Stratégiai ügynökségi partnerségek: kulcs a növekedés felszabadításához

Mi az a stratégiai ügynökségi partnerség?

A stratégiai ügynökségi partnerség két vállalat között olyan formalizált megállapodás, amely bizonyos minőségben, például értékesítésben, PR-ben vagy marketingben együttműködik, kölcsönös előnyök kiépítése céljából.

Egyre elterjedtebbek a digitális ügynökségek közötti stratégiai ügynökségi együttműködések ingyenes szolgáltatásokkal, de az ügynökségek sokféleképpen kihasználhatják az ilyen típusú partnerségeket átfogó piacra lépési stratégiájuk részeként.

Ebben az útmutatóban számos különböző stratégiai partnerségi lehetőséget ismertetünk a digitális ügynökségek számára, akik ezen a hatékony csatornán keresztül szeretnék elérni a potenciális ügyfelek számát.

Mi a példa a stratégiai partnerségre?

Az A ügynökség X szolgáltatást, a B ügynökség pedig Y szolgáltatást kínál. Mindkét ügynökség megállapodik egy stratégiai partnerségben, amely egy összehangolt piacra lépési tervet foglal magában. A legtöbb esetben az X szolgáltatást vásárló ügyfelek valószínűleg Y szolgáltatást is vásárolnak. Az A és B ügynökség a C ügynökséggel versenyez, amely mindkét szolgáltatást kínálja. Az A és B Ügynökség között létrejött stratégiai partnerség azonban egyes ügyfelek számára előnyös, mivel mindkét ügynökséget saját szakterületükön belüli specialistának tekintik, de egymással kapcsolatban álló egységként működnek együtt.

A stratégiai partnerségek előnyei az ügynökségek számára

A stratégiai partnerség általános haszna az diverzifikáció. Korábban már beszéltünk az előnyeiről résen lefelé korábbi cikkekben – azaz: útmutatónk egy digitális marketing ügynökség indításához. Ne feledje, hogy ebben az esetben a diverzifikáció nem azt jelenti, hogy a partnerek által teljesített virtuális teljes körű szolgáltatáscsomagot kínálunk (bár ez teljesen lehetséges).

Ehelyett szeretnénk kiemelni néhány innovatív módot, amellyel ügynöksége nagy értékű stratégiai partnerségeket építhet ki, miközben megtartja piaci rést.

Szolgáltatási képességek hozzáadása

Néha a kis ügynökségek elveszítik az új üzleti lehetőségeket, mert nem kínálják az ügyfél által igényelt szolgáltatásokat. A stratégiai partnerség egy ingyenes szolgáltatást kínáló, nem versenyképes ügynökséggel kiváló módja annak, hogy képességekkel bővítse saját szolgáltatási kínálatát. Egyes ügynökségek úgy döntenek, hogy fehér címkével látják el partnereik képességeit, hogy az ügyfél számára zökkenőmentes szolgáltatáscsomagként jelenjenek meg.

“Időnként – még a nagy médiaügynökségek számára is – üzletileg ésszerűbb egy külső ügynökséggel partneri viszonyt létrehozni, hogy megfeleljen az ügyfelek igényeinek.”

Új üzleti vezetők

A stratégiai partnerség leggyakoribb célja a lead generálás. A legnyilvánvalóbb példa a marketingtevékenység, például egy e-mail kampány, amelyet új partnere meglévő ügyfeleinek/ügyfeleinek küldenek, és bemutatják ügynökségét. Ez a fajta marketingtevékenység nagy értékű leadek azonnali beáramlását hozhatja új üzleti csatornájába. Néhányan megtérhetnek. Ez rövid távon nagyszerű eredmény, hosszabb távú stratégiával pedig kölcsönösen előnyös lehet.

Olvasni:  2024 Ultimate SEO útmutató

Nagyobbnak tűnj, mint vagy

A stratégiai partnerségek összehozzák a vállalatokat és szervezeteket együttműködési tevékenységek céljából. Névértékben ez a tevékenység nagyobb léptékűnek tűnik, mintha egyetlen entitás hajtaná végre. Ez a piaci felfogás egyszerűen ez – egy felfogás. De néha ez jelentheti a különbséget aközött, hogy egy pályát le kell állítani, és aközött, hogy figyelmen kívül hagyják, mert „túl kicsinek” tűnik.

Példa erre az ECCO, a PR-ügynökségek nemzetközi kommunikációs hálózata. A hálózat több mint 35 független tulajdonú PR-ügynökséget foglal magában, amelyek ezen stratégiai partnerségen keresztül kapcsolódnak egymáshoz.

Ezek az ügynökségek együtt lenyűgöző nemzetközi hálózatot alkotnak. Az Egyesült Államokban, O’Malley Hansen, az ECCO helyi tagügynöksége. Ismételten, az a felfogás, hogy O’Malley Hansen egy nagy hálózat része, csábító lehet bizonyos ügyfelek számára.

Ötletek megosztása

Egy másik szervezettel való partnerség kialakítása új ötleteket és új megközelítéseket hozhat az asztalra. Néha ezek a külső vélemények értékesek lehetnek, mivel segítenek feltárni olyan ötleteket, amelyek egyébként nem láttak volna napvilágot. Hasonlóan ahhoz, ahogy egy új alkalmazott új ötleteket és új energiát hoz a vállalatba, ugyanúgy képes a megfelelő partner is.

Ennek az előnynek a kiterjesztése, ha egy szervezetből származó egyén (vagy személyek csoportja) a partnerszervezetben tölt időt egy rövid távú projekt, munkaszünet vagy kirendelés során. Bármilyen szerkezetű is, egy rövid időszak, amikor a partner tehetsége beágyazódik egy másik szervezetbe, kölcsönösen előnyös lehet a partnerszervezetek, az emberek (javítja a készségeket és a csapat morálját), és végső soron a munka – mindenki nyer!

Költségmegtakarítás

A partnerségeket soha nem szabad pusztán gazdasági szemszögből szemlélni, azonban valószínű, hogy a partnereken keresztül generált potenciális ügyfeleknek alacsonyabb lesz a tényleges potenciális költsége (eCPL). Ennek az az oka, hogy a potenciális partnerek jóindulatúak, és a partnerrel való kapcsolat révén beépített bizalommal bírnak.

Nemcsak ez, hanem az Ön által mért költségmutatók, például a CPC vagy a CPA valószínűleg alacsonyabbak lesznek, mint hatékony mutató, ha stratégiai partnereken keresztül hajtják végre. Egyes marketingszakemberek ezeket a mutatóváltozatokat eCPC-nek és eCPA-nak nevezik. Itt helyettesítheti a hirdetési kiadást az idő/gyártás stb. költségével. Tehát ha 500 dollár egyenértékű idő/erőfeszítés szükséges egy solus eDM elkészítéséhez, amelyet partnere elküldhet a 10 000-es levelezőlistájára. és 1000 kattintást vonz, akkor az eCPC 0,50 USD.

A stratégiai partnerségek típusai ügynökségek számára

Ingyenes ügynökségek

A két ügynökség közötti, ingyenes szolgáltatásokkal kötött stratégiai partnerségek a digitális mennyországban teremnek. Számos gyakori párosítás létezik az ingyenes szolgáltatásokkal rendelkező ügynökségek között, például:

  • A közösségi média ügynökségekkel együttműködő PR-ügynökségek
  • A PPC ügynökségekkel együttműködő SEO ügynökségek
  • A digitális marketing ügynökségekkel együttműködő fejlesztési ügynökségek
  • Kreatív ügynökségek, amelyek partnerek a médiaügynökségekkel
Olvasni:  Hogyan készítsünk megfelelően optimalizált URL-eket a SEO számára

Erre a közelmúltban volt példa, amikor Blue Ant Plus – díjnyertes kreatív produkciós ügynökség bejelentett stratégiai partnerségük A Befolyásolás Ügynöksége – influencer és közösségi média ügynökség.

Jakki Roussel, a Blue Ant Plus kommunikációs vezetője így nyilatkozott a partnerségről:

“A Blue Ant Plus és a The Influence Agency együtt egyablakos úti célt teremt azon ügyfelek számára, akik szeretnének elmozdulni az influencerekkel folytatott egyszeri kapcsolatok tranzakciós jellegétől egy fejlettebb és kifinomultabb tartalomalapú stratégia felé, amelyet szabványosított árképzéssel és adatokkal kombinálnak. analitikai jelentések.”

Szoftverszállítók

A digitális ügynökségek gyakran együttműködnek a szoftverszállítókkal, például a SEOptimerrel, hogy javítsák adataikat, képességeiket, vagy egyedi különbséget tegyenek versenytársaikkal szemben.

Expleoegy digitális transzformációs tanácsadó cég bejelentett stratégiai partnerségük az AI adatelemzési szállítóval DataWhys hogy mesterséges intelligencia által vezérelt betekintést nyújthassanak üzleti területeikre vonatkozóan.

Az Expleo ügyvezető igazgatója, Roch Thaller azt mondja:

“A világ legnagyobb márkáinak digitális átalakulási útjainak támogatásával mélyen megértettük azokat a kihívásokat, amelyekkel a vállalkozások szembesülhetnek. Alkalmazhatjuk a DataWhys platformja által kínált elemzést, és azt valódi üzleti megoldásokká alakíthatjuk, gyorsan és hatékonyan.”

Határon átnyúló partnerek

A nyelvi és kulturális akadályok azonnal leküzdhetők a kulcsfontosságú piacokon működő helyi szervezetekkel való partnerség révén. Manapság, amikor egyre több kereskedelem és üzlet folyik online, ez potenciálisan megnyitja a világot az ügynökségek ügyfelei előtt az értékesítés és a növekedés érdekében. Határon átnyúló partnerség létrehozása tisztességtelen előnyhöz juttathatja ügynökségét a versenytársakkal szemben.

Digital Out of Home médiatulajdonos, Hivestack mostanában bejelentett partnerségük a sanghaji székhelyű digitális ügynökséggel, Blue Media lehetővé tenni kínai ügyfeleik számára, hogy hirdetést foglalhassanak a Hivestack digitális képernyőin Észak-Amerikában.

Adatszolgáltatók

A digitális ügynökségek az adatokra támaszkodnak, hogy megalapozottabb stratégiai javaslatokat tegyenek ügyfeleiknek. Ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak, a digitális ügynökségeknek kapcsolatokat kell kiépíteniük az adatszolgáltatókkal és adatplatformokkal, hogy előnyt szerezzenek számukra a bemutatókban, az új üzleti javaslatokban és természetesen a folyamatban lévő ügyfélmunkában.

Jay Pattisall a cég vezető elemzője Forrester Research és azt mondja, hogy az adatok lendületes növekedést biztosítanak minden formájú és méretű vállalkozás számára:

“Az ügynökségek számára az adatok kezelésének és gazdagításának képessége a médiához és az üzenetküldéshez elengedhetetlen a marketing szempontjából az ügyfelek korában.”

Jay szerint a nagy hálózati ügynökségi csoportok saját adatkezelési és adattechnológiai platformokat építettek vagy szereztek be. Míg a kisebb független ügynökségeknek az induló vállalkozásokkal vagy kisebb adatszolgáltatókkal kialakított adatpartnerségre kell támaszkodniuk.

Egyéb szolgáltatók

Azon digitális ügynökségek számára, amelyek egy iparági rést helyeznek előtérbe, egy olyan szolgáltatóval való partnerség, amely szintén ebben a résben dolgozik, nagyszerű módja annak, hogy felgyorsítsák a potenciális ügyfelek számát és az üzleti növekedést.

Olvasni:  Vevői útmutatók stratégiai használata az e-kereskedelemben

Például, ha ügynöksége a helyi vállalkozásokra összpontosít, a helyi könyvelőirodával vagy helyi ügyvédi irodával való partnerség nagyszerű módja lehet az új potenciális ügyfelek megismerésének.

Ipartestületek

Egy másik nagyszerű partnerségi lehetőség lehet egy iparági szövetség – különösen olyan szövetségek, amelyek rendszeres rendezvényeket vagy tanulási alkalmakat szerveznek. Egy megfelelő szövetséggel kötött partnerség segíthet abban, hogy ügynöksége vezető szerepet tölthessen be a digitális marketingben.

Az ingyenes oktatási műhelyek vagy szemináriumok szervezése értéket biztosít az egyesület számára, és kiváló minőségű forrást biztosít új üzleti potenciális ügyfelekhez, miközben növeli profilját az iparágban.

Lépések a stratégiai partnerség megvalósításához

1. Készítsen listát a lehetséges partnerekről

Először is gondolja át, mire van szüksége ennek a partnerségnek az ügynöksége számára. Új leadek? Növekvő ismertség/profilod? Végezzen némi kutatást a helyi területen és iparágban, hogy azonosítsa azokat a potenciális partnereket, akiknek értéket adhat a céljainak elérése során. Beszéljen az ügyfelekkel, és kérdezze meg tőlük, hogy kivel dolgoznak még együtt, vagy milyen más szervezeteknek a tagjai.

Ha most kezdi, és nincs sok kapcsolata, próbáljon meg menni a következő helyihez kereskedelmi kamara rendezvényeken, vagy keressen helyi hálózati csoportokat vagy találkozókat a városában marketing vagy iparág-specifikus témák körül. Vegyen részt digitális marketing konferenciákon, vagy csatlakozzon a megfelelő Facebook-csoportokhoz.

2. Indítsa el a beszélgetést

Valójában a megállapodás formalizálása és a piacra lépés együtt az utolsó lépés. Az első napokban meg kell állapítania, hogy a szűkített listán szereplő szervezetek relevánsak-e, és hogy érdeklődnek-e az Ön ügynökségével való együttműködés iránt. A legfontosabb talán mégis az, hogy van-e egyértelmű kölcsönös érték a közös partnerség kialakításában.

3. Határozza meg a közös célt

A partnerségek kudarcot vallanak, ha nincs közös cél a két fél között. Jó, ha vannak egyéni célok, de léteznie kell egy átfogó közös célnak, amely alátámasztja a kapcsolatot. Ennek a közös célnak SMART-nak kell lennie, különösen az „SMA” résznek – ezért győződjön meg arról, hogy specifikus, mérhető és elérhető.

Fontos, hogy a közös célt mindkét félnek meg kell állapodnia. Néhány példa a jó közös célokra:

  • A kölcsönös új üzletépítés együtt vezet a piacon
  • Gondolatvezetői darabok társszerzője és PR-említések vonzása
  • Co-branded események futtatása és megosztott eDM-lista készítése
  • Marketingtevékenységek közös végrehajtása és forgalom irányítása egymás nyitóoldalaira

4. Egyezzen meg egy időkeretben

A megállapodás hivatalos formálásakor ügyeljen arra, hogy megadja a kezdési és befejezési dátumot. Ne feltételezze, hogy a partnerség örökké tart. Korlátlan számú ismeretlen oka van annak, hogy a dolgok miért nem működnek, ezért mindig a legjobb, ha a megállapodásokat alapértelmezés szerint meghosszabbíthatják, ha mindkét fél szeretné.

A stratégiai partnerségi megállapodások jellemzően 12 hónapra szólhatnak, 12 hónapos megújítási lehetőséggel.

Stratégiai partnerségek kezelése

Ha stratégiai partnerségbe kezdett, mindenkinek az lesz az érdeke, hogy a partnerség sikeres legyen. A kommunikáció létfontosságú, ezért hasznos a kapcsolattartás egyszerű módjai, például a Slack, a WhatsApp stb. A rendszeres találkozó vagy hívás egyeztetése egy másik jó folyamat lehet, amelyet addig kell fenntartani, amíg a ritmus reális – például havonta egyszer vagy kéthavonta egyszer.

Olvasni:  Az Instagram kiemeli a kilátásokat a növekedés és a növekedés ösztönzése érdekében; Maximalizálja az elérést

A haladás, a cselekvések és az eredmények áttekintése ezeken a havi találkozókon jó módja annak, hogy energiával töltsön fel minden érintettet, és emlékeztesse őket arra, hogy miért létezik a partnerség, és hogyan segítik ezek a tevékenységek a közös cél elérését.

McKinsey & Company dolgozatot adott ki címmel Komplex üzleti partnerségek menedzselésének fejlesztése. Ebben a cikkben a „társadalmi kapcsolatteremtés” fontosságára hivatkoznak. Míg a cikk a nagy szervezeteknek szólt, ez a konkrét pont minden méretű vállalkozásra vonatkozik. A tanácsadó cég által megkérdezett egyik vezető azt mondta:

“A partnerségi találkozók körülbelül 30-40%-a az üzleti életről szól; a fennmaradó időt a barátságok és a bizalom építésével töltik.”

A stratégiai ügynökségi partnerségek lehetséges buktatói

A személyes kapcsolathoz hasonlóan az üzleti kapcsolat is tönkremehet, ha a bizalom erodálódik, a kommunikáció csökken/leáll, vagy ha különböző egyenlőtlenségek merülnek fel. Amint azt korábban említettük, az ügynökségi partnerség sikere a közös SMART célon múlik. Ha ez nem jön létre, a partnerség úgy lesz beállítva, hogy meghiúsuljon.

Mike Canarelli a WTM Digital társalapítója/tulajdonosa – egy teljes körű szolgáltatást nyújtó digitális ügynökség Lancasterben, PA.

Számos előnyt lát abban, hogy az ügynökségek stratégiai partnerséget alakítanak ki egymással, de azt is javasolja, hogy nyitott szemmel járjanak el, és ügyeljenek az esetlegesen felmerülő problémákra. Amikor a lehetséges buktatókról kérdezik, Mike azt mondja:

“Minden döntésnek vannak hátulütői is. A stratégiai partnerség kialakítása sem más. Ha egy másik céggel csatlakozik, az a saját cégét teszi kockára.”

1. Érték egyenlőtlenség

Ha az egyik partner úgy érzi, hogy a partnerség előnyei túlságosan eltorzulnak ahhoz, hogy a másik partnert előnyben részesítsék, ez problémákhoz vezet a jövőben. Néha nehéz lehet felmérni, hogy a partnerség 50/50-es értékmegoszlást eredményez-e mindkét fél között, de a kezdeti nyílt és őszinte kommunikáció segíthet ennek elkerülésében.

2. Befektetési méltánytalanság

Ha mindkét partner nem fektet egyforma erőfeszítést a partnerségbe, kudarcra lesz ítélve. Függetlenül attól, hogy az erőfeszítés pénzbeli vagy időalapú, a ráfordítás vagy a munkateher szintjének nagyjából egyeznie kell, különben neheztelés alakul ki, a bizalom erodálódik, és a partnerség megbukik.

3. Döntési igazságtalanság

Ha az egyik partner úgy dönt, hogy „minden lövés” lesz, a partnerség valószínűleg nem fog sokáig tartani! Minden stratégiai partnerségben konszenzusos döntéshozatali stílusnak kell érvényesülnie, és azonos szintű hatáskörrel kell rendelkeznie minden közös projekt vagy közös kezdeményezés felett.

Következő lépések

Kezdje azzal, hogy meghatározza, mit szeretne elérni egy stratégiai ügynökségi partnerséggel, és indítsa el a partnerek listája folyamatát. Izgalmas időszak ez, és először széles hálót kell kivetnie! Tudassa velünk, hogyan halad – tweeteljen @seoptimer.

Új publikációk:

Ajánlott