Snapdragon 888 vs Snapdragon 865+ Meddig jutott a Qualcomm?

Mindig öröm, ha egy zászlóshajó a mindennapi sofőrje, és évről évre ezeknek a kézi vadállatoknak a számítási teljesítménye fokozatosan nő. Az arcfelismeréstől a hangalapú keresésig az interneten a modern okostelefonok olyan dolgokra képesek, amelyek egy évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlenek voltak.

A félvezetőipar növekedése a legnagyobb mértékben hozzájárult ehhez a változáshoz. Ha az okostelefonokat tápláló szilíciumról van szó, a Qualcomm a neve a játékban 32% az Android okostelefonok piacán.

A Qualcomm minden évben frissíti a Snapdragon processzorait, és lépést tartva a trenddel, kiadta az új Snapdragon 888 processzort, hogy 2021 zászlóshajóit – legalábbis az év első felében megjelenőket – támogassa.

Tehát, ha zászlóshajó vásárlását tervezi, és nem tud dönteni a Snapdragon 865+ és 888 által hajtott eszköz között, akkor jó helyen jár. Ebben a cikkben az új Snapdragon 888-ról és a korábbi Snapdragon 865+-hoz képesti összehasonlításáról fogunk beszélni.

Az SoC gyártási folyamata kritikus tényező a chip energiafogyasztásának és feldolgozási teljesítményének befolyásolásában. A kisebb gyártási folyamat lehetővé teszi a lapkakészletek alacsonyabb energiafogyasztását és nagy számítási teljesítményét, mivel több tranzisztort lehet ugyanabba a szilíciumba marni.

A Snapdragon 865+ 7 nanométeres, míg az új Snapdragon 888 5 nanométeres gyártási folyamatot használ. Ezért a 888 jobb teljesítmény/teljesítmény arányt kínál, mint a régebbi 865+.

Bár a Snapdragon SoC több összetevőből áll, a CPU elvégzi az operációs rendszer összes számítási feladatát a megfelelő működés érdekében. Ezért egy erősebb CPU segít.

A Qualcomm zászlóshajójaként a Snapdragon 888 rendelkezik a Qualcomm katalógusának legerősebb processzorával. Mind a Snapdragon 865+, mind a 888 nyolcmagos dizájnnal rendelkezik, háromfürtös architektúrával, de eltérő ARM magokat használnak.

A 865+-t egy nagy teljesítményű Cortex-A77 (Kryo 585 CPU) hajtja 3,1 GHz-en, három Cortex-A77 aranymagot 2,42 GHz-en, és négy Cortex-A55 ezüst energiahatékony magot 1,80 GHz-en.

Olvasni:  Miért pixeles a kép a képernyőmön?

Másrészt a Snapdragon 888 Cortex-X1 szupermagot (Kryo 680 Prime CPU) használ 2,84 GHz-en, négy Cortex-A55 ezüst magot (Kryo 680 Efficiency CPU) 1,80 GHz-en és három Cortex A78 Performryoance 680K-magot. CPU-k) órajele 2,42 GHz.

Snapdragon 888 vs Snapdragon 865+ Meddig jutott a Qualcomm?

Bár mindkét CPU eltérő órajel-frekvenciát használ, a Snapdragon 888 újabb magokat használ, amelyek jobb teljesítményt és nagyobb energiahatékonyságot kínálnak. A számok tekintetében az ARM azt állítja, hogy a Cortex A78 20%-kal nagyobb teljesítményt nyújt az A77-hez képest 1 wattos költségvetés mellett.

Ugyanakkor négymagos konfigurációban 15%-kal kevesebb helyet foglalnak el a szilíciumon, mivel mindegyik mag 5%-kal kisebb az előző generációs processzorokhoz képest. Az újabb magok 50%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, miközben hasonló teljesítményt nyújtanak, mint a régebbi A77 magok.

A Snapdragon 888 új Cortex X1 magja az első processzor, amelyet a CXC programban fejlesztettek ki. 23%-kal gyorsabb egészszámítást kínál, mint az A78 teljesítményű magok, és 30%-kal gyorsabb számítást, mint az A77 magok. Az X1 nagyobb számítási teljesítménye miatt több energiát fogyaszt az A78 magokhoz képest.

A Qualcomm azt állítja, hogy a Kryo 680 csomag 15%-kal nagyobb számítási teljesítményt kínál a Snapdragon 865+ Kryo 585-höz képest.

A Snapdragon 888-at az Adreno 660 hajtja, összehasonlítva a Snapdragon 865+ régebbi Adreno 650-ével. Ha a GPU specifikációiról van szó, a Qualcomm sokat elárul. Ennek ellenére a vállalat 35%-kal gyorsabb grafikai megjelenítést és 20%-os energiahatékonyság-növekedést ígér.

Snapdragon 888 vs Snapdragon 865+ Meddig jutott a Qualcomm?

Mindezek mellett a Snapdragon 888 is jár Qualcomm játék gyors érintése technológia, amely 20%-kal csökkenti az érintési késleltetést. Ezen túlmenően a 888-at használó eszközök kihasználhatják a Snapdragon elite játékplatformot, amely lehetővé teszi a HDR-játékok kétszer gyorsabb futtatását.

Olvasni:  A Qualcomm hamarosan megjelenő Snapdragon 8cx Gen 4 chipje a Geekbench-en 12 magos CPU-val

Támogatja a 10 bites HDR renderelést is, amely javítja a játék kontrasztarányát. Ez a technológia olyan asztali szintű technológiákat is hoz, mint pl változó sebességű árnyékolás mobileszközökhöz, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy frissítsék GPU-illesztőprogramjaikat, ami azt jelenti, hogy a felhasználóknak nem kell várniuk a szoftverfrissítésre, hogy optimalizálják játékélményüket.

A Snapdragon 888-at a Qualcomm spectra 580 ISP, a régebbi spectra 480 ISP frissített változata hajtja. Ez az új internetszolgáltató lehetővé teszi a Snapdragon 888 számára, hogy egy másodperc alatt 2,7 gigapixelt rögzítsen és dolgozzon fel, ami 120 sorozatképet jelent 12 megapixeles felbontással másodperc alatt.

A régebbi internetszolgáltatóhoz képest ez az egység körülbelül 35%-os javulást mutat, és három független internetszolgáltatóval rendelkezik – eggyel több, mint 865 plusz. Ez a beállítás lehetővé teszi, hogy a 888 valós időben 4K videót készítsen három kameráról, és élvezze a 10 bites HDR fotózást.

Snapdragon 888 vs Snapdragon 865+ Meddig jutott a Qualcomm?

Ezen túlmenően egy új, gyenge fényviszonyok melletti architektúra került a chipbe, javítva a gyenge fényviszonyok melletti fotózást. Ezenkívül a számítási HDR használható 4K-s videók rögzítésekor, és az AI által támogatott autofókusz funkció is hozzáadódik ehhez az új internetszolgáltatóhoz.

A Snapdragon 888 legjelentősebb fejlesztése az AI-feldolgozási területen érhető tetten, ami növeli a játék, a fotózás és a hálózatépítés általános élményét, mivel ezeken a területeken intenzíven használják az AI-algoritmusokat.

A Snapdragon 888 a vadonatúj hexagon 780 AI processzort használja egybeolvadt kialakítással, amely egyetlen magba foglalja a skalár-, tenzor- és vektoregységeket, javítva a chip AI számítási teljesítményét. Ezen túlmenően az AI mag 16-szor nagyobb memóriaegységhez csatlakozik, így nagyobb AI-algoritmusokhoz lehet egyszerre hozzáférni.

Olvasni:  Az AirPods Pro erősebb zajszűréssel frissül
Snapdragon 888 vs Snapdragon 865+ Meddig jutott a Qualcomm?

Ami a számokat illeti, az új AI mag lehetővé teszi a Snapdragon számára, hogy másodpercenként 26 billió műveletet hajtson végre, ami nagymértékben javítja a régebbi, másodpercenként 15 billió művelet végrehajtására képes chipet. Az új chip a tenzorszámításokat is kétszer gyorsabban tudja elvégezni, és a skálázó számítások is 50%-kal javultak.

Bár a chip mesterséges intelligencia számítási teljesítménye nagyon magas, ezt a teljesítményt háromszorosára csökkenti az energiafogyasztással, mint a régebbi generációs processzorok.

Snapdragon 888 vs Snapdragon 865+ Meddig jutott a Qualcomm?

Az új hatszögletű 780 AI magon kívül a Snapdragon 888 a második generációs érzékelő hubot is használja, amely egy energiahatékony mesterséges intelligencia mag, amely a háttérben futó mesterséges intelligencia-algoritmusok futtatásáért felelős, hogy lehetővé tegye az olyan funkciókat, mint az intelligens ébresztés olyan indítószavakra, mint pl. „OK Google” és a képernyő felébred mozgásérzékeléskor.

A második generációs érzékelő hub 5-ször gyorsabb számítási teljesítményt kínál 1 milliampernél kevesebb energiafogyasztás mellett. Az érzékelő hub energiahatékonyságának köszönhetően az AI algoritmusok a hatszög magról az érzékelő hubra tölthetők az energiafogyasztás csökkentése érdekében.

A hálózatépítés szempontjából a Snapdragon 888 a Snapdragon X60 5G modemet, az X55 modem frissített változatát használja, amely jobb kapcsolatot biztosít a különböző szolgáltatókkal. Az X55-tel működik, és olyan technológiákat kínál, mint a WiFi 6E, akár 3,6 gigabit/s sebességgel.

Ami a biztonságot illeti, a 888 az első olyan mobil processzor, amely hypervisor támogatást kínál, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy különböző operációs rendszerek független példányait futtassák eszközükön. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy két különböző profillal rendelkezzenek az eszközükön, és ha az egyiket feltörik, a másik profil sértetlen marad.

Olvasni:  Bemutatták a Snapdragon AR2 Gen 1 és S3, S5 Sound Platform chipeket
Snapdragon 888 vs Snapdragon 865+ Meddig jutott a Qualcomm?

A Truepic technológiával is rendelkezik, amely lehetővé teszi a processzor számára, hogy ujjlenyomatot vegyen a kriptográfiai kulcsokkal készített képekről, ami segít a felhasználóknak, hogy a szerzői jogok megsértése esetén állítsák képük eredetiségét.

A chip a gyorstöltési technológia legújabb verziójával is rendelkezik, amely a Qualcomm állítása szerint 100 W-nál nagyobb teljesítmény mellett öt perc alatt 50%-os töltést képes leadni. Ez a protokoll 70%-kal hatékonyabb töltést is kínál, miközben az eszközöket 10 fokkal hűvösebben tartja töltés közben.

Snapdragon 888 vs Snapdragon 865+ Meddig jutott a Qualcomm?

Ez a protokoll nyolc szintű feszültségvédelmet, három szintű áramvédelmet, három hővédelmet és USB bemeneti túlfeszültség elleni védelmet kínál 25 V-on, valamint extrém teljesítményszabályozást 30 V felett.

Minden évtől eltérően a Qualcomm kiadta a népszerű benchmarking eszközöket futtató demóeszköz referenciaértékeit. A különböző benchmarkok összehasonlítása alább látható.

Snapdragon 888 vs Snapdragon 865+ Meddig jutott a Qualcomm?

A Snapdragon 888 14,47%-os többmagos teljesítménynövekedést mutat. Egymagos teljesítmény esetén a Snapdragon 888 13,2%-os teljesítménynövekedést biztosít.

Snapdragon 888 vs Snapdragon 865+ Meddig jutott a Qualcomm?

A Gfxbench benchmark 30%-os javulást mutat a GPU teljesítményében, és közel áll a Qualcomm állításaihoz, ami viszonylag jobb játékélményt kínál.

Snapdragon 888 vs Snapdragon 865+ Meddig jutott a Qualcomm?

Az AI teljesítményét tekintve a Snapdragon 888 háromszor gyorsabb teljesítményt nyújt, mint a 865+.

A benchmarkokat tekintve elmondható, hogy a Qualcomm teljesíti az általa felállított teljesítményt, és határozottan lényegesen jobb számítási teljesítményt fog biztosítani 2021 zászlóshajóinak.

Az alábbiakban bemutatjuk az egyes processzorok által kínált jellemzők összehasonlítását, hogy tájékozott döntést hozhasson arról, melyik SoC a jobb az Ön számára.

Kategória Snapdragon 888 Snapdragon 865+
CPU Cortex-X1 szupermag 2,84 GHz-en, négy Cortex-A55 mag 1,80 GHz-en és három Cortex A78 mag 2,42 GHz-en. A Cortex-A77 órajele 3,1 GHz, három Cortex-A77 mag 2,42 GHz-en, és négy Cortex-A55 ezüst energiahatékony mag 1,80 GHz-en.
GPU Adreno 660 Adreno 650
Litográfia 5 nanométer 7 nanométer
Kamera Qualcomm Spectra 580 ISP (háromszoros ISP beállítás) Qualcomm Spectra 480 ISP (kettős ISP beállítás)
AI Hexagon 780 olvasztott AI mag Hexagon 698 processzor
Biztonság Qualcomm biztonságos feldolgozó egység hypervisor támogatással és Truepic technológiával Qualcomm biztonságos feldolgozó egység
Töltés Gyors töltés 5 Gyors töltés 4+
memória LP-DDR5 memória 3200 MHz-ig LP-DDR5 memória 2750 MHz-ig

Új publikációk:

Ajánlott