SEO szakértő bérezési útmutató

Ez a cikk a mi cikkünk folytatása SEO fizetési útmutató digitális ügynökségek és szervezetek számára, hogy hatékonyan felmérhessék a SEO specialista szerepkör piaci arányát. Ez a cikk nagyon hasznos azoknak a SEO-szakembereknek is, akik jelenlegi fizetésüket szeretnék összehasonlítani, vagy a feltörekvő SEO-szakemberek számára, hogy többet megtudjanak a szakértői szinten várható fizetési tartományokról.

Mi az a SEO specialista?

A SEO specialista olyan személy, aki jártas a SEO minden területén, kezdve az auditáláson, elemzésen, tervezésen, helyszíni optimalizáláson, tartalomíráson, linképítésen, tájékoztatáson és még sok máson. A SEO-szakértők napi feladatai nagymértékben függenek attól, hogy hol dolgozik, és hogy van-e más SEO-szakértő a csapatában. Azokban a kis ügynökségekben vagy szervezetekben, ahol csak 1 SEO szakember dolgozik, a SEO specialista ugyanúgy működik, mint a SEO menedzser. Felügyeleti és végrehajtási felelősségük van minden SEO projekt esetében.

SEO specialista szerepek és felelősségek

Azok a SEO-szakemberek, akik az egyetlen SEO személy a csapatban, felelősségük mindenre kiterjed, amit egy SEO-elemző PLUSZ:

 • Tesztek végrehajtása és az eredmények elemzése
 • Teljes SEO projekt életciklusok kezelése
 • Oldalon belüli SEO változtatások végrehajtása a webhely architektúrájában, a belső hivatkozásokban és a meglévő tartalomban
 • Keresésre optimalizált tartalom írása
 • Linképítési stratégiák végrehajtása, beleértve a tájékoztatást, a kiadói kapcsolatépítést
 • Együttműködés más belső csapatokkal a SEO prioritások irányítása érdekében a tartalomkészítés és -tervezés terén
Olvasni:  8 hatékony SEO tipp iskoláknak

Egyes SEO-szakértők a szervezet más SEO-embereit is kezelik, de előfordulhat, hogy a munkakörükben nem szerepel a „menedzser”. Ez azonban kevésbé gyakori.

SEO specialista fizetés

A SEO szakértő átlagos fizetése az Egyesült Államokban 59 871 USD évente az Egyesült Államokban. (forrás: ZipRecruiter)

Junior SEO Specialists átlagos kezdő fizetése 24 500 USD évente. A vezető SEO szakértő fizetése akár 112 500 USD évente vagy magasabb, a szervezettől függően.

SEO specialista fizetések az Egyesült Államokon kívül

Összevontunk és átlagoltunk több fizetési és fizetési benchmarking forrást, köztük CWJobs, Üvegajtó, IIDE, Valóban, PayScale, Fizetési szakértő és ZipRecruiter indikatív átlagos éves fizetés és sáv megadása a következő országok mindegyikére vonatkozóan:

 • Ausztrália: évi 81 939 AU $ 63 426 és 107 221 AU $ között
 • Brazília: évi 83,688 R$ 61,265 és 103,568 R$ között
 • Kanada: évi 60 484 CA$ 50 060 és 86 548 CA$ között
 • Franciaország: évi 47 867 euró 34 749 és 58 742 euró között
 • India: 6 19 634 ₹ évente, 4 és 8 ₹ között
 • Pakisztán: 1 266 050 Rs évente, 930 000 Rs és 1,8 M Rs között
 • Fülöp-szigetek: 345 858 ₱ évente, 250 000 ₱ és 500 000 ₱ között
 • Szingapúr: évi 66 200 SG$ 48 300 és 82 000 SG$ között
 • Spanyolország: évi 32 500 euró, 23 500 és 40 000 euró között
 • Egyesült Királyság: 39 100 GBP évente, 28 400 és 50 000 GBP között

Hogyan lehetsz SEO szakértő?

Olvasni:  Az ajánlások használata: Rövid útmutató

A legtöbb digitális marketinges készséghez hasonlóan a SEO-t is jellemzően „munka közben” sajátítják el, de számos oktatási és továbbképzési lehetőség kínálkozik rövid kurzusok, keresőoptimalizálási útmutatók, sőt, a marketing és kommunikációs diplomák részeként felkínált egyetemi tárgyak formájában.

Ezen kívül van néhány tipikus út a marketingesek számára, hogy áttérjenek vagy fellépjenek SEO-szakértői szerepkörbe:

Előléptetés SEO elemző vagy Junior SEO szerepkörből

A legjellemzőbb belépési pont egy fiatalabb SEO-szerep, például SEO elemző vagy junior SEO specialista. Az ügynökségeknél a személyzet lemorzsolódása magas lehet, ami nagyszerű lehetőségeket kínál a pozíciók feljebb lépésére, amikor több magas rangú alkalmazott távozik az ügynökségtől, vagy maguk lépnek át más magasabb beosztásba.

Szomszédos költözés nem SEO ügynökségi szerepkörökből

Egy másik gyakori belépési pont a szomszédos és kapcsolódó szerepkörökből származik, különösen az ügynökségi alkalmazottaktól, akik fiókkezelési/ügyfélszolgálati szerepkörből gyakorlói szerepkörbe lépnek át. Vegye figyelembe, hogy ez a másik irányba is megy, a szakemberek áttérnek a fiókkezelésre.

A Pay Per Click (PPC) vagy a Search Engine Marketing (SEM) szerepkör szintén némileg kapcsolódik a keresőoptimalizálási szerepkörhöz, és a marketingszakemberek e mezők között mozoghatnak. Ugyanez vonatkozik más ügynökségi szakterületekre is, például a társadalmi és/vagy stratégiai szerepkörökre, vagy akár a kreatív szerepekre, például a szövegírókra vagy a tartalomkészítőkre, akiknek természetes érdekük fűződik az organikus teljesítményhez és növekedéshez. Az ezekben a szomszédos szerepekben megszerzett alapkészségek közül sok értékes, ha SEO-szakértői szerepkörbe lép.

Természetes szerepbővülés

Az elmúlt néhány évben tovább erősödött a „digitális generalista” szerep, különösen a kisebb ügynökségeknél. Ezek a személyek számos digitális marketingcsatornát (beleértve a SEO-t is) készségekkel és felügyelettel rendelkeznek. Ezek az általános szerepkörök belépési pontot jelenthetnek egy speciálisabb SEO-szerepbe, különösen akkor, ha az ügynökség új SEO munkát nyer. Ahelyett, hogy új, dedikált SEO-szerepet venne fel, a digitális generalista SEO-szakértői szerepkörré formálódik. Ez lehet ideiglenes, vagy végleges, ha megbízható új SEO-ügyfelek érkeznek.

Olvasni:  Átfogó útmutató a márkastratégia kidolgozásához

Egy nap egy SEO szakember életében

Dougal Warby – Ügyféloldali SEO specialista a CANSTAR-nál, Ausztráliában

Általában azzal kezdem a reggelt, hogy elolvasom az e-maileket, 15-30 perc alatt átnézem az elmúlt 24 órában megjelent híreket, majd összeállítom a napi teendők listáját.

A háttérben az analitika jellemző, amikor az üzleten belüli különböző csapatokkal (marketing, UX, design, fejlesztők) mozgok a feladatok és a megbeszélések között. Megpróbálok 2-3 fő feladatot megoldani a napra, ami elegendő időt biztosít arra, hogy válaszoljak/javítsam az esetleges ad hoc problémákat vagy a munkatársaktól érkező kérdéseket.

Az általános organikus forgalomnövekedés mindig is a keresőoptimalizáláson múlik, de az én szerepem jellemzően a tartalomlehetőségekre és a különböző vertikumok forgalmi költségvetésükön/túllépésére irányul. Nagyon jó érzés ötletelni, összeállítani a tartalmi összefoglalót, közzétenni a cikket, és látni, ahogy a felhasználók felfalják!

A szerep talán legnagyobb kihívást jelentő aspektusa a SEO más csapatok általi észlelésének kezelése. Időbe telhet annak biztosítása, hogy a vállalat többi tagja tisztában legyen a SEO-val, és pusztán azért, mert a változtatásokat végrehajtották, nem jelenti azt, hogy azonnali eredményeket fog látni.

Szakmai előrehaladás SEO szakemberek számára

A SEO szakértők számára a leglogikusabb karrier előrelépés a SEO menedzser szerepkör. A menedzser szintre való átállás várhatóan csapatvezetési feladatokat is magában foglal, ami technikailag magasabb átlagkeresetet jelent. A szervezettől függően ezen a szinten túl további szerepek is lehetnek, például SEO igazgató, SEO vezető, csoportos SEO igazgató vagy SEO vezető.

Új publikációk:

Ajánlott