Szabadúszó írás 101: Hogyan készítsünk szabadúszó portfóliót

Tartalomjegyzék

  • Miért van szüksége szabadúszó íróportfólióra?
  • Hogyan készítsünk portfóliót szabadúszók számára
  • Mit érdemes beépíteni a portfóliójába?
  • Portfólió sablonok írása
  • Miben különbözik egy íróportfólió a többi portfóliótól?
  • Következtetés
  • GYIK

Íróként kezdeni először zavaró lehet. Még ha jó mentorálással és tisztességes tehetséggel rendelkezett is, sok nehézséggel kell szembenéznie. Már önmagában is feladat megtalálni, hogy miről írjunk, és hol tegyünk ötleteket. Add hozzá azt a feladatot, hogy rábízzanak egy megírandó darabot. Szabadúszó írói képességeit minden publikációnak bizonyítania kell munkamintáin keresztül, legyen szó digitális vagy nyomtatott médiáról.

A szabadúszó portfólióépítés megkönnyíti ezt a feladatot. A portfólió egy összevont dokumentum, amely bemutatja írói szakértelmét és képességeit. Ha Ön pénzügyi író, akkor portfóliójába belefoglalhatja pénzügyi blogjainak legjobb darabjait, cikkeit és egyéb munkamintáit, amelyeket publikációknak és ügyfeleknek írt. Hasonlóképpen, ha Ön divatíró, írja be a legjobb divatcikkeket, amelyeket írt. Ne felejtse el megemlíteni a munkáját a főbb kiadványokban, ha valaha is végzett vele; a velük kapcsolatos legkisebb feladatok is számítanak.

Ha Ön nem egy iparág-specifikus író, említse meg portfóliója elején, és csak a legjobb, legjelentősebb írásait tartalmazza. Megmutatja a leendő ügyfeleknek, hogy milyen könnyen alkalmazkodó és rugalmas az ügyfél igényei szerint. Ez segít abban, hogy a különböző területeken különböző platformokon publikáljon.

Tehát egyszerű szavakkal: a szabadúszó írásportfólió az Ön személyes márkája íróként. Szabadúszó készségeit és szakértelmét úgy kell hirdetnie, hogy összegyűjti munkája legjavát, hogy meggyőzze a márkákat, a kiadókat és az ügyfeleket, hogy együttműködjenek Önnel. Ez a blog azt vizsgálja, hogyan készíthet szabadúszó portfóliót.

Miért van szüksége szabadúszó íróportfólióra?

Nézzünk meg néhány indokot a szabadúszó írásportfólió használatára.

1. Növeli a foglalkoztathatósági esélyeit

Írásportfólióra van szüksége, mert az drámaian befolyásolhatja a munka minőségét és mennyiségét, mind a jobb oldalon. Ha Ön egy fiatal diplomás, keresi a lehetőségeket, akkor mindenképpen érdemes egy portfólió elkészítésére fordítania az idejét. Ez közvetíti képességeit és odaadását a jövőbeli ügyfelek felé.

Olvasni:  Az e-mailes hírlevél tervezésének bevált gyakorlatai: A siker alapjai

2. Az íráson kívüli képességeidről fog beszélni

Egy jól összeállított írási portfólió az íráson kívüli készségeidről fog beszélni. Mindenekelőtt bemutathatja szervezőkészségét és íráskészségét egyaránt. Utána olyan fellépésekhez juthat, amelyek fizetik a számláit, és hozzájárulhatnak írói szakmai fejlődéséhez.

3. Megkönnyíti az ügyfél dolgát

A portfólió megkönnyíti ügyfelei és kiadói számára, hogy láthassák munkáját, és felmérjék képességeit. Az ügyfélnek kevesebb időt kell töltenie az Ön munkájához mutató különböző hivatkozások megtalálásával, és több időt kell töltenie a tartalom áttekintésével. Könnyítse meg a dolgukat, és már az első lépésben lenyűgözi őket.

4. Elkerüli a zavart

Ne feledje, hogy álláskeresés közben meg kell mutatnia szakértelmét és alkalmazkodóképességét íróként. Író portfólió pontosan ezt teszi egyszerűen és problémamentesen. Sokféle írói munka létezik. Lehetnek újságírók, blogírások, szövegírások vagy közösségi média marketingek. Az írás stílusa és formája az iparágtól függ.

A szerepek többnyire specifikusak, és az ügyfelek a tökéletes párost keresik. Nem könnyű meggyőzni őket arról, hogy rendelkezik a szakértelemmel és képes alkalmazkodni. Itt ismét egy írásos portfólió jön a segítségedre. A rések vagy iparágak szerint összeállíthatja a tartalmat, hogy lenyűgözze ügyfeleit (és megtartsa őket). Azt tükrözi, hogy Ön mennyire naprakész a trendekkel és a technológiával.

Hogyan készítsünk portfóliót szabadúszók számára

A tartalomportfólió összeállítása azonban nem egyszerű feladat. Létre kell hoznod egy weboldalt, írnod ​​kell magadról és csatolnod kell a linkeket. Most, hogy ismeri a portfólió létrehozásának okait, nézzük meg, hogyan hozhatunk létre egy portfóliót.

1. Csak a legjobb műveket tartalmazza

A szabadúszó portfólió létrehozása nem jelenti azt, hogy meg kell említened a karriered során írt minden darabot. Még ha frissebb vagy, csak a legjelentősebb művet kell megemlítened. Inkább a minőségre kell koncentrálni, mint a mennyiségre. A munkaminták számának növelésével csak unalmas lesz a profilod, és a potenciális ügyfeleid gyorsabban utasítanak vissza, mert nem lenne idejük mindent átolvasni.

2. Tanuld meg a nyelvet

Az írás, mint szakma különböző kifejezéseket és zsargont használ, amelyeket pályakezdőként esetleg nem ismer. Bizonyítania kell írói képességeit és a szakterület ismeretét. Tanulja meg a nyelvet és a szakzsargont, és használja őket aktívan portfóliójában, így a kiadó/ügyfél biztos lehet abban, hogy ismeri ezt a területet.

3. Próbáljon különböző portfóliókat készíteni a különböző résekhez

Próbáljon meg különböző portfóliókat készíteni a különböző résekhez, miközben próbál eligazodni a különböző iparágakban. Ezzel kevésbé zavaróvá és ígéretesebbé teszi portfólióit ügyfelei számára. Az összes szabadúszó portfólióminta egy helyen történő összeállítása megnövelheti ügyfele terheit, és irreleváns mintákat kell áthalásznia, amelyek esetleg nem tükrözik jól Önt.

Olvasni:  Quillbot Review – Minden, amit tudnod kell

4. Válasszon egyszerű bővítményeket és ügyes webhelyterveket

Tegye könnyebben navigálhatóvá szabadúszó portfólióját ügyfelei számára. Tegye egyszerűbbé az elrendezéseket, növelje a betűtípusokat, és győződjön meg arról, hogy a hivatkozások működnek. El kell készítened a sajátodat szabadúszó portfólió a lehető legegyszerűbben.

5. Írjon speciális klipeket

A speciális klipek olyan írások, amelyeket nem osztottak meg a kiadókkal. A „spekuláció” rövidítése. A szabadúszó portfóliójába való felvételük csodákra képes. Működhetnek mintaként, vagy pénzt is kaphat ezekért a darabokért, ha valamelyik kiadó meggyőzőnek találja őket, és úgy dönt, hogy kiadja őket.

6. Tartsa naprakészen a portfóliót

Portfóliót kell készíteni, és folyamatos retusálással, frissítéssel karbantartani, mind formátumban, mind tartalomban. Ha ugyanazt a régi portfóliót osztja ki, amely nem említi legújabb munkáját, és három éves elrendezése van, akkor kudarcot fog vallani, amikor jó benyomást kelt az ügyfelekben. Törekednie kell arra, hogy időnként frissítse portfólióját.

7. Ossza meg különböző platformokon

Miután összeállította szabadúszó portfólióját a legújabb munkamintákkal, meg kell osztania egy linket különböző platformokon, ahol szakmai jelenléte van. Használhat olyan közösségi oldalakat, mint a Twitter, az Instagram, a LinkedIn és a YouTube. Ez szélesebb körű láthatóságot biztosít munkája számára.

Mit érdemes beépíteni a portfóliójába?

Bár a szabadúszó íróportfóliónak tartalmaznia kell az íráspéldányait és az életrajzát, fiatal íróként meglehetősen zavaró lehet annak eldöntése, hogy milyen egyéb elemeket lehet belefoglalni.

A szabadúszó portfólió egyik tippje, hogy érdekessé tegye domainjét. Ezenkívül szimbólumokat és jó tervezést használhat az üzenetek olyan közvetítésére, amely érdekessé teszi az olvasót. Ezeken a pontokon kívül itt van még néhány tipp a szabadúszó portfólió felépítéséhez.

1. Érdekes életrajz

Mindig jó ötlet az ügyfélnek ötletet adni arról, hogy mit fog találni a portfóliójában. Eleinte két mondatban írja le a munkáját és azt, hogy profiként milyen író vagy, hogy piacra dobja képességeit és kiemelje magát.

Ügyfele/kiadója tudni szeretné az Ön nevét, életkorát és végzettségét, hogy felvegye Önt, de sok hozzád hasonló író ugyanilyen nyelvezetet és hangnemet használt önmagának leírására. Ha érdekes hangnemet használ, és csak a legjelentősebb díjait és eredményeit írja le, akkor egyedi jelöltnek tűnhet, és az ügyfél nagyobb valószínűséggel veszi fel Önt.

2. Ajánlások

Ez a tipp a szabadúszó portfólió elkészítéséhez a leginkább számít. A korábbi munkáltatóktól és ügyfelektől kapott ajánlások megszerzése az Ön javára szolgál, mivel javítja hitelességét az iparágban. Biztosítja az ügyfelet arról is, hogy Ön megbízható szakember.

3. Munkaminták

A szabadúszó portfóliók legtöbbször többet hordoznak az életrajzi részből, mint a munkaminták. Feleslegessé teszi a szabadúszó írásportfólió készítésének teljes gyakorlatát, mivel a portfóliónak az Ön munkájáról kell szólnia. Az önéletrajzában részletesen megemlítheti végzettségét, kitüntetéseit, érmeit és készségeit, de portfóliójában nem. Minden mást korlátozzon, és összpontosítson inkább a munkamintákra.

Olvasni:  A végső ellenőrző lista a bőrápoló termékek piacra dobásához

Portfólió sablonok írása

A portfóliókat különböző webhelyeken és platformokon lehet felépíteni. Használhat olyan webhelyeket, mint a Contently, a WordPress, a Journo Portfolio, a Writerfolio, a Muck Rack és a Canva. Sokféle formatervezés érhető el az interneten, amelyekre hivatkozva releváns és tömör portfóliót készíthet. Kiválaszthat bármilyen megfelelő sablont, és a semmiből felépítheti portfólióját. Az alábbiakban felsorolunk néhány portfóliósablont referenciaként.

Forrás

Forrás

Forrás

Miben különbözik egy íróportfólió a többi portfóliótól?

A portfólió elsősorban olyan munka, amelyet szakemberként végzett. A tartalomírók, grafikusok, PR-szakemberek, közösségi média marketingesek stb. egyre inkább a helyszíni portfóliókra támaszkodnak tudásuk marketingje érdekében. Azonban minden portfólióstílus különbözik. Szabadúszó tartalomíróként az Ön portfóliója különbözni fog a tervezőktől és a marketingesektől a benne foglalt struktúra és tartalom tekintetében. A szabadúszó író portfóliója a következőképpen különbözik a többi portfóliótól:

Nyilvánvaló, hogy egy írási portfólió tartalma nagymértékben eltér a többi portfólióétól. Portfóliójában egy rövid életrajz, majd írói munkái minták is szerepelnek majd. Az írási portfóliónak rendelkeznie kell kivágásokkal és cikkekre, blogokra és más írott tartalomra mutató hivatkozásokkal.

Szabadúszó íróként portfóliójának bizonyítania kell nyelvi és írási készségeit, legyen szó szövegírásról vagy tartalomírásról. Ha újságírói portfólióról van szó, akkor annak jónak kell lennie, ha történetmesélésről van szó. Az írási portfólió tartalmazhat hivatkozásokat az interneten közzétett cikkekre vagy tartalomrészek puha másolatait.

Portfóliója egyedi az Ön számára. Ez magában foglalja a saját munkáját, rést és érdeklődési területeit. Ezért minden szempontból különbözni fog a többi portfóliótól. Emiatt egyedi és meggyőző portfóliót kell készítenie magának.

Ha mindezeket a szempontokat szem előtt tartja, legyen szó a tartalomról, stílusról vagy formátumról, minden bizonnyal olyan portfóliót kap, amely bemutatja írói tehetségét és szakértelmét. Nagy erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy egyedi portfólió legyen, amely Önért és csak Önért beszél. Koncentráljon a mintáira és egy kicsit az életrajzára, hogy az összességében meggyőző szabadúszó portfólió legyen.

Következtetés

Az írásportfólió készítése a semmiből ijesztő feladatnak tűnhet, különösen, ha frissebb vagy kezdő vagy. Ha azonban követi a hatékony szabadúszó portfólió-tippeket, és kiteszi magát a terveknek és ötleteknek az interneten, akkor biztosan olyan portfóliót hoz létre, amelyet az ügyfelek imádni fognak. Arról nem is beszélve, hogy a szabadúszó portfólió felépítésére vonatkozó fenti útmutató segít a munkaminták összegyűjtésében, és a legjobb módokon való bemutatásában az ügyfelek számára.

Olvasni:  15 legjobb értékesítési blog, amelyet minden értékesítőnek el kell olvasnia

GYIK

1. Hány munkaminta szükséges ahhoz, hogy egy portfólióba kerüljön?

Mint korábban említettük, többet kell a minőségre összpontosítani, mint a mennyiségre. Kerülje az összes munkáját, és csak a legjobbat válassza.

2. Az iskolai esszéket és a főiskolai dolgozatokat bele lehet foglalni egy írásportfólióba?

Az iskolai és főiskolai dolgozatok akadémikusak. Emiatt alig van hatásuk. Felesleges kiegészítést jelentenek, ami miatt az ügyfele azt hiheti, hogy nincs elég szakmai tapasztalata. Csak akkor vegye fel őket, ha egy jól ismert kiadó adta ki őket, vagy ha kapcsolódnak az Ön által keresett szerepkörhöz.

3. Milyen weboldal kialakítást érdemes választani?

Olyan webhelyet kell választania, amelyen könnyű dolgozni. Ha bonyolult beállítást és összetett tervezést választ, az ügyfelek nehezen tudják megfejteni, és előfordulhat, hogy a végén kevesebbet fognak az Ön munkájára összpontosítani.

4. Milyen munkaminták szerepeljenek egy szabadúszó portfólióban?

Az, hogy milyen munkamintákat kell megadnia, teljes mértékben a múltban végzett munkától és a megpályázott szereptől függ. Ha Ön író, aki blogokat szeretne írni ügyfele számára, csak a blogmintákat adjon meg. Ha Ön szellemíró, győződjön meg arról, hogy rendelkezik a szükséges jogokkal a munkaminták használatához az Ön nevében.

5. Hogyan segíthet a munkavállalásban a portfólió építése?

A portfólió a legjobb munkáid gyűjteménye. Ez egy módja annak, hogy piacra dobd magad. Nem kell egyetlen portfólióval elszámolnia; személyre szabható ügyfelei igényeinek és a megpályázott szerepeknek megfelelően. Így a legjobb munkájának bemutatásával könnyedén bizonyíthatja képességeit, és könnyebben szerezhet munkát.

6. Külön portfóliókat kell létrehozni a különböző résekhez?

Mindig tanácsos portfólióit a különböző rések szerint testre szabni. Ha kényelmesen ír egynél több rést, készíthet külön portfóliókat, és röviden megemlítheti az összes korábban írt rést.

7. Mit tehetek a portfólióval, miután elkészültem?

A portfóliójára mutató linket elküldheti potenciális ügyfeleinek és kiadóinak. Azt is csatolhatja közösségi média fiókjaihoz, például az Instagramhoz és a Twitterhez. Használhatja a LinkedIn-en, hogy több munkát szerezzen, és megteremtse szakmai jelenlétét. Ez alapvetően eszközként fog működni, hogy több lehetőséget és láthatóságot szerezzen.

8. Milyen gyakran kell frissítenie portfólióját?

A portfólió frissítése nem mindennapi feladat. Ez egy meglehetősen egyszerű folyamat, amelyet akkor végezhet el, ha végzett egy olyan szereppel, amelyet úgy gondol, hogy fel szeretne venni a portfóliójába. Az egyetlen szabály, amelyet be kell tartania, hogy csak a legjelentősebb munkáját adja hozzá. Ez egyben az egyik legfontosabb szabadúszó portfólió tipp.

Új publikációk:

Ajánlott