Tartalomsilók létrehozásának leállítása & Csináld ezt helyette

Míg a tartalomsilók korábban népszerű megközelítésnek számítottak, a hagyományos SEO tartalomtárolók nem biztos, hogy olyan hasznosak a mai, fejlődő keresési környezetben.

Az olyan keresőmotorok, mint a Google, bonyolult rangsoroló algoritmusokat használnak a tartalom kontextusának és szemantikájának megértéséhez. A hangsúly a merev kulcsszóalapú optimalizálásról a kontextus szempontjából relevánsabb és felhasználóközpontúbb tartalomra tolódott el.

Ennek eredményeként fel kell hagynia a hagyományos kulcsszó-központú tartalomsilók létrehozásával, és integráltabb és felhasználóbarátabb tartalomszerkezetet kell használnia.

A kulcs a SEO optimalizálás és a felhasználó-központú tartalomstratégiák közötti egyensúly megteremtése, alkalmazkodva a keresőmotorok algoritmusainak dinamikus környezetéhez és a felhasználói elvárásokhoz.

Mik azok a tartalmi silók?

A tartalmi silók egy SEO-stratégia a webhelyen található információk rendszerezésére és strukturálására a keresőoptimalizálás és a felhasználói élmény javítása érdekében. A koncepció magában foglalja a kapcsolódó tartalmak hierarchikus struktúrán belüli csoportosítását, különálló témák vagy témák létrehozását, amelyek könnyen navigálhatók.

Minden témát vagy témát “silónak” tekintenek, és az egyes silók tartalma összefügg egymással.

Íme a tartalmi silók legfontosabb jellemzői:

Hierarchikus struktúra

A tartalmi silók hierarchikusan vannak felszerelve, szélesebb témákkal vagy kategóriákkal a tetején, és konkrétabb altémákkal vagy oldalakkal alattuk. Ez a struktúra logikus és szervezett keretet kíván létrehozni a weboldal számára.

Tematikus csoportosítás

Minden silón belül a tartalom tematikusan kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy a silóban lévő oldalaknak vagy cikkeknek egy tágabb téma egy adott aspektusára kell összpontosítaniuk, így összefüggő és átfogó lefedettséget kell biztosítaniuk a témáról.

Weboldal optimalizálás

A tartalomsilókat részben arra tervezték, hogy optimalizálják a webhelyeket a keresőmotorok számára. A tartalom tematikus rendszerezésével és egyértelmű hivatkozási struktúrákkal a keresőmotorok jobban megérthetik a tartalom relevanciáját és kontextusát, ami potenciálisan javíthatja a webhely keresési rangsorát.

Felhasználói tapasztalat

Míg a SEO fontos szempont, a tartalmi silók célja a felhasználói élmény javítása is. A látogatók könnyen navigálhatnak a webhelyen, és nem kívánt zavarok nélkül találhatnak információkat bizonyos témákról.

Kulcsszó szerinti célzás

A tartalmi silók gyakran konkrét kulcsszavakat vagy keresési kifejezéseket céloznak meg az egyes tematikus kategóriákon belül. Ez a célzott megközelítés javíthatja a webhely láthatóságát a releváns keresési lekérdezések esetén.

Olvasni:  Blog kommentárja a SEO-hoz: Működik még?

Példa a Content Silo-ra

Vegyünk egy példát egy olyan webhelyre, amely a fitneszről és a wellnessről nyújt információkat. Ebben az esetben a webhely tartalomsilókat alkalmazhat, hogy az információkat különböző témák vagy fitneszhez kapcsolódó témák köré rendezze.

Mindegyik siló a tágabb fitnesz és wellness kategória egy-egy aspektusát képviseli:

Fő siló: Fitness és Wellness

 • Áttekintés a weboldal küldetéséről és a fitnesz és wellness megközelítéséről.
 • Általános cikkek az egészséges életmód fontosságáról.

1. siló: Táplálkozás

 • Cikkek az egészséges táplálkozási szokásokról.
 • Táplálkozási útmutatók és tippek a kiegyensúlyozott étrend fenntartásához.
 • Receptek tápláló ételekhez.

2. siló: gyakorlati rutinok

 • Edzéstervek különböző edzettségi szintekhez.
 • Tippek a hatékony edzési rutin kialakításához.
 • Videóbemutatók konkrét gyakorlatokról.

3. siló: Mentális egészség

 • A fizikai aktivitás és a mentális jólét kapcsolatával foglalkozó tartalom.
 • Stresszkezelési technikák.
 • Mindfulness és meditációs gyakorlatok.

4. siló: Fitness felszerelések és felszerelések

 • Vélemények a fitneszgépekről.
 • Ajánlások az edzőfelszereléshez.
 • Útmutató a különböző gyakorlati eszközök használatához.

Ezen silók mindegyike a fitnesz és wellness egy-egy aspektusára összpontosít. Az egyes silón belül a kapcsolódó tartalmak gyűjteménye belsőleg kapcsolódik, tematikus és összefüggő szerkezetet hozva létre.

Például a „Futás” silóban a futóedzési tervekről szóló cikkek hivatkozásokat tartalmazhatnak a futófelszereléssel kapcsolatos receptekre és áttekintésekre. Ez a tartalomsiló-megközelítés segít a felhasználóknak és a keresőmotoroknak könnyebben navigálni a webhelyen.

A futás iránt érdeklődő felhasználók átfogó információkat találhatnak anélkül, hogy a webhelyen nem kapcsolódó tartalmak között kellene keresniük.

Ezzel egyidejűleg a keresőmotorok jobban megérthetik a webhely felépítését, ami potenciálisan jobb helyezéseket eredményezhet a fitnesz, táplálkozás, testmozgás és mentális egészséggel kapcsolatos releváns keresési lekérdezéseknél.

A tartalomsilók fontosak a SEO számára?

A tartalomsilókat történelmileg fontosnak tartották a keresőoptimalizálás szempontjából.

A tartalomsilók koncepciója abban az elgondolásban gyökerezik, hogy a tartalom hierarchikus és tematikus szerkezetbe rendezése segíthet a keresőmotoroknak megérteni a webhelyen található információk relevanciáját és kontextusát.

Míg a tartalmi silók jelentősége az olyan tényezőktől függően változhat, mint a webhely mérete, az iparág és a tartalomstratégia, íme néhány ok, amiért a keresőoptimalizálás szempontjából előnyösnek tartják őket:

Szervezett oldalszerkezet

A tartalomsilók áttekinthető és szervezett struktúrát biztosítanak a webhelynek, megkönnyítve a felhasználók és a keresőrobotok navigálását. A jól szervezett webhelyszerkezet hozzájárulhat a pozitív felhasználói élményhez és a jobb feltérképezhetőséghez.

Kulcsszó relevancia

A kapcsolódó tartalmak silón belüli csoportosításával könnyebbé válik az adott kulcsszavak vagy témák megcélzása. Ez segíthet a keresőmotoroknak felismerni egy oldalcsoport tematikus relevanciáját, ami potenciálisan javíthatja a releváns keresési lekérdezések rangsorolását.

Továbbfejlesztett felhasználói élmény

Míg a tartalomsilók elsődleges célja gyakran a SEO, a szervezett struktúra a felhasználók számára is előnyös. A látogatók könnyebben találhatnak információkat bizonyos témákról anélkül, hogy elvesznének a nem kapcsolódó tartalmakban.

Olvasni:  A Wall Street Journal: A Google milliárdos visszatérítéssel tartozhat...

Témahatóság

A Google és más keresőmotorok egyre jobban értékelik azokat a webhelyeket, amelyek szakértelmet és tekintélyt mutatnak, más néven EEAT, konkrét témákban. A tartalomsilók segíthetnek a webhely hiteles forrásként való létrehozásában azáltal, hogy részletesen lefedik az adott témákat.

A kép forrása: Fatjoe

Bár a tartalomsilók hozzájárulhatnak egy jól szervezett webhelyhez, nem csak ezek befolyásolják a SEO-t. A keresőmotorok most nagyobb hangsúlyt fektetnek az olyan tényezőkre, mint a tartalom minősége, a relevancia, a felhasználói szándék és a mobilbarátság. Ezért stratégiai frissítésre van szükség.

A hagyományos tartalmú silók problémája

Míg a hagyományos tartalomsilók bevett gyakorlatnak számítanak a SEO-ban, van néhány kihívás ezzel a megközelítéssel. Íme a hagyományos tartalmi silókkal kapcsolatos legfontosabb problémák:

Megtiltja a belső összekapcsolást

A tartalomsilók hagyományos megközelítése, bár hatékony a tematikus klaszterek létrehozásában, gyakran olyan merev struktúrát ír elő, amely megtiltja az oldalakra való belső hivatkozásokat egy adott siló határain túl.

Ez a korlátozás a tartalom szigorú kategorizálásából adódik, és ennek eredményeként a silón kívül található értékes oldalak ki vannak zárva a belső linkelésből.

Sajnos ennek kedvezőtlen hatásai lehetnek a SEO-ra, mivel a belső linkek döntő szerepet játszanak a tartalom fontosságának és relevanciájának jelzésében a keresőmotorok számára.

A hagyományos tartalomsilók szigorú betartásával elszalasztja a lehetőséget, hogy kihasználja a belső linkelésben rejlő SEO-potenciálokat.

A belső linkek nem csak a kapcsolódó tartalmak összekapcsolását jelentik egy silón belül, hanem arról is, hogy szélesebb körű tematikus kapcsolatokat hozzunk létre az egész webhelyen.

A stratégiaibb és modernebb megközelítés magában foglalja a rugalmas tartalmi silóstruktúrát, amely lehetővé teszi a silók közötti belső összekapcsolást.

Merevség és rugalmasság hiánya

A hagyományos tartalomsilók olyan merev szerkezetet hozhatnak létre, amely kihívást jelenthet a tartalom vagy a felhasználói viselkedés változásaihoz való alkalmazkodásban.

A felgyorsult digitális környezetben, ahol a trendek, preferenciák és keresési algoritmusok folyamatosan változnak, ez a rugalmasság hiánya jelentős korláttá válik.

Például, ha hirtelen megnövekszik a felhasználók érdeklődése egy adott téma iránt, egy rugalmas tartalomstratégia könnyen beépítheti és optimalizálhatja a tartalmat az adott téma köré. A hagyományos siló azonban nehézségekbe ütközhet az ilyen változtatások azonnali integrálása során, ami potenciálisan elszalasztott lehetőségeket és a SEO hatékonyságának csökkenését eredményezheti.

Kulcsszóközpontú fókusz

A kortárs keresőoptimalizálási környezetben a keresőmotorok úgy fejlődtek, hogy előnyben részesítsék a felhasználói élményt és a releváns tartalom szolgáltatását, amely összhangban van a felhasználói szándékkal.

Ahelyett, hogy kizárólag a kulcsszókonzisztenciára vagy a szigorú kulcsszóegyezésre hagyatkoznánk, az algoritmusok célja, hogy megértsék a szemantikai jelentése a felhasználó keresési lekérdezése mögött. Ez az elmozdulás hangsúlyozza annak fontosságát, hogy átfogó és kontextusban gazdag tartalmat biztosítsanak, amely valóban megfelel a felhasználói igényeknek.

Olvasni:  A telefonhívások számának növelése a céloldalakról & Használja ki a bejövő hívások elemzését

A kép forrása: Seobility

A kulcsszó-központú fókusz a tartalmi silókban olyan tartalomhoz vezethet, amely erőltetettnek tűnik, hiányzik a mélységből, vagy nem sikerül a közönségnek rezonálnia. Ez széttagolt felhasználói élményt eredményezhet, ahol úgy tűnik, hogy a tartalom elsősorban keresőmotorok számára készült, nem pedig emberi olvasók számára.

Ez az eltérés a modern keresőmotor-algoritmusokkal hátrányosan befolyásolhatja a tartalom láthatóságát és rangsorolását.

A tartalom töredezettsége

A tartalmi silók töredezettséghez vezethetnek, ahol a kapcsolódó tartalom különböző silókra oszlik. Ez azt eredményezheti, hogy elszalasztották a lehetőségeket a téma átfogó és egymással összefüggő áttekintésére.

Ezen túlmenően SEO szempontból a töredezettség azzal a kockázattal jár, hogy felhígítja a tartalom általános tekintélyét és relevanciáját.

A keresőmotorok előnyben részesítik az átfogó és mélyreható tartalmat, amely átfogóan foglalkozik egy témával. Ha az információ szétszóródott a különböző silók között, a tartalom kollektív hatása és tekintélye csökkenhet.

A felhasználói élmény áldozatai

Egyes esetekben a hagyományos tartalomsilókban a SEO hangsúlyozása feláldozhatja a felhasználói élményt. A különböző silók közötti navigáció kihívást jelenthet a látogatók számára, megzavarva a zökkenőmentes információáramlást.

A felhasználók nehézségekbe ütközhetnek a kapcsolódó vagy kiegészítő tartalom megtalálása során, ami kevésbé ideális böngészési élményhez vezethet. Ez különösen akkor jelent problémát, ha a témák különböző területeket fednek le, így a felhasználók sokat járnak oda-vissza. Ez bosszantó lehet, és megnehezíti számukra a tartalom könnyű fogyasztását.

Hogyan készítsünk jobb tartalmi silóstratégiát

A hatékony SEO tartalom silóstratégia létrehozása gondos tervezést, kulcsszókutatást, tartalomkészítést, optimalizálást és stratégiai belső linkelést foglal magában. Íme egy lépésről lépésre útmutató:

Tervezze meg tartalmi stratégiáját

A hatékony SEO tartalomsiló-stratégia létrehozásának kezdeti szakaszában kulcsfontosságú, hogy egyértelmű célokat tűzzön ki webhelye számára. Határozza meg az elérni kívánt célokat, és határozza meg célközönségét.

Ha ezek az alapvető szempontok a helyükön vannak, folytassa a kulcsfontosságú témák azonosításával, amelyek összhangban vannak üzleti céljaival, és relevánsak a közönség számára. Ez a stratégiai tervezés alapozza meg a tartalmi silóstratégia kidolgozásának további lépéseit.

Kulcsszókutatás végrehajtása

A kulcsszókutatás kulcsfontosságú lépés a célközönség által az információkereséshez használt nyelv és lekérdezések megértésében.

Azonosítsa a kiválasztott témákhoz kapcsolódó elsődleges és másodlagos kulcsszavakat. A kulcsszavak egyszerű felsorolásán túl mélyüljön el a felhasználói szándékok megértésében, például, hogy a felhasználók milyen konkrét információkat vagy megoldásokat keresnek, amikor ezeket a kulcsszavakat használják.

Ha például egy utazási webhelyet reklámoz, az elsődleges kulcsszavai a következők lehetnek:kalandos utazási célpontok,” és a kapcsolódó másodlagos kulcsszavak lehetnek “egyéni utazási élmények,” “pénztárcabarát kalandtúrák,“és”legjobb túraútvonalak.

Hozzon létre silókat vagy „központokat”

Az azonosított témákat tartalmi silókba vagy központokba rendezheti. Minden silónak széles tematikus kategóriát kell képviselnie, és mindegyik silón belül meg kell határoznia az altémákat vagy a támogató tartalmakat.

Olvasni:  Mik azok a professzionális SEO szolgáltatások?

A fenti példát véve különböző témák lehetnek:

 • Kalandos utazási célpontok
 • Egyéni utazási élmények
 • Pénztárcabarát kaland
 • Legjobb túraútvonalak

Fejlessze ki az egyes silók oszloptartalmát, amely az egész téma sarokköveként szolgál. Ez a hierarchikus szervezet képezi a strukturált és összekapcsolt tartalomarchitektúra létrehozásának alapját.

Az egyes silók különböző oszloptartalmi példái a következők lehetnek:

 • Rejtett drágakövek felfedezése: Kalandos utazási célpontok
 • Az utazás ölelése: Egyéni utazási történetek
 • Kaland olcsón: Izgalmas utak anélkül, hogy megtörné a pénzt
 • A természet csodáinak felfedezése: A legjobb túraútvonalak a világon

A tartalom optimalizálása

A tartalomsilók meghatározása után helyezze a hangsúlyt az egyes tartalomelemek optimalizálására. Az oldalon belüli SEO stratégiák megvalósítása, beleértve a lenyűgöző címek és metaleírások készítését, valamint a megfelelő címsorcímkék használatát.

A keresőoptimalizáláson túl fontosnak tartsa a jó minőségű, vonzó tartalom létrehozását, amely valódi értéket biztosít a közönség számára. Ezenkívül győződjön meg arról, hogy tartalma okostelefonokra és mobilokra van optimalizálva, hogy megfeleljen a növekvő számú mobilfelhasználónak.

Adjon hozzá belső hivatkozásokat a releváns oldalakhoz

A belső linkelés a hatékony tartalmi silóstratégia kulcseleme. A hagyományos tartalmi silók azonban nem tették lehetővé a silókon kívüli belső összekapcsolást.

Törje meg a régi szabályokat azáltal, hogy szándékosan linkel fel oldalakat, még akkor is, ha azok nem ugyanabban a silóban vannak. Ez egyfajta webet hoz létre, amely egyesíti webhelye különböző részeit. Ez az új összekapcsolási mód segít az embereknek könnyen megtalálni a dolgokat, és tartalmai jobban megjelennek a keresésben. Olyan ez, mint egy térkép létrehozása, amely segít a keresőmotoroknak és az embereknek is megérteni mindent, ami a webhelyén található.

Stratégiailag kell belső linkeket hozzáadnia a pillér tartalmaihoz és a releváns altémákhoz, létrehozva az összekapcsolt oldalak hálózatát.

Ezenkívül fordítson gondos figyelmet a horgonyszövegekre, és használjon leíró és releváns kifejezéseket a belső hivatkozásokhoz.

A belső linkek nemcsak a keresőmotorok láthatóságát és rangsorolási lehetőségét javítják, hanem az általános felhasználói élményt is, így a tartalmat elérhetőbbé, összekapcsoltabbá és értékesebbé teszi mind a keresőmotorok, mind a közönség számára.

Következtetés

A hagyományos tartalomsilók valaha az információkezelés szervezett módjának tűnhettek, de gyakran szétszórt felhasználói élményekhez vezetnek, akadályozzák az együttműködést, és gátolják a tartalomstratégia általános hatékonyságát.

Ezeknek a silóknak a lebontásával és egy jobban összekapcsolt megközelítéssel a vállalkozások javíthatják a felhasználói utat, és maximalizálhatják tartalmuk hatását. Ahogy webhelye fejlődik, készüljön fel arra, hogy megismételje tartalmi stratégiáját új témák azonosításával, a meglévő silók bővítésével és a változó környezethez való alkalmazkodással.

Új publikációk:

Ajánlott