Szabadúszó 101: 8 tipp az összpontosításhoz

Tartalomjegyzék

 • Mi az a szabadúszó?
 • Mik a szabadúszó hátrányai?
 • 8 tipp a munkahelyi összpontosításhoz
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

Jól ismert tény, hogy a növekvő munkanélküliség és a munkaváltási szokások miatt hazánkban a fiatalok jelentős része a szabadúszó kultúra felé mozdul el. Valójában állítólag 2025-re ez a független és sokoldalú életstílus annyit vonzhat, mint 20-30 milliárd dolláros növekedés Indiában, önfoglalkoztatás szempontjából. Ahhoz azonban, hogy tisztességes jövedelmet szerezzen, és elégedett legyen az elért céljaival, a megfelelő ügyfelekre kell összpontosítania, és fontossági sorrendbe kell állítania munkáját. Itt van egy praktikus útmutató tippek a koncentráltság megőrzéséhez szabadúszóként, aki még csak most indul. Mielőtt azonban belemerülnénk néhányba szabadúszó tippekelőször értsük meg, mi az a szabadúszó.

Mi az a szabadúszó?

Ha leegyszerűsítenünk kell, akkor a szabadúszó az önálló munkavégzés módja, több ügyfél számára. Szabadúszóként Önt nem egy adott szervezet alkalmazza. Inkább, ahogy a híres mondás tartja: „A szabadúszó a saját főnöke.” A szabadúszók önfoglalkoztatók, és független vállalkozóknak is nevezik őket, mivel egy bizonyos projekthez gyakran csak rövid ideig dolgoznak.

A modern szabadúszó definíciói folyamatosan változnak. Ha Önt nagyon érdekli, vagy ha vonz az új dolgok kipróbálása, a szabadúszó segíthet mindenféle iparág felfedezésében. A szabadúszó tevékenységhez számos tevékenység tartozik.

Mik a szabadúszó hátrányai?

Míg a szabadúszó sok rugalmassággal jár, a munkahely biztonságának kockázata mindig vele van, különösen a kezdők esetében. Az anyagi biztonság hiánya mellett a szabadúszóként végzett munka azt is jelenti, hogy nem kap semmilyen egészségügyi juttatást, mint a teljes munkaidős alkalmazottaknak. Egy független munkavállalóként felvett szabadúszó esetében ez általában azt jelenti, hogy a vállalat nem nyújt pénzügyi vagy egészségügyi juttatásokat, mint a teljes munkaidős alkalmazottaiknak.

Ezen túlmenően a szabadúszó munkavégzés során a munkára összpontosítás is nagy kihívást jelenthet. De ne aggódj! Ez a cikk segít néhányban Tippek a munkára összpontosításhozkülönösen, ha kezdő vagy, és még csak az önfoglalkoztatás ezen módján gondolkodsz.

Olvasni:  10 hatékony tipp az Instagram-elköteleződési arány növeléséhez

8 tipp, hogy összpontosítson munka közben

Nem lesz helytelen kijelenteni, hogy a COVID-19 világjárvány kitörése után sokan először dolgoznak otthonról. Az otthoni munkavégzésnek pedig megvannak a maga kihívásai, például a személyes kötelezettségek ellátása munka közben is. A szabadúszóknak pedig ez még nehezebb, mivel az emberek, akikkel foglalkoznak, az ő ügyfeleik, akiktől az előbbi egész karrierje függ. Hogyan tud tehát a munkájára koncentrálni, ha egyszerre több feladattal zsonglőrködik?

Emiatt rendkívül fontos a munkája prioritásainak meghatározása. Rendszeres edzéssel és ezek betartásával tippek szabadúszó kezdőknekakkor jobban összpontosíthat a munkára, valamint a megfelelő ügyfelekre.

1. Hozz létre egy rutint (és ragaszkodj hozzá)

Amikor rutinról beszélünk, akkor kifejezetten egy ütemtervet értünk alatta, amelyet egy szabadúszónak követnie kell. Valójában minden szabadúszó számára a megfelelő időbeosztás vagy rutin az egyik elsődleges tipp a munkára összpontosításban.

Forrás

A megfelelő rutin kialakításával és betartásával a fegyelem érzését csepegteted az életedbe. Jó kiindulópont az lenne, ha munka közben szabályokat és előírásokat dolgoznál ki magadnak. Mivel a szabadúszó általában távolról vagy otthonról történő munkavégzést foglal magában, szinte mindig eltereli a figyelmét: gondoljon a függőben lévő házimunkákra, a családtagokra, a heverő rendetlenségre vagy a televízióra. Ezért itt a kulcs a rutin létrehozása. Az ütemterv betartása segít megkülönböztetni a munkát és a szabadidőt. Ez viszont növeli a termelékenységét is.

2. Hozzon létre egy dedikált munkaterületet

Az egyik legfontosabb, mégis gyakran figyelmen kívül hagyott, szabadúszó tippek kezdőknek hogy legyen egy dedikált munkaterület. Ha leülsz dolgozni egy erre a célra kialakított munkaterületre, az agyad számára jelzi, hogy itt a munkaidő.

Mivel az otthoni munkavégzés kényelmes lehet, a munkamódra váltás nehézkessé válhat. Ezért egy tökéletes munkaterület segíthet megszabadulni ettől a problémától. Nincs szüksége díszes munkaterületre. Csak egy kis asztal, egy kényelmes szék a megfelelő testtartáshoz, és egy módja annak, hogy blokkolja a külső zajokat (mint például a zajszűrős fejhallgató) csodákra képes. A munkahely fontosságának aláásása gyakran lustává és letargikussá tesz.

Olvasni:  Hogyan szerezzünk ajánlásokat az ügyfelektől: 7 tipp

3. Kövesse a Sürgős-Fontos Mátrixot

A Sürgős-Fontos Mátrix az Eisenhower-elven alapul, amely segít elkülöníteni a sürgős és fontos feladatokat azoktól, amelyek:

 • Fontos, de nem sürgős
 • Se nem fontos, se nem sürgős

Forrás

Egy fontos tipp az új szabadúszóknak, ez a képlet kulcsfontosságú módja a koncentráció megőrzésének. Minden napot azzal kezdhet, hogy megérti, milyen munka a kritikus, mely feladatokat lehet hátrább tolni vagy delegálni. Szinte lehetetlen elvárni magától, hogy egy csomó funkciót hatékonyan végezzen el egy adott napon. Mindig lesznek bizonyos zavaró tényezők. A probléma megoldásához fel kell mérnie, mely tevékenységek igényelnek sürgősen figyelmet, és melyek nem. Ennek megfelelően készíthet ütemtervet.

4. Mindig rögzítse a megbeszéléseket

Az értekezletek rögzítése mindig segít az összes fontos mutató nyomon követésében. Bár a kézi jegyzetelés ősrégi és hatékony gyakorlat, időigényes lehet. Ha jobban szeretné kihasználni az idejét, minden virtuális találkozóját rögzítenie kell. Manapság különféle eszközök segítenek a hívások rögzítésében és nyomon követésében.

E hívások rögzítésének célja az időmegtakarítás. Az értekezletek rögzítése azt is jelenti, hogy kevés a hiányzó létfontosságú információ, amelyet egyébként elfelejthet jegyzetelés közben. Tehát, ha úgy érzi, hogy kihagyott néhány mutatót, mindig visszatérhet a felvételekhez, és hivatkozhat rájuk. Az egyik ilyen szoftver, amelyet kipróbálhat, a Loom.

5. Sorolja fel feladatait a nap vége előtt

Miután minden nap befejezte a munkáját, ki kell alakítania egy rutint, hogy feljegyezze az összes elvégzett munkát. Ez a szokás segíthet nyomon követni az elvégzett munkát, és világosan megértheti, mennyit tud kigazdálkodni egy nap alatt. Törekedjen arra, hogy a nap kezdete előtt készítsen egy listát azokról a feladatokról, amelyeket már alig vár. A teendők listája kötelező legyen minden kezdő számára, akinek elsődleges célja a szabadúszó területen belüli növekedés elérése.

Forrás

6. Kapcsolja ki az internetes értesítéseket

Az egyik legfontosabb panasz vagy probléma, amellyel a modern szabadúszók küzdenek, hogy hogyan akadályozzák meg magukat abban, hogy több időt töltsenek az interneten, és csökkentsék közösségi média fogyasztását. Ezért az internetes értesítések kikapcsolása az egyik leggyakoribb szabadúszó tipp kezdőknek.

Manapság különféle eszközökhöz férhet hozzá, amelyek segítségével távol maradhat a gyakran szórakoztatásra használt webhelyektől. Egy ilyen gyakorlat segíthet abban, hogy a munkára összpontosítson, ahelyett, hogy az értesítések tengere elragadja.

Olvasni:  A szövegírás művészete: Hogyan írjunk jobb feliratokat, amelyek több szemet vonzanak

A StayFocusd egy beépülő modul, amelyet telepíthet a Google Chrome-ra, ha blokkolásával szeretné megakadályozni, hogy „időpazarló” webhelyeket keressen fel. Segíthet abban is, hogy korlátozza az ezeken a webhelyeken eltöltött időt. Ezért elegendő időt tölthet azzal, hogy ellenőrizze néhány frissítést, vagy válaszoljon az esetleg kapott fontos szövegekre, majd térjen vissza a munkához.

7. Szánj időt a növekedésközpontú feladatokra

Ha időt szán a növekedésére összpontosító feladatokra, akkor hatékonyan használja fel idejét. Remek módja annak, hogy elszakadjon a hosszú órákig tartó monoton munkavégzéstől. De mit értesz a növekedést fejlesztő feladatokhoz? Például, ha Ön szabadúszó kutató, mindig több projektet is vállalhat különböző műfajokból és területekről.

A projektek széles spektrumának kihasználása segíthet tapasztalatszerzésben a különböző területeken, ezáltal hozzájárulva szakmai fejlődéséhez. Így egy kis szünetet is tarthat a folyamatos munkában, amely néha ismétlődő és felesleges lehet. Mindig keressen minden olyan lehetőséget, amelyről úgy gondolja, hogy felgyorsítja szabadúszó karrierjét.

8. Ne felejtsd el megjutalmazni magad

Minden munka és semmi játék teszi Jacket unalmas fiúvá! Bármennyire is közhelyesen hangzik, a munka minden területén alkalmazható. Mindannyiunknak időnként motivációra van szüksége, ezért önmagad jutalmazása mindig hasznos. Ez a szabadúszó tipp azonban rendkívül szubjektív lehet.

Például abban az esetben, ha Ön olyan ember, aki szereti az édességeket, egy sütivel vagy desszerttel motiválni kell magát. Vagy ha nagyon stresszes heted volt, megjutalmazhatod magad egy jó vacsorával és borral.

Kulcs elvitelek

Most, hogy ismeri azt a 8 szabadúszó tippet, amelyek segítségével koncentrálhat a munkára, íme egy összefoglaló arról, hogy mit kell mindig szem előtt tartani.

 • A megfelelő időgazdálkodás és a rutin betartása az elsődleges követelmény minden szabadúszó életében. Fejleszti a fegyelem érzését, ami, valljuk meg őszintén, soha nem lehet rossz.
 • Mindig kövesse a Sürgős-Fontos Mátrixot. Mindig segít, ha a prioritásoknak megfelelően választja ki munkáját.
 • Alakítsa ki azt a szokást, hogy a nap megkezdése előtt felsorolja feladatait. Ez segít nyomon követni a munkát a prioritásai alapján.
 • A dedikált munkaterület és az értekezletek rögzítése nemcsak segít a rendszerezésben, hanem időt is takarít meg.
 • Bizonyos webhelyek blokkolása vagy a közösségi médiával töltött idő csökkentése kulcsfontosságú tipp a munkára összpontosításban.
 • Végül soha ne felejtse el megjutalmazni magát egy mozgalmas nap után.
Olvasni:  5 egyszerű tipp a képek javításához

Következtetés

A prioritások meghatározása szabadúszóként kezdetben próba és hiba módszere lesz. A fent említett szabadúszó tippek közül egy vagy több kiválasztása megköveteli, hogy bizonyos szintű fegyelmet integráljon napi tevékenységeibe. Ha egy bizonyos gyakorlat nem működik, térjen át valami másra. A nap végén csak te tudod, mi működik és mi nem.

Rendben van, ha gondok vannak, miközben koncentrálunk, mert olyan világban élünk, ahol sok a figyelemelterelő képernyő és eszköz. Azonban ezeknek a robusztus tippeknek a segítségével, hogy összpontosítson, rendkívül produktív szabadúszó lesz a jövőben.

GYIK

1. Hogyan nőj fel szabadúszóként?

Íme néhány szabadúszó tipp, amelyek segíthetnek a növekedésben.
– Fejleszd képességeidet.
– Vedd körül magad inspiráló emberekkel.
– Nyisd meg magad a lehetőségek előtt.
– Alkalmazza magát a különféle lehetőségekre, amelyek kínálkoznak.
– Tartsa rendkívül alacsonyan rezsiköltségeit.

2. Milyen feltételekkel kell szabadúszóvá válni?

Mielőtt elkezdené szabadúszó utazását, íme néhány dolog, amelyet szem előtt kell tartania.
– Döntse el, milyen szolgáltatásokat kínál.
– Hozd létre a márkádat. Az identitásépítés a szabadúszó folyamat folyamatos lépése.
– Hálózat kialakítása.
– Fejleszd képességeidet.
– Erős portfólió kialakítása.

3. Melyek a legnépszerűbb kreatív tervezési eszközök, amelyeket egy szabadúszó használhat?

A Canva és az Affinity Designer két legjobban értékelt tervezőeszköz, amelyet a szabadúszó tartalomkészítők használnak szerte a világon.

4. Vannak ingyenes íróeszközök szabadúszó írók számára?

A Grammarly és a Hemingway Editor két nagyszerű íróeszköz, amelyeket kiterjesztésként telepíthet a hibamentes írás érdekében.

5. Milyen a jó projektmenedzsment szoftver szabadúszók számára?

A szabadúszók számára készült legjobb projektmenedzsment szoftverek közé tartozik a Trello, a StayFocusd és a Monday.com

6. Vannak-e eszközök a szabadúszók időgazdálkodására?

Igen. Számos jó időgazdálkodási eszköz létezik, amelyeket a szabadúszók könnyen használhatnak. Ezek közé tartozik a Harvest, a Toggl és a RescueTime.

7. Hogyan tudják a szabadúszók hatékonyan rangsorolni feladataikat?

Az egyik legjobb szabadúszó tipp, hogy hozz létre egy rutint, és ragaszkodj hozzá. A teendőlisták készítése, az értekezletek rögzítése, a munkaterület beállítása a feladatok rangsorolásának egyéb módjai.

Új publikációk:

Ajánlott