Útmutató kezdőknek a különböző típusú adatközpontokhoz

E-kereskedelmi webhelyének vagy üzleti alkalmazásának egy tárhelyszolgáltatónál történő üzemeltetése számos előnnyel jár, beleértve a dedikált támogatást, a megbízható üzemidőt és a költségek csökkentését.

Azonban nem minden hosting lehetőség egyenlő. A tárhelyszolgáltatási élmény az adatközpont típusától függően változhat, mivel a tárhely-infrastruktúra befolyásolja az alkalmazás teljesítményét vagy a webhely betöltését.

Ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki kiadásaiból, olyan tárhely-tervet kell választania, amelyhez adatközpont tartozik, amely megfelel minden igényének és követelményének.

Olvasson tovább, hogy megtudja, melyek az adatközpontok, hogyan működnek, és milyen típusra van szüksége.

Adatközpont 101

Az adatközpont olyan létesítmény, amely számítógépes rendszereket és a hozzájuk tartozó összetevőket fogadja nagy mennyiségű adat tárolására, feldolgozására, kezelésére és elosztására. Egy szabványos adatközpont több hálózatba kapcsolt számítógépből, tárolóból, számítási infrastruktúrából és hűtőrendszerekből áll.

Hagyományosan a fizikai adatközpontok az üzleti infrastruktúra alapvető részét képezték a nagy teljesítményű számítástechnikára, nagy mennyiségű adattárolásra és hasonló műszaki követelményekre támaszkodó nagyvállalatok számára. Ezek azonban jelentős tőkebefektetést jelentettek.

Manapság a külső adatközpont-szolgáltatók mindenkit megkönnyítenek, aki egy adatközpontot igényel, a helyszíni adatközpont magas matrica ára nélkül. Például megvásárolhat egy meghatározott számú erőforrást egy szükséges időtartamra ahelyett, hogy egy komplett számítástechnikai rendszerbe fektetne be.

Az adatközpontok előnyei

A modern adatközpontok számos előnnyel járnak a vállalkozások számára:

 • Robusztus biztonság: Az adatközpontok általában vállalati szintű biztonsági rendszerrel rendelkeznek. Biztosítja, hogy kritikus üzleti és ügyfélinformációi biztonságban legyenek a rosszindulatú ügynököktől.
 • Erőforrás optimalizálás: Az adatközpontokkal az IT-vel kapcsolatos munkateher nagy részét a tárhelyszolgáltatóra ruházza át, beleértve a számítási munkát és az adattárolást. Ezzel időt és energiát takaríthat meg az innovációra és az üzleti növekedésre fordítva.
 • Felhő ajánlatok: Az adatközpontok abban is segítenek a vállalkozásoknak, hogy felhő-orientált megoldásokat kínáljanak. Például a számítási felhő lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy SaaS-alapú megoldásokat kínáljanak webalkalmazások és mobilalkalmazások formájában. Hasonlóképpen, a tárgyak internete (IoT) is adatközpontokra támaszkodik.
Olvasni:  Hogyan készítsünk ajakbalzsamot online értékesítésre: A teljes körű e-kereskedelmi útmutató

Melyek az adatközpontok alapvető összetevői?

Mire való az adatközpont építése? Ez egy fontos információ, amelyet figyelembe kell venni, amikor egyedi igényeinek megfelelő adatközpontot szeretne kiválasztani.

Először is, nincs egy mindenkire érvényes megközelítés. Minden adatközpont egyedi architektúrával rendelkezik, a használati esettől függően. Például egy orvosi adatok tárolására szolgáló offline adatközpontnak eltérő követelményei lehetnek, mint az e-kereskedelmi tranzakciókat feldolgozó online adatközpontoknak.

Ennek ellenére általában négy kategóriába sorolhatja az adatközpontok specifikációit.

Fizikai hely

Egy adatközpontnak elegendő alapterülettel kell rendelkeznie a szerverek, áramszolgáltatók, biztonsági mentések és egyéb berendezések és infrastruktúra elhelyezésére. Általában azt is szeretné, ha az adatközpont-létesítmény biztonsági hozzáférés-vezérléssel rendelkezne, amely korlátozza a hozzáférést az érintett személyekre.

Emellett az adatközpont földrajzi elhelyezkedése is számít. Legalább meg kell próbálnia fontolóra venni:

 • Biztonsági helyzet: Azt szeretné, ha az adatközpont biztonságos helyen lenne, mivel egy fizikai adatszivárgás következtében az ügyfelek elveszíthetik a beléd vetett bizalmukat. Ennek érdekében keressen adatközpontokat biztonságos területeken.
 • Adatokkal kapcsolatos törvények: Ha személyes adatokkal foglalkozik, meg kell felelnie az adatvédelmi törvényeknek, mint pl GDPR, amelyek korlátozzák az adatátvitelt bizonyos régiókon kívül. Győződjön meg arról, hogy az adatközpont olyan helyen található, amely kényelmessé teszi az Ön számára a megfelelőséget.
 • Hálózati infrastruktúra: Az adatsebesség és a várakozási idő az adatközpont és a célközönség közötti távolságtól függ. A felhasználói élmény javítása érdekében gondoskodjon arról, hogy az adatközpont földrajzi elhelyezkedése közel legyen a célközönséghez.

Az adatközpont munkatársai

Az adatközpont személyzete olyan alkalmazottakat foglal magában, akik a hét minden napján, 24 órában felügyelik, karbantartják és kezelik az adatközpont infrastruktúráját. Általában biztonsági személyzetet, informatikai szakembereket, támogató ügynököket, energetikai mérnököket és más releváns személyzetet foglal magában.

Olvasni:  Vizuális történetmesélés: A képek erejének kihasználása a digitális marketingben

Ha azonban PCI-kompatibilis adatközpontot keres, gondoskodnia kell arról is, hogy az adatközpont munkatársai között legyenek megfelelőségi szakértők.

Core hardver

Az alaphardver az informatikai műveletekhez és adattároláshoz szükséges szervereket, számítógépeket és berendezéseket jelenti. Hálózati berendezéseket, processzorokat, tárolóeszközöket és számos biztonsági funkciót tartalmaz, beleértve a vállalati szintű tűzfalakat.

Ezen erőforrások nélkül az adatközpont nem teljes, mivel ezek alkotják az adatközpontok magját.

Támogatási infrastruktúra

A támogató infrastruktúra biztosítja, hogy az alapvető összetevők mindenkor működőképesek legyenek, és a feltételeket úgy állítják be, hogy maximalizálják az üzemidőt.

A támogató infrastruktúra a következőket tartalmazza:

 • Tartalék generátorok (áramkimaradás esetén).
 • UPS rendszerek.
 • Elektromos kapcsolók.
 • Fűtési szellőztető és légkondicionáló (HVAC) rendszerek.
 • Kipufogórendszerek.
 • Számítógéptermi klímaberendezések.
 • Biometrikus és felügyeleti rendszerek.

Adatközpont tervezési szabványok

A Távközlési Ipari Szövetség (TIA) rendelkezik létrehozta a TIA-942 szabványt az adatközpontok számára amely lefedi a kritikus szempontokat, beleértve az építészetet, a biztonságot, a fizikai biztonságot, a redundanciát és a környezeti tervezést.

A TIA-942 a következő négy besorolási szintet osztja meg az adatközpontok számára az adatközponti infrastruktúra alapján.

1. szintű adatközpont: alapvető webhely-infrastruktúra

A Tier 1 adatközpontok alapszintű támogatást nyújtanak az informatikai rendszerek számára, jellemzően irodai környezetben. Szünetmentes tápegységet tartalmaznak az esetleges áramkimaradások és tüskék esetére, dedikált fizikai területet az informatikai rendszerek számára, hűtőberendezéseket és egy tartalék áramfejlesztőt.

2. szintű adatközpont: Redundáns komponens-helyi infrastruktúra

A 2. szintű adatközpontok olyan extra hűtőelemekkel rendelkeznek, mint a hűtők, hűtőegységek és kipufogószivattyúk. Általában jobb karbantartást és zavarvédelmet kínálnak, mint az 1. szintű adatközpontok, és a rendszer leállítása nélkül is kicserélhetők az alkatrészek.

Ennek ellenére a váratlan hibák hatással lehetnek a rendszerre. Akár 22 órás leállást is tapasztalhatnak.

3. szintű adatközpont: egyidejűleg karbantartható webhely-infrastruktúra

A 3. szintű adatközpontok magas adatredundanciát kínálnak, és lehetővé teszik a berendezések karbantartását vagy cseréjét a rendszer leállítása nélkül. Redundáns támogatási rendszerekkel, például táp- és hűtőegységekkel rendelkeznek, amelyek nagyon alacsony, 1,6 óránál kevesebb éves állásidőt biztosítanak.

4. szintű adatközpont: Hibatűrő helyszíni infrastruktúra

A 4. szintű adatközpontok fizikailag elszigetelt rendszerekkel rendelkeznek, amelyek megakadályozzák a tervezett és nem tervezett események miatti fennakadásokat. Hibatűrők, teljesen redundánsak, és évente mindössze 26 perces állásidőt tudnak garantálni.

Olvasni:  UpdraftPlus vs WPvivid vs BackupGuard: A három legjobb biztonsági beépülő modul fej-fej mellett halad

Például a Hostinger adatközpontok majdnem 100%-os üzemidő és kevesebb, mint 15 perc éves leállás a 4. szintű adatközpontoknak minősül.

Az adatközpontok típusai

Az adatközpont méretétől és kezelésétől függően többféle adatközpont létezik: felügyelt adatközpontok, vállalati adatközpontok, hiperskálás adatközpontok, kolokációs adatközpontok, felhőalapú adatközpontok és szélső adatközpontok.

Felügyelt adatközpontok

A felügyelt adatközpont egy külső vállalkozás vagy vállalat tulajdonában lévő létesítmény, amely a szolgáltatást más felhasználóknak vagy vállalkozásoknak bérli. Ezek az adatközpont-típusok gyakran hatalmas tárhelyet és kivételes számítástechnikai szolgáltatást kínálnak.

A felügyelt adatközpontok ideálisak azoknak a vállalkozásoknak, amelyek adattárolási és számítástechnikai szükségleteiket kiszervezik. Segítenek a vállalatoknak optimalizálni üzleti általános költségeiket azáltal, hogy megfizethető adatközponti szolgáltatásokat választanak az infrastruktúra birtoklása nélkül.

Vállalati adatközpontok

A vállalati adatközpontok dedikált adatközpontok, amelyek a vállalat tulajdonában vannak, hogy kielégítsék tárolási és számítástechnikai igényeit. Mivel ez a beállítás gyakran költséges, csak az egyedi adat- és hálózati igényekkel rendelkező cégek választják a vállalati adatközpontokat.

A legtöbb vállalati adatközpont a helyszínen található, gyakran a szervezettel azonos helyiségekben.

Nem kizárt azonban a külső vállalati adatközpont sem. Egy külső adatközponttal a vállalat jobb biztonsággal, kapcsolattal és tápellátási infrastruktúrával rendelkező adatközpontot kaphat.

A külső vállalati adatközpontok jó felhasználási módja az, hogy biztonsági másolatot készítsenek arra az esetre, ha egy természeti katasztrófa offline állapotba hozza az elsődleges adatközpontot.

Hiperskálájú adatközpontok

A Hyperscale adatközpontok a legnagyobb adatközpontok, amelyek kiterjedt infrastruktúra-támogatással rendelkeznek. Ezek az adatközpontok nagyszabású IT-projekteket támogatnak, például közösségi média platformokat és keresőmotorokat.

Az olyan cégek, mint az Amazon, a Google és a Microsoft, hatalmas nagyméretű adatközpontokat üzemeltetnek, kifejezetten nagy adattárolásra és felhőalapú számítástechnikára.

A hagyományos adatközpontokkal ellentétben, amelyek több tíz szervert támogatnak, a hiperskálájú adatközpontok több ezer egyedi szervert is támogathatnak. Például egy tipikus nagyméretű adatközpont körülbelül 5000 szervert tartalmazhat 10 000 négyzetlábnál kisebb területen.

Elhelyezési adatközpontok

A kolokációs vagy több bérlős adatközpontok olyan vállalkozásokat szolgálnak ki, amelyek szervereiket a telephelyen kívül és az üzlethelyiségüktől távol kívánják elhelyezni. A Colocation adatközpontok jellemzően olyan szolgáltatók tulajdonában vannak, amelyek tápellátást, biztonságot, hűtést és hálózati összetevőket biztosítanak.

Olvasni:  WordPress Statisztika 2024: Piaci részesedés, használat és amp; Népszerűségi tények

A kolokációs adatközpont ideális lehet:

 • Erőforrások megtakarítása: Ahelyett, hogy értékes üzleti erőforrásokat fektetne le egy adatközpont felépítésére, helyet bérel egy kolokációs adatközpontban a szerverek üzemeltetéséhez.
 • IT igények kiszervezése: Használhatja a kolokációs adatközpont-szolgáltató által biztosított informatikai csapatot, és üzleti erőforrásokat takaríthat meg más funkciókhoz.
 • Könnyebb skálázhatóság: Egy pillanat alatt annyi területet bérelhet bérbe, amennyire szüksége van, hogy támogassa vállalkozása gyors terjeszkedését vagy zsugorodását, minimális működési veszteséggel.

Felhőalapú adatközpontok

A felhő adatközpontok harmadik fél szolgáltatók által üzemeltetett elosztott adatközpontok. Ezek az adatközpontok lehetővé teszik, hogy felhőszolgáltatásokon keresztül igény szerint helyet és infrastruktúrát béreljen. A virtuális adatközpontokat általában órákon belül létrehozhatja.

A felhőalapú adatközpontok költséghatékonyak, mivel csökkentik a hardverberuházás, az informatikai személyzet és a karbantartás költségeit. Lehetővé teszik a vállalkozások számára, hogy rekordsebességgel növeljék vagy csökkentsék a méretet, megosszák az erőforrásokat, és élvezzék az optimális üzemidőt, sávszélességet és redundanciát.

Edge adatközpontok

Az Edge adatközpontok, amelyek általában kisebbek, mint a többi adatközponttípus, segítik a vállalkozásokat a minimális késleltetést igénylő adatátvitel megkönnyítésében. Általában a végfelhasználó közelében helyezkednek el.

Az Edge adatközpontok az IoT, az automatizálás és a vészhelyzeti alkalmazások számára valós idejű adatok feldolgozására szolgálnak, tekintettel az alacsony késleltetésű kommunikációra.

Záró gondolatok: Útmutató kezdőknek az adatközpont-típusokhoz

Ahogy a technológiára való támaszkodásunk folyamatosan növekszik, az adatközpontok továbbra is a modern infrastruktúránk létfontosságú elemei maradnak, ösztönzik az innovációt, erősítik a digitális gazdaságot és formálják világunk jövőjét.

Ha olyan szolgáltatót keres, amely minden alapelvvel és még sok mással foglalkozik, fontolja meg a Hostingert. A Hostinger tárhelycsomagjaival tárhely-támogatást élvezhet WordPress-webhelye, WooCommerce áruháza és még sok más számára a 4. szintű adatközpontjainkban.

Ezen túlmenően, ha olyan megoldásra van szüksége, amely megfelel vállalati igényeinek, választhatja a Hostinger vállalati tárhelyet.

Tekintse meg terveinket a Hostinger használatának megkezdésére még ma.

Új publikációk:

Ajánlott