SEO SOP: A kulcs az organikus forgalom növeléséhez & Blogok rangsora

A SEO SOP (Standard Operation Procedure) kidolgozása kulcsfontosságú, ha növelni szeretné webhelye organikus forgalmát és rangsorolását.

A vállalatok szabványos működési eljárásokat vezetnek be és követnek az egyszerű és megismételhető feladatok gyorsabb elvégzése érdekében, miközben továbbra is megőrzik ugyanazt vagy még jobb munkaminőséget.

Az SOP-ok a SEO területén is megvalósíthatók, mivel sok feladat könnyen reprodukálható és kiszervezhető.

Ebben a cikkben megismerheti a sikeres és hatékony SEO SOP minden elemét, valamint megosztunk 6 SEO szabványos működési eljárást is, amelyeket végre kell hajtania, ha bővíteni szeretné tartalomgenerálását és javítani szeretné a keresőmotorok helyezéseit.

Mi az a SEO SOP?

A szabványos működési eljárások olyan lépések sorozata, amelyeket gyakran egy dokumentumban vázolnak fel, és amelyeket egy adott feladat elvégzése érdekében követ. Az SOP általában képernyőképeket vagy videobemutatókat tartalmaz a tervezett feladat elvégzéséhez szükséges pontos lépésekről.

A SEO SOP felvázolja azokat a pontos lépéseket, amelyeket követnie kell olyan feladatok elvégzésekor, mint a kulcsszavak keresése, tartalomkészítés, linképítés stb.

Például a blogtartalom írásakor az olyan egyszerű feladatokat, mint a metaleírások hozzáadása, a helyszíni képek tömörítése és a belső hivatkozások hozzáadása, dokumentálni lehet egy SOP-ban.

Kép forrása: Guru

Miért érdemes SEO SOP-t használni?

A SEO SOP-ok elkészítése némi időt igényelhet, azonban az előnyök jóval meghaladják a létrehozásukhoz szükséges időt.

Ezért érdemes SEO SOP-t használnia vállalkozásában vagy digitális ügynökségében:

Olvasni:  Hogyan készítsünk lenyűgöző SEO jelentéseket az ügyfelek számára

 • Az SOP-ban meghatározott feladatok elvégzésére fapados alkalmazottat alkalmazhat. Alternatív megoldásként átruházhatja ezeket a feladatokat csapata egy tagjára, akinek több szabadideje van.
 • Mivel az SOP-ok lehetővé teszik az ismétlődő feladatok kiszervezését, több ideje lesz vállalkozása bővítésére, új termékek vagy szolgáltatások kigondolására és az ügyfelek segítésére.
 • Kiküszöböli annak lehetőségét, hogy kihagyják a SEO folyamat fontos lépéseit, például annak biztosítását, hogy az összes releváns metacímkét a SEO legjobb gyakorlatai szerint optimalizálták, vagy a képeket tömörítették.

Most pedig beszéljünk a hatékony SEO SOP néhány kulcsfontosságú eleméről.

Mik a sikeres SEO SOP elemei?

Azt gondolhatja, hogy a SEO SOP elkészítése csak a feladat befejezéséhez szükséges lépések feljegyzését jelenti. Azonban minden sikeres SEO SOP tartalmaz bizonyos elemeket, amelyek hasznossá teszik azokat a vállalkozások és a csapatok számára.

Íme a hatékony SEO SOP három legfontosabb eleme:

 • Érthető nyelven íródott, mentes az iparági zsargontól. Mivel bárkinek képesnek kell lennie a SEO SOP-ban felvázolt lépések követésére, ennek könnyen követhetőnek kell lennie. Ez különösen fontos, ha arra gondol szabadúszót felvenni nem angolul beszélő országból, vagy valakit, aki nem ismeri az összes SEO-terminológiát, elvégezze a dokumentumban vázolt feladatokat.
 • Minden SOP-nak van egy szakasza, amely a dokumentum célját tárgyalja. Ez azért van így, hogy aki elolvassa a dokumentumot vagy elvégzi a feladatot, világosan megértse a munka körét és a végcélt.
 • Tartalmaznia kell a vizuális médiát a fogalmak bemutatásához. Ha vizuális médiát, például képeket és videókat ad hozzá SEO SOP-hoz, könnyebben érthető és követhető lesz.

Fontos SEO SOP-ok, amelyeket érdemes használni

Most, hogy tudja, mi az a SEO SOP, és milyen előnyei vannak használatának, nézzük meg közelebbről a különböző SEO SOP-okat, amelyeket érdemes használnia a vállalkozásában.

Olvasni:  E-kereskedelem SEO: 16 lépésből álló ellenőrzőlista az e-kereskedelmi webhely optimalizálásához

Ezeket a SEO SOP-okat digitális ügynökségek és cégtulajdonosok használhatják tartalomkészítési és SEO-műveleteik méretezésére.

Kulcsszókutatás SOP

A webhely vagy a GMB-profil keresőmotorok számára történő optimalizálásával kapcsolatos egyik legfontosabb és leggyakoribb feladat az kulcsszókutatásvalójában ez képezi a legtöbb online marketing és SEO stratégia alapját.

A feladat ismétlődő jellege miatt a kulcsszókutatási folyamat lépései könnyen összefoglalhatók SEO SOP formátumban.

A kulcsszókutatás képezi a keresőoptimalizálási erőfeszítéseinek alapját. Emiatt a kulcsszókutatási SOP-nak nagyon világosan fel kell vázolnia a teljes folyamatot az elejétől a végéig.

Egy jó kulcsszókutatási SOP a következőket tartalmazza:

 • Excel- vagy Google Táblázatok-dokumentum előkészítése a kulcsszavak, a keresési mennyiség és a rangsorolási nehézségek dokumentálásához.
 • A versenytárs legjobb kulcsszavainak elemzése.
 • Alacsony verseny és nagy keresési mennyiségű kulcsszavak megcélzása.
 • Vitapontok listájának elkészítése a létrehozni kívánt tartalomhoz.
 • A vállalkozása által használt kulcsszókutató eszköz használata kulcsszólehetőségek felkutatására.

Blog és tartalomkészítés SOP

A blog- és tartalomkészítés kulcsszerepet játszik minden SEO kampány sikerében. Tartalom nélkül webhelye nem tud forgalmat vagy visszamutató linkeket generálni.

Ha SOP-t hoz létre a tartalomhoz és a blogkészítéshez, növelheti tartalomfejlesztési erőfeszítéseit.

Szerencsére ez a folyamat könnyen dokumentálható egy SOP-ban a csapata számára.

A blog- és tartalomkészítés tipikus SOP-ja a következőket tartalmazza:

 • Kulcsszókutatás alapján végleges blogcikkvázlat készítése
 • A cikk tervezetének megírása
 • Elküldi jóváhagyásra
 • A végleges tervezet feltöltése a CMS-be
 • A cikk jellemző képének létrehozása
 • Képek keresése és beillesztése a blog tartalmába
 • Túl nagy képek tömörítése
 • Meta leírás hozzáadása a cikkhez
 • A cikk közzététele

A visszamutató linkek az egyik legkritikusabb Google rangsorolási tényező. Emiatt szilárd kapcsolatépítési stratégiával kell rendelkeznie.

Kép forrása: FirstPageSage

Olvasni:  Az Instagram használata üzleti célokra: 10 tipp a rajongótábor növeléséhez

A linképítés sok ismétlődő lépést foglal magában, a potenciális linkek megtalálásától az e-mailes elérhetőség létrehozásáig. Ismétlődő jellege miatt könnyen felvázolhatja a hivatkozásépítés lépéseit egy SOP-dokumentumban.

Ha pedig nem bízza meg a linképítést, akkor a linképítés SOP segíti a munkatársakat a folyamat megfelelő végrehajtásában.

Íme a linképítéshez szükséges SEO SOP lépései:

 • Annak eldöntése, hogy mely URL-ekre hozzon létre hivatkozásokat. (Ideális esetben linkeket hozzon létre a legfontosabb oldalakra és/vagy nagy konverziót eredményező URL-ekre)
 • A link-elérési potenciálok azonosítása.
 • A kapcsolattartási adatok megkeresése a potenciális kapcsolatfelvételi lehetőségekhez.
 • E-mailek írása link-elérés céljából.
 • Link-outreach eredmények figyelése.

On-Page SEO SOP

Az on-page SEO egy weboldal oldal elemeinek optimalizálásának folyamata, hogy segítse a keresőmotorokat az oldal tartalmának megértésében.

Az oldalon történő ellenőrzések lefutása SOP-ban dokumentálható. Ez a SEO SOP a következőket tartalmazza:

 • Annak ellenőrzése, hogy a célkulcsszó hozzáadva van-e az URL-hez, az oldal címéhez, az alt tagokhoz és a meta leíráshoz.
 • A célkulcsszó és variációinak hozzáadása a H2 és H3 fejlécekhez.
 • Annak biztosítása, hogy a célkulcsszót az egész tartalomban használják.
 • Annak biztosítása, hogy a tartalom alaposan megfeleljen a keresési szándéknak.
 • A cikk fő vitapontjának optimalizálása a kiemelt kivonatok rangsorolásához.

SOP a belső összekapcsoláshoz

A belső linkelés az a folyamat, amikor releváns linkeket adunk hozzá webhelye egyik oldaláról a másik oldalra, innen ered a „belső” szó.

Belső linkek hozzáadása egyik oldalról a másikra segít a Google-nak megérteni, miről szól az Ön tartalma és a teljes webhely. A felhasználókat hosszabb ideig is a webhelyén tarthatja, ha a hozzáadott belső linkek felkeltik érdeklődésüket.

A megfelelő belső összekapcsolás nem rakétatudomány, és szinte bárki meg tudja csinálni. Emiatt ideális feladat egy SEO SOP létrehozása.

A belső összekapcsolásra vonatkozó SOP-nak a következőket kell tartalmaznia:

Olvasni:  Bemutatjuk az új Before After és Counter blokkokat, amelyek az egekbe emelik a konverzióit

 • Hogyan találhat releváns belső linkeket. Ennek egyszerű módja a Google keresése a következő paraméterekkel site:domain.com „releváns kulcsszó. Tehát ha egy belső linket szeretnénk hozzáadni a „fejléccímkékről” szóló cikkünkhöz, akkor a következő keresést használhatjuk a Google-ban, hogy megtaláljuk a megfelelő cikket site:seoptimer.com „fejléccímkék”.

 • Belső hivatkozások hozzáadása a CMS használatával. Ügyeljen arra, hogy úgy állítsa be, hogy új lapon nyissa meg a hivatkozást.
 • Hány belső hivatkozást kell hozzáadnia egy cikkhez. Érdemes elkerülni a túl sok belső hivatkozás (vagy külső hivatkozás) hozzáadását, mivel ez elvonja az olvasó figyelmét. Alapján Neil Patela belső hivatkozások optimális száma 5-10 hivatkozás között változik 2000 szónként.

Kulcsszókövetés SOP

Az utolsó SEO SOP, amely elengedhetetlen a műveletek méretezéséhez, a kulcsszavak rangsorolásának rendszeres ellenőrzése. Ezzel betekintést nyerhet abba, hogy a SEO tevékenységei valóban hoznak-e eredményeket.

Ezt megteheti manuálisan is, bár ez sok időt és erőfeszítést igényel, vagy egyszerűen csak egy kulcsszókövető eszközt használhat, amely segít ebben a feladatban.

A helyi üzlettulajdonosok is használhatják a dedikált helyi rangkövető rendszeres időközönként megnézni, hogyan teljesítenek helyi rangsoraik.

A kulcsszókövetési SOP-ban felvázolhatja a kulcsszavak rangsorolásának ellenőrzéséhez szükséges időközöket (napi, heti vagy havi), azokat a lépéseket, amelyeket meg kell tenni a kulcsszó-rangsorolás kézi vagy fizetős eszköz használatával történő ellenőrzéséhez, valamint a rangsorok kinyerésének módját. jelentés formátumban bemutatni azokat.

Következtetés

Saját SEO SOP-ok létrehozása nem bonyolult feladat, egyszerűen dokumentálja az összes lépést, amelyet a releváns feladatok elvégzéséhez jelenleg tesz.

Azt fogja tapasztalni, hogy az ebben a cikkben említett SEO SOP-k végrehajtása segít növelni az organikus forgalmát, ugyanakkor több időt hagy arra, hogy vállalkozása más területeire összpontosítson.

Új publikációk:

Ajánlott