Tippek a digitális marketing csapat felépítéséhez

A digitális marketing csapat felépítése az első lépés a marketing sikere felé. Ha már tudod, hogy kire van szükséged a csapatodban, képes leszel jobbat építeni.

Definíció szerint a digitális marketingről akkor beszélünk, amikor egy marketingkampány megjelenik számítógépen, telefonon, táblagépen vagy más eszközön. A videóhirdetés, a vizuális hirdetés, a keresőmarketing, a közösségi médiában megjelenő hirdetések és a fizetett közösségi posztok egyaránt használhatók az online marketing formájaként.

Sokan összehasonlítják a digitális marketinget a hagyományos marketing módszerekkel, például magazinhirdetésekkel, óriásplakátokkal és direkt mailekkel. Furcsa módon a televíziózás gyakran ebbe a kategóriába tartozik. De alapvetően a digitális marketing különféle marketingcsatornákon keresztül történik, beleértve az e-mailt, a közösségi médiát, a webalapú hirdetéseket és a szöveges üzeneteket.

Forrás

Az első digitális marketing kampány elindításakor azonban tisztában kell lennie két dologgal – 1. A végső céllal 2. Kire van szüksége ennek a célnak az eléréséhez.

Ez a blog arra összpontosít, hogy segítsen megérteni, hogyan építheti fel a végső digitális marketingcsapatot, hogy elérje céljait.

Hogyan építsünk fel digitális marketing csapatot

A növekedésorientált marketingesekből álló csapat felépítése többféleképpen is megvalósítható. A kategóriájában legjobb B2B cégek többsége hat kötelező pozíciót foglalkoztat. A kisvállalkozásoknak vagy induló vállalkozásoknak ezt a hat szerepet kell előnyben részesíteniük csapataik felépítéséhez.

Íme néhány módszer a digitális marketing csapat felépítésére, beleértve a funkciókat, a felelősségeket és a munkaerő-felvételt.

Olvasni:  Legjobb tippek az ideális célközönség meghatározásához

Kezdjük a digitális marketing csapat felépítéséhez szükséges tippekkel.

  • A csapatépítő stratégia kialakítása elengedhetetlen, mielőtt bárkit felvesz. Ismernie kell például szervezete hierarchiáját. Ismerje meg, hogyan működik együtt a beszerzési osztálya és a tartalomosztálya. Gondoljon az átfedő szerepekre ezeken a részlegeken belül.
  • A következő lépés a munkaköri leírások összeállítása, és a marketingrészleg csapataiba való toborzás megkezdése, miután egyértelműen megértette, kik ők. A munkaadók állásajánlatokat tehetnek közzé karrier weboldalakon vagy álláshirdetéseken, mint például az Indeed. Amikor jelentkezői elkezdik jelentkezni, megkezdheti az interjúkat és az átvilágítást.
  • Ne habozzon, kérjen ajánlást marketinges ismerőseitől, mert elengedhetetlen, hogy új munkatársai jól illeszkedjenek csapatához.
  • A jelöltek átvizsgálásakor ellenőrizze a LinkedIn kapcsolatokat is, hogy megtudja, van-e kölcsönös kapcsolat. Ehhez a szerepkörhöz elengedhetetlenek a vezetői képességek és a vállalati kultúrával való kompatibilitás. Ezenkívül ügyeljen arra, hogy szakértőket alkalmazzon.
  • Olyan csapatot válasszunk, amely nagy tapasztalattal rendelkezik és tudja, mit csinál. Még azután sem, hogy felveszi a csapatát, a nagyszerű csapat létrehozásának munkája még nem ért véget. Például képzést kell nyújtania alkalmazottainak a csapatkultúráról a beépítési folyamat során.
  • Egy nagyszerű csapat felépítéséhez dokumentálnia kell céljait, azonosítania kell a hiányosságokat, és meg kell ismételnie a folyamatokat.

Most, hogy megtettük a kezdeti lépéseket, térjünk át a digitális marketing csapat felépítésének megértésére.

Digitális marketing csapat felépítése

Forrás

Bontsuk fel egyenként a szerkezetet szerepenként.

1. Marketing igazgató

A marketing igazgató alapvetően egy szakértő, aki felügyeli a vállalat marketingtevékenységét, és felelősséget vállal e tevékenységek eredményeiért. Ezen a személyen keresztül halad minden marketingstratégia, és akinek elsődleges célja a vállalat piaci pozíciójának erősítése és az üzleti célok elérése.

2. Digitális marketing menedzser

A digitális marketing menedzser a csapatukkal együttműködve kidolgozza és végrehajtja a vállalkozás fő marketingstratégiáit. Felelősek egy egész csapatért is, akik végrehajtják és építik a kampány részeként megvitatott stratégiát.

Olvasni:  Hogyan optimalizáljuk a YouTube-videókat: SEO tippek, bevált módszerek és egyebek

Ők döntenek a különböző tartalomterjesztési csatornákról is, amelyek a vállalat és a kampány számára a legmegfelelőbbek – a közösségi média hálózatok, a Google Ads, a webhelyek tartalma és az e-mail marketing.

3. SEO specialista

A SEO specialista stratégiákat és technikákat dolgoz ki annak érdekében, hogy a cég webhelye a lehető legtöbb látogatót érje el. Feladatuk továbbá a kulcsszavak kutatása, valamint azon módszerek meghatározása, amelyek biztosítják, hogy a vállalkozás webhelye a keresőmotorok eredményoldalának tetején szerepeljen.

4. Tartalom specialista

A tartalomspecialista a marketingmenedzser által meghatározott módon hoz létre tartalmat a különböző csatornákhoz. Ennek eredményeként szerepük a kutatás, a tartalom és a fogyasztói trendek elemzése, a tartalmi stratégiák kidolgozása, végül ezen információk felhasználásával tartalom létrehozása.

Forrás

A tartalomspecialista szorosan együttműködik a tervező- és marketingcsapatokkal annak érdekében, hogy a tartalom vonzó és konzisztens legyen minden médiaplatformon.

5. Közösségi média specialista

A közösségimédia-szakértő megvizsgálja a közösségi média piaci trendjeit, majd meghatározza azokat a közösségi média csatornákat, amelyek a leghasznosabbak lesznek a vállalkozás számára. Ezután ennek megfelelően hozzák létre és teszik közzé a tartalmat, hogy elkötelezettségük és követőik növekedjenek, és jó megtérülést érjenek el. Emellett elemzik közösségi média tevékenységeik eredményeit, és ennek megfelelően változtatnak a dolgokon.

6. Fizetett médiaspecialista

Minden marketingkampánynak szüksége van fizetett médiára. Fizetős médiaspecialista segít a kampányok tervezésében és megvalósításában a fizetős csatornákon. Ezen keresztül segíthetik az ismertség növelését és a vállalkozás céljainak elérését.

Azokra a KPI-kre kell összpontosítaniuk, amelyeket a vállalat és a marketingigazgató állított fel a marketingcsapat számára, és el kell érniük a kívánt eredményeket.

7. Digitális marketing elemző

A digitális marketing csapat végső tagja az elemző, akinek elsődleges feladata a marketingcsapat minden részlegének digitális teljesítményének elemzése – a közösségi média, a SEO, a tartalom és a fizetős média. Ugyanerről beszámolnak a marketingcsapatnak, és ennek megfelelően módosításokat javasolnak.

Olvasni:  12 tipp a YouTube indexképeinek megtervezéséhez

Forrás

Most, hogy tudja, milyen emberekre van szüksége a csapatában, ki kell választania a kívánt elnevezéseket a végső marketingcéljának megfelelően. Például, ha nem szeretne megjelenni a közösségi médiában, nem kell felvennie valakit az adott részlegre, és így tovább. Hasonlóképpen olyan embereket is találhat, akik két vagy több szerepet töltenek be. Például egy tartalomspecialista lehet közösségi média specialista is, és fordítva.

A végén

Egy jobb digitális marketing ügynökségi csapat felépítése hasonló gondolkodású emberekkel szükséges egy vállalat marketingtevékenységének sikeréhez.

Ahogy már említettük, el kell döntened, hogy kire van szükséged a csapatodba, miután tudod, mit szeretnél elérni.

GYIK

1. Hogyan építsünk csapatot a digitális marketinghez?

Értse meg ügyfelét és azt, hogy mi érdekli őket.
Töltsön ideje 20%-át olyan dolgokra, amelyek az eredmények 80%-át biztosítják.
Kínáljon megoldásokat és ossza meg az értéket.
Állítson össze egy listát marketingprojektjeiről, és tekintse át őket.
Rendszeresen ellenőrizze az eljárásokat.

2. Kiből lehet jó digitális marketinges?

Ha vegyes kreatív és elemző készségekkel rendelkezik, a digitális marketing a legjobb választás. Hasznos, ha jól ismeri a számokat és a statisztikákat.

4. Mi a közösségi média marketing?

A közösségi média marketing (SMM) a közösségi média hálózatokat használja a vállalat termékeinek és szolgáltatásainak marketingjére, valamint az ügyfelekkel való kapcsolatteremtésre.

5. Mi az influencer marketing?

Az influencer marketing magában foglalja a legjobb tartalomkészítőket, akik javítják a márkaismertséget, növelik a forgalmat, és üzeneteket juttatnak el a márkák célközönségéhez. Az influencerekkel való együttműködés kulcsfontosságú digitális marketing stratégia.

Új publikációk:

Ajánlott