynökség működik szerte a világon. A határok nélküli üzletmenet az elmúlt néhány évben felgyorsult, ezért egyre gyakrabban fordul elő, hogy a SEO-szolgáltatásokat a városon kívüli, sőt az országon kívüli ügynökségekhez is kiszervezzék.

SEO ügynökségek, mint Vindicta szakosodott SEO. Míg központjuk Észak-Írországban van, irodáik vannak az Egyesült Királyságban és Írországban, és ügyfeleik is vannak Európában és az Egyesült Államokban. Annak ellenére, hogy a legtöbb SEO ügynökség nem állítja kifejezetten, hogy fehér címkével látja el szolgáltatásait, érdemes felvenni a kapcsolatot az ügynökségekkel, hátha tud ilyen módon együttműködni velük. Míg vannak kifejezetten SEO outsourcing cégek, egy tipikus SEO ügynökség általában kielégíti ugyanazt az igényt.

Szabadúszók / Tanácsadók

SEO szolgáltatások kiszervezése közvetlenül magánszemélyeknek, például szabadúszóknak marketingesek vagy tanácsadók egy másik megfontolandó lehetőség, és alacsonyabb költséggel járhat, mint egy ügynökséghez történő kiszervezés. A Marketerhire segítségével előre megvizsgált SEO szakembereket kereshet, akik pontosan megfelelnek a projektjéhez szükséges készségeknek. Ez sokkal hatékonyabbá teszi a kiválasztási folyamatot.

USA-beli székhelyű Szuper SEO srác egy példa egy SEO tanácsadóra, aki ügynökségi szintű szakértelemmel és KKV-barát árazással rendelkezik. A tanácsadók általában költséghatékonyabbak, mint az ügynökségek, mert nem ugyanazok az általános költségek, így alacsonyabb működési költségeik miatt alacsonyabb díjat számíthatnak fel.

A szabadúszókkal való közvetlen munkavégzés azonban nem mindenkinek való, mivel egyes projektek egyszerűen túl nagyok vagy túl nagyok egy személy számára. Ezekben az esetekben egy SEO ügynökség jobban megfelelhet.

Olvasni:  A Geofencing Marketing használata új ügyfelek megtalálására

Tehetségpiacok

Az olyan tehetségpiacok, mint az Upwork, több ezer szabadúszót sorolnak fel, akik válaszolhatnak az Ön által közzétett konkrét SEO álláslehetőségekre. Böngésszen az elérhető SEO projektek között is, amelyeket a szabadúszók általában az ügyfelek számára hajtanak végre:

Ezeken a piactereken a tehetségek „hitt és hiányosak” lehetnek, ezért fontos, hogy jól átvizsgáljuk a jelölteket, kérjünk tőlük korábbi példákat és eredményeket, és dolgozzunk velük rövid távú projekteken, hogy felmérjük képességeiket. Kezdetben érdemes lehet olyan jelölteket szűrni az országba, hogy helyi tehetségekkel kezdje, akik valószínűleg jobban igazodnak az Ön nyelvéhez, kultúrájához, időzónájához és munkamódszereihez.

Fehér címkével ellátott szolgáltatók

Azon digitális ügynökségek számára, amelyek nem kínálnak SEO szolgáltatásokat, vagy nem rendelkeznek SEO szakértelemmel, érdemes megfontolni, hogy kiszervezzék egy fehér címkével rendelkező SEO ügynökséget az összes SEO szolgáltatás karnyújtásnyira történő elvégzéséhez.

Ilyen például az ausztrál székhelyű Online marketing guruk akik fehér címkével ellátott SEO szolgáltatásokat nyújtanak más ügynökségeknek, beleértve a fehér címkés linképítést is. A White Label SEO szolgáltatók többféle módon működnek együtt az ügynökségekkel:

  • White label szolgáltatás: minden munka átmegy rajtad, és a fehér címkeszolgáltató láthatatlan az ügyfele számára
  • White label fiókkezelő: a keresőoptimalizálási fiókmenedzser vagy stratéga ügyfélkapcsolatú, de fehér címkével látják el, hogy az Ön ügynökségétől és csapatának egy részétől jelenjen meg
  • Átlátható kiszervezés: egy ritkább modell, ahol az ügyfél tudatában van annak, hogy az Ön ügynöksége a SEO-t egy külön szolgáltatóhoz bízza

Az olyan fehér címkéket kínáló szolgáltatók, mint az online marketingguruk, a legalkalmasabbak lehetnek olyan kis ügynökségek számára, amelyek SEO-projektekké szeretnének fejlődni.

Hogyan lehet a SEO-t kiszervezni

Ha úgy döntött, hogy készen áll a keresőoptimalizálást kiszervezni egy szolgáltatóhoz, vegye figyelembe a következőket, amikor kiválasztja a lehetőségeket:

Határozza meg a cél hatókörét

Minden jó projekt egy jó tájékoztatóval kezdődik. Tehát a projekt kezdetén szánjon időt a projekt teljes terjedelmének mérlegelésére. Ez azt jelenti, hogy meg kell határozni egy célt, és azt kézzelfoghatóvá és számszerűsíthetővé kell tenni, mint például “a keresési helyezések növelése, hogy az 5. vagy annál magasabb pozícióban jelenjenek meg célkulcsszavainknál”.

Ez egy nagyszerű cél, mert nincs kétség afelől, hogy a célt elérik-e vagy sem. A hatókör a projektben foglaltakra vonatkozik. A SEO egy elterjedt tanítvány, és magában foglalja az oldalon belüli SEO-t, kulcsszókutatást, linképítést, tájékoztatást, tartalmi eligazítást, tartalomírást, tartalomoptimalizálást, a lista folytatható! Legyen igazán konkrét azzal kapcsolatban, hogy mi szerepel a munkakörben.

Projekt ismétlődése

Egy másik szempont, amikor a SEO-t kiszervezi egy szolgáltatónak, gondolja át, hogy ez egy egyszeri projekt, vagy egy folyamatos (azaz havi megtartó) munka lesz. A kezdeti cél azt sugallhatja, hogy ez egy egyszeri projekt, de ahogy sok SEO szakember mondja: “ha egy helyben állsz, akkor visszafelé mész”. Ezért a tartalomíráshoz és közzétételhez vezető folyamatos kulcsszókutatásra lehet szükség a versenyképes keresési kifejezések terén való hatékony versenyhez.

Mérföldkövek és feladatok

Egy nagy, sok mozgó alkatrészt tartalmazó projektet lehetetlen kezelni anélkül, hogy a munkát mérföldkövekre és feladatokra bontják. Az egyszeri projektek esetében a mérföldköveket általában a munka kifizetésének megosztására is használják. Ez azonban valóban a projekt méretétől függ. A fizetéstől eltekintve a mérföldkövek segítenek a projekt időrendi megtervezésében. Meglepődhet, hogy egy projekt, amelyről úgy gondolta, néhány hetet vesz igénybe, reálisan néhány hónapot vesz igénybe a mérföldkövek megtervezése és a függőségek mérlegelése után.

Költségvetés

Ez a legkézenfekvőbb szempont. Ha még soha nem fizetett SEO-szolgáltatásokért, akkor el kell kezdenie vásárolni, és beszélnie kell a szolgáltatókkal, hogy felmérje, mennyibe fog kerülni a projekt. Csak árajánlatokon és ajánlatokon keresztül ismerheti meg az elvégzendő munkára vonatkozó piaci árfolyamot.

Olvasni:  Előrejelzések 2024-re: AI Megawave, termelékenység és elosztás – termelékenység

Jelentési követelmények

A jelentéstétel gyakran figyelmen kívül hagyott szempont, de valószínűleg az egyik legfontosabb. Ha vannak ügyfelei vagy érdekelt felei, akkor jelentéseket kell készítenie az előrehaladásról és a teljesítményről. A SEO kiszervezésénél ez elsősorban a szolgáltató felelőssége. De ha szűkösek a költségvetések, vagy természetes kíváncsiság van az adatok iránt, saját maga is elkészítheti a jelentéseket.

Számos eszköz segíti a jelentés automatizálását, így nem kell órákat eltölteni a manuális elkészítésével. Ha például nyomon szeretné követni a kulcsszavak rangsorolását, és jelentést szeretne készíteni róla, a Ahrefs kulcsszóeszköze tökéletes erre. Vagy ha havi webhely-auditokat szeretne készíteni, a Ahrefs White Label Audit Reports nélkülözhetetlen eszköze. Még jobb, ha a digitális ügynökségek fehér címkével látják el az auditjelentéseket a márkajelzésükkel, betűtípusaikkal, színeikkel és stílusukkal.

Végezzen háttérkutatást

Mint minden új potenciális munkaerő esetében, győződjön meg róla, hogy végzett némi háttérkutatást a kiválasztott jelöltekkel vagy ügynökségekkel kapcsolatban. Kérje meg tőlük korábbi munkájuk példáit vagy SEO munkájuk eredményeit. Keressen online véleményeket olyan külső forrásokból, mint a Google Reviews, a Clutch, a GoodFirms stb. Vegye fel a kapcsolatot korábbi ügyfeleikkel, és kérdezze meg tőlük, milyen volt velük dolgozni, milyen volt az eligazítási folyamat, időben teljesítettek-e és működnek-e megint velük?

Olvassa el az apró betűs részt

Végezetül, ne kapcsolódjon be a szerződésekbe. Kezdéskor mindennek rövid távúnak és aprólékosnak kell lennie, hogy áttekinthesse a kiszervezett szolgáltató működését. Alapvető „próbálja meg, mielőtt elkötelezi magát”. Ha elégedett és elégedett a munka minőségével, akkor elkötelezheti magát hosszabb távú projektek és projektek mellett

Mennyibe kerül a SEO outsourcing?

Ez egy nagyon változó kérdés, amelyet meg kell válaszolni attól függően, hogy kivel foglalkozol, hol találhatók és mit csinálnak. Ám, hogy néhány pontos adatot közöljünk, megvizsgáltuk számos SEO ügynökség 2021 szeptemberi árterveit.

SEO ügynökség, Loganix költséghatékony SEO terveket kínálnak havi 500 dollártól kezdve, amelyek tartalmaznak egy blogbejegyzést, 2x vendégbejegyzési linkeket és egyéb alapvető SEO szolgáltatásokat:

Egy másik SEO ügynökség, Egy kattintással SEO hasonló havi tervvel (Content Marketing SEO Package) van, amely két 800+ szavas blogbejegyzést tartalmaz, de a vendégbejegyzés hivatkozásának kialakítása nélkül. Tehát a Loganixhez képest mérlegelni kell, hogy a vendégbejegyzések linképítése olyan fontos-e Önnek, mint maga a tartalomgyártás. A One Click SEO olyan kiegészítő szolgáltatásokat is kínál, mint a Helyi SEO és a WordPress karbantartás.

digitális ügynökség, WebFX havi csomagokkal is rendelkezik, de magasabb havi 1375 USD-tól kezdődően, és havi 3275 USD-ig bővíthető, a kutatásra, a stratégiára és az elemzésre összpontosítva:

Növekedési ügynökség, Felszáll önálló projekteket kínálnak 200 és 2600 dollár közötti áron, amelyek egyszer megvásárolhatók vagy havonta végrehajthatók (pl.: alapítványi backlinkek):

Jól látható, hogy nagy különbségek vannak a szolgáltatások és az árak között, ezért érdemes körülnézni. Míg a havi visszatartó ára akár 499 USD is lehet, fontos megérteni, hogy az ezen az áron szállított érték megfelel-e az összes követelménynek. A SEO szolgáltatások havi ezrek vagy tízezrek lehetnek, ha olyan ügynökségekkel dolgozunk, amelyek a SEO szolgáltatások teljes spektrumát nyújtják. Tehát készítsen listát azokról a szolgáltatásokról vagy eredményekről, amelyekre szüksége van, és kezdjen el vásárolni.

Következő lépések

Kezdje a kutatással, és keressen olyan magasan értékelt, jó hírű szolgáltatókat, akik bizonyítottan képesek teljesíteni a projekt igényeit. Szeretnénk hallani tippjeit és tapasztalatait a SEO kiszervezéssel kapcsolatban. Tweeteljen nekünk @seoptimer.

Új publikációk:

Ajánlott