The Shadowban – mi ez, és hogyan lehet elkerülni a közösségi médiában

Ha bármilyen időt töltött a közösségi médiában, valószínűleg hallott már az „árnyékban” kifejezésről. De mi az a shadowban, igazán? Röviden, árnyékban az, amikor egy közösségi média platform egy felhasználót a webhelyéről a felhasználó tudta nélkül. Ez lehet egy Instagram shadowban vagy a Twitter.

Általában a felhasználó csak azután szerez tudomást az árnyékbanról, miután megpróbált tartalmat közzétenni, és rájön, hogy azt senki sem láthatja. A legnépszerűbbek közé tartozik az árnyékban a Twitteren és az Instagram hálózaton található árnyékban.

A shadowban más, mint egy közösségi hálózat teljes kitiltása. A teljes kitiltás nem tenné lehetővé, hogy bejegyzéseket tegyen közzé, vagy bizonyos esetekben be se jelentkezzen a közösségi média hálózatába.

Miért lettél árnyékban tiltva?

Számos oka lehet annak, hogy a közösségi média platformok miért tilthatják el a felhasználót. A leggyakoribb ok az, hogy a platform úgy véli, hogy a felhasználó spameket küld más felhasználóknak, vagy nem megfelelő tartalmat tesz közzé. Egyes esetekben a shadowban a közösségi média platform technikai hibájának következménye is lehet.

Az októl függetlenül az árnyékban való kitiltás frusztráló lehet – és még a vállalkozásodnak is árthat, ha a közösségi médiára hagyatkozik termékei vagy szolgáltatásai marketingjében.

Twitter Shadowbans

Először is ellenőrizze, hogy a bejegyzései nem láthatók-e a nézetből. A Twitteren például ezt megteheti, ha megnézi a „legutóbbi tevékenységét”. Ha egyik legutóbbi tweetje sem jelenik meg, akkor valószínű, hogy árnyékban kitiltották.

Olvasni:  Az 520-as hiba kijavítása: Átfogó áttekintés

Figyelje meg, milyen érdekes látni nyilvános Twitter-listáit a keresőben?

Egy másik módja annak, hogy megtudja, ha megnézi a követői számát. Ha hirtelen drámaian csökken, az egy másik jele annak, hogy árnyékban lehet.

Végül próbáljon meg kijelentkezni a fiókjából, és keresse meg felhasználónevét. Ha nem találja magát sehol a keresési eredmények között, akkor valószínűleg Twitter árnyékban van.

Ha úgy gondolja, hogy kitiltotta, a legjobb megoldás az, ha közvetlenül a platformhoz fordul, és megkérdezi, miért. Egyes esetekben feloldják a kitiltást, és visszaadják a hozzáférést fiókjához.

A közelmúltban Elon Musk azt írta a Twitteren, hogy egyes fiókokat a közösségi oldal árnyékban tilthat a Twitteren. Ki dönti el, hogy egy tweet negatív vagy gyűlöletbeszéd?

Frissítés a Twitter Shadowbans-ről

Izgalmas látni, ahogy Elon egy szoftverfrissítésről tweetelt, így tudni fogja, ha árnyékban kitiltották a Twitteren. Remélem, hogy a Facebook, az Instagram és más közösségi média hálózatok is követni fogják ezt az új szoftveres képességet. A MIÉRT ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy a közösségi média felhasználói bázisa tudja, mit tettek.

Azonban a shadowbanning zavarja-e a SZÓLÁSSZABADSÁGunkat?

Shadowban az Instagramon

Az Instagram egy másik hely, amely hírhedten a shadowbanokról ismert. Maga az Instagram azonban nem ismeri el a saját hálózatán lévő fiókok árnyékolását. De ha sok felhasználót hallgatsz, akkor biztosan IGAZI. Még az üzleti fiókkal rendelkezőkről is ismert volt Instagram árnyékban.

Olvasni:  Mi az a Shopify és mit kínál?

Az Instagramon közzétett bejegyzéseiket csak akkor lehet megtalálni, ha a profiljukra lépsz. Nem találja meg őket hashtageik segítségével az Instagram hálózaton.

Most ellenőrizheti fiókja állapotát, hogy megnézze, vannak-e szabálysértések az Instagram szerint. (Ezt a Facebookon oldalakkal is megteheti. Annak ellenére, hogy a Facebookon rendben van a státusza, lehet, hogy van egy publikálatlan Facebook-oldala.)

Az alábbi videót megtekintheti, és megnézheti, hogy milyen típusú shadowban-ok vannak az Instagramon. Figyeld meg, hogy a bejegyzéseid elérése jelentősen csökken, ha ez történik veled.

Milyen okai vannak az Instagram Shadowban-nak?

  • Hashtagek
  • Link a bioban
  • Fényképek
  • Ismétlődő megjegyzések
  • Hamis vélemények vagy értékelések
  • Mások lealacsonyítása
  • és a nyilvánvaló szexuális vagy erőszakos képek.

Bővebben náluk olvashat közösségi irányelveket.

Azonban látva, hogy a hashtagek shadowbannolással járhatnak, mi van, ha nem használsz ilyet? Itt csak hangosan gondolkodom. Nincs 100%-os mód annak ellenőrzésére, hogy a hashtagek tiltva vannak-e.

Kutathatja ezt, és megláthatja, hogy nincs 100%-os módja annak, hogy tudja vagy bizonyítsa. Ez inkább spekulatívnak tűnik.

Hogyan állapítható meg, hogy a fiókját kitiltották

Ahogy korábban említettük, az egyik legfrusztrálóbb dolog a shadowban-ben, hogy nem tudod, mikor történik meg veled. Végül is, ha nem látja a saját tartalmát, honnan tudhatja, hogy senki más sem láthatja?

Van néhány árulkodó jel, amely arra utal, hogy árnyékban van. Először is ellenőrizze, hogy a tartalom szerepel-e a hírcsatornában. Ha nem, akkor jó eséllyel van árnyékban. Egy másik módja annak, hogy megtudd, ha ránézel elköteleződés utáni statisztikák.

Ha a kedvelések, a megjegyzések és a megosztások számában hirtelen csökkenést tapasztal, az egyben a kitiltás jele is lehet.

Olvasni:  Hogyan lehet növelni a blog láthatóságát és több olvasót vonzani

Végül próbáljon meg kijelentkezni a fiókjából, és keresse meg felhasználónevét. Ha nem találja a profilját, amikor ki van jelentkezve, akkor valószínűleg árnyékban van.

Hogyan kerüljük el a Shadowban-t

A shadowban elkerülésének legjobb módja a szabályok betartása. Minden közösségi média platformnak más-más irányelvei vannak, amelyeket a felhasználóknak tudniuk kell követni. Ismerkedjen meg ezekkel az irányelvekkel, és győződjön meg arról, hogy tartalmaival nem sérti meg egyiket sem.

Különösen ügyeljen a spamküldésre vagy a nem megfelelő tartalom közzétételére vonatkozó szabályokra – ezek a leggyakoribb okok a shadowban fogadására.

Egy másik dolog, amit megtehetsz a kitiltás elkerülése érdekében, ha tartalmaidat több platformon is terjeszted. Így még akkor is, ha az egyik platform kitiltja Önt, akkor is jelen lesz más webhelyeken. Mindig is azt mondtam, soha ne legyen az összes közösségi média tojás egy kosárban!

Végül pedig ügyeljen arra, hogy jó minőségű képeket és videókat használjon a bejegyzéseiben – az alacsony minőségű tartalmak nagyobb valószínűséggel kapnak piros zászlót az algoritmusok miatt, és kitiltáshoz vezethetnek.

Következtetés

Senki sem akar shadowbant – de sajnos ez még a legjobb szándékú közösségimédia-felhasználókkal és marketingesekkel is megesik. A kitiltás elkerülésének legjobb módja, ha megismerkedsz az egyes platformok szabályaival, és megbizonyosodsz arról, hogy tartalmaid nem sértik egyiket sem. (És még ezzel együtt is előfordulhat, hogy van ilyen, ezért készüljön fel más hálózatokkal és egy e-mail listával.)

Meg kell próbálnia tartalmait több platformon is terjeszteni, hogy ne csak egyetlen webhelyre támaszkodjon az összes forgalom tekintetében.

Ha követi ezeket a tippeket, biztosíthatja, hogy tartalma továbbra is elérje a célközönséget, és elkerülje a nem kívánt meglepetéseket az úton.

Olvasni:  Hogyan használhatod a laptopodat monitorként PS4-hez?

Te jössz

Volt már shadowban? Ha igen, mennyi ideig tartott? Szeretném hallani a történetedet az alábbi megjegyzésekben.

Lisa szeret segíteni másoknak az online boldogulásban a közösségi médián, a blogíráson és a keresőoptimalizáláson keresztül. Mit ér a tudás, ha nem tudod megosztani másokkal?

Több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik marketing/reklám területén, 11 éves tapasztalattal a tartalommarketing, a közösségi média, a blogolás és a SEO területén.

Megvásárolhatod őt E-könyv a Twitterről az Amazonon.

Lisa Sicard legújabb bejegyzései (az összes megtekintése)

Új publikációk:

Ajánlott