VPN-ek az idők során – Az internetes biztonság fejlődése

A VPN-ek manapság meglehetősen általánosak. Sokan használják őket, és különböző célokra; néhányan csak azt akarják streaming tartalmat platformokról máskülönben nem férhetnének hozzá, míg mások vállalati adatok titkosítására használják őket a hálózat biztonságosabbá tétele érdekében.

Annak ellenére, hogy a VPN-hez való csatlakozást manapság az internet szerves részének tekintik Biztonság, nem mindig arra használták őket, amire most használják. A VPN-ek elődváltozatait egészen 1996-ban hozták létre, kizárólag üzleti célokra. Szóval, hogyan változtak az évek során?

A kezdetek előtt: A VPN-ek rövid előtörténete

Régi Apple számítógép

Valójában a VPN valamivel több, mint a titkosítás, amely olyan régóta létezik, mint maga az emberi faj. Egészen az ókori egyiptomiakig és a gyakran figyelmen kívül hagyott Akkád Birodalomig nyúlik vissza. A kriptográfia az ókortól kezdve a reneszánszig és az ipari forradalomig hatalmas szerepet játszott a történelemben. De ahhoz, hogy végre legyen VPN, először is léteznie kellett az internetnek. És ez csak a kilencvenes évek közepén jelent meg; és ne felejtsük el, hogy léteznie kellett annak is, amit ma PPTP-nek hívunk (ez szintén a 90-es években jelent meg), de erről később.

Még az Internet létrejötte után sem volt igazán szükség a VPN-hez hasonló dolgokra a kezdeti időkben.

Amíg emberek milliói nem kezdtek el naponta bejelentkezni az internetre, és használni személyes adataikat, nem volt szükség alagútkezelési protokollokra vagy adattitkosításra. De ahogy egyre többen kezdték használni az internetet, az asztalok felfordultak, és megszületett az igény egy VPN-re.

Az eredettörténet: a VPN-ek atyái

1996 volt az az év, amikor minden elkezdődött. Gurdeep Singh Pall, a Microsoft mérnöke egy nagyszerű találmányt készített, a PPTP néven. A PPTP vagy a Point-to-Point Tunneling Protocol lehetővé tette olyan IP-címek használatát, amelyek csomagokat váltottak, így gyakorlatilag lehetetlenné tette őket. Szinte ezzel egy időben látott napvilágot egy másik kritikus találmány, az IPsec. Az IPsec az eszközök közötti kapcsolatok titkosítására használt protokollok csoportja. Mindkettő a korai VPN szerves részévé vált.

Hamarosan a Microsoft és a Cisco is elkezdte összecsomagolni és szolgáltatásként kínálni őket a vállalkozások számára. A korai VPN fő feladata az volt, hogy biztonságosabb hálózatépítést tegyen lehetővé olyan nagyvállalatok között, amelyeknek gyors internetkapcsolatuk volt, és meg kell védeni adataikat.

Olvasni:  Útmutató az internetes ügynökség visszatérő bevételeinek növeléséhez

Az ezredforduló: A VPN-ek kezdenek megjelenni a mainstreamben

VPN-t használó emberek laptopon

Az egyik legfontosabb különbség a 2000-es évek eleje és az internet infantilis korszaka között, hogy egyre többen kezdték el használni; ráadásul a nyilvánosságnak kínált kapcsolati sebesség sokkal gyorsabb lett, mint korábban.

Mivel a dolgok gyorsan változtak, hamarosan hibákat észleltek a PPTP-ben és az IPsec-ben is, így hamarosan mindkét szolgáltatást megszüntették, és AES-256 titkosítással helyettesítették. Az OpenVPN protokoll 2001-ben kezdte felhívni a figyelmet néhány tehetséges kódolónak köszönhetően, és néhány év alatt szinte teljesen kiszorította a PPTP-t és az IPsec-et.

2010-től: A VPN-ek aranykora

Valószínűleg mindenki, aki akkoriban 15 évesnél idősebb, emlékszik a 2000-es évek végén és a 2010-es évek elején folyamatosan hírbe hozott jelentős megfigyelési botrányokkal kapcsolatos történetekre. Ezek különböző platformokat tartalmaztak Netflix Kodinak, még az NSA-nak is. Mindez, néhány egyéb tényező mellett, jelentősen megnövelte a VPN-ek iránti keresletet és igényt.

Ha új piac nyílik, hamarosan olyan termékek állnak rendelkezésre, amelyek betölthetik azt. Tehát nem kellett sok idő ahhoz, hogy a modern VPN-ek elkezdtek beszivárogni és felajánlani szolgáltatásaikat a nagyközönség számára. Az egyik első a HMA (Hide My Ass), egészen 2005-ig nyúlik vissza. Nem sokkal ezután sokan követték.

Köztük volt néhány ma is népszerű és felismerhető. Olyan szolgáltatásokról beszélünk, mint az ExpressVPN, az IPVanish és a NordVPN.

Egyes országokban a VPN-ek még a kormányzati webkorlátozások túllépését is lehetővé teszik. Ennek egyik leghíresebb példája Kína, vagy az úgynevezett „Nagy tűzfal”. A kínai kormány számos korlátozást támasztott az interneten látható dolgokkal kapcsolatban, ezért egyesek VPN-eket használnak, hogy megpróbáljanak annyi korlátozást leküzdeni, amennyit csak tudnak. De ahogy fejlődnek a VPN-ek, úgy nőnek a korlátozások is. Még egy úgynevezett háború is zajlik a „Nagy Tűzfallal”, amely több mint néhány éve kezdődött, és semmi jelét nem mutatja annak, hogy hamarosan véget érne.

VPN-ek ma

Nő VPN-t használ telefonon

A mai VPN, bár meglehetősen különbözik elődeitől, továbbra is magában hordozza az alapötletet – biztonságos hozzáférést az internethez az adatok felfedése nélkül. Ezenkívül sok VPN támogatja az olyan eszközöket, mint a PlayStation, a Kodi boxok, az okostévék és természetesen a mobiltelefonok és táblagépek.

Sőt, sok közülük különböző víruskereső programokkal párosult, hogy mindkettőt biztosítsák Biztonság és a magánélet.

Használhatók üzleti vagy személyes célokra, ezért mielőtt továbblépnénk, gyorsan soroljunk fel néhány általános VPN használatot.

Olvasni:  Facebook Reach statisztikák: mik ezek, és hogyan találhatod meg őket?

VPN cégeknek

Ami az üzletet illeti, a VPN-eket elsősorban arra használják, hogy távoli dolgozók hozzáférést biztosítsanak az adatokhoz, vagy megosztott hálózatot hozzanak létre minden irodában. Természetesen mindennek az a fő célja, hogy ne kerüljön nyilvánosságra fontos adatok. A vállalkozások szeretik a VPN-eket mert bizonyos szintű biztonságot nyújtanak, miközben nagyon kényelmes, egyszerű megoldás maradnak. Már egy ideje pontosan használják az online kaszinók VPN-jét. Például, VPN a Robet számára jó gyakorlata is van.

VPN-ek fogyasztóknak

A felsorolásnál több oka van annak, hogy az átlagember miért választja a VPN-t. De a legnépszerűbbek közé tartozik a földrajzilag korlátozott tartalmak streamelése, az IP-cím maszkolása, a letöltések felgyorsítása, a streaming platformok gyorsabb betöltése, a személyes hálózatokhoz való hozzáférés külföldön stb.

Alapvetően sok oka van annak, hogy valaki miért használ VPN-t, és egyes VPN-ek jobb munkát végezhetnek, mint mások, különösen akkor, ha van egy listája azon kritériumoknak, amelyeknek egy szolgáltatásnak meg kell felelnie. Ahogy ezek általában mennek, minél nagyobb a piac, annál könnyebb rossz szolgáltatást választani. Egyszerűen nagyon sok van belőlük, és nem mindenki teszi azt, amit állít. Ezért a legjobb javaslatunk egy olyan elfogulatlan véleményezési oldalra, mint a PrivacySharks.

Gondolt már arra, mennyire fontos, hogy ne csak az eszköz IP-címét váltsa, hanem a teljes hálózat IP-címét, amelyhez telefonja, számítógépe vagy laptopja csatlakozik? Képzeld csak el, ahogy a helyzet a rendszeradminisztrátort keresi: a felhasználó útválasztója az Egyesült Államokban található, de az eszköz IP-címe valahol Európában. Teljes hülyeségnek tűnik, igaz?

Ezért a fejlesztők úgy döntöttek, hogy létrehozzák az első lakossági VPN-t. Jelenleg ez az egyik legprogresszívebb és leginnovatívabb VPN-típus. Az első ilyen típusú alkalmazások és böngészőbővítmények 2019-ben jelentek meg. Mára meglehetősen széles körben használják őket. A lakossági VPN-ek segítenek megváltoztatni a teljes hálózat IP-címét, nem csak egy jelenleg használt eszközét. A hagyományos adatközponti VPN-ekkel ellentétben lakossági, mint például a Tuxler a háztartások által használt és a tényleges internetszolgáltatók által biztosított valós IP-címeket használja. Ennek eredményeként a végfelhasználók jobban és hatékonyabban védhetik személyes adataikat, információikat, és még a korlátozott tartalmak blokkolását is feloldhatják.

PrivacySharks

PrivacySharks

PrivacySharks egy olyan webhely, amely a különféle VPN-szolgáltatások, jelszókezelők, vírusirtó és hasonlók részleteinek és elfogulatlan áttekintéseinek biztosítására specializálódott. Lényegében ez egy olyan hely, ahol mindenféle információ található, amelyek után kutatnia kell, és meg kell győződnie arról, hogy adatai védve vannak, és eszközei biztonságban vannak. Az adattörvények folyamatosan változnak, és néhány újabb változással, különösen azokkal kapcsolatban közösségi médiaa mindennapi internethasználatunk egyre kevésbé privát.

Olvasni:  Minden idők kedvenc SEO mémjeink

Ha Európában tartózkodik, egy kicsit jobban jár, mivel a GDPR törvény tiltja a felhasználói adatok kéretlen gyűjtését, de még ez sem terjed ki mindenre. Ezért hasznosak az olyan webhelyek, mint a PrivacySharks. Megadják azokat az információkat, amelyekre mindannyiunknak szüksége van ahhoz, hogy felkutassuk azokat a szolgáltatásokat, amelyek érintetlenül tartják online adatvédelmenket. Azt is fontos megemlíteni, hogy a PrivacySharks-ról szóló vélemények egyike sem szponzorált vagy fizetett, így biztos lehet benne, hogy a kapott információk elfogulatlanok és valódiak.

Ami különösen hasznos ezen a webhelyen, az az, hogy rengeteg kategória közül választhat VPN-ek böngészésekor.

Tegyük fel, hogy Ön egy streamer, akinek a számítógépe Windows rendszeren fut. A PrivacySharks webhelyen könnyedén megnézheti a legjobb streaming- és Windows-szolgáltatásokat, majd kereszthivatkozással megtalálhatja az Önnek legmegfelelőbbet. Ez egy gyors és hatékony módja annak, hogy megtalálja, amit keres, anélkül, hogy megzavarná a rengeteg kínált lehetőség.

Az oldal emellett teljes mértékben reszponzív, így nem okoz gondot, ha végignézi és megtalálja a kívánt információkat, függetlenül attól, hogy éppen milyen eszközt használ.

Hogyan működik

A kezdőlapon a legmagasabb rangú VPN-ek listája található, és néhány fontos részletet tartalmaz róluk, mint például az ár, mire a legjobb egy VPN-szolgáltatás stb. Ráadásul az egyes szolgáltatások rövid leírása tartalmaz egy legördülő menüt, ahol elolvashatja többet a figyelmét felkeltő VPN-ekről.

Az oldal tetején öt népszerű kategória látható: Gaming, Windows, Mac, Legjobb VPN-ek és Streaming. Ha valamelyikre rákattint, hamarosan rövid leírást talál arról, hogy miért elengedhetetlen a VPN egy adott kategória számára, valamint arról, hogy mit és hogyan véd a VPN. Látni fog egy listát is, amely nagyon hasonlít a kezdőlapon szereplőhöz – a szolgáltatások listája a legmagasabbtól a legalacsonyabbig terjed. Az egyes kategóriákban megadott lista kiegészítése a céloldalon található listával szemben, hogy egyes szolgáltatások „nem ajánlott” jelzéssel lesznek megjelölve.

A PrivacySharks céloldalának VPN-listája

Ez egy szép kiegészítés, mert bár lehet, hogy egy szolgáltatás a legjobbra értékelt és mindenhol jó, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenre kiváló.

Az öt gomb felett megtalálja az öt alapkategóriát, amelyek mindegyike tartalmaz egy-egy legördülő menüt, ahol további lehetőségek közül választhat. Szóval, szánjunk egy percet, és nézzük meg, mit kínálnak.

Olvasni:  Ügynökség reflektorfényben: Hogyan veszítette el a Media Group értékét...

VPN-eszközök

Ez a kategória a következő alkategóriákat tartalmazza: Android, Smart TV, Chromebook, iOS, Mac, táblagép és még néhány más. Tehát, ha egy adott eszköz miatt aggódik, akkor ezt a kategóriát kell megvizsgálnia. Például van egy egész PS4 és PS5 kategória. Lehet, hogy elsőre nem gondolja, hogy ez releváns, de néhány VPN-ről ismert, hogy lelassítja a játékkonzolok sebességét. Ha lelkes játékos vagy, valószínűleg különös figyelmet fog fordítani erre, mert ez tönkreteheti az élményt.

VPN helyek

Ahogy már említettük, a világ egyes országaiban nagyobb internetes korlátozások vonatkoznak, mint másokra. És ami Hollandiában elég ahhoz, hogy szabadon böngésszen az interneten, az nem biztos, hogy jól működik Pakisztánban. Arról nem is beszélve, hogy sok nemzetnek szigorú nyomkövetési politikája van. Tehát, ha lehetőségeihez mérten ki akarja kerülni mindezt, ezt a kategóriát érdemes figyelni.

PrivacySharks VPN-ek NYC-hez

VPN kategóriák

A tétel legáltalánosabb része, a VPN-kategóriák a legjobb VPN-ekkel kapcsolatos információkat tartalmaznak a Netflix, Kodi, Popcorn Time, személyes használatra, játékok stb. számára. Ez az a kategória, amelybe bele kell fordulni, ha az, amit keres, csak valami az Ön számára. ház, vagy ha a VPN megfontolásának fő oka a médiafogyasztáshoz kapcsolódik.

VPN vélemények

Tegyük fel, hogy leszűkítette a választási lehetőségeket néhány szolgáltatásra, és mindegyik megfelel az Ön igényeinek. A végső döntés meghozatalának legjobb módja a tájékozott döntés. Itt részletes áttekintéseket talál az Önt érdeklő szolgáltatásokról. Ezek olvasása közben talán talál egy kiemelkedő funkciót vagy egy üzletet megszakítót. Soha nem lehet túl sokat kutatni.

VPN összehasonlítások

És az utolsó, de nem utolsósorban a VPN-összehasonlítások. Ez azoknak szól, akik úgy tűnik, nem tudnak dönteni. Végezte a kutatást, elolvasta a véleményeket, de még mindig nem biztos abban, hogy az IPVanish-t vagy a NordVPN-t szerezze be? Ebben az esetben egyszerűen nyissa meg ezt a kategóriát, és derítse ki.

PrivacySharks VPN összehasonlítások

Mielőtt elhagynánk

Itt van, egy rövid előzmény a VPN-sel kapcsolatos dolgokról, és egy mini útmutató arról, hogyan találhatja meg a legjobb vpn szolgáltatás az Ön számára. A VPN-ek közötti különbség az induláskor és most nem is lehetne nagyobb, de mint minden más fejlődéstörténetnek, ez még nem ért véget. Nem tudhatjuk, hogy néhány éven belül milyenek lesznek a VPN-ek.

Még most is nagyon sokféle lehetőség létezik. Tehát mindenképp végezzen kutatást, mielőtt kiválaszt egyet. Nem minden VPN tud mindent, és egyesek jobban csinálják a dolgokat, mint mások.

Új publikációk:

Ajánlott