Útmutató a SEO projektmenedzsmenthez (ingyenes tervsablonnal)

Mi az a SEO projektmenedzsment?

Itt, a SEOptimernél több mint 2000 digitális ügynökséggel dolgozunk együtt, így megértjük, milyen mindennapi kihívásokkal kell szembenézniük. Az egyik leggyakoribb kihívás több SEO projekt hatékony kezelése. Megkértünk néhány digitális ügynökséget, akik vezető szerepet töltenek be a SEO iparágban, hogy segítsenek rávilágítani erre a témára, és osszák meg tudásukat és szakértelmüket a SEO projektek belső megszervezésével kapcsolatban.

Hálásak vagyunk a cikkhez a következő SEO szakértők közreműködéséért:

 • Tyson Hinz, a WebMarketers ügyvezető igazgatója
 • Laurel Miltner, az Orbit Media Studios digitális stratégiai igazgatója
 • John Lincoln, az Ignite Visibility vezérigazgatója

Egy SEO-projekt kezelése számos mozgó alkatrész zsonglőrködését foglalja magában. Az ügynökségek számára ez a munka még nehezebbé válik, mivel ezt több ügyfélnél végzik, különböző szakaszokban és összetettségi szinten. Minél több ügyfélprojekt, annál több ember vesz részt benne. A dolgok nagyon gyorsan széteshetnek. Ezért van szüksége szilárd SEO projektmenedzsment keretrendszerre és folyamatra, amely rendszerezett.

Egy adott SEO projekt legfeljebb 8 (!) mozgó alkatrészt vagy még sok mást tartalmazhat:

   1. On-page SEO Site Audit
   2. Oldalon belüli SEO-problémák (pl. webhely sebessége, hibás hivatkozások stb.) javítása
   3. Kulcsszókutatás
   4. Folyamatos kapcsolatépítés a linképítés érdekében
   5. Backlink elemzés
   6. Tartalomgyártás
   7. Blogger/PR kapcsolattartás
   8. Meglévő tartalomoptimalizálás

A jól dokumentált rendszer megkönnyíti a méretezhetőséget (több ügyfél, több projekt hozzáadása), és elég robusztus ahhoz, hogy könnyedén bevezesse az új csapattagokat vagy cserélje ki a csapattagokat anélkül, hogy nagy képzési teher vagy továbbképzés szükséges.

Néhány lehetőség a SEO projektmenedzsment folyamat dokumentálására:

 • Belső wiki / intranet
 • Egyszerű MS Word vagy Google Docs dokumentum
 • Oldalak feldolgozása a SEO projektmenedzsment eszközökön belül

Bár az eszközök segíthetnek az összes SEO-projekt egyszerűsítésében és kezelésében, a folyamatok szilárd alapjaival és egy jól dokumentált rendszerrel kell kezdenie a SEO-projektek bevezetéséhez, futtatásához és karbantartásához az ügynökségben.

Miért fontos a SEO projektmenedzsment?

A hatékony SEO projektmenedzsment alapelvei megegyeznek az általános projektmenedzsmenttel:

   1. Használjon formális projektstruktúrát
   2. Határozza meg a projekt hatókörét, célját és céljait
   3. Állítsa be a szerepeket, a felelősségeket és az elvárásokat
   4. Azonosítsa a kockázatokat és az akadályokat
   5. Folyamatos kommunikáció fenntartása
   6. Mérje meg a haladást

A „kommunikáció” az 5. alapelvben külön szerepel, de ez is minden elv alapvető összetevője. Ez az a ragasztó, amely a pályán tartja a projektet, és biztosítja, hogy semmi se essen át a repedéseken. A SEO projektmenedzsment eszközök segíthetnek rendszerezni a feladatkommunikációt, de olyan eljárásokra is szükség van, amelyekkel naprakészen tarthatja ügyfeleit, és közvetítheti a célok felé tett heti/havi előrehaladást.

SEO csapatának felépítése és irányítása

Számos módja van a csapat felépítésének a hatékony SEO projektmenedzsment érdekében. Ahogy egyre több ügyfélprojektet vállal, a munkafolyamatok bonyolultabbá válnak, mivel a fent említett mozgó alkatrészek háromdimenzióssá és többszörössé válnak minden projekthez. Ahogy nősz, a projektfeladatok feledésbe merülhetnek, vagy a határidők kimaradhatnak. Ez az, ahol projekt láthatósága kulcsfontosságú annak biztosításához, hogy a csapat minden tagja láthasson minden projektet és minden egyéni feladatot.

Olvasni:  ÚJ Alakosztók: Lenyűgöző tervezési hatásokat hozhat létre

John Lincoln, a San Diego-i digitális ügynökség vezérigazgatója Ignite Visibility hisz a csapatlétszám megtartása sovány és aljas ez a járható út.

“A SEO csapat felépítését illetően a túl sok ember a konyhában jelent problémát. Minél több ember van elkötelezve – különösen, ha tapasztalatlan -, annál nehezebb lesz a dolgokat elintézni.”

A csapat méretének és felépítésének tükröznie kell a projektek számához szükséges szakértelmet. A legtöbb ügynökség számára valószínűleg SEO igazgatót vagy SEO menedzsert alkalmaznak először. Ennek a személynek a feladata lesz SEO projektek „futtatása”, valamint az ügynökség folyamatainak és módszereinek meghatározása. Magától értetődik, hogy ez a bérlés kulcsfontosságú, mivel ők határozzák meg a SEO-munka színvonalát.

Ahogy a csapat bővül, általában ez a SEO igazgató az, aki befolyásolja a következő alkalmazottak döntéshozatalát. Hogyan győződjön meg arról, hogy a lehető legjobb SEO igazgatót alkalmazza? Érdekes módon a Google-nak is megvan a véleménye erről:

A következő 3 lépésből álló eljárást javasolják:

1. Az interjú

Az interjú során figyelmesen hallgassa meg, hogyan beszél a jelölt arról, hogyan töltené be a szerepét, azaz: túlzottan ragaszkodik-e a helyezésekhez, vagy holisztikusabb, és beszéljen arról, hogyan segíti a SEO az ügyfelek általános üzleti céljainak elérését? A Google olyan SEO-szakemberek felvételét javasolja, akik bebizonyították, hogy képesek összekapcsolni a SEO-tevékenységeket és -eredményeket a kézzelfogható üzleti értékkel.

2. A Referencia ellenőrzés

Mint minden felvételi folyamat, a referenciák ellenőrzése is kötelező. A Google azonban azt javasolja, hogy miután áttekintette az alapokat, próbálja megérteni, hogyan irányította a jelölt korábban a körülöttük lévőket (pl.: csapatot, társakat, ügyfeleket). Fenntarthatóak voltak a SEO eredményeik? Mi volt az egyensúly a rövid távú megoldások és a hosszú távú stratégia között? Mennyire sikeresen oktatták/szorgalmazták, hogy a SEO az ügyfeleik vállalkozásának szerves része legyen?

3. A műszaki audit

Egyetlen SEO-felvételi folyamat sem lenne teljes anélkül, hogy a jelöltet felkérnénk SEO audit benyújtására. Ön a sor, hogy „ügyfél legyen”, és megtapasztalja, hogyan értékel a jelölt egy webhelyet, és hogyan kommunikál a lehetséges problémákkal, optimalizálási tippekkel és lehetőségekkel. Az ügyfél cipőjében kérdezze meg tőle, hogy milyen befektetésre (időre, pénzre, erőforrásra) van szükség a teljesítmény javításához, és felmérje, mennyire jól strukturálja válaszait, és hogyan kapcsolja össze az egyes munkákat az üzleti értékkel. Technikai auditjuk értékeléséhez tekintse meg a Webhely-ellenőrzési ellenőrzőlistánkat kiindulási viszonyítási alapként.

SEO projektmenedzsment folyamatának meghatározása

Beszéltem Tyson Hinzzel, a kanadai digitális ügynökség operatív igazgatójával WebMarketersakik több SEO projektet futtatnak útközben ügyfeleik számára a digitális érettség minden szintjén.

“A több projekt egyidejű sikeres menedzselésének kulcsa a sziklaszilárd módszertan és a jól megvalósított munkairányítási rendszerek.”

Tyson elmagyarázta a WebMarketers módszertanát több SEO projekt kezelésére. Az ügynökség négy lépésből álló folyamatot alkalmaz:

Olvasni:  Útmutató a Cloudflare Polish használatához: Jellemzők és amp; B...

   1. Kutatási terv – A kutatási szakaszban mélyrehatóan belemerülnek az analitikai és auditálási ügyfelek weboldalába. Különféle eszközök segítségével megvizsgáljuk a weboldal tartalmát, szerkezetét és teljesítményét, valamint a versenyhelyzetet. Meghatározzák a legjobb lehetőségeket az ügyfél költségvetése és üzleti céljai alapján, és ezeket a lehetőségeket feladatokra bontják, amelyeket a Workzone-ba, a projektmenedzsment szoftverébe helyeznek. Azt találták, hogy a legjobb, ha egyszerre három hónapig terveznek SEO feladatokat, mivel ez lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabban tervezzenek hosszabb távú stratégiákat, ugyanakkor rugalmasságot biztosítanak számukra, hogy szükség szerint módosítsák az irányt.
   2. Végrehajtás – Második lépésben teljesítik a tervezett feladatokat. Alapos kutatásuknak és tervezésüknek köszönhetően a WebMarketers SEO csapata mindig világos rálátással rendelkezik arra, hogy az adott napon mit kell tennie. Legyen szó blogcikkek írásáról, fejlécszerkezetének javításáról, strukturált adatok bevezetéséről vagy az oldalsebesség javításáról, a keresőoptimalizálási csapatuk megkapja a szükséges időt a dolgok helyes elvégzésére.
   3. Elemezze – Az elemzési szakaszban értékelik az elkészült munkát és annak hatását ügyfeleik weboldalára. Ezen a ponton olyan kérdéseket tesznek fel maguknak, mint „a blogbejegyzés növelte-e a tervezett forgalmat?”, „mennyire voltak hatékonyak az új metaleírások a CTR javításában?” vagy „mennyivel tudták csökkenteni a betöltési időt a CSS és Javascript”. Ez az elemzési lépés kulcsfontosságú, mivel enélkül az ügyfél pénze elpazarolható, ha egyszerűen csak előrehalad a feladatokkal anélkül, hogy ellenőrizné a hatást.
   4. Beállítani – Miután elemezték a SEO-terv teljesítményét, szükség szerint módosíthatják az eredményeket és az általános folyamatokat. A kiigazításokat többféle ok miatt hajtják végre – ha valami a vártnál jobban teljesít, előfordulhat, hogy megduplázzák, és/vagy lehetőség szerint megismétlik.

Ha ezek a lépések ismerősnek tűnnek, az azért van, mert ezeken alapulnak PDCA, vagy a Deming kerék. Míg a gyártási arénából indult ki, a négylépcsős irányítási módszer ugyanolyan hatékony a marketingben, és a folyamatok folyamatos fejlesztésének és jobb eredmények elérésének egyik módja.

A folyamatos fejlesztésre minden marketingügynökségnek törekednie kell. Nem csak azért, mert javítja az ügyfelek eredményét, hanem azért is, mert lehetővé teszi az ügynökségeknek, hogy finomítsák folyamataikat, kiküszöböljék az elvesztegetett időt, és nyereségesebben működjenek.

A WebMarketers csapata az ottawai irodájukban

Mindezt a Project Management Tools segítségével

Miközben a kutatás, a végrehajtás, az elemzés és a kiigazítás nagyszerű módja a folyamatos fejlesztés biztosításának; önmagukban ez nem elég. Sok ügynökség számára nehéz kezelni, hogy egy héten korlátozott számú óra van, valamint korlátozott számú kézi munka elvégzése az elmélet átültetéséhez és a gyakorlatba ültetéséhez szükséges munka és elemzés elvégzésére. A Tyson csapata egy munkafolyamat-kezelő eszközre támaszkodik, hogy mindent egy helyen rendezzen.

“A Workzone szolgáltatást annak biztosítására használjuk, hogy a feladatokat ne csak a megfelelő személyhez tervezzék és rendeljék hozzá, hanem azt is, hogy a munkateher szétoszlik, és az ütemezést az ügyfeleink számlázási dátuma előtt kell elvégezni.”

Ezzel a szoftverrel a vezetők megtekinthetik az alkalmazottak napi leterheltségét, azonosíthatják a lehetséges problémákat, mielőtt azok felmerülnének, és biztosíthatják, hogy minden SEO projekt a megfelelő irányba haladjon – függetlenül attól, hogy hány van belőlük.

Az Orbit Media Studios csapata

Olvasni:  Plágium és SEO: Miért nem előkelő helyen szerepel a tartalom másolása?

Laurel Miltner a chicagói digitális ügynökség digitális stratégiai igazgatója, Orbit Media Studios emellett nagymértékben támaszkodik a folyamatokra és eszközökre az ügynökség SEO-projektjeinek kezeléséhez.

“A folyamat és a dokumentáció az Orbit sikeres SEO projektmenedzsmentjének kulcsfontosságú elemeivé vált. Fontos számunkra, hogy segítsünk ügyfeleinknek nyomon követni a SEO teljesítményének javulását mind makro (webhelyszintű), mind mikro (oldalról oldalra és kulcstémák) szinten. “

A legtöbb hagyományos webprojekttől eltérően, amelyek kezdődnek és végződnek, vagy meghatározott dátumokkal rendelkeznek, a legtöbb SEO projekt folyamatban van. Természetesen vannak egyszeri feladatok a projekt elején, de az olyan havi tevékenységek, mint a tartalomkészítés, a tájékoztatás és a linképítés gyakori „megtartó” elemek.

“A jelentési keretrendszernek a folyamat részét kell képeznie, valamint dokumentálnia kell, hogy mi és mikor történt. Minden programot és projektet azzal kezdünk, hogy megkérdezzük: “Mit próbálunk elérni, és hogyan fogjuk nyomon követni?””

Az Orbit Media Studios összekapcsolja a SEO feladatokat a projekteredményekkel

A SEO projektmenedzsment eszközöknek segíteniük kell abban, hogy kommunikáljon az előrehaladásról mind a csapaton belül, mind pedig kívülről az ügyfelekkel. Ahogy Laurel is említi, az ügyfél felé történő jelentéskészítés ezen szintje segít kommunikálni, hogy az ügynökség milyen értéket biztosít az ügyfél vállalkozásának.

Gyakori problémák és azok leküzdése

Nincs dokumentált folyamat

Ez nemcsak hogy minden projektet nem hatékony és következetlen, hanem a dokumentált folyamat hiánya azt jelenti, hogy minden alkalommal újra fel kell találnia a kereket, és a munkafolyamat az emberek fejében megrekedt tudástól függ – talán még az Öné is! A megoldás: tudásának „nyílt forrásból történő beszerzése” az ügynökségen belül, minden tevékenysége méretezhetővé válik. A folyamatok dokumentálása után több embert bevonhat a fedélzetre, hogy tanuljanak és hajtsanak végre a folyamatnak megfelelően. Ez az egyetlen módja annak, hogy hatékonyan növekedjen, miközben több SEO-ügyfélprojektben vesz részt.

Scope Creep és Endless Revisions

A SEO projektmenedzsment folyamatok segíthetnek a munka belső megszervezésében, de nagy előnyük van a projekt felépítésében és az elvárások egyértelmű megfogalmazásában az ügyféllel. A hatókör-kúszás nagyon gyakori probléma, amellyel az ügynökségek szembesülnek, és idővel több ezer költséget is elérhet. A megoldás: világos elvárásokat valósítson meg a projekt minden szakaszára vonatkozóan, és határozza meg a felülvizsgálatokat és az órákat, ha mérföldkövek/teljesítmények alapján számláz.

Kommunikáció hiánya

A világos, folyamatos kommunikáció fontosságát nem lehet túlbecsülni. Jó kommunikáció nélkül a hatékonyság tönkremegy, ami kihat az időbeosztásra, a költségvetésre, a minőségre, és káros lehet az ügynökség-ügyfél kapcsolatra. A megoldás: egyes projektmenedzserek azt mondják, hogy nincs ilyen túlzott kommunikáció. Az alábbi projektmenedzsment munkafolyamat-eszköz segít automatizálni és koordinálni a kommunikáció nagy részét a csapaton belül, így mindenki láthatja, min dolgoznak a többiek, és hogy az összes mozgó rész hogyan kapcsolódik egymáshoz és hogyan halad előre.

Trello

Trello népszerűsítette a “kanban táblát”, amelyen a feladatok képviseltetik magukat kártyákat. Ezek a kártyák azután csoportba vannak rendezve oszlopok rajta tábla. Az oszlopok általában a projekt szakaszait jelenítik meg (balról jobbra), de tetszőleges módon beállíthatók.

A projektszakaszok példájában egy kártya belép a bal oldali első oszlopba, és átmegy a tábla jobb oldalára, amíg be nem fejeződik.

Olvasni:  Mik azok az implicit linkek & Van valami SEO értékük?

A kártyáknak számos különböző attribútuma lehet, beleértve a tulajdonosokat, a prioritásokat, a kategóriákat, a határidőket stb. A kártyákhoz médiát és bármilyen fájlt csatolhat, hogy a dolgokat egyben tartsa.

A Trello egyszerűsége és rugalmassága miatt vált népszerűvé. Olyannyira, hogy a kiegészítő alkalmazások egész ökoszisztémája jelent meg a Trello-felhasználók támogatására. Például, Blue Cat Reports egyszerű jelentéskészítést és elemzést biztosít a Trello számára, így megértheti, hogyan teljesítenek a kártyák (más néven feladatok) a munkafolyamat során.

Asana

Asana a digitális ügynökségek által használt egyik legnépszerűbb teljes értékű projektmenedzsment eszköz. Az Asana alacsony ára segített nekik abban, hogy sikeresen elfoglalják a SEO projektmenedzsment piac egy tisztességes szeletét. A Trellóhoz hasonlóan az Asana is rendelkezik kanban nézettel (vagy „tábla elrendezéssel”, ahogyan hívják), de számos más módon is megjelenítheti a feladatait, beleértve a hagyományos Gantt (vagy „idővonal nézet”):

Lista nézet:

és naptár nézet:

Munkazóna

Mint Asana, Munkazóna egy teljes projektmenedzsment csomag, sok azonos funkcióval, azonban a hangsúly a csapatszintű alkalmazáson van.

Ez nagyszerű olyan nagy ügynökségek számára, ahol sok munkatársuk van, akiknek együtt kell működniük. Ebben a helyzetben minél inkább válik a Workzone az összes kommunikáció és feladat központjává, annál nagyobb a projekt láthatósága és hatékonysága az egész ügynökség számára.

Linkio

Linkio olyan szoftverekre specializálódott, amelyek kezelik a visszamutató kampányokat, szuper hasznos funkciókkal a linkkereséshez és a bloggerek eléréséhez.

Táblázat

Ha minden más nem sikerül, mindig ott van az Excel vagy a Google Táblázatok (btw, íme egy jó hack: írja be a „sheet.new” kifejezést a Chrome címsorába, hogy azonnal létrehozzon egy új Google-táblázatot). A táblázatok egy bevált módszer az egyszerű feladatkezeléshez és állapotkövetéshez. A fenti fejlett eszközök ellenére a táblázatok még mindig valószínűleg a legnépszerűbb módszer a SEO projektmenedzsmentben. Egyszerűek, ismerősek és alapvetően testreszabhatók.

Ha most kezdi a SEO projektmenedzsmentet, töltse le az alábbi ingyenes Excel sablonunkat:

Következő lépések

Ebben a cikkben bemutattuk a SEO projektmenedzsment alapjait, és hivatkoztunk három SEO-szakértőre az iparág vezető digitális ügynökségeitől. Most rajtad a sor, hogy átültesd az elméletet a gyakorlatba. Ha csak egy betekintést vesz el ezektől a szakértőktől, az a fontos kommunikáció. A SEO projektjeik során bevezetett minden folyamat és módszertan a belső és külső kommunikációra épül. A munkafolyamat-eszközök minden bizonnyal segítik ezt a kommunikációt.

Ezenkívül szilárd dokumentációra van szüksége ahhoz, hogy felvázolja, hogyan csinálja a dolgokat és az egyes feladatokhoz szükséges lépéseket. Ez segít a szolgáltatások bővítésében, miközben egyre több ügyfelet szerez. Meg kell szüntetnie az emberektől és az erőforrásoktól való függőséget. Ha ezt nem teszi meg, szűk keresztmetszetekbe ütközik a munkafolyamatban, és elkezdi elveszíteni a munka hatékonyságát.

De a fentiek mind irrelevánsak, ha nincsenek képzett szakemberek a csapatban. Az ügynökség legértékesebb eszköze az Ön emberei. Ha az első naptól kezdve a legjobbakat veszi fel, az segít felkészíteni a sikerre!

Ha meg szeretné osztani SEO projektmenedzsment tippjeit és hackjeit, tweeteljen nekünk #seoptimer hashtaggel.

Új publikációk:

Ajánlott