SEO végrehajtása dinamikus tartalomhoz

Ha webhelye megváltozik egy felhasználó viselkedése vagy interakciója alapján, akkor webhelye bizonyos kockázatokat jelenthet a keresőoptimalizálással kapcsolatban. Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan hajthat végre SEO-t dinamikus tartalom esetén, és hogyan csökkentheti a dinamikus tartalommal kapcsolatos kockázatokat a SEO-n.

Előbb azonban tisztázzuk, mi az a dinamikus tartalom.

Mi az a dinamikus tartalom?

A dinamikus tartalom olyan webhelytartalom, amely a felhasználó viselkedése, az Ön webhelyével való interakció vagy más jellemzők alapján változik. A dinamikus tartalmat adaptív tartalomnak is nevezik, és a felhasználó alapján személyre szabott tartalmat nyújt.

Mivel a dinamikus tartalom egyénenként változik, gyakran jobb felhasználói élményt és magasabb elköteleződési mutatókat eredményez, mint a nem változó statikus tartalom.

Példák a dinamikus tartalomra

Mielőtt folytatnánk a dinamikus tartalom keresőoptimalizálásával kapcsolatos tanulást, úgy gondoltuk, jó ötlet lenne megosztani néhány példát a dinamikus tartalomra.

Az első példa, amelyet szemügyre vehetünk, az e-kereskedelmi webhelyek, amelyek a felhasználó keresési feltételei vagy szűrése alapján változnak. Ez csak azokra az e-kereskedelmi webhelyekre vonatkozik, amelyek sok termékváltozattal és termékkel rendelkeznek.

Az egytermékes e-kereskedelmi márkák vagy nagyon kevés terméket kínáló üzletek esetében a dinamikus tartalom nem jelent kockázatot, mivel nem alkalmazható rájuk.

A legfejlettebb e-kereskedelmi platformok, például az Amazon, a felhasználónak a platformmal való korábbi interakciói alapján is ajánlanak termékeket. Ez is dinamikus tartalomnak minősül, mivel egyénileg változik, és akár minden alkalommal, amikor ugyanaz a felhasználó felkeresi a webhelyet, változhat.

Olvasni:  SEO versenyelemzés: A legjobb módja annak, hogy tanuljon a versenyből

A dinamikus tartalom második példája bármely közösségi média hírfolyam vagy kezdőlap. Ez magában foglalja a Facebook, Twitter, Reddit, Instagram stb. hírcsatornáit. Ez dinamikus tartalomnak minősül, mert a felhasználótól függően változik (pl. kit követ, melyik oldalt kedveli, mely Subredditekre iratkozott fel stb.).

Míg az oldalon található tartalom felhasználónként dinamikusan változik, a kezdőlap URL-je változatlan marad.

A dinamikus tartalom harmadik példája az utazási webhelyek. Ha a Booking.com-on vagy bármely más utazási webhelyen (pl. Airbnb, TripAdvisor stb.) böngészik, akkor a webhely tartalma valójában a keresési helye és korábbi keresési előzményei alapján változik.

Miért fontos a SEO a dinamikus tartalomhoz?

Ha webhelye a felhasználói jellemzőknek megfelelően frissül, fennáll annak a veszélye, hogy a Google a webhely rossz verzióját indexeli, vagy akár ki is hagyja az indexelést.

Emiatt fontos, hogy megfelelő keresőoptimalizálást (SEO) hajtson végre, hogy elkerülje a webhelye dinamikus jellegéből adódó negatív hatásokat.

Jó a dinamikus tartalom a SEO számára?

Igen, a dinamikus tartalom jó lehet a SEO számára, de csak akkor, ha követi a webhely SEO optimalizálásának bevált gyakorlatait.

A dinamikus tartalom személyre szabja a webhely felhasználói élményét, ami pozitív hatással lehet a SEO rangsorolását befolyásoló különféle oldalmutatókra.

A személyre szabás növeli a felhasználók elköteleződését és a webhelyen töltött időt, mindkét mutató pozitív hatással van a webhely keresőmotorjának teljesítményére.

Ha azonban nem végzik el megfelelően, akkor a dinamikus tartalom valójában negatív hatással lehet a keresőmotor teljesítményére.

A dinamikus tartalom kockázatai a SEO-hoz

Most röviden érintsük meg a keresőmotorok rangsorolásán megjelenő dinamikus tartalomhoz kapcsolódó különféle kockázatokat. A következő részben megosztjuk, hogyan kerülheti el ezeket a kockázatokat.

Ismétlődő tartalom

A dinamikus tartalom első kockázata a SEO-n az ismétlődő tartalommal foglalkozik. Az ismétlődő tartalom a weboldalak bármely olyan gyűjteménye, amelyen nincs észrevehető különbség, amikor a Google feltérképezi és indexeli őket.

Olvasni:  SEO próbababáknak: 13 egyszerű lecke a teljesen kezdőknek

Forrás: Backlinko

Bár az ismétlődő tartalom nem feltétlenül jár büntetéssel a Google-tól, ennek ellenére negatív hatással lehet webhelye általános minőségi pontszámára.

A dinamikus tartalom több esetben is létrehozhat ismétlődő tartalmat vagy oldalakat.

Például, ha az Ön e-kereskedelmi webhelye különböző termékváltozatokat tartalmaz, és ennek eredményeként olyan szűrőkkel rendelkezik, amelyeket a felhasználók ennek megfelelően testreszabhatnak. Ekkor előfordulhat, hogy a Google feltérképez két, eltérő URL-paraméterekkel rendelkező oldalt, amelyeknek ugyanaz az oldal tartalma.

Kulcsszó kannibalizálás

A dinamikus tartalomhoz kapcsolódó másik kockázat a kulcsszavak kannibalizálása. A kulcsszavak kannibalizálása az, amikor egy webhelyen több oldal célozza meg ugyanazt a kulcsszót. Ezek az oldalak lényegében versenyeznek egymással.

A dinamikusan változó webhelyek kulcsszó-kannibalizálást eredményezhetnek, mivel a dinamikus tartalom több URL-t is létrehozhat, amelyek ugyanazt a kulcsszót vagy keresési lekérdezést célozzák.

Álcázás

SEO kifejezéssel az álcázás azt jelenti, hogy a keresőrobotok más tartalmat jelenítenek meg, mint amit a felhasználók egy weboldal meglátogatásakor látnának.

Forrás: GSM marketing

A Google szemében az álcázás spam, és megsérti A Google minőségi irányelvei webmesterek számára. Ha webhelyét álcázás miatt jelöli meg a Google, az komoly következményekkel járhat webhelye online láthatóságában és a keresőmotorok rangsorában.

Az álcázás szintén a dinamikus tartalommal kapcsolatos egyik fő probléma, és a lehető leghamarabb kezelni kell.

SEO végrehajtása dinamikus tartalomhoz

Nézzük meg, hogyan végezhet SEO dinamikus tartalmak és oldalak esetében. Kövesse ezeket a lépéseket, hogy elkerülje a Google megbüntetését.

Statikus tartalom létrehozása

A webmestereknek meg kell próbálniuk csökkenteni a dinamikus elemek számát a webhelyen, amikor dinamikus tartalomhoz SEO-t végeznek.

Emellett a keresőoptimalizálók és a webhelytulajdonosok statikus tartalmat adhatnak dinamikus oldalakhoz. Ennek a tartalomnak tájékoztatnia kell a felhasználót az oldal témájáról, továbbá tartalmaznia kell a célkulcso(ka)t és a kulcsszóváltozatokat, hogy a Google-nak több kontextust biztosítson az oldal(ok)ról.

Olvasni:  6 módszer, amellyel a Yoast SEO beépülő modul megkönnyíti a keresőoptimalizálást blogja számára

Vegyünk egy utazási foglaló oldal példáját. Ahelyett, hogy csak dinamikus tartalmat adnának az oldalhoz, a webmesterek és keresőoptimalizálók statikus elemeket, például részletes leírásokat vagy információkat adhatnak hozzá a releváns területekről vagy országokról.

Az oldal statikus vásárlói értékeléseket is tartalmazhat a webhelyen elérhető szállodákról és légitársaságokról.

Amikor azon gondolkodik, hogy melyik statikus tartalmat adjon hozzá egy dinamikus oldalhoz, gondoljon magában “mit találna hasznosnak a felhasználó?

Ezekre az oldalakra felveheti azokat a gyakran ismételt kérdéseket (GYIK), amelyeket az ügyfélnek tudnia kell a foglalás előtt.

Csökkentse az URL-paraméterek számát

Minél több URL-paraméter van egy oldalon, annál bonyolultabb a Google számára, hogy megértse az Ön dinamikus tartalmát. A webmestereknek kettő-háromra kell csökkenteniük az URL-paraméterek számát.

Ez azonban nem mindig lehetséges, különösen a nagy utazási és e-kereskedelmi webhelyek esetében. Ez elvezet bennünket a SEO következő megoldásához a nagy webhelyek dinamikus tartalmaihoz – a kanonikus címkékhez.

Canonical címkék hozzáadása a dinamikus oldalakhoz

A dinamikus tartalomhoz kapcsolódó kockázatok kiküszöbölésének egyik legjobb módja a kanonikus címkék használata. A kanonikus címkék közlik a Google-lal és más keresőmotor-feltérképező robotokkal, hogy az oldal melyik verziója az eredeti.

Megmondja a Google-nak, hogy a különböző verziók közül melyik az előnyben részesített URL, és melyik verziót kell kiválasztani a keresési eredmények között.

A kanonikus címkék különösen hasznosak, ha webhelye dinamikus jellege miatt ismétlődő tartalmat generál.

Ha webhelye bizonyos felhasználói bemenetek vagy jellemzők alapján különböző URL-paramétereket generál, győződjön meg arról, hogy ezeket az oldalakat kanonizálja vissza a főoldalra, és adjon hozzá „noindex” vagy „nofollow” címkét ezekhez az URL-ekhez.

Tehát, ha e-kereskedelmi webhelye több szűrővel rendelkezik, amelyek különböző URL-paramétereket generálnak, akkor az összes következő oldalt vissza kívánja helyezni a főoldalra:

  • www.domain.com/product/running-shoes/?brand=nike&maxprice=350
  • www.domain.com/product/runniing-shoes/?brand=nike&maxprice=200

Csökkentse a dinamikus elemek számát az oldalon

A dinamikus tartalomra vonatkozó másik SEO bevált gyakorlat a dinamikusan változó elemek számának csökkentése az oldalon.

Olvasni:  8 hatékony SEO tipp iskoláknak

A dinamikus elemek csökkentésével segít a Google-nak abban, hogy jobban megértse, miről szól az oldal, és csökkenti az oldal betöltési idejét is.

A webmestereknek és a keresőoptimalizálóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a H1 és a title címke statikus maradjon, és tartalmazza az oldal célkulcsszóját. Az e-kereskedelmi webhelyek esetében ügyeljen arra, hogy a „kategória” oldalakon statikus tartalom legyen.

Például, ha keleti szőnyegeket árul, létrehozhat egy kategórialeírást és hősképet, amely statikus marad, függetlenül attól, hogy a felhasználó mit választ ki szűrőként.

A dinamikus oldalak PageSpeed ​​optimalizálása

Senki, beleértve a Google-t is, nem szeret sokáig várni, amíg az oldalak betöltődnek. Valójában a PageSpeed ​​a közvetlen rangsorolási tényezőtehát ha dinamikus oldalainak teljes betöltése túl sokáig tart, akkor óriási hátrányba kerül.

Természetesen, ha dinamikus tartalmat ad hozzá webhelyéhez, az lassabban töltődik be, mint a szokásos statikus tartalom. Vannak azonban módok ennek leküzdésére.

A PageSpeed ​​optimalizálásának legáltalánosabb módja a különféle szoftverek és bővítmények, amelyek felgyorsíthatják a dinamikus webhely betöltési sebességét vagy csökkenthetik a webhely fájlméretét.

Egy másik lépés, amelyet megtehet a dinamikus webhely betöltési sebességének javítása érdekében, a webhely statikus elemeinek optimalizálása.

Ez magában foglalja a statikus képek fájlméretének csökkentését tömörítő eszközön keresztüli futtatással, böngésző gyorsítótár használatával, valamint a HTML-, CSS- vagy Javascript-fájlok minimalizálásával.

Következtetés

Ezzel a dinamikus tartalom keresőoptimalizálásáról szóló cikkünket zárjuk. A dinamikus tartalom nagyszerű módja annak, hogy személyre szabja webhelye felhasználói élményét.

Általában magasabb felhasználói elköteleződési mutatókat eredményez, és ennek eredményeként pozitív hatással lehet a visszafordulási arányra és a webhelyen eltöltött időre. Ez befolyásolja a keresőmotorok általános teljesítményét és a webhely helyezéseit.

Ne feledje azonban, hogy a dinamikus tartalom problémákat okozhat a keresőoptimalizálásban, ha nem kezeli megfelelően.

Új publikációk:

Ajánlott