Útmutató kezdőknek a DesignOps-hoz

Ha még csak most kezdte el a tervezési műveleteket, akkor ez a DesignOps-útmutató segít mindenben, amit tudnia kell.

A DesignOps úgy definiálható, mint a kézművesség, a folyamatok és az emberek összehangolása és optimalizálása a tervezés értékének és hatásának növelése érdekében. A tervezési műveletek útmutatója bemutatja, hogyan tervezi, kezeli és határozza meg a tervezési folyamatot. Ez egy olyan kifejezés, amely különféle kihívásokra vonatkozik, többek között:

 • Szakképzett emberek felvétele
 • Jól strukturált munkafolyamatok létrehozása
 • A tervezési eredmények hatásának és minőségének felerősítése

A DesignOps kézikönyv segíthet megérteni a DesignOps célját, azaz a műveleteket és folyamatokat támogató intézkedések megállapítását. Átfogó megoldásokat kínál az akadályokra, így a tervezők a kutatás és a tervezés szerepére koncentrálhatnak anélkül, hogy más problémákat is orvosolniuk kellene.

Annak ellenére, hogy a DesignOps már jó ideje létezik, ez továbbra is olyan téma, amely felkelti a kíváncsiságunkat. Sok tervező a DesignOps kifejezést egyedülálló tevékenységnek tekinti; úgy vélik, hogy segít egy strukturált tervezési rendszer létrehozásában. Mások azonban olyan gyűjtőfogalomnak tartják, ami minden tervezési színtéren megtalálható. Ahogy a neve is sugallja, a Design Operations a tervezés operacionalizálására irányuló erőfeszítés. Áttekinti a tervezési folyamatot a szervezeten belül. A jobb megértéshez gyakran szükség van egy útmutatóra a tervezési műveletekhez.

Forrás

A DesignOps alapvető célja egy jól megtervezett tervezési folyamat létrehozása, amely kiváló minőségű eredményeket hoz létre. Előnyeit nemcsak a tervezők élvezik, hanem a tervezési folyamatban részt vevő minden egyén is. A legtöbb tervező határidőre dolgozik, sietve befejezi a feladatot úgy, hogy kevés hely marad a kreativitásnak, ami gyakran alulmaradt eredményeket eredményez. A kreatív folyamat elősegítése érdekében a DesignOps rövid idő alatt leegyszerűsíti a folyamatot anélkül, hogy a munka minőségét veszélyeztetné. A legtöbb szervezet, amely a hagyományos UX-tervezési és kutatási folyamatokat felcserélte a DesignOps-szal, hatékonyan és gyorsabban javította a termék- és szolgáltatástervezést.

3 A DesignOps elsődleges összetevői

A DesignOps tág téma, mivel több elem is magában foglalja a kifejezést. A DesignOps felépítése a különböző szervezetekben eltérően néz ki, mivel az egyes helyek igényeinek és fájdalompontjainak megfelelően változik. Ahogy a kihívások és a követelmények változnak, úgy változik a DesignOps fókusza is. Mielőtt továbblépnénk, ismerkedjünk meg a DesignOps szerkezetével. A DesignOps három fő összetevője van:

1. Közös munka

A DesignOps segít megvalósítani terveit. A DesignOps támogatása a csapatok felépítése, megszervezése és jelentős hatást kiváltó munka felépítése. A következőkben segít:

 • Szervez
  • Jól megtervezett struktúra kialakítása a csapat számára
  • Képességen alapuló, kiegyensúlyozott csapatépítés
  • Szerepkörök kijelölése egyéni tervezőkhöz, valamint a tervezési osztályhoz
 • Együttműködik
  • Strukturált terv készítése az értekezletekhez
  • Annak biztosítása, hogy minden érintett személy része legyen ennek az együttműködésnek
  • Hely kijelölése a készséggyakorláshoz és az érdeklődési körök megosztásához
Olvasni:  Az alapvető 7 – Egyszerű SEO ellenőrzőlista a magasabb helyezésekhez

Ez az összetevő a következőket tartalmazza:

 • A tervezőcsapat igényeihez szorosan kapcsolódó interjús struktúrák kialakítása
 • Következetes felvételi és felvételi folyamat követése
 • Világos karrierutak kialakítása a különböző szerepkörökhöz

2. Munkavégzés

Az ebben a szakaszban szereplő lépések a következők:

 • Szabványosítás
  • A tervezési folyamat felerősítése és nyomon követése a kezdettől a végső kimenetig
  • A folyamat biztosítása célirányos tervezési tevékenységeket tartalmaz
  • Megfelelő tervezési eszközök hozzárendelése minden csapathoz a zökkenőmentes együttműködés érdekében
 • Harmonizálni
  • Rendszerek kezelése és bővítése a tervezők munkájának megkönnyítése érdekében
  • Könnyen hozzáférhető leltár készítése a kutatott adatokról
  • Olyan rendszerek használata, amelyek segítik a csapatot a tervezési sablonok és egyéb eszközök megosztásában

A tervezési műveletek útmutatójának megismerése azt is jelenti, hogy meg kell választani, hogy mely feladatokon dolgozzon.

 • A tervezési munkafolyamatot akadályozó torlódások azonosítása
 • Projektek kiosztása a csapat kapacitásának megfelelően
 • Következetes eljárások használata a munkához szükséges projektek sorrendjének kiválasztásához

3. Hatás létrehozása

A DesignOps utolsó összetevője az, hogyan hoz létre hatást. Tartalmazza, hogyan határozza meg és méri fel a tervezés minőségét, hogyan oktat másokat a szerepükről stb.

 • Szabványok létrehozása a tervezőcsapatok számára annak eldöntésére, hogy egy projekt jó-e
 • A tervezési minőség mérőszámainak kiválasztása és nyomon követése
 • Következetes tervezési alapok alkalmazása célként a projektben
 • Szocializál
  • Szabványok megfogalmazása a tervezés értékére és szerepére vonatkozóan, valamint annak biztosítása, hogy a csapat egy oldalon álljon
  • Felhasználóközpontú tervezési folyamatok sikeres projektjeinek megosztása
  • A projektben tervezési gyakorlatokat megvalósító csapatok elismerése és jutalmazása
 • Engedélyezze
  • Az egyének oktatása a tervezési eszközök és tevékenységek megvalósításáról egy projekthez
  • Könnyen hozzáférhető útmutatók készítése a tervezési folyamat gördülékenyebbé és kényelmesebbé tétele érdekében
  • Képességalapú képzés hozzárendelése a tervezési eszközök megfelelő használatához

Mi a DesignOps jelentősége ma?

Változik az a mód, ahogyan a tervezők interakcióba lépnek és dolgoznak egymással egy szervezetben, és ez a DesignOps rivaldafénybe kerül. Nem ismeretlen a hatékony tervezés lehetősége a sikeres kimenet létrehozására. A tervezési folyamatban részt vevő egyének megértik a tervezés értékét. Sajnos ez a megértés azt is jelenti, hogy a tervezőknek gyakran részt kell venniük a stratégiai megbeszélésekben, valamint napi kutatási és tervezési munkájuk irányítása mellett.

Olvasni:  Útmutató kezdőknek a tartalommarketing nonprofit szervezetek számára történő használatához

Forrás

Emellett minden eddiginél bonyolultabb összefüggéseket kell kezelniük. Általában a termék- vagy projekt-specifikus csapatok általában szakadást okoznak a kommunikációban a tervezők között. Itt a tervezőknek át kell venniük a tervezési gondolkodásukat és a felhasználó-központú folyamataikat az ilyen tervezési bonyolultságok kezeléséhez. A termékek és az élmények tervezése továbbra is folytatódik, mindegyik kimenet kidolgozottabb, mint az előző. És mivel a csapatok több helyen vannak szétszórva, a döntéshozatalt és a munkafolyamatokat is meg kell osztani.

Most, mindezt olvasva, felmerülhet benned a kérdés: „Hogyan kezdjek hozzá a DesignOps-hoz? Van valami átfogó útmutató a DesignOps kezdőknek? Ezek nagyon hasonlónak tűnnek ahhoz, amit több tervezőcsapat csinál. Miért alkalmazzam a DesignOps-t?” És nem tévedsz. A fent említett szerepek nem újak. Egy ideje itt vannak, és számos szervezet elfogadja őket, gyakran „tervezési stratégiáknak” titulálva őket.

Van azonban egy jelentős különbség is. A DesignOps az ezekért a tevékenységekért felelős csapat. Néhány tényező együttesen befolyásolja ezt az elkötelezett specializációt. A szervezetek bővülnek, új fiókok nyílnak különböző helyeken, több embert alkalmaznak, több csapat jön létre. A vállalkozások növekedésével egyre több szakemberre van szükség egy tervezőcsapatban – UX-kutatókra, látványtervezőkre, mozgástervezőkre, UX-tervezőkre stb.

Ki mondhatja azonban, hogy az egykor hatékonyan működő folyamatok illeszkednek a növekvő szervezetbe? A vállalatok a létszámnövekedésen túlmenően bővítik funkcióikat és termékvonalaikat. A káosz elkerülhetetlen a tervezőcsapatokban, ha nincs egyértelmű stratégia az új csapattagok felkutatására és felvételére. A Design Operations segít megérteni, hogyan kell kezelni az ilyen káoszt. Például egyre nagyobb kihívást jelent az állandóan növekvő platformokkal való egységes élmény megteremtése. Az irányítás is kulcsfontosságúvá válik

Forrás

koordináció és kommunikáció a tervezési folyamatban részt vevő egyes csapatok között. Itt jön be a DesignOps csapata.

A DesignOps ma fontos, mert ezeknek a folyamatoknak a felerősítésére összpontosít. A DesignOps szerepkör bevezetésével nemcsak strukturális változást kezdeményez, hanem kulturális átalakulást is. Ahogy a tervezési folyamat megértése érlelődik és formát ölt, az emberek többé nem akarják, hogy különböző csapatokba különüljenek el. Ehelyett jobban szeretik a fejlesztőket, tervezőket, kutatókat és más csapattagokat, hogy együtt dolgozzanak a tervezési folyamat ötletelése közben.

Mit csinál egy DesignOps csapat?

A DesignOps strukturált, műveletközpontú megoldásokat kínál azon akadályok számára, amelyekkel a tervezők a folyamat során találkozhatnak. A tervezők sikerét általában nem a minőség, hanem a gyorsaság alapján ítélik meg. A kiégés pedig elkerülhetetlen ebben a hektikus folyamatban. A megfelelő eszközök, tervezési megoldások vagy idő hiányában a tervezők nehezen tudják hatékonyan elvégezni munkájukat. A DesignOps csapata segít megoldani ezeket a problémákat azáltal, hogy olyan szerepköröket hoz létre, amelyek lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy jobb termékeket és tartalmakat hozzanak létre.

Olvasni:  Útmutató kezdőknek egy erős vállalati videó felépítéséhez

A tervezők munkafolyamatának a minőség veszélyeztetése nélkül történő egyszerűsítéséhez a DesignOps csapatának négy kulcsfontosságú összetevővel kell rendelkeznie, amelyeket alább említünk.

1. Tervezési folyamat

A tervezési folyamat átdolgozásához azonosítania kell és ki kell javítania a jelenlegi folyamat laza végeit. Meg kell értenie, hogy előfordulhat, hogy hiányzik a kommunikáció a csapatok között, hiányoznak a strukturált irányelvek vagy a márkától eltérő tartalom. Ismerje fel ezeket a gyengeségeket, és indítson el egy folyamatot, amely javítja a munkafolyamatot. Határozzon meg egyértelmű sikerkövetelményeket. Adjon útmutatást csapatának, hogy érezzék az összetartozást, és képet kapjanak arról, hogy szerepük hogyan járul hozzá a munkához.

Forrás

Bármely DesignOps kézikönyv megismétli a megfelelő találkozói etikett támogatásának fontosságát a felesleges megbeszélések megszüntetésével. Ehelyett ösztönözze a tervezőcsapatokat, hogy termelékenyebbek legyenek a fontos megbeszéléseken. Határozza meg a tervezés pontos elosztását és szállítását a készségkészletnek megfelelő szerepek kiosztásával. Segít a tervezőcsapatnak alkalmazkodni a visszajelzésekhez, és kezdetleges változtatásokat végrehajtani, ahol csak szükséges, ahelyett, hogy a teljes projektet elvetné, és az alapoktól kezdve újjáépítené az ügyfél igényeit.

Kérjen véleményt a csapattal együttműködő érdekelt felektől. Tudja meg, mi működik számukra, és további visszajelzést kaphat a tervezésről. A folyamat minden lépésének kiértékelésével az elvégzett változtatások sikeres végtermékhez vezetnek.

2. Tervezési eszközök

A DesignOps másik összetevője a csapatának a hatékony munkavégzéshez szükséges eszközök kiválasztása. A DesignOps csapata segít felügyelni, kezelni és irányítani az eszközöket, miközben biztosítja a tervezőknek, hogy teret kapjanak az új munkarendszerek átvételéhez. Ez adja meg az alapot az összetevők kódban történő létrehozásához, így a tervezők együttműködhetnek a fejlesztőkkel a végeredmény elérése érdekében.

3. Tervezési kultúra

Rendkívül elengedhetetlen egy olyan tervezési kultúra kialakítása, amely felülmúlja a tervezőcsapat kulturális változásait. Tájékoztassa az érintetteket a szervezetben a jó tervezés jelentőségéről. Ez egy létfontosságú lépés a tervezési gondolkodás felé.

A márkastílusú útmutatók és workshopok nagyszerűek, de azon kell dolgozni, hogy minden alkalmazott képes legyen megérteni és úgy használni a dizájnt, hogy hosszú távon emlékezzen a hatására. Az erős tervezési kultúra a következőket tartalmazza:

 • Információk megosztása (hivatali időben szánjon időt arra, hogy találkozzon és megismerje a lehetőségeket)
 • A csapat oktatása digitális eseményekről, podcastokról stb.
 • A csapat fékek és egyenlegek elszámolása

4. Csapatkoordináció

A csapatkoordináció triviálisnak tűnhet a másik három összetevőhöz képest, de ugyanolyan létfontosságú. A megfelelő koordináció lehetővé teszi a csapat számára, hogy a tervek elkészítésére összpontosítson. Biztosítja, hogy a tervezőcsapat mindig jól olajozott gépként működjön.

Olvasni:  Átfogó e-mail tervezési útmutató

A DesignOps célja, hogy maximalizálja a tervezőcsapat kreatív értékét és hatását. Ahogy a DesignOps mérete folyamatosan növekszik, ez több, mint valami, amit utólagos gondolatként ad hozzá vállalata folyamataihoz. Az UX munkaterhelése folyamatosan növekszik: a tervezőcsapatok folyamatosan szétszóródnak, és minden projekt és kérés új bonyolultságot hoz. Ebben az esetben a DesignOps elengedhetetlenné válik.

A DesignOps-ban részt vevő emberek segítenek a vállalat tervezési infrastruktúrájának optimalizálásában, ami a tervezési folyamatban résztvevők számára előnyös. A DesignOps az a ragasztó, amely a különböző csapatokat ugyanazon az oldalon tartja, hogy kényelmesen együttműködhessenek, és minőségi tervezési szolgáltatásokat nyújthassanak az ügyfeleknek. Valóban a szervezet elkerülhetetlen részévé vált azok számára, akik okosan szeretnének dolgozni.

Kulcs elvitelek

 • A DesignOps kulcsfontosságú összetevői közé tartozik, hogyan dolgozunk együtt, és hogyan hozunk létre hatást a szervezeten belül és kívül.
 • A DesignOps ma fontos, mert a tervezési folyamatok felerősítésére összpontosít. Segít zökkenőmentes munkafolyamat és együttműködési rendszer kialakításában.
 • A DesignOps csapata lenyűgöző és integrált tervezőszervezeteket hoz létre. Strukturált megoldásokat kínál azokra az akadályokra, amelyekkel a tervezők a munkafolyamat során találkozhatnak.
 • A DesignOps csapata négy összetevőből áll: tervezési folyamat, tervezési eszközök, tervezési kultúra és csapatkoordináció.

GYIK

1. Hogyan valósíthatom meg a DesignOps-t?

A DesignOps megvalósításának három lépése van. Ők:
Kutatás: azonosítsa a problémás tereket és fájdalompontokat a projektben részt vevő egyénekben.
Határozza meg: megértse a DesignOps szerepét és értékét a problémák megoldásában.
Prioritás: a tervezési tevékenységeket prioritások alapján kell megtervezni, és a munkaterhelést az egyes személyek képességei szerint elosztani.

2. Mit csinál egy DesignOps menedzser?

A DesignOps menedzser vezeti és méretezi a projektmenedzsmentet, hogy biztosítsa a folyamatok helyén való működését. Biztosítják a stratégiai tervek kidolgozását és megvalósítását.

3. Mi az UX stratégia?

Az UX-stratégia egy részletes terv, amely a szervezet márkaidentitását összekapcsolja a szükséges felhasználóközpontú élménnyel. Még azelőtt meg kell gondolni, hogy a terv formát öltene.

4. Hogyan javíthatom a tervezési műveleteket és a munkafolyamatot?

A zökkenőmentes tervezési munkafolyamat érdekében kövesse ezeket a tippeket

– A tervezési folyamat ellenőrzése
– Olyan eszközök használata, amelyek segítik a csapatok zökkenőmentes együttműködését
– Következetes együttműködési rutinok kialakítása
– Átlátható karrierlehetőségek biztosítása a munkavállalók számára
– A kemény munka elismerése és jutalmazása

5. Mi a méretezhetőség a tervezési gondolkodásban?

A méretezési tervezés mindent magában foglal, a rendszerek közötti strukturált munkakörnyezet létrehozásától a tervezési gondolkodási folyamatok megosztásáig a csapaton belüli és kívüli emberekkel.

Új publikációk:

Ajánlott