UI/UX tervezés: jelentősége és különbségei

Tartalomjegyzék

 • Mi az UI UX tervezés?
 • Hogyan egészítik ki egymást a felhasználói felület és az UX tervezés
 • A különbségek a felhasználói felület és az UX tervezés között
 • UI tervezés és UX tervezés: Webhelyek legjobb gyakorlatai
 • Ellenőrzőlisták a kiváló felhasználói felület tervezéshez és az UX tervezéshez
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés: Az UX és a felhasználói felület jövője
 • GYIK

“Ennek a terméknek nagyszerű felhasználói élménye van.” “Ennek az alkalmazásnak kiváló felhasználói felülete van.” Amikor az emberek ilyen kijelentéseket tesznek, mire utalnak? Ez az, amit részletesen megvizsgálunk. Válaszolunk a kérdésre: mi az UI UX tervezés? Miben különböznek egymástól, és mi a fontosságuk az ügyfélmegtartás és a hűség szempontjából?

Mi az UI UX tervezés?

Az UX design a User Experience design rövidítése. Ez azzal foglalkozik, hogy az emberek hogyan lépnek kapcsolatba a termékekkel és szolgáltatásokkal. A digitális termékektől (például webhelyek és alkalmazások) a mindennapi készülékekig, például telefonokig és kenyérpirítókig terjed.

Az UX nem egy új folyamat. A mérnökök és terméktervezők évtizedek óta vizsgálták ezt a kérdést a tervezés fejlesztése érdekében. Manapság még nagyobb hangsúlyt kap az emberi tényező.

Az UX kifejezést Donald Norman alkotta meg, aki az Apple-lel dolgozott felhasználói élmény építészként. Arra használta, hogy a rendszerrel kapcsolatos tapasztalatok minden aspektusát lefedje. Ez magában foglalta az ipari tervezést, a grafikát, a szoftver interfészt, a fizikai interakciót és még a felhasználói kézikönyvet is.

Forrás

Az UX tervezésre helyezett hangsúly csökkenti a hibákat a végleges verzióban. Ez csökkenti a költségeket és a kellemesen használható termékeket. Ez a konverziók növekedéséhez és a vásárlói hűséghez vezet.

Másrészt a felhasználói felület tervezése a felhasználói felület tervezését jelenti. Ez a digitális alkalmazások megjelenésére és stílusára vonatkozik. Tartalmazza a kattintható gombokat, az elrendezést, az animációkat, a legördülő menüket és minden más grafikus elemet, amellyel a felhasználó interakcióba lép. A cél az, hogy a folyamat zökkenőmentes, intuitív és kellemes legyen.

Olvasni:  A Xiaomi bemutatta régóta pletykált 12 sorozatát: Ár, specifikációk és megjelenési dátum

Ha jól csinálják, a felhasználói felület kialakítása kiküszöböli az ügyfelek fájdalmait, és fokozza a ragadósságot. Ha egy interfész esztétikailag kielégítő és funkcionálisan egyszerű, akkor vonzza és ott tartja a fogyasztókat. Ily módon a felhasználói felület kialakítása fontos a lojalitás növelése és a versenyelőny megteremtése szempontjából.

Hogyan egészítik ki egymást a felhasználói felület és az UX design

Amint láttuk, az UX és a felhasználói felület különböző tudományágak. Azonban kéz a kézben dolgoznak a fogyasztók vonzerejének növelése érdekében. Az UX-dizájn teljessé teszi az interakciókat, a felhasználói felület kialakítása pedig az élményt. Az UX célorientált, és az UI ezt egy lépéssel tovább viszi a fogyasztói érzelmek bevonása érdekében.

UX tervezés

Egy másik szemléltetési mód az, hogy az UX-tervezők optimalizálják a termékhasználatot, az UI-tervezők pedig azon dolgoznak, hogy egyszerűbbé tegyék a folyamatot. Az UX és a felhasználói felület tervezőinek feladatai elvégzésének megértése megmutatja, hogy a két tudományág hogyan kapcsolódik egymáshoz.

Az UX-tervezés az ügyfél tájékoztatójával kezdődik. Ezt követi a kutatás és a megfigyelés. A felhasználók tájékoztatást adnak a termékek használatának módjáról, a fájdalom pontjairól és az elvárásaikról. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az UX-tervezők megértsék a termékhasználatot a valós világban.

Ezután jön a tényleges tervezési folyamat. Az UX tervezők drótvázak és prototípusok sorozatát készítik. Kísérleteket végeznek és módosításokat hajtanak végre. A használhatóságot és a funkcionalitást minden szinten értékelik.

Ezután a végső prototípusokat tesztelik. A visszajelzéseket összegyűjtik, hogy azonosítani lehessen a problémákat és el lehessen végezni a javításokat. A tesztelés fontos lépés az UX tervezési folyamatában, mivel költséget és időt takarít meg.

UI tervezés

A felhasználói felület tervezésében a folyamat együttműködéssel kezdődik. Az inputokat az UX-tervezőktől és a csapat többi tagjától kell átvenni. Ezáltal a tervezők megértik a végtermék szerepét és a végfogyasztók típusait.

Ezt követően a felhasználói felület tervezői létrehozzák a felület általános megjelenését és hangulatát. Az interaktivitás és a következetesség fontos mérce. A jellegzetes márkaidentitás gyakran a kívánt elem.

Amikor a tervezés megvalósításáról van szó, a felhasználói felület csapatának figyelembe kell vennie az érzékenységet, a formátumokat, a betűméretet és számos egyéb elemet. A fogyasztó szempontját minden lépésnél figyelembe kell venni. Ennek megértésére általában munkafolyamatokat hoznak létre.

Olvasni:  10 tipp a közösségi média nagyszerű kialakításához a következő bejegyzésekhez

Ily módon az UX és UI csapatok munkája összekapcsolódik a kiváló használhatóság és dizájn érdekében. Mindkettőnek párhuzamosan kell elérnie a kitűzött célokat, hogy csodálatos élményt teremtsen a fogyasztó számára.

A fenti információk birtokában egyértelműbb választ kapunk arra a kérdésre, hogy mi is az UX tervezés, és mi a különbség az UI designhoz képest. Az UX-dizájn fontos tényező a termékekben, az interfészekben és a szolgáltatásokban. A felhasználói felület kialakításának köze van az interfészekhez. Íme néhány további különbség.

 • Az UX-nek köze van a használt termék funkcionalitásához. A felhasználói felületnél a hangsúly azon van, ahogyan a fogyasztó interakcióba lép a termékkel.
 • Az UX a piackutatással, a fogyasztói igények felismerésével és az értékteremtéssel kezdődik. A felhasználói felülettel esztétikai választási lehetőségek vannak a megjelenés, az érzés és a reakcióképesség tekintetében.
 • Az UX a termékfejlesztés első lépésétől indul: az ötlettől és a prototípusoktól. A felhasználói felülettel figyelmet fordítanak a késztermék megjelenésére.
 • Az UX tervezése gyakran az ügyfél igényeinek és követelményeinek meghallgatásával kezdődik. A felhasználói felület tervezői a fogyasztói elvárásokra összpontosítanak.
 • Az UX-tervezés az ügyfél és a márka közötti interakciók minden típusával foglalkozik. Ez konkrét termékekre, valamint olyan szempontokra vonatkozik, mint a szolgáltatás és a visszajelzés. A felhasználói felület tervezése olyan vizuális felület biztosítására összpontosít, amely kommunikálja a digitális termék előnyeit és előnyeit.

Forrás

UI tervezés és UX tervezés: Webhelyek legjobb gyakorlatai

Ha a weboldalakról van szó, az UI és az UX tervezés funkciói még szorosabban kapcsolódnak egymáshoz. Ezért néha mindkettőt felcserélve használják. Íme néhány bevált gyakorlat a webhelyek UX-tervezéséhez:

 • Tetszetős megjelenés, de nem terheli túl az erőforrásokat.
 • Megkülönböztető oldalikonok, amelyek nem vonják el a figyelmet.
 • Online hierarchia felállítása és az oldalak közötti navigálás egyszerűvé tétele.
 • Felhívni a figyelmet olyan fontos szakaszokra, mint például a cselekvésre való felhívás.
 • Háttérben történő megkülönböztetés biztosítása a szekciók között, miközben betartja az általános márkaidentitást.

Íme néhány bevált gyakorlat a webhelyek felhasználói felületének kialakításához:

 • Minden képernyőn csak releváns és használható információk jelennek meg.
 • Az elemek összhangjának biztosítása.
 • Olyan színpaletta használata, amely tükrözi a webhely és a márka szándékát.
 • Annak biztosítása, hogy az elemek közötti áramlás zökkenőmentes legyen, és összhangban legyen a felhasználó utazásával.

Ellenőrzőlisták a kiváló felhasználói felület tervezéshez és az UX tervezéshez

Forrás

Olvasni:  Mik az internetes marketing kreatív és technikai vonatkozásai

Az emlékezetes felhasználói felület és UX dizájn számos elemből áll. Sok tervező „használhatósági méhsejt”-re hivatkozik, hogy megértse mindegyiket. Ellenőrző listákat is használnak. Ez biztosítja, hogy a tervezés funkcionalitása és vonzereje ne sérüljön. Íme néhány fő elem az ilyen ellenőrző listákban.

UX tervezési ellenőrzőlista

 • A termékkínálatnak egyedinek és a fogyasztói igényeknek megfelelőnek kell lennie.
 • Figyelembe kell venni a fogyasztói interakciókra és a fájdalmas pontokra vonatkozó kutatási betekintést.
 • . A fogyasztó tekintetét zökkenőmentesen a képernyő releváns elemei felé kell irányítani.
 • . A fogyasztói interakció minden szakaszában a terméket úgy kell megtervezni, hogy megfelelő és gyors választ adjon.
 • A termék első iterációit tesztelni kell a problémák és a revíziók szempontjából.
 • Néha két verziót kell tesztelni. Aki jobb visszajelzést kap, azt előre kell vinni.
 • . A további fogyasztói interakciók alapján megfelelő visszajelzéseket kell beépíteni. Végre kell hajtani a végső ellenőrzéseket.

UI tervezési ellenőrzőlista

 • . A szövegnek jól olvashatónak kell lennie különböző hátterek mellett. Nem szabad túl sok betűstílust használni.
 • . Ha létezik márkairányelv, azt be kell tartani. A dizájn nem különbözhet a többi márka ajánlatától.
 • . A fogyasztó típusától és a használati mintától függően a kialakításnak adaptálhatónak kell lennie a platformok és a képernyőméretek között.
 • . Gyakran bizonyos eszközökkel és platformokkal kapcsolatban meg kell felelni szabványoknak, például a Google-tól és az Apple-től.
 • . Minden elemnek megfelelően kell működnie, beleértve a háttér szkripteket, gombokat és egyéb beállításokat is.

Kulcs elvitelek

 • Bár a felhasználói felületet és az UX-tervezést néha felcserélhetően használják, vannak különbségek közöttük.
 • Az UX-dizájn a felhasználói élmény kialakítása, amelyet arra alkalmaznak, hogy az emberek hogyan lépnek kapcsolatba a termékekkel és szolgáltatásokkal.
 • A felhasználói felület kialakítása a felhasználói felület kialakítása, amely a digitális alkalmazások megjelenésére és stílusára utal.
 • Az UX-tervezés olyan termékekhez vezet, amelyek nagyfokú elégedettséget biztosítanak a használat során, ami konverziókhoz és hűséghez vezet. Ez megnövekedett konverziókat és vásárlói hűséget jelent. A felhasználói felület kialakítása eltávolítja a fájdalmas pontokat és fokozza a ragadósságot. Mindkettő versenyelőnyt biztosít.
 • Mindkettő szerepe kiegészíti egymást. Az UX kialakítás intuitívvá teszi az interfészt, az UI pedig egy lépéssel tovább viszi a funkcionális esztétikát. Az UI-tervező és az UX-tervező csapatok együttműködése kiváló használhatóságot és dizájnt eredményez.
 • Az UX tervezés az ügyfél igényeivel kezdődik. A felhasználói felület tervezői a fogyasztói elvárásokra összpontosítanak.
 • Az UX-design jelen van a termékekben, az interfészekben és a szolgáltatásokban. A felhasználói felület tervezése az interfészekre irányul.
 • Mind a felhasználói felület, mind az UX tervezői ellenőrző listákra támaszkodnak a kiváló termék biztosítása érdekében. Az UX esetében az ellenőrzőlisták tartalmazzák az adatelemzést, a reakciókészséget és a prototípusokat. A felhasználói felület esetében a pontok a tipográfia, a megfelelőség és a stílus.
Olvasni:  Apple iPhone 15 Pro Max értékelés

Következtetés: Az UX és a felhasználói felület jövője

Az UI tervezés és az UX tervezés folyamatosan fejlődő tudományágak. A technológia, az ügyfélcsatornák és a termékkínálat változásai új alkalmazásokat és funkciókat hoznak létre.

Például a virtuális valóság és a kiterjesztett valóság térnyerésével a válasz arra a kérdésre,mi az UI UX tervezés”-nak tartalmaznia kell a releváns 3D-s felületeket és a gesztusok használatát.

Mind a felhasználói felület tervezése, mind az UX tervezése továbbra is kritikus tudományágak maradnak a termékfejlesztésben. Az egyszerűség, a zökkenőmentesség és a reakciókészség jelentősége a termékek új generációjával nőni fog.

Idővel az UI/UX tervezés még jobban integrálódik a gyártási folyamatokba. Ahogy Steve Jobs mondta egyszer: „A tervezés nem csak az, aminek kinéz és amilyennek tűnik. A tervezés így működik.”

GYIK

1. Mit jelent UI és UX?

Az UI és az UX összekapcsolt gyakorlatok. Az UX a fogyasztónak a termékkel kapcsolatos általános tapasztalataihoz kapcsolódik, a felhasználói felület pedig a fogyasztói felületekhez kapcsolódik.

2. Mit csinál egy UI/UX fejlesztő?

Az UI/UX kialakítás kielégítővé és zökkenőmentessé teszi a végfelhasználó interakcióját a termékkel. Az UI/UX fejlesztők megértik a fogyasztók elvárásait, eltávolítják a fájdalmas pontokat, és növelik a hűséget és a használatot.

3. Mi az UI és UX teljes formája?

Az UI a felhasználói felületre, míg az UX a felhasználói élményre utal.

4. Mik az UI tervezés és az UX tervezés alapjai?

A felhasználói felülettel a hangsúly a hozzáférhető, robusztus és funkcionális tervezési elemek létrehozásán van. Az UX-nél a hangsúly az összes fogyasztói érintkezési ponton van a termékkel kapcsolatban, és az élmény harmonikussá és kielégítővé válik.

5. Mennyi kódolási tapasztalat szükséges a felhasználói felület és UX tervezéshez?

A kódolás nem elengedhetetlen készség a felhasználói felület és az UX tervezésében. A kódolást tudóknak azonban előnyük van. Bővítheti a munkalehetőségeket, segíthet a terméklehetőségek megértésében, és elősegítheti a jobb kommunikációt.

Új publikációk:

Ajánlott