Védje digitális lábnyomát: legjobb tippek a nyilvános WiFi biztonsághoz

Ha távolról dolgozik, gyakran utazik, vagy egyszerűen csak élvezi a kapcsolattartást, bárhol is van, akkor valószínűleg egy nyilvános Wi-Fi hotspotot használt. Az ingyenes Wi-Fi hálózatok használata hihetetlenül kényelmes és ugyanolyan kockázatos az Ön számára digitális lábnyom.

Ezek a hotspotok gyakorlatilag mindenhol jelen vannak – repülőtereken, éttermekben, kávézókban, könyvtárakban, tömegközlekedési eszközökön, szállodai szobákban stb.

Azok, akik azt hiszik, hogy a nyilvános WiFi biztonság nem érinti őket, vagy nem közvetítenek semmi fontosat, mélyen tévednek. Ez akár eszközök elleni támadáshoz és eszközeinek fertőzéséhez is vezethet.

Segítünk a WiFi biztonság biztosításában bármilyen eredetű hálózatban.

Ügyeljen arra, hogy telefonján vagy más digitális eszközén ingyenes Wi-Fi-t használjon.

Alapvető tippek a nyilvános WiFi biztonsághoz

A következő néhány évben a nyilvános Wi-Fi további beépített védelmet fog tartalmazni a következő generációs WPA3 Wi-Fi biztonsági protokoll bevezetésével. Az új WiFi biztonsági típusok bevezetése ellenére az adatelfogással és a köztes támadásokkal kapcsolatos kockázatok nem tűnnek el.

Még az új technológiák megjelenése ellenére is fontos, hogy laptopja vagy telefonja a legújabb javításokkal és szoftverfrissítésekkel rendelkezzen, hogy elkerülje a gyakran elavult szoftvereket kihasználó biztonsági réseket.

Csak akkor töltsön le vagy telepítsen fájlokat nyilvános Wi-Fi-n keresztül, ha feltétlenül szükséges digitális lábnyomának védelme érdekében.

#1 Módosítsa az eszköz beállításait

A biztonság fokozása érdekében manuálisan konfigurálja eszközei vezeték nélküli beállításait, hogy megakadályozza a nyilvános hotspotokhoz való automatikus csatlakozást.

Olvasni:  Lehetséges a SEO webhely nélkül?

Kapcsolja ki az „Automatikus csatlakozás” funkciót eszközein, mert elkerülheti az automatikus csatlakozást és az ismert Wi-Fi hálózatok keresését.

Ennek az intézkedésnek a végrehajtásával védelmet nyújt azokkal a potenciális támadásokkal szemben, amelyek során számítógépe vagy eszköze véletlenül sugároz csatlakozási kísérleteket az Ön „otthoni Wi-Fi” hálózatához, lehetővé téve a támadók számára, hogy megtévesztő hálózatokat hozzanak létre azonos nevűekkel.

A nyilvános Wi-Fi-vel kapcsolatos biztonsági kockázatok minimalizálása érdekében az egyik hatékony módszer a virtuális magánhálózat (VPN) használata. Neked, akárcsak nekem, meg kell értened, hogy a A WiFi tulajdonosa megtekintheti az előzményeimet és az összes tevékenység a hálózatán.

Amikor VPN-en keresztül éri el a nyilvános Wi-Fi-t, magánhálózatot vagy VPN-alagutat hoz létre, amely védi az adatátvitelt. Egy további biztonsági réteg hozzáadása a kapcsolathoz, és egy megbízható VPN-szolgáltató használata kulcsfontosságú, még akkor is, ha a legfejlettebb biztonsági funkciók eléréséhez fizetés szükséges.

#3 Használja a HTTPS kapcsolatot

Google Chrome bevezetett egy olyan funkciót, amely figyelmezteti Önt, ha egy meglátogatott webhely titkosítatlan HTTP-kapcsolatot használ, ez az úgynevezett „Nem biztonságos”. Vegye komolyan ezt a figyelmeztetést, különösen nyilvános Wi-Fi használata esetén.

Ha HTTPS-en keresztül böngészik, az azonos Wi-Fi hálózaton lévők nem tudják lehallgatni az Ön és a webhely szervere között kicserélt adatokat.

A HTTP használatakor azonban viszonylag egyszerűvé válik a tevékenységeinek megfigyelése.

#4 Engedélyezze a 2FA-t bármely fiókban

Az emberek bűnügyi szempontból alulhasználtak egy további védelmi réteget, amely elengedhetetlen azoknak, akik fokozott biztonságra vágynak laptopjaik, mobiltelefonjaik és táblagépeik számára: 2-faktoros hitelesítés. Még ha egy bűnözőnek van WiFi biztonsági kulcsa sem, nem tudja feltörni a fiókját.

Olvasni:  Infografikus tervezés – A végső útmutató 11 egyszerű tippel

Adatai biztonságának megőrzése érdekében engedélyezzen több szintű védelmet e-mailjein, közösségi hálózatain és bankszámláin. Az Ön döntése, hogy a WiFi biztonsági rendszerre hagyatkozik, vagy további védelmet használ annak biztosítására, hogy senki ne támadhasson meg.

Nyilvános hálózat használatakor fontos letiltani azokat a funkciókat, amelyek megkönnyítik a fájlmegosztást idegenekkel. PC-n navigáljon a Hálózati és megosztási központba, majd folytassa a Speciális megosztási beállítások módosítása, valamint a fájl- és nyomtatómegosztás letiltása témakörrel.

Mac esetén nyissa meg a Rendszerbeállításokat, válassza a Megosztás lehetőséget, és törölje az összes beállítás kijelölését. A Finderben kattintson az AirDrop elemre, és válassza az Engedélyezze, hogy senki se fedezzen fel lehetőséget. iOS-eszközök esetén keresse meg az AirDrop elemet a Vezérlőközpontban, és kapcsolja ki.

Így biztosíthatja, hogy fájljai biztonságban maradjanak, és megakadályozza a nem kívánt átvitelt.

#6 Ne ossza meg személyes adatait

Győződjön meg arról, hogy tudja, hogyan védheti meg digitális lábnyomát.

Ha valaki egy csomó adatot, például e-mail címét vagy telefonszámát kéri, legyen óvatos, mielőtt regisztrál a nyilvános Wi-Fi-hozzáférésre.

Ha ilyen hálózatokhoz kell csatlakoznia, ragaszkodjon a megbízható helyekhez (ahogyan korábban említettük), és fontolja meg egy alternatív e-mail cím használatát az elsődleges cím helyett.

Az üzletek és éttermek alkalmazzák ezt a gyakorlatot, hogy azonosítsák Önt a különböző Wi-Fi hotspotokon, és ennek megfelelően testreszabják marketingstratégiájukat. Így Önnek kell eldöntenie, hogy megéri-e a kompromisszum az ingyenes internet eléréséért.

#7. Feltétlenül jelentkezzen ki fiókjából

A böngészés befejezése után ne felejtsen el kijelentkezni minden használt szolgáltatásból.

Ezenkívül győződjön meg arról, hogy eszköze beállításaiban úgy van beállítva, hogy „elfelejti a hálózatot”, így megakadályozza az engedély nélküli automatikus újracsatlakozást, amikor hatótávolságon belül tartózkodik.

Olvasni:  A legjobb főiskolai esszéíró szolgáltatás: Jó hírű papírwebhelyek vélemények 2024-ben

Ezzel csökkenthető az eszköz nyilvános hálózathoz való csatlakozásának időtartama.

A digitális lábnyom-ellenőrző olyan online eszközök, amelyek lehetővé teszik online tevékenységei nyomainak nyomon követését és értékelését. Segítenek megérteni, milyen információk érhetők el Önről az interneten.

A digitális lábnyom-ellenőrző segítségével azonosíthatja a potenciálisan káros vagy kompromittáló információkat, és megteheti a szükséges lépéseket személyes adatainak védelme érdekében.

A digitális lábnyom-ellenőrző használata magánszemélyek és vállalkozások számára egyaránt előnyös lehet, lehetővé téve számukra a pozitív online jelenlét fenntartását és a potenciális kockázatok elleni védelmet.

A legjobb WiFi biztonság – kerülje a nyilvános hálózatokat. Fontolja meg a videók és zenék letöltését offline eléréshez, mielőtt elhagyja otthonát, vagy inkább használja okostelefonja hotspot funkcióját.

Ha úgy dönt, hogy nyilvános Wi-Fi-hálózathoz csatlakozik, a korábban említett lépések követése nagymértékben növeli a biztonság megőrzésének esélyeit.

Hogyan védi ma digitális lábnyomait? Szeretnék többet megtudni az alábbi megjegyzés részben.

Lisa szeret segíteni másoknak az online boldogulásban a közösségi médián, a blogíráson és a keresőoptimalizáláson keresztül. Mit ér a tudás, ha nem tudod megosztani másokkal?

Több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik marketing/reklám területén, 11 éves tapasztalattal a tartalommarketing, a közösségi média, a blogolás és a SEO területén.

Megvásárolhatod őt E-könyv a Twitterről az Amazonon.

Lisa Sicard legújabb bejegyzései (az összes megtekintése)

Új publikációk:

Ajánlott