Útmutató a webhely-fenntartási költségekhez

A webhely karbantartása a szükséges karbantartás, amely a webhelynek az üzemidő és a felhasználói élmény fenntartása érdekében szükséges, olyan problémák nélkül, mint a teljesítmény lassulása és a biztonsági rések.

Egy webhely működtetése sajnos nem mindig „ingyenes”, és ennek folyamatos költségei is vannak. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a weboldal karbantartását, annak fontosságát, mennyibe kerül, valamint a költségek csökkentését.

Milyen tevékenységeket foglal magában a weboldal karbantartása?

A kép jóváírása: Fullestop.com

A weboldal karbantartásának számos tevékenysége van. Ezek közé tartozik a „világítás bekapcsolva tartása” tevékenységek, mint például a karbantartás:

 • Domain regisztrációk
 • Weboldal hosting
 • SSL tanúsítványok

És proaktívabb tevékenységek, mint például:

 • CMS szoftver javítása
 • Szerverszoftver javítása
 • Hirtelen lassú betöltésű oldalak javítása
 • A biztonsági rések javítása
 • Az adatbázissal, a DNS-sel és a tárhelyszolgáltatással kapcsolatos hirtelen problémák megoldása
 • Az azóta megszűnt oldalakra mutató hibás hivatkozások javítása

Miért fontos a weboldal karbantartása?

Íme, miért kell karbantartania webhelyét:

Segít a biztonsági rések kijavításában

A rendszeres karbantartás segít azonosítani és kijavítani azokat a biztonsági réseket, amelyek feltörhetik webhelyét, ami vírusok terjesztéséhez vezethet. Az adatbázishoz is hozzá lehet férni, és az érzékeny felhasználói információkat veszélyeztetheti.

Segít csökkenteni az állásidőt

A webhely leállása azt jelenti, amikor webhelye nem érhető el a felhasználók számára. Ha ez gyakran megtörténik, akkor elveszítheti a forgalmat vagy akár az ügyfeleket is a versenytársa számára. Ezenkívül a felhasználók kezdik kevésbé hitelesnek és megbízhatatlannak látni a márkáját, és a Google is megbüntetheti Önt.

A webhely karbantartása során nyomon követheti, hogy webhelye milyen gyakran tapasztal leállást, és megtalálhatja a módját annak csökkentésére, ha nem megszüntetésére.

Lehetőséget ad a szoftver frissítésére és új funkciók használatára

A szoftverfrissítések javítják webhelyét a hibák kijavításával és a teljesítmény optimalizálásával. Ha például WordPresst használ, előfordulhat, hogy frissítik a verziójukat, és az összes többi beépülő modulnak tesztelnie és frissítenie kell a beépülő modulját, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az tökéletesen működik.

A webhely gyakori karbantartása lehetőséget ad az alkalmazás létrehozásához használt szoftver frissítésére, kihasználva a legújabb kiadásokat és javításokat. Ezenkívül új funkciókat is integrálhat, amelyek javítják webhelye teljesítményét.

Végül időt és pénzt takarít meg

Ha a webhelyével kapcsolatos problémák megoldásával megvárja a válságot, az végül költségesebb lesz. Nemcsak forgalmat és bevételt veszít, miközben megoldja a problémákat, hanem fizet a nem tervezett költségekért is, amelyek miatt a költségvetése átmegy a tetőn.

A helyszín gyakori karbantartása lehetővé teszi a költségek tervezését. Lehetővé teszi, hogy azonosítsa, mit kell javítania vagy frissítenie, és megbecsülheti, hogy ez mennyibe fog kerülni, valamint mennyi időt vesz igénybe.

A webhely általános költségeinek és a szokásos árkategóriának bontása

A kép forrása: Kevinnisay.com

Amikor arról van szó, hogy mennyibe kerül a webhely fenntartása, több tényezőt is figyelembe kell venni, kezdve a webhely méretétől, összetettségétől, funkcionalitásától, a szolgáltató készségkészletétől, hátterétől és még az árképzési modelljétől is.

Olvasni:  Hogyan írjunk SEO-barát tartalmat: Átfogó útmutató

Íme a webhely általános karbantartási költségeinek és a szokásos árkategóriájuknak a bontása:

Domain regisztráció és hosting

A legtöbb hosting cég domain regisztrációs és tárhelyszolgáltatást is nyújt. Valójában a domain név regisztrációját általában a tárhelycsomag részeként biztosítják.

Mindkét szolgáltatás megújítható a számlázási időszak végén, például egy év után. A domain nevek évente megújíthatók. A tárhelycsomagok lehetnek évesek vagy hosszabbak, például 2 év után.

Domain regisztrációs költségek

Itt vannak a domain regisztrációs költségei 3 legnépszerűbb domain név kiterjesztés.com, .org és .net neves domain név regisztrátoroktól:

Anyakönyvvezető Domainenkénti költség Ingyenes ajándékok Éves többletköltség domainenként
1. Domain.com
 • 9,99 USD évente (.com)
 • 12,99 USD évente (.nettó)
 • Egy ingyenes domain név (minden tárhely csomag)
2. Hajrá apa
 • 1,11 USD az első évben és 17,82 USD az első év után (.com)
 • 11,06 USD az első évben és 16,71 USD (.net) után
 • Domain adatvédelem 7,99 USD (személyes)
3. Bluehost
 • 11,99 USD évente (.com)
 • 8,99 USD évente (.org)
 • 12,99 USD évente (.net)
_
 • Domain adatvédelem (0,99 USD havonta)
4. Név olcsó
 • 8,88 USD évente (bevezető ajánlat, .com), 12,98 USD megújítás után
 • 11,98 USD évente (bevezető ajánlat, .net és .org), 14,98 USD megújítás után

_

Megjegyzés az SSL-tanúsítványokról

Vannak olyan domain regisztrátorok, amelyek ingyenes Secure Socket Layer (SSL tanúsítványok) tárhelytervük részeként. Választhat azonban, hogy megvásárol egyet. A fizetős SSL-tanúsítványokhoz további funkciók tartoznak, például magasabb titkosítás, amely biztosítja, hogy az interneten keresztül küldött bizalmas információk titkosítva maradjanak mindaddig, amíg a kívánt címzett meg nem kapja azokat.

Az ügyfelek az SSL-tanúsítvánnyal rendelkező webhelyekben is megbíznak. A tartomány előtt egy lakat ikon jelenik meg, jelezve, hogy SSL-tanúsítványt használ. Egyes böngészők zöld sávot jelenítenek meg. A böngésző URL-je is https-t használ a http helyett, mint ahogy az itt található https://abc.com szemben a http://abc.com.

A személyes adatokat gyűjtő, de SSL-tanúsítvánnyal nem rendelkező webhelyeket a Google „nem biztonságos” címkével látja el.

Milyen árkategóriába tartoznak a fizetett SSL-tanúsítványok?

Az SSL-tanúsítványok ára a típusuktól és a tanúsítási szinttől függ. Tudj meg többet SSL-tanúsítvány-típusok és tanúsítási szintek ebben a cikkben.

Nézzük meg a népszerű szolgáltatók SSL-tanúsítványainak ártartományát:

Szolgáltató SSL tanúsítvány költségei
1. SSL.com 36,75 dollár évente – alap

48,80 dollár évente – nagy garancia
74,25 dollár évente – prémium
141,60 USD évente – több domain
224,25 dollár évente – helyettesítő karakter

2. Thwate 199 USD évente – SSL webszerver

299 dollár évente – SSL webszerver EV-vel
149 USD évente – SSL 123

3. Hajrá apa 59,99 dollár évente – alap

99,99 dollár évente – EV SSL
279,99 dollár évente – helyettesítő karakter

4. Név olcsó 7,88 USD évente – PositiveSSL (DV)

16,88 USD évente – EssentialSSL (DV)
18,88 USD évente – InstantSSL (OV)
72,88 dollár évente – EssentialSSL helyettesítő karakter

Mint látható, az SSL-tanúsítványok a megfizethetőtől a meglehetősen drágáig terjednek. Mindazonáltal megérik a fáradságot, amint azt fentebb tárgyaltuk.

Tárhelyköltségek

Számos tényező határozza meg, hogy mennyibe fog kerülni a webhelytárolás: a webhely típusa, a várható forgalom, a tárhely típusa és a további szolgáltatások, például az automatikus biztonsági mentések és az e-mail fiókok.

Nézzük meg a népszerű szolgáltatók hosting árkategóriáját. Csak egy tárhelytípusra fogunk összpontosítani: a megosztott tárhelyre. Olvassa el a különböző tárhely típusok itt.

Megosztott tárhely

Tárhelyszolgáltató Belépési terv Középszintű terv A legmagasabb terv
1. HostGator
 • 2,75 USD havonta (6,875 USD megújítás után)
 • 3,95 USD havonta (9,895 USD megújítás után)
 • 5,95 USD havonta (14,875 USD megújítás után)
2. Bluehost
 • 2,95 USD havonta (7,99 USD megújítás után)
 • 4,95 USD havonta (10,99 USD megújítás után)
 • 13,95 USD havonta (23,99 USD megújítás után)
3. Mozgásban
 • 6,39 USD havonta (7,99 USD megújítás után)
 • 8,49 USD havonta (9,99 USD megújítás után)
 • 14,71 USD havonta (15,99 USD megújítás után)
4. Név olcsó
 • 1,44 USD havonta (2,88 USD megújítás után)
 • 2,44 USD havonta (4,88 USD megújítás után)
 • 3,88 USD havonta (7,88 USD megújítás után)
Olvasni:  Mystalk Instagram Viewer Review – Teljes útmutató

WordPress felügyelt tárhely

A WordPress tárhelyszolgáltatási lehetőségeket is kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy frissítsen az ingyenes wordpress.com verzió használatáról. Íme az árképzés:

Személyes terv Prémium csomag Üzleti terv E-kereskedelmi terv

Minden csomagot évente számlázunk.

Műszaki karbantartás és korszerűsítés

Az olyan webhelykészítők, mint a Wix, a Squarespace és a Weebly, automatikusan frissítik magukat, így szükségtelenné válik a műszaki karbantartás és frissítés. Ha webhelye nem ezekkel készült, akkor karban kell tartania és frissítenie kell a webhely felépítéséhez használt keretrendszereket és szoftvereket.

A keretrendszerek közé tartozik a WordPress, a Drupal és a Joomla, manuális frissítésre szorulnak. Naprakésznek kell lennie a biztonsági frissítésekkel, hibajavításokkal és a keretrendszerekhez hozzáadott új szolgáltatásokkal kapcsolatban.

A műszaki karbantartás során körültekintő intézkedés az állásidő megtervezése (igen, az állásidő jó lehet, ha meg van tervezve). Az összes műszaki karbantartást az előírt időn belül el kell végeznie.

Az is jó ötlet, ha tájékoztatja a felhasználókat, amikor műszaki karbantartást tervez. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Ön továbbra is jó hírű márka maradjon a szemükben.

Mennyibe kerül a műszaki karbantartás?

Fontos megjegyezni, hogy technikai informatikai ismeretekre van szükség, ezért előfordulhat, hogy fejlesztőket vagy fejlesztőkkel rendelkező marketingügynökséget kell felvennie a webhely-karbantartás ezen részének elvégzésére, ha nincs házon belüli informatikai csapata, vagy ha belemerülnek a mindennapi munkájukba.

Az ügynökségek különböző konstrukciókat kínálnak – fix díjszabást, (óránkénti, havi, éves) vagy „kirovó-kirovó”-t.

Óránkénti díjak

Találhat olyan ügynökséget, amely olyan CMS-ekre szakosodott, mint a WordPress, és óránként például 88,61 USD-t (áfa nélkül) számít fel a fejlesztésért. Ezenkívül óránként 88,61 USD körüli tanácsadási díjat számíthatnak fel.

Az óradíjak kezelésekor meg kell kérdeznie az egyes feladatok becsült időtartamát. Így képes lesz dolgozni a becsült költségvetés felé.

Olyan feladatokhoz, mint például a sablonfájlok frissítése/hozzáadása, az oldalon belüli SEO (Yoasttal), a beépülő modulok tesztelése/frissítése/hozzáadása és a Javascript/konfliktusokkal kapcsolatos problémák, találhat fejlesztőket, akik óránként 15-75 dollárt számíthatnak fel Önnek.

A műszaki teljesítményt végző megfelelő csapat felvételének költségein túlmenően más költségeket is figyelembe kell vennie, például az előfizetési díjakat, ha a keretrendszer vagy a CMS ezeket felszámítja.

Lebontjuk a műszaki karbantartási költségeket:

Témák

Ha tartalomkezelő rendszereket használ, előfordulhat, hogy módosítania kell a témát, csak hogy új hangulatot adjon webhelyének. Ebben az esetben vásárolhat egy témát olyan webhelyekről, mint a ThemeForest vagy a Template Monster. A téma árát olyan tényezők határozzák meg, mint a funkciók (többek között válaszkészség, e-kereskedelem és csúszkák), valamint az iparág. Íme egy összefoglaló az alábbi webhelyeken található témák árkategóriájáról:

Webhely Árkategória Átlagos ár
1 Témaerdő 2 és 200 dollár között 55 dollár
2 Sablonszörny 12 és 2650 dollár között 75 dollár

Beépülő modulok

A legtöbb CMS beépülő modulokat használ, és előfordulhat, hogy frissítenie vagy hozzáadnia kell azokat, amelyek funkcionalitást adnak webhelyéhez, vagy megkönnyítik az optimalizálást. A beépülő modulok lehetnek ingyenesek, egyszeri költségekkel járhatnak, vagy megújíthatók. Legalább a következő beépülő modulokra van szüksége: SEO bővítmény, Google Analytics integrálását segítő bővítmény, konverziókat segítő bővítmény és biztonságot fokozó bővítmény. Példák ezekre a bővítményekre és költségeikre:

Olvasni:  Speciális beágyazási űrlap testreszabása (HTML és CSS segítségével)

Csatlakoztat Ingyenes verzió Prémium verzió költsége
1. Yoast SEO Igen 89 USD (áfa nélkül) – egyszeri
2. MonsterInsights nem 99,50–399,50 USD évente (199–799 USD ajánlat nélkül)
3. OptinMonster nem 9–49 USD havonta (19–99 USD ajánlat nélkül)
4. Sucuri nem évi 199,99 és 499,99 dollár között

Adhoc költségek

Vannak olyan ügynökségek, amelyek díjat számítanak fel az adhoc kérésekért. Például, ha a WordPress-webhely frissítése után valami további teendőre van szüksége, előfordulhat, hogy fizetnie kell az extra szolgáltatásért.

Technikai támogatás

A technikai támogatás azután érkezik, hogy Ön már elindította webhelyét. Előfordulhat, hogy nem rendelkezik megfelelő technikai tudással vagy idővel olyan problémák megoldásához, mint például a hibák kijavítása, valamint a webhely működőképességének megőrzéséhez szükséges változtatások vagy frissítések.

Itt jön jól a technikai támogatás kiszervezése. Akárcsak a műszaki karbantartásnál, itt is különböző árazási lehetőségek állnak rendelkezésre, a fix óradíjtól a fix árú csomagokig, amelyek évente megújíthatók.

Vannak olyan műszaki támogató cégek, amelyek csomagjai havi 50 dollártól az alapcsomagért és havi 1750 dollárig terjedhetnek egy több funkciót és szolgáltatást tartalmazó csomagért. Kedvezményeket kaphat, ha évente fizet, attól függően, hogy melyik támogató céget választja. Más cégek az Ön igényeitől függően preferálják az egyéni terveket, míg mások havi rögzítést kínálnak.

A WordPress műszaki támogatásával foglalkozó cégek közé tartozik a WP Site Care, a Valet és a WP Butler. A Valet egyedi tervek szerint dolgozik. Íme a másik két cég ára:

Technikai támogató cég Alapterv Középszintű terv A legmagasabb terv
1. WP Butler 39 dollár 69 dollár 129 dollár
2. WP Site Care 79 dollár _ 299 dollár

Egyéb webhely-karbantartási kiegészítők, amelyekért érdemes fizetni

Amellett, hogy minden fentebb tárgyalt weboldal-karbantartási szempontról gondoskodunk, vannak további kiegészítők is, amelyeket érdemes beépíteni a költségvetésbe: biztonsági mentések, biztonság és üzemidő-figyelés. Nézzük őket alább:

Biztonsági mentések

A dolgok rosszul sülhetnek el – webhelyét feltörhetik, a frissítés meghiúsulhat, vagy előfordulhat, hogy nem fizet időben a szolgáltatásért, és webhelye egy időre leáll. Mindezen helyzetekben hozzá kell férnie webhelye fájljaihoz és tartalmához. Jól jön egy biztonsági mentés.

Ezért jó ötlet a biztonsági mentési eszközökért és szoftverekért fizetni. Az olyan eszközök, amelyekre érdemes figyelni, a BackBlaze, az SOS Online Backup, az IDrive és az ElephantDrive. Íme az árképzés:

Biztonsági mentés szoftver Ingyenes verzió Fizetett változat
1. BackBlaze Igen 6 dollár havonta
2. SOS Online biztonsági mentés 79 dollár 4,99–29,99 USD havonta
3. ElephantDrive nem 10 USD (1000 GB) havonta – 20 USD havonta (10 USD minden extra 1000 GB-ért)
4. Én vezetek Igen 52,12–74,62 USD (a kínálat alatt), normál ár (69,50–99,50 USD)

Üzemidő-figyelés

Üzemidő-figyelő szoftver jól jön, hogy értesítse Önt, ha webhelye leállást tapasztal. Íme a használható üzemidő-figyelő eszközök és azok árai:

Eszköz Ingyenes verzió Prémium verzió költsége
1. Uptime Robot Igen _
2. Bináris kanári Igen 2-20 dollár havonta
3. WebGazer Igen 5-50 dollár havonta
4. Üzemidő nem 15 és 229 dollár között
5. Frissművek Igen 11 és 72 dollár között

Weboldal biztonságának karbantartása és felügyelete

A hosting cégek biztonsági karbantartási csomagokat kínálnak. Szabadúszó fejlesztőket vagy ügynökségeket is bérelhet.

Az ügynökségek évi 528 és 2800 USD közötti díjat számíthatnak fel a webhely összetettségétől és a figyelni kívánt funkcióktól függően. Biztonsági auditot is végezhet körülbelül 600 dollárért, amely azután tájékoztatja a szükséges javításokat. Egyedi tervek is rendelkezésre állnak, attól függően, hogy melyik ügynökséggel dolgozik együtt.

Olvasni:  Moduláris tartalom létrehozása (példákkal)

A GoDaddy csomagjai évi 53,04 dollártól évi 262,24 dollárig terjednek.

További szoftverek és eszközök

Vannak olyan eszközök, amelyek hasznosak lehetnek webhelye optimalizálásához, például olyanok, amelyek segítenek a webhely betöltési sebességében, a konverziók növelésében, valamint a kulcsszavak és a tartalom teljesítményének elemzésében. Ide tartozik a Google Search Console, a Cloudflare, a Google Analytics, a Ahrefs és a Crazy Egg. Íme a költségeik bontása:

Eszköz Ingyenes verzió Prémium verzió költsége Egyedi csomag
1. Google Search Console Igen _ _
2. Cloudflare Igen 20-200 dollár havonta Igen
3. A Google Analytics Igen _ _
4. Ahrefs nem Havi 19 dollártól 59 dollárig _
5. Őrült tojás nem 24 és 249 dollár között Igen

A webhely típusa határozza meg a webhely fenntartási költségeit?

A kép jóváírása: CareerFoundry.com

A webhely típusa határozza meg, hogy mennyit kell fizetnie a webhely karbantartásáért. Az egyszerű webhelyek kevesebb karbantartást igénylő szolgáltatással és funkcióval rendelkeznek, ezért a fenntartásuk kevesebbe kerül. A nagy, összetett webhelyek fenntartása biztosan többe kerül.

Költségeit egyéb tényezők is meghatározzák, mint például az Ön által választott szolgáltatók, a tárhely- és domainregisztrációs tervek.

Íme az árak webhelytípus szerinti bontása:

Weboldal típusa Költség
1. Kis WordPress Blog 5-25 dollár havonta
2. Kis e-kereskedelmi webhely – Magento, WooCommerce 27-35 dollár havonta
3. Webes alkalmazás – PHP/Rails/Node a fejlesztési költség 5-20%-a (évente) az alkalmazás összetettségétől és a karbantartást igénylő funkcióktól függően

Akkor hogyan tarthatja alacsonyan a karbantartási költségeit?

Amint láttuk, a weboldal karbantartási költségei gyorsan megnövekedhetnek. Ezért fontos megtalálni a módját ezek csökkentésének.

Sorolja fel és elemezze karbantartási költségeit

Nem csökkentheti a karbantartási költségeket, ha nem is ismeri azokat. Az első lépés az összes karbantartási költség felsorolása és mindegyik elemzése. Mindegyikre szükség van? Melyek nélkül tud a weboldala? Mely eszközökért vagy csomagokért fizethet, amelyek egynél több karbantartási feladatot tudnak kezelni? Fizethet éves, nem pedig havi csomagokért, és részesülhet kedvezményekben? Mit szólnál a havi tartókhoz? Olcsóbbak lennének? Vannak ingyenes eszközök, amelyeket használhatsz helyette? Mit szólnál az olcsóbb szolgáltatókhoz?

Határozza meg, hogy a végső költségmegtakarítás meghaladja-e a jelenlegieket

Döntse el, mely költségek takarítanak meg pénzt hosszú távon. Például válthat tárhelyszolgáltatót, de előfordulhat, hogy fizetnie kell a migrációs szolgáltatásokért. Megéri? Mit szólnál ahhoz az időhöz? Mi a helyzet az állásidővel? Mennyi bevételtől fog elesni? Mit szólsz a márkád hitelességéhez?

Automatizálja és tárgyalja újra, ahol lehetséges

Nézze meg, mit lehet automatizálni. A biztonsági megfigyelést és a biztonsági mentéseket nem ember, hanem szoftver is végezheti. Újra is tárgyalhat szolgáltatóival annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy pénzt kap a pénzért.

Optimalizálás

Kezdheti olyan beépülő modulok használatával, amelyek optimalizálják webhelyét, és kevesebb erőforrás felhasználása mellett gyorsabban töltenek be. Használhat például kisebb képeket, vagy engedélyezheti azok betöltését, miközben a felhasználó görget. A fejlesztővel együttműködve azonosíthatja azokat a pontokat, ahol webhelye optimalizálható.

Monitor használat

Minden erőforrás, amit fizet, teljes mértékben kihasznált? Azonosítsa azokat a bővítményeket, amelyeket valószínűleg havonta egyszer használ, de havonta fizet értük. Mit szólnál az egyszeri használatért? Mit szólsz a tárhely csomagodhoz? Érdemes elvégezni a webes stresszteszt hogy tesztelje webhelye túlterhelési képességét.

Következtetésképpen

Amint láttuk, a weboldal karbantartási költségei gyorsan növekedhetnek. A sürgősségi javítások azonban még drágábbak és költségesebbek is lehetnek. Megfelelően megtervezve és kezelve a webhely karbantartásával hosszú távon időt és pénzt takaríthat meg, valamint nyugodt lehet, ha tudja, hogy webhelye jól ápolt.

Új publikációk:

Ajánlott