SEO & SEM: Mik a különbségek? Hogyan tudnak együtt dolgozni?

A SEO és a SEM kulcsfontosságú összetevői digitális marketingstratégiájának. Bár mindkettő arra vonatkozik, hogy keresőmotorokat használnak arra, hogy az ügyfeleket az Ön webhelyére tereljék, mindegyik más-más összetevőre összpontosít.

Elmagyarázzuk a SEO és a SEM közötti különbségeket, és azt, hogy hogyan használhatja mindegyiket marketingstratégiája előmozdítására.

Kép forrása: MBE az Ön számára

Mi az a SEM?

Mit csinál Egyébként a SEM jelentése? A SEM a Search Engine Marketing rövidítése. A keresőmarketing olyan digitális marketingstratégiák készletére utal, amelyek célja a webhely forgalmának növelése. Ezt elsősorban a fizetett hirdetések optimalizálásával érik el.

Ez kissé zavaró lesz, mert sok marketinges a SEM betűszót használja a keresési stratégiával kapcsolatos mindenre. Általában azonban számíthat a SEM-re a stratégiája fizetett keresési részeire hivatkozva.

Hogyan működik a SEM?

Egy tipikus keresőmarketing-stratégia általában így néz ki az elejétől a végéig:

 • Kulcsszókutatás és -elemzés
 • Kulcsszavak csoportosítása hasznos kategóriákba
 • Hirdetések tervezése célzott keresési kifejezések alapján
 • Keresési kifejezések beállítása a Google hirdetésekben – széles keresés, szűkített keresés, finomított széles
 • Célzás hozzáadása hely, napszak stb. alapján.
 • Költségkeret-korlátok beállítása a kampányhoz
 • Részvétel a hirdetési ajánlatokban a Google Ads szolgáltatáson keresztül
 • KPI-k értékelése a kampány után

Mi az a SEO?

A SEO a Search Engine Optimization rövidítése. Ez része a digitális marketingstratégiának, amely arra összpontosít, hogy organikus módon terelje a forgalmat webhelyére.

Ez az összes webes és közösségi tartalom optimalizálásával történik, hogy megfeleljen a kulcsfontosságú keresési kifejezéseknek. A SEO általában a webhelyén egyébként is megjelenő tartalom – például blogok és oszlopos tartalom – optimalizálására utal, nem pedig fizetett hirdetésekre.

SEO példa

Egy tipikus SEO kampány a következő lépéseket tartalmazza

 • Végezzen kulcsszókutatást és -elemzést
 • Futtassa le a meglévő webtartalom kulcsszóelemzését
 • Optimalizálja a webes tartalmat a keresési kifejezések szerint
 • Optimalizálja a webhely felhasználói élményét, hogy jobb minőségi mutatót érjen el a Google Ads szolgáltatásban

Mi a különbség a SEO és a SEM között?

A fő különbség a keresőoptimalizálás és a keresőoptimalizálás között az, hogy a keresőoptimalizálás az organikus (nem fizetett) forgalomra összpontosít, a keresőoptimalizálás pedig a fizetett keresést részesíti előnyben. A SEO SEM-nek és más marketingstratégiáknak egyaránt szerepe van.

Olvasni:  Mi a közösségi média marketing és hogyan valósul meg 2024-ban?

Íme egy példa egy alapvető SEO stratégiára – a metaleírások optimalizálására:

Ha kulcsszavakban gazdag leírásokat ad hozzá az egyes weboldalak meta leírási részéhez, nagyobb valószínűséggel jelenik meg az organikus keresési eredmények között.

Ez egy jó példa arra, hogy a már meglévő tartalmat hozzáértő módon használja, ami megmutatja a Google-nak, hogy releváns tartalmat tesz közzé.

Ezzel szemben itt van egy példa egy alapvető SEM-stratégiára – egy hirdetési kampány demográfiai célzására.

Kép forrása: Hirdetések PPC kezelése

A demográfiai célzás mind a keresési, mind a vizuális hirdetésekhez elérhető, és lehetővé teszi a közönség szűrését bizonyos kritériumok, például életkor és háztartás jövedelme szerint.

Mire a legjobb a SEO?

A keresőoptimalizálás a legalkalmasabb az organikus forgalomhoz, ami azt jelenti, hogy a látogatók természetesen megtalálják webhelyét a keresési kifejezések és az Ön tartalom közötti tökéletes összhang miatt.

Ha például az ország legjobb cowboycsizmáját árulja, a legjobb cowboycsizmákat kereső lekérdezéseknek meg kell jelenniük az Ön webhelyén, igaz?

Persze a dolgok nem ilyen egyszerűek. Alapján Google élő statisztikaévente körülbelül 1,2 billió keresés történik a Google-on keresztül – és ez a szám valószínűleg alulbecsült.

Ez azt jelenti, hogy a tartalomnak versenyeznie kell a figyelemért, és ez azt jelenti, hogy az összes webes tartalmat a lehető legteljesebbre kell optimalizálni. Így valószínűbb, hogy a lekérdezések természetesen az Ön webhelyére kerülnek, és maximalizálja hirdetési költségkeretét.

A lényeg:

A SEO a legjobb a webtartalom optimalizálására, hogy organikus, nem fizetett forgalmat irányítson webhelyére. Olcsó, de időigényes, és gyakran hosszú időbe telik, amíg mérhető eredményeket láthatunk.

Mire a legjobb a SEM?

A SEM marketinget a hirdetések stratégiai felhasználására tervezték. Minél pontosabbak a marketingcélok, annál jobban fog működni a SEM.

 • Konkrét demográfiai célzás
 • Időzítse hirdetését a legjövedelmezőbb keresési időre
 • Kattintások és konverziók követése
 • A tartalom eljuttatása a SERP-k első oldalára.

A célközönség szerinti célzás az, ahol a keresőoptimalizálás előtérbe kerül a keresőoptimalizálás és a keresőoptimalizálás terén. A SEO-stratégiára úgy gondolhat, mint egy széles hálóra, amely a keresők maximális számát rögzíti, míg a SEM-stratégiája egy horgászexpedíció, ahol kevesebb, de jobban illeszkedő leadre van szüksége.

Alsó sor:

A SEM jelentése egy kampányban abból a képességből származik, hogy bölcsen osztja fel a hirdetési költségkeretet, hogy a csúcsidőben a kulcsfontosságú demográfiai csoportokhoz jelenítse meg a hirdetéseket. Noha ez pénzbe kerül, egyúttal jobb minőségű forgalmat is eredményez webhelye felé – azaz olyan böngészőket, amelyek nagyobb valószínűséggel keresik az Ön termékét, és megvásárolják azt.

Olvasni:  SEO professzionális szolgáltató cégek számára

Mennyi időbe telik a keresőoptimalizálás és a keresőoptimalizálás eredményeinek megjelenítése?

Fontos, hogy minden digitális marketingstratégiánál világosan meghatározott célok és referenciaértékek legyenek. Bár minden további forgalom jó irányba halad, fontos, hogy reális célok legyenek. Néhány hét erőfeszítés után webhelye valószínűleg nem lesz az első helyen a SERP-ben.

Kép forrása: Közepes

Valójában több hónaptól két évig is eltarthat, amíg a keresőoptimalizálási és keresőmarketing-stratégiák teljes mértékben kiaknázzák a bennük rejlő lehetőségeket – de addig is mérhető növekedésnek kell lennie.

SEO

A keresőoptimalizálás hosszú távú stratégia. A legtöbb marketingszakértő egyetért abban, hogy a minőségi SEO-stratégia megvalósítását követő 6-12 hónapon belül előrelépést kell tapasztalnia SERP-rangsorában és konverzióiban.

Ez nem egy szigorú szabály. Az újabb domainek rangsorolása hosszabb időt vesz igénybe, míg az olyan webhelyek esetében, amelyeknél már korábban szankciók vagy SEO-sértések érvényesek ki kell javítani a korábbi problémákat mielőtt egy új stratégia működhetne.

A nagy versenyt kiváltó kulcsszavaknak is tovább tart, amíg feljutnak a ranglistán. Hosszú farkú kulcsszavak gyakran gyorsabb nyereséget mutatnak SEO stratégiával a szűkös keresésekért folytatott verseny csökkent.

Míg a SEO eltarthat egy ideig, amíg megtérül, az tény, hogy enélkül szinte lehetetlen javítani a SERP-n.

SEM

A keresőmarketing gyorsabb eredményeket hoz, mint a SEO. Egyes esetekben egy jól megtervezett hirdetési kampány egyszerű felállítása azonnali eredményeket hozhat.

Általánosságban elmondható, hogy a minőségi keresőmarketing-stratégia körülbelül 3 hónapja alatt megnövekedett forgalomra számíthat. Ha nem látja a céljaival összhangban lévő KPI-ket, érdemes újra megvizsgálnia a kulcsszókutatást és a hirdetéscsoportosítást.

SEO vs SEM: Költségkülönbségek

A SEO-t gyakran „ingyenes” lehetőségként számlázzák, míg a keresőoptimalizálást a hagyományosabb fizetett hirdetési kampányokhoz társítják.

Nagy vonalakban ez igaz, de a valóság ennél összetettebb.

Kép forrása: Backlinko

A SEO megvalósítása időigényes lehet, és karban kell tartani. Ha csak néhány optimalizált blogbejegyzést tesz közzé, majd magára hagyja, hosszú távon nem lesz jó eredmény.

Egy becslés egy SEO kampány költségét havi 400 és 10 000 dollár közé teszi.

Ez egy elég széles tartomány. A SEO árképzés bontása jellemzően azt mutatják, hogy a helyi kampányok kevesebbe kerülnek, míg az e-kereskedelmi webhelyek optimalizálása drágább.

Olvasni:  Hogyan alakíthatja át SaaS-üzletét az ügyfelek sikere?

A SEM egy fizetett hirdetési rendszer, így bizonyos szempontból a költségek a kampány agresszivitásához kötődnek. SEM stratégiák általában becsülik havi 2000-5000 dollárba kerül, a helyi kampányok olcsóbbak.

Kép forrása: Spiralitikumok

A különbség meghatározása tovább bonyolódik, mert a SEO a keresőoptimalizálás egyik alkategóriájának számít, és gyakran együtt árazzák.

Vannak többféle fizetési struktúra elérhető SEM stratégiákhoz. Sokuk lapos havi költségkereten alapul, míg egyes hirdetési ügynökségek a bevételek vagy a hirdetési kiadások egy százalékát számítják fel. Átlagos projektdíjak is rendelkezésre állnak, különösen a nagy SEO-projektek esetében (például a rossz SEO visszavonása).

Lényeg: a SEM jellemzően drágább, mint a SEO; a jó célmeghatározás és a benchmarking mindkettő számára kulcsfontosságú.

A SEO-ra vagy a SEM-re kell összpontosítania?

A SEO és a SEM különbségek azt jelentik, hogy más-más szerepet játszanak a marketingstratégiában. Sok marketingrészleg korlátozott költségvetéssel rendelkezik, és el kell dönteniük, hogy melyikre összpontosítanak: a keresőoptimalizálásra vagy a keresőoptimalizálásra.

Ahogy jeleztük, a keresőoptimalizálás és a keresőoptimalizálás akkor működik a legjobban, ha együtt dolgoznak. Tehát a kérdésed a következő lenne: melyikre koncentrálj ELŐször?

Kép forrása: Seotopia

Javasoljuk, hogy kezdjen egy szilárd SEO-alappal, majd ebből a megalapozott alapból építse fel SEM-stratégiáját.

Ez azért működik, mert a SEO lényege a webhely SERP-eken való elhelyezése, és annak biztosítása, hogy a tartalom illeszkedjen a keresési kifejezésekhez. Mivel a Google algoritmusa gyakran változtat, a SEO-nak is alkalmazkodnia kell és változnia kell ahhoz, hogy webhelye releváns maradjon. És természetesen továbbra is rendszeres, megbízható tartalmat kell készítenie.

Ha a keresőoptimalizálási stratégiája elavult, nem létezik vagy kifejezetten kontraproduktív (például rossz backlink stratégiákat vagy irreleváns kulcsszócímkéket használ), a keresőoptimalizálási stratégia nem lesz olyan hatékony, mint amilyen lehetne.

Ha a keresőoptimalizálás ésszerűen egészséges, elkezdheti a SEM-kampányok tesztelését. A párosított keresőoptimalizálási és keresőmarketing-stratégia becsült munkafolyamata a következőképpen nézhet ki:

 • Végezzen SEO ellenőrzéseket és elemzéseket
 • Kutasson és elemezzen kulcsszavakat
 • A webhely SEO javítása
 • A közösségi keresőoptimalizálás javítása
 • Minőségi linképítés
 • Használjon olyan webhelyeket, mint a Reddit a forgalom generálására
 • Állítsa át a SEO stratégiát karbantartási módba
 • Indítsa el az aktív SEM fázist
 • Végezzen közönség- és kulcsszókutatást
 • Indítson célzott kampányokat a PPC-hirdetések növelése érdekében
 • Teszteljen különböző ajánlati összegeket
 • Közösségi hirdetések futtatása

Bottom Line: Ha nincs meg az erőforrása ahhoz, hogy minden erőfeszítést a SEO-ra fordítson és A keresőoptimalizálás egyidejűleg a legjobb, ha a SEO stratégiáját egy fenntartható karbantartási fázisba viszi és akkor összpontosítson a SEM-re.

Olvasni:  Hogyan javítsuk ki a 404-es oldal nem található hibát a WordPressben

Egy kivétel: Ha az Ön internetes jelenléte vadonatúj, nagyon hosszú időbe telhet, amíg webhelye kellően látható lesz ahhoz, hogy a Google magas rangú webhelye legyen. Néhány proaktív SEM-marketing közvetlenül a kapun kívül forgalmat irányíthat webhelyére, és megkenheti az oldalak rangsorolását. Természetesen a legjobb, ha megőrzi a SEO egészségét, ha a nulláról is kezdi.

SEO és SEM együttes használata

Mostanra már tudja, hogy javasoljuk a keresőoptimalizálás és a keresőoptimalizálás együttes használatát integrált stratégiaként a fizetett és a nem fizetett keresési stratégiák előnyben részesítéséhez.

Egy gyakran idézett Nielsen-tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy azok a márkák, amelyek mind a fizetett, mind az organikus keresési stratégiákban megjelentek a kattintások 92%-a.

Ez több, mint annak biztosítása, hogy márkája több helyen is megjelenjen. A keresőmarketing-stratégia elemzése értékes betekintést nyújthat keresőoptimalizálási módszeréhez.

Például a keresőmarketing-kampányok részletes méréseket tesznek lehetővé, amelyek pontosan megmutatják, mi a sikeres marketingstratégiája. Ezeket a kulcsszavakat használhatja erősítse meg SEO erőfeszítéseit.

Hasonlóképpen megteheti az organikusan jól teljesítő tartalom is még jobb előléptetéssel. Tudni fogja, hogy melyik tartalom teljesít jobban, mert a SEO elemzése megmutatja, hogy mit osztanak meg, mit kedvelnek és mit kommentálnak természetesen.

Hogyan integrálhatja a SEO-t és a SEM-et digitális marketingstratégiájába

Mivel tudja, hogy a SEO és a SEM kölcsönösen függenek egymástól, hogyan kezdje el integrálni őket marketingstratégiájába?

Íme néhány lépés, amelyet megtehet, ha még nem ismeri a keresőoptimalizálást, és el szeretné kezdeni a munkát:

SEO első lépései:

 • Végezzen helyszíni auditot
 • Kezdje a helyszíni SEO-val
  • Cím
  • Címkék
  • Meta leírás
  • Képnevek és alternatív szöveg
 • Off-site SEO
  • Linképítés
  • Feladás könyvtárakba
  • Vendégbejegyzések

A SEM első lépései:

 • Regisztráljon a Google Ads szolgáltatásban
 • Határozza meg kampánya célját – kattintások, eladások, előfizetések
 • Döntse el, melyik terméket/szolgáltatást kívánja népszerűsíteni
 • Határozza meg célközönségét
 • Indítson el és futtasson egy hirdetést
 • Mérje meg a sikert

Mint minden digitális marketing stratégiánál, a mérőszámok döntőek. Ha nem a munkája eredményét méri, akkor nem lehet tudni, hogy a stratégiája működik-e, vagy módosítania kell-e a megközelítésén.

Ahhoz, hogy vállalkozása sikeres legyen, le kell nyűgöznie a Google-t. Világszerte, A Google megkapja Az asztali keresési forgalom 76%-a és a mobilos keresések óriási 86%-a.

Emiatt az organikus és a fizetett keresési forgalom optimalizálása sem lesz gond. Az Ön versenye a keresőoptimalizálásból és a keresőoptimalizálásból származó forgalom és eladások maximalizálása, ezért fontos, hogy Ön is ezt tegye.

Új publikációk:

Ajánlott