Stephen King az írásról: 8 lecke az elismert szerzőtől

A világhírű író, Stephen King néhány figyelemre méltó tippet ad az új íróknak. Ezek közül bemutatunk néhányat.

„A szavak mondatokat hoznak létre; a mondatok bekezdéseket hoznak létre; Néha a bekezdések felgyorsulnak és lélegezni kezdenek.”

Ezek Stephen King sorai, egy memoár, amely meghatóan beszél írói törekvéseiről. Nehéz olyan embert találni, aki ne olvasta volna Stephen King regényeit. Korunk egyik legnagyobb élő írójaként ismert. Több mint 60 megjelent regényével és több mint 200 novellája miatt tisztelik természetfeletti fikciók írásának művészetéért.

Stephen King számos regényéből és történetéből tévéműsort készítettek és adaptálták a nagy képernyőre. King egyértelműen ismeri a mesterségét, és olyan író, aki sikeresen publikált egyik thrillert a másik után. Ebben a blogban Stephen King legjobb írási tippjeit soroljuk fel.

Stephen King az írásról: 8 legjobb tipp

King különböző alkalmakkor értékes betekintést osztott meg arról, hogy mitől lesz jó író. Íme néhány kedvencünk.

1. Olvass, olvass, olvass

Stephen King egy idézete így hangzik: „Ha író akarsz lenni, két dolgot kell tenned mindenekelőtt: sokat olvasnod és sokat kell írnod. Ezt a két dolgot, amivel tisztában vagyok, nem lehet megkerülni, nincs parancsikon.”

King szerint ha komolyan gondolod, hogy író leszel, akkor sokat kell olvasnod. Ismerje meg a különböző szerzőket és írási stílusaikat, hogy megtudja, mi működik az Ön számára és mi nem. Bármit is olvas, ne feledje, milyen dolgokat vihet be a munkájába. Minél többet olvasol, annál jobban megérted a szerző mesterségét és az eléréséhez szükséges módszereket. Az olvasás abban is segíthet, hogy megkülönböztesse a kivételes írást a középszerű írástól.

Olvasni:  A legjobb könyvek az írásról, amelyek inspirálják kreatív folyamatait

2. Kerülje a túl sok határozószó használatát

Habár nem kell teljesen kerülnie a határozószavakat, jobb, ha megtanulja, mikor használja őket. Az új írók gyakran túl sok határozószót használnak, hogy írásaik lenyűgözőbbnek tűnjenek. A határozószavak azonban eltéríthetik az olvasót attól a valódi jelentéstől, amelyet a darab közvetíteni szeretne, és tönkretehetik a munkája minőségét. King saját szavaival élve: „A pokolba vezető út határozószavakkal van kikövezve.”

3. Próbálj meg minden nap írni

Legyen szó webes tartalomírásról vagy fikció írásáról, ha jó író akarsz lenni, írási szokást kell kialakítanod. Stephen King minden nap reggel ír, délután szundikál, teázik, és a családjára is szakít időt. Azonban nem kell ugyanazt a rutint követnie. Az a fontos, hogy minden nap szánj időt az írásra. Törekedj arra, hogy írj le bizonyos számú szót, és lassan építs rá.

4. Fogadja el az egyszerűséget

King azt mondja: “Öld meg a kedveseidet, öld meg a kedveseidet, még akkor is, ha összetöri az egocentrikus kis firkász szíved, öld meg a kedveseidet.” A „öld meg a drágáidat” kifejezés azt jelenti, hogy megszabadulsz a felesleges elemektől az írásodban, még akkor is, ha esetleg keményen dolgoztál rajtuk.

Forrás

Stephen King alapvető leckéje, hogy le kell vágni a virágos nyelvezetet, mivel ez feleslegesnek és kínosnak tűnhet. Írjon éles tartalmat természetes stílusban. Bontsa fel a keményebb, összetettebb fogalmakat vagy információkat rövidebb, fogyasztható részekre. Bonyolult szavak használata helyett használjon egyszerű szavakat hatékonyan.

5. Először írj magadnak

Először magadnak, majd a közönségnek írj. Ez a te történeted, és teljes szabadságod van arra, hogy úgy fedezd fel, ahogyan jónak látod. Ha egyszer felajánlja másoknak, többé nem csak a tiéd lesz. Véleményt alkotnak, javaslatokat tesznek, és befolyásolják a történet irányát. Tehát meg kell írnia az első piszkozatot az elképzelése szerint. A második vázlat az, amikor figyelembe kell venni az olvasó oldalát.

Olvasni:  SEO próbababáknak: 13 egyszerű lecke a teljesen kezdőknek

6. Hozzon létre egy jó írói környezetet

Hozz létre egy teret, ahol ihletet fogsz érezni az íráshoz. King azt javasolja, hogy hozzon létre saját írásmenedéket a termelékenység fokozása érdekében. Egy hely, ahol mindig zavaró tényezők nélkül írhatsz, például telefonok, tévék, videojátékok és hasonlók. Célszerű olyan helyet választani, ahol nyugodt és csendes, mert ez lehetővé teszi a szabad és hatékony gondolkodást.

7. A kudarc motiváció

Szinte senki sem nyeri meg a jackpotot az első próbálkozásra. És King története is ugyanaz volt. Kezdetben visszautasító levelek gyűltek össze minden általa bemutatott történetről. Azt mondja, hogy mindenki kudarcot szenved, és választási lehetőséget kap: feladom vagy továbblép. Az emberek ritkán keresik a másodikat. A kudarc erős félelem, amelyet küzdünk leküzdeni. De minél több tapasztalatot halmoz fel, annál nagyobb az esély a fejlődésre. Csak így tovább, és hamarosan legyőzheti hiányosságait. Ez Stephen King egyik legnagyobb írási tippje.

8. Légy önmagad

Ki vagy, attól leszel egyedi. Legyen elég merész ahhoz, hogy kifejezze magát írásában. Nagyobb rezonanciája lesz; ez természetes, és véleményünk szerint terápiás is lehet. Végül is azt szeretnéd, hogy a közönséged megbecsülje annak, aki valójában vagy. Tartsa tartalmait eredetinek és értékesnek. Kezdésnek jó kiindulópont az olyan műfajok olvasása, amelyekre igazán rezonálsz. Segíthetnek megtalálni az igazi hangot.

Az írás személyes utazás. Természetesen az út során vannak oktatóanyagok, írásleckék és útmutatók, amelyek segítenek, de neked kell kialakítanod a saját stílusodat és hangodat. Íráskor kulcsfontosságú, hogy megtaláld a saját stílusodat, használj aktív hangot, és először magadnak írj. Továbbá ne hagyja, hogy írásait beárnyékolja a virágos vagy rendkívül pompázó nyelvezet.

Olvasni:  8 kulcsfontosságú kérdés, amelyet fel kell tenni egy SEO-szakértőnek

Amit King írásleckéi adnak, ötleteket adnak ahhoz, hogy hol kezdjem az utazása alapján. Végül Stephen King könyve kiváló olvasmány minden íróra vágyó számára, függetlenül attól, hogy milyen stílust követ. Ha még nem olvasta, javasoljuk, hogy olvassa el. De amíg meg nem teszed, reméljük, ez a blog ad némi ihletet.

GYIK

1. Hol találsz írási ötleteket?

Mindenhol vannak ötletek. Ihletet meríthet a közvetlen környezetéből, az emberekből, akikkel kapcsolatba kerül, valamint olyan könyvek olvasásával, mint például Stephen King . Egy másik jól ismert technika a tartalomötletek vadászatára az internet.

2. Melyek Stephen King híres idézetei?

Íme King három legjobb idézete az írásról:

– „Amikor könyvet írsz, nap mint nap a fák szkennelésével és azonosításával töltöd. Ha végeztél, hátra kell lépned, és az erdőre kell nézned.”
– A legfélelmetesebb pillanat mindig közvetlenül az indulás előtt van. Ezek után a dolgok csak jobbra fordulhatnak.”
– „Szerintem a legjobb történetek mindig az emberekről szólnak, nem pedig az eseményekről, vagyis karaktervezérelt.”

3. Mi az első számú előfeltétele annak, hogy íróvá válj?

Sokat kell olvasnod. King szerint, ha nincs időd olvasni, akkor valószínűleg nem tudod kiművelni az írás mesterségét.

Új publikációk:

Ajánlott