Ügyféljelentés: 8 alapelv, amelyet meg kell jegyezni

Az ügyfelek marketingügynökségeket bérelnek fel, hogy felügyeljék a hirdetési kampányokat, a közösségimédia-stratégiát, az ügyfélszerzést és a vállalkozásuk népszerűsítésének és felépítésének sok más aspektusát.

Az ügyféljelentés az egyik fontos módja annak, hogy a marketingügynökségek erősítsék üzleti kapcsolataikat az ügyfelekkel, kommunikálják a sikereket, és érthető módon értelmezzék eredményeiket.

Bemutatjuk az ügyféljelentések 8 alapelvét, és azt, hogyan használhatja ezeket marketingügynöksége felépítéséhez.

Mi az az ügyféljelentés?

Az ügyféljelentés az egy adott kampány, projekt vagy kezdeményezés eredményeinek az ügyfelek felé történő kommunikálásának folyamata.

Ezek lehetnek egyszerű narratív jelentések, táblázatok, megosztott irányítópultok, hosszadalmas jelentések vagy valamilyen kombináció.

Kép forrása: Datapine

Miért fontos az ügyféljelentés?

Mivel a digitális marketing ügynökségeket a vállalkozás működtetésének ezen aspektusának kezelésére alkalmazzák, miért olyan fontos az ügyfelei felé történő jelentéstétel?

Az ügyféljelentés lehetővé teszi az ügyfelek számára látni, hogy hol és hogyan költik el a pénzüket, és mi az eredmény.

Az ügyféljelentésnek néhány fő módja van ennek elérésére.

Elszámoltathatóság

Az ügyfelek néha fekete dobozként tekintenek a digitális marketingkampányokra – a pénz megy be, és arra számítanak, hogy valamilyen módon megnövekszik az értékesítés.

Az időszakos jelentések elkészítésével a marketingügynökségek egyértelmű kapcsolatokat hozhatnak létre az ügyfelek által a marketingszolgáltatásokért fizetett pénz és a szolgáltatások eredményei között.

Például lehet, hogy egy ügyfél közösségimédia-kampányra szánt költségvetést. Az ügyféljelentések megjeleníthetik az adott kampány állapotát, és összefüggést vonhatnak le a kampány erőfeszítései és az új megjelenítések, elköteleződés és konverzió között. Ezeket a tényeket ügyfeleinek tudniuk kell ahhoz, hogy felmérhessék marketing erőfeszítései sikerét.

Az eredmények magyarázata/értelmezése

Azt szokták mondani, hogy a digitális marketingesek mindent mérnek. Az azonban nem valószínű, hogy lenyűgözi őket, ha egyszerűen csak adatokkal teli táblázatokat dob ​​az elfoglalt ügyfeleinek.

Az ügyféljelentés lehetőséget ad arra magyarázza el eredményeit ügyfelei számára a legfontosabb KPI-k értelmezésével. (erről később)

Még akkor is, ha a jelentés olyan egyszerű, mint a számok egy táblázatban, egyfajta narratíva vagy összefoglaló nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az eredményeket az ügyfelek számára lepárolják.

Olvasni:  SEO pénzügyi szolgáltatásokhoz – Marketing pénzügyi vállalatok számára

Kapcsolatépítés

Minden üzleti kapcsolat számára előnyös az időszakos bejelentkezés, és ez segíthet abban, hogy ügyfeleit az egyre versenyképesebbé váló digitális marketing világában tudja tartani, ahol az ügyfelek 2/3-a egynél több ügynökséggel dolgozik.

Az ügyféljelentés rendszeres időt biztosít Önnek és ügyfelei számára, hogy megérintsék a bázist, kérdéseket és aggályokat közvetítsenek, és megvizsgálják, mi működik és mi nem. Ez bizalmat épít, és végső soron segíti az ügyfelek megtartását.

Mit kell tartalmaznia az összes ügyféljelentésnek?

Az ügyféljelentések ügyfelenként eltérőek lehetnek, attól függően, hogy milyen szolgáltatásokra regisztráltak. Hasonlóképpen, az összes ügyféljelentésben szereplő elemek minden ügyfél számára egyediek.

Van azonban néhány alap, amelyet minden ügyféljelentésnek tartalmaznia kell. Ezek a következők:

Célok és cél

Az ügyféljelentés egyik eleme, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni, a célok és a célkitűzések. Minden ügyféljelentésnek tartalmaznia kell a célok és célkitűzések elérése érdekében tett lépések betekintését.

Ezt hozzá kell adni a rendszeres ügyféljelentésekhez, hogy ügyfelei láthassák, mit tesz a szolgáltatási szerződés kezdetekor felvázolt célok és célkitűzések elérése érdekében.

Például egy SEO ügynökség megadhatja, hogy hány linket épített fel az ügyfél webhelyére, és hányat kell még elkészítenie, ha az egyik kezdeti cél és célkitűzés az volt, hogy javítsa az ügyfél domain jogosultságát.

Benchmarkok

A benchmarkok az Ön teljesítményének összehasonlítása a versenytársak teljesítményével.

Ha viszonyítási alapokat ad hozzá a jelentésekhez, ügyfelei világos képet kapnak a versenyhelyzetről és arról, hogy mit kell tenniük ahhoz, hogy versenytársaiknál ​​hasonló vagy jobb eredményeket érjenek el.

A digitális marketing világában a gyakori referenciaértékek a következők:

 • Iparági átváltási arány
 • Iparági visszafordulási arány
 • Forgalom
 • Az 5 legjobb versenyző backlink száma
 • Domain jogosultság
 • Web Vitals és PageSpeed ​​pontszámok
 • A közösségi média elköteleződése
 • E-mail megnyitási arány

KPI-k

Ha világos képet szeretne adni az ügyfeleknek arról, hogy szolgáltatásai hogyan segítik őket a növekedésben, akkor feltétlenül hozzá kell adnia KPI-ket az ügyféljelentésekhez.

A digitális marketingügynökségek esetében ezek a jelentések általában olyan kulcsfontosságú teljesítménymutatókat (KPI) tartalmaznak, mint például:

 • Átkattintási arány (CTR)
 • Új előfizetők
 • Eljegyzés
 • Megnövekedett eladások
 • A közösségi média növekedése
 • Márka felismerés
 • Vezető generáció
 • Visszafordulási arány
 • Oldalmegtekintések
 • ROI
 • Konverziós arány

A mellékelt mutatók az ügynökség résétől és fókuszától függően eltérőek lehetnek.

Például egy SEO ügynökség nem ad hozzá közösségi mutatókat és KPI-ket a közösségi teljesítményre vonatkozóan az ügyféljelentéseihez, míg a közösségi média marketing ügynökségek valószínűleg mindig belefoglalják ezeket a jelentéseikbe.

Kép forrása: Említés

Konverziók és ROI

Ügyfele tudni fogja, hogy a szolgáltatásai valóban vezetnek-e eredményre a konverziók esetében.

Olvasni:  Hogyan szerezhet vissza hivatkozásokat a blogjára

A digitális ügynökségek konverziós mutatókat és ROI-adatokat is hozzáadhatnak ügyféljelentéseikhez.

Ez nemcsak azt mutatja meg, hogy tudja, mit csinál, és hogy szolgáltatásai valódi üzleti eredményekhez vezetnek, hanem arra is ösztönöz, hogy magas színvonalú munkát végezzen, hiszen ügyfelei heti vagy havi rendszerességgel láthatják ezeket a számokat.

Az elvégzett munka összefoglalása

Az ügyféljelentés másik fontos eleme, amely nem hagyható ki, az elvégzett munka összefoglalása.

Az elvégzett munkák összegzésének hozzáadásával biztosíthatja ügyfelének, hogy valóban értéket szállít, és a pénzét nem pazarolja.

Ennek nem kell egy átfogó összefoglalónak lennie, amely szöveges bekezdésekből áll. Ehelyett egyszerűen feljegyezhet néhány felsoroláspontot, amelyek visszajelzést adnak az aktuális jelentési időszakban elvégzett feladatokról.

8 Az ügyféljelentések legfontosabb alapelvei

Ha az ügyféljelentés annyira fontos, hogyan teheti sikeressé a folyamatot? Felvázoltuk a A jó ügyféljelentés 8 alapelve hogy elinduljon a jobb lábon.

1. Tűzze ki az elvárásokat korán

Amikor új ügyfelet szerződtet (vagy ideális esetben az interjú fázisában), meg kell határoznia, hogy milyen elvárásai vannak a jelentéssel kapcsolatban. Ennek a beszélgetés részét kell képeznie, ahol Ön dönti el, milyen célokat és eredményeket kíván elérni az ügyfele az ügynökséggel való szerződéskötés során.

Jobb CTR-re számítanak? Fokozott márkaismertség? Hogyan mérhető a partnerség sikere?

Előfordulhat, hogy be szeretné mutatni az előnyben részesített jelentési formátum és a KPI-k sablonját az új ügyfelek számára a folyamat egyszerűsítése érdekében. Ügyeljen arra, hogy ügyfelei kéréseit a lehető legjobban teljesítse. Ebben az ügyfélközpontú környezetben az ügyféljelentés az egyik módja annak, hogy a versenytársaknál jobban kiszolgálja ügyfeleit.

2. Határozza meg a mérőszámait

Bár több tucat különböző KPI-t követhet nyomon, nem feltétlenül akarja. A legjobb, ha azokra a mutatókra összpontosít, amelyek a legfontosabbak az ügyfele számára, és a legjobban felmérheti marketingtevékenységének sikerét.

Ha például SEO-projektet futtat, érdemes lehet a kulcsszavak rangsorolására, a visszamutató hivatkozásokra és a domain jogosultságára összpontosítani. Az ügyfelek számára készült SEO jelentések elkészítése nem kell órákat igénybe venni, és egy gombnyomással automatizálható!

A mutatók fontossági sorrendbe állítása egyrészt az ügynökség konkrét résének meghatározására, másrészt annak meghatározására szolgál, hogy mi a legfontosabb egy adott ügyfél számára.

A jó ügyféljelentési eszközök segítségével könnyen testreszabható módon készíthet jelentést a különböző ügyfelekre vonatkozó konkrét mérőszámokról.

3. Nevelje ügyfeleit

Ügyfelei nagy valószínűséggel nem marketingszakértők – végül is ezért vették fel Önt. Az ügyféljelentések alkalmat nyújthatnak arra, hogy megosszon egy kicsit az Ön tevékenységével kapcsolatban az ügyfelekkel.

Például megoszthat egy magyarázatot a Facebookon megjelenő videolink hirdetések konverziós arányáról a statikus képekhez képest, hogy megmagyarázza, miért vesz fel videókat az ügyfél közösségi stratégiájának részeként.

Olvasni:  Hogyan írd meg weboldalad életrajzát, hogy másokat is sikerre ösztönözz

Ez feltárja számukra a marketing folyamatot, és bemutatja az Ön munkája értékét. Végső soron azt szeretné, ha ügyfelei üzleti tevékenységük kulcsfontosságú részének tekintenék az Ön ügynökségével fennálló kapcsolatukat.

4. Tartsa a jelentéseket a műszaki szakzsargontól mentesen

Fontos, hogy az ügyféljelentéseket minden technikai szakzsargontól mentesen tartsa, különösen, ha magas műszaki színvonalú szolgáltatást nyújt.

Az igazság az, hogy a legtöbb cégtulajdonos valószínűleg nem fogja megérteni az iparág legtöbb terminológiáját.

Például a SEO területén vannak olyan kifejezések, mint a lokalizáció, a kanonikus címkék, a hreflang stb.

El szeretné kerülni, hogy ezeket a kifejezéseket a keresőoptimalizálási jelentésekhez adja, mivel zavart okozhatnak, és időt veszíthetnek, ha először el kell magyaráznia ezeket a kifejezéseket ügyfeleinek.

5. Legyen rövid és édes

Bár fontos, hogy közölje a kulcsfontosságú mutatókat és valamilyen narratív magyarázatot, ne feledje, hogy ügyfelei elfoglaltak. A jelentéseket lehetőleg egy oldal alatt kell tartani.

Az összefoglalók, a felsorolásjeles listák és a félkövér tartalom mind hasznos módja annak, hogy ügyfelei számára a lényeges információkat közölje anélkül, hogy megunná őket minden grafikonnal, táblázattal és táblázattal, amelyet belső csapata lát.

A látványelemek beépítése jó módja annak, hogy ügyfeleit lekösse a jelentést. A jó grafikonok egy pillantással magyarázatot adnak az összetett adatokra. Hasonlóképpen, az infografikák továbbra is egyre népszerűbbek éles megjelenésük és könnyen emészthető formátumuk miatt.

Mindig kérhet visszajelzést ügyfeleitől, hogy megállapítsa, mi tetszett nekik a korábbi jelentésekben, és mi volt túl zavaró vagy szükségtelen. Ezzel a jövőben még jobban személyre szabhatja jelentéseit.

6. Gyakoriság

Mi a megfelelő ügyféljelentési gyakoriság? Ez több tényezőtől függ:

 • A projekt jellege
 • A projekt időtartama
 • Ügyfélpreferenciák
 • Ügynökségi preferenciák

Egyes ügyfelek inkább elkötelezettek maradnak a folyamatban, és inkább a heti jelentéseket részesítik előnyben, hogy megnyugodhassanak arról, hogy a projekt jó úton halad. A folyamat automatizálásával elkerülheti, hogy ez megterhelő feladattá váljon (lásd az alábbi 6. pontot).

Előfordulhat, hogy más ügyfelek jobban elszakadnak a marketing dolgaitól, ebben az esetben használhatja az ügyféljelentéseket, hogy erőfeszítéseit ügyfelei fejében tartsa.

Az ügyféljelentésnek legalább havonta meg kell történnie. Ez biztosítja, hogy ügyfelei rengeteg lehetőséget kapjanak kérdések feltevésére, és továbbra is elkötelezettek maradjanak a folyamatban.

A havi összefoglaló jó módja ennek. A következő részeket tartalmazhatja:

 • Narratív összefoglaló a hónap munkájáról
 • SEO rangsor
 • Google Analytics mérőszámok
 • Gólok
 • Haladás a célok felé

Ideális esetben ezt egy oldalon kell tartani, és az ügyfelek számára legrelevánsabb KPI-ket kell előnyben részesíteni.

7. Személyre szabhatja az ügyféljelentéseket

Az ügyféljelentések személyre szabása egy másik tényező, amelyet szem előtt kell tartania, ha le akarja nyűgözni ügyfeleit.

Olvasni:  9 hatékony stratégia a webdesign-leadek megszerzéséhez ügynöksége számára

Az ügyféljelentések testreszabásának nem kell bonyolultnak lennie. Valójában ez olyan egyszerű is lehet, mint ügyfele logójának, cégnevének és színsémájának hozzáadása a jelentéshez.

8. Automatizálja ügyféljelentési folyamatát

A jelentések gyakoriságától függően, ha minden alkalommal kézzel készít egyet, az túl sok többletmunkát jelenthet marketingcsapatának. Az automatizálás értékes időt takaríthat meg a csapatának azáltal, hogy automatikusan generálja a fontos adatokat, lehetővé téve az egyes jelentések egyszerű módosítását és jelölések hozzáadását.

Íme néhány példa a jó ügyféljelentéskészítő szoftverekre, amelyek segítenek leegyszerűsíteni a folyamatot:

Ahrefs

A Ahrefs a web legjobb SEO audit- és jelentéskészítő eszköze, amelyben világszerte több ezer ügynökség bízik meg, és automatizálja az ügyfelek SEO-jelentéseit. Az ügynökségek felcímkézhetik és teljesen személyre szabhatják jelentéseiket.

Egy beágyazott auditáló eszköz is rendelkezésre áll, amely lehetővé teszi az ügynökségek számára, hogy új potenciális ügyfeleket generáljanak webhelyükön.

Ügynökségi elemzések

A kis- és közepes méretű marketingügynökségek számára jó megoldás, az Agency Analytics jó munkát végez a több csatornából származó adatok integrálásával, beleértve az összes közösségi médiát és a Google Analytics szolgáltatást. Az Állítsa be és felejtse el jelentéssablonok könnyen beállíthatók és automatikusan generálhatók előre meghatározott időpontokban.

RavenTools

A fehér címkés marketingjelentések vezető szolgáltatója, a RavenTools (jelenleg a TapClicks tulajdona) egy fogd és vidd felületet kínál, amely lehetővé teszi a jelentések könnyű testreszabását a különböző ügyfelek számára.

Wordsmith a marketingért

Az olyan híres ügyfelekkel, mint az Associated Press, a Wordsmith az adatok felvételére és olvasható narratívává való lefordítására specializálódott, így értékes időt takaríthat meg marketingcsapatának a havi marketing összefoglalók elkészítése során.

A Google Analytics

Soha ne felejtsd el az alapokat – a Google Analytics Marketing Platformmal rendelkezik, amely automatikusan generál különféle mutatókat, például közösségimédia-jelentést és kulcsszóelemzési jelentést. Ennek az az előnye, hogy ismerős, mivel a legtöbb ügyfele legalább egy kis időt töltött a Google Analytics irányítópultjával.

Használja az Ügyféljelentést a marketingügynökség felépítéséhez

Ha jól csinálja, az ügyféljelentéseknek segítenie kell az ügyfélmegtartásban. Mint minden szolgáltatásnál, a marketingcsapatoknak is gyakran kell bemutatniuk értéküket ügyfeleiknek, hogy megtartsák őket.

Az ügyféljelentések legalább havonta közzététele növeli az ügyfelek hitét az Ön ügynöksége kínálatának értékében, és a kutatások azt mutatják, hogy az ügyfélmegtartás mindössze 5%-os növelése idővel legalább 25%-os növekedést eredményezhet a marketingügynökség nyereségében.

Ennek az az oka, hogy a hosszabb ideig megtartott ügyfelek jobban bíznak az ügynökség szolgáltatásaiban, ami azt jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel vásárolnak további szolgáltatásokat.

A jobb ügyféljelentések nagyobb ügyfélmegtartást eredményeznek, ami viszont nagyobb nyereséget eredményez az ügynökség számára. Milyen eszközöket vagy folyamatokat használ az ügynökségében? Tudassa velünk a Twitteren @seoptimer.

Új publikációk:

Ajánlott