Weboldal mérete – Miért fontos? És hogyan optimalizálod?

Mi az a weboldal mérete?

A weblapméret kifejezés a SEO világban egy adott weboldal letöltött fájlméretére utal.

A weboldal mérete az oldalt alkotó összes fájlból áll. Egy tipikus weboldal több fájlból áll, amelyek tartalmazhatnak HTML-, CSS-, Javascript- vagy képfájlokat, valamint egyéb forrásokat.

Hogyan működik a weboldal mérete?

Az összes helyszíni fájl különböző méretű, amelyek összeadva megegyeznek a weboldal méretével.

Például egy 110 KB méretű HTML dokumentumból, egy 223 KB méretű képből és egy 87 KB méretű lapfájlból álló weboldal oldalmérete 420 KB lesz.

Amikor áttekinti webhelyét a SEOptimerrel, könnyen meghatározhatja webhelye teljes oldalméretét.

Általában a képek járulnak hozzá a legtöbbet, míg a beágyazott videók, szkriptek vagy CSS-stílusok szintén növelhetik a weboldal teljes méretét.

Az alábbi képernyőképen észreveheti, hogy a képek valójában a legnehezebbek.

Ahogy több beépülő modult és marketingszoftvert integrál, az oldal mérete jelentősen megnőhet.

A weboldalak mérete az évek során folyamatosan nőtt. Az első weblap az interneten mindössze 4 KB méretű volt.

Ez különösen azért volt így, mert a böngészők akkoriban nem támogattak sok olyan dolgot, amit ma.

Például csak 1993-ban kezdték el a böngészők támogatni a képeket.

Alapján HTTP-archívum az átlagos weboldalméret 2017 augusztusában 1,6 MB volt az asztali webhelyek esetében. Ez észrevehető növekedés a 2014-es 1,2 MB-os átlaghoz képest.

Gyorsan előre 2022 szeptemberére, az átlagos weboldal mérete körülbelül 2,2 MB asztali webhelyek és 2 MB mobilwebhelyek esetében.

A Pingdom’s szerint Átlagos weboldal 2017-ben jelentésátlagosan 819 KB-ot fordítottak videóra és 1818 KB-ot a képekre.

2021-ben azt látjuk, hogy még mindig a képek teszik ki a teljes weboldalméret legnagyobb részét.

Weblapméret és nyers méret letöltése

Mielőtt folytatnánk a weblapméretről és annak csökkentéséről szóló vitánkat, fontos különbséget kell tennünk a nyers oldalméret és a letöltési oldal mérete között.

Ha az összes tömörítetlen elemet kombinálná egy oldalon, akkor a nyers oldalméretet kapná.

Mivel a modern webprotokollok tömörítik az oldalfájlokat, a letöltési oldal mérete kisebb, mint a tényleges nyers oldalméret.

A letölthető weboldal mérete a böngésző által a weboldal megtekintéséhez letöltendő tartalom teljes mennyiségére vonatkozik.

Például minden helyszíni optimalizálás, mint például a kicsinyítés, a letöltési weboldal méretének minősül.

Ha viszont képtömörítő eszközt használ a weboldal képeinek optimalizálására, akkor a nyers méretet fogja optimalizálni.

Weboldal-tömörítési algoritmusok

Ezután röviden megvitatjuk a három leggyakoribb webhely-tömörítési algoritmust. A legtöbb embernek nem kell túl sokat aggódnia a tömörítési módszerek miatt, mivel a webszerver úgy van beállítva, hogy az idő nagy részében egyetlen tömörítési algoritmust használjon. Ez egyszerűen az egyes tömörítési algoritmusok magyarázata.

Olvasni:  Hogyan lehet növelni a márkaismertséget a Snapchaten

Gzip

A Gzip a leggyakrabban használt tömörítési technológia az adatok interneten keresztüli átvitelére és tömörítésére.

Ez a tömörítési algoritmus valószínűleg az egyik legrégebbi webes tömörítési technológia, amelyet 1992-ben vezettek be. A webhelyek azonban még mindig széles körben használják, és több mint 52,7% 2022-ben a Gzip-tömörítést használó webhelyek közül.

Kienged

A Deflate egy veszteségmentes tömörítési módszer, amely az LZ77 algoritmus és a Huffman-kódolás kombinációját használja a weboldal fájlok méretének csökkentésére.

A tömörítési algoritmus megkeresi az ismétlődő adatbájtokat. Ezután az ismétlődő adatokat egy rövid hivatkozással helyettesíti, amely az eredeti adatokra mutat vissza, ezáltal csökkenti a teljes méretet.

Brotli

A Google által kifejlesztett Brotli egy másik veszteségmentes tömörítési algoritmus, amely erős alternatívája a Gzip tömörítési módszernek, és gyakran jobb általános tömörítést biztosít, különösen a szövegalapú eszközök/fájlok esetében.

A különbség a Brotli-tömörítés és a többi tömörítési módszer között az, hogy a Brotli egy további előre definiált statikus szótárt és egy dinamikus szótárt is használ az adatok és fájlok tömörítésére.

Miért fontos a weboldal mérete?

A weboldal mérete számít, ha figyelembe vesszük weboldalai keresőmotorjának rangsorolását.

Ez nem csak a webhely rangsorolását, hanem a webhely teljesítményét is befolyásolja. Néhány ok, amiért a weboldal méretére kell összpontosítania, a következők:

Betöltési sebességek

Alapján Google Webmestereka betöltési sebesség az egyik olyan tényező, amelyet figyelembe kell venni a weboldalak rangsorolásakor.

A gyorsabban betöltődő oldalak előrébb helyezkednek el, mint a lassan betöltődő oldalak. Ez különösen azért van így, mert a lassú oldalak a legtöbb ember számára nem hasznosak, tekintettel a magasabb visszafordulási arányra.

Hogyan kapcsolódik ez a weboldal méretéhez? Nos, a weboldal mérete közvetlenül befolyásolja a weboldal betöltési sebességét.

Mobil keresés

Az okostelefonok megnövekedett használata pozitívan befolyásolta a mobiltelefonok internetes böngészés során történő használatát.

2015-ben a Google bejelentette, hogy a mobiltelefonok online keresések végrehajtása először megelőzte az asztali számítógépeket a világ tíz legnagyobb gazdaságában.

2018-ban a Google kezdeményezte mobil-első indexelés. Ez óriási aggodalomra ad okot, mivel a weboldalak betöltése több időt vesz igénybe mobileszközökön, mint asztali számítógépeken.

Alapján Lukew, a 4G okostelefonok 12%-kal, míg a 3G telefonok 40%-kal lassabbak a weboldalak betöltésében, mint az asztali számítógépek. A mobileszközök betöltési idejének javításának egyetlen módja a weboldalak átlagos méretének csökkentése.

Ez azért fontos, mert a Google figyelembe veszi a mobil reszponzivitást, amikor a SEO rangsorolásáról dönt.

Webtárhely költségek

Az Ön webhelyére vonatkozó tárhelytervek a sávszélességen alapulnak.

A webhelyét tároló cég a weboldal mérete, az oldalak száma és a látogatók száma alapján megbecsüli a sávszélesség méretét.

Ha webhelye nagyobb méretű oldalakból áll, akkor valószínűleg nagyobb sávszélességre lesz szüksége, mint amennyit jelenleg használ. Ez növeli a webhely üzemeltetésének költségeit.

Weboldalméret – bevált gyakorlatok

Manapság az internetes marketing sok egyensúlyt igényel a különböző tényezők között.

A weboldalak mérete az évek során folyamatosan nőtt. Ennek egyik oka az online képek népszerűsége.

Az Ön webhelyére látogató emberek többsége nem fogja elolvasni az Ön weboldalait, ha nincsenek vonzó képek és grafikák.

Ezért fontos egyensúlyt teremteni a képek használata és a weboldalak méretének minimalizálása között. Ahhoz, hogy minden rendben legyen, íme néhány bevált gyakorlat, amelyet követni kell:

Optimalizálja a képeket

A képek fontos szerepet játszanak a weboldalakon. Segítenek olyan információkat átadni, amelyeket a szavak önmagukban nem képesek.

A képek használata azonban megnöveli a weboldal méretét, ami jelentősen csökkenti az oldal betöltési sebességét.

Olvasni:  Mi a legjobb logóméret a webhelyéhez? (és közösségi, nyomtatott stb.)

Webhelye sebességének javítása érdekében fontos, hogy fontolja meg a képek tömörítését vagy átméretezését az ajánlott 500 KB-os fájlméretre.

A képek és szövegek egyszerű tömörítése is megváltoztathatja a játékot – helyesen végezve az oldalak 30%-a több mint 250 KB-ot takarít meg.

Számos eszköz használható a képek hatékony tömörítésére vagy átméretezésére:

 • kraken.io
 • Compressor.io
 • Compressjpeg
 • Jpegmini
 • TinyPng

A képek optimalizálásának másik módja a használata CSS sprite.

Forrás: Közepes

Ez arra vonatkozik, hogy több képet egyetlen képpé egyesítenek, majd szükség szerint CSS-t kell alkalmazni egy egyedi kép megjelenítéséhez.

Ez sávszélességet takarít meg, mivel kevesebb kérést küldenek a képekre.

Kerülje a szükségtelen egyéni betűtípusokat

Az egyéni betűtípus növeli webhelye vonzerejét, de nehézzé is teheti az oldalt, növelve a betöltési időt és negatív eredményeket produkálva.

A szükségtelen egyéni betűtípusok elkerülése segít csökkenteni a weboldalak méretét és csökkenti a betöltési időt, ami végső soron növeli az oldal látogatóinak számát.

Csökkentse az erőforrásokat

Az erőforrások minimalizálása a redundáns vagy szükségtelen adatok eltávolításának folyamata a weboldalakról anélkül, hogy ez befolyásolná a böngészők általi feldolgozását.

Például a kicsinyítés magában foglalhatja a nem használt kódok, kód megjegyzések vagy rövidebb függvénynevek eltávolítását.

A Google részletes útmutatást ad a lépésekről erőforrások minimalizálása.

Tartalomszolgáltató hálózatok (CDN) alkalmazása

A webhelyek felgyorsítása érdekében a növekvő oldalméretek korában sok ember CDN-t használ. Ezek egymással összekapcsolt szerverrendszerek, amelyek földrajzi közelség-technológiát alkalmaznak a webtartalom továbbítására.

Forrás: Cloudflare

Ez egy fontos eszköz a franchise vállalkozások helyi SEO-rangsorolásában, mivel a weboldalak a webhely elemeinek tárolási helyével jelennek meg a keresők számára.

Ez akkor is segít, ha a weboldalak viszonylag nehezebbek. Nyilvánvaló, hogy a weboldal mérete fontos a webhely rangsorolásához.

A nagyobb weboldalak lassan töltődnek be, ami azt jelenti, hogy a Google figyelmen kívül hagyja ezeket az oldalakat, amikor eldönti, hogy melyik oldalakat helyezze el.

Ennek az az oka, hogy a felhasználók nem szeretik a lassan betöltődő oldalakat, és a keresőmotorokkal foglalkozó cég büszke arra, hogy kielégíti ügyfeleit.

Az oldalak gyorsabb betöltése érdekében meg kell határoznia a méretüket, és optimalizálnia kell őket. Ennek érdekében számos egyéb eszközt is érdemes megfontolni:

 • Weboldal elemző
 • Weboldal Gréder
 • Oldalméret kivonó
 • Xenu

Weboldalméret-optimalizálás WordPresshez

A WordPress messze a legnépszerűbb CMS. Ha van WordPress webhelye, azt gyorsabbá teheti a weboldal méretének optimalizálásával.

Ezt az alábbi egyszerű lépéseket követve teheti meg:

Optimalizálja a betűtípusokat

Különböző betűtípusokat használnak az oldal tartalom létrehozásához. A KeyCDN becslései erre utalnak a betűtípusok átlagosan 123 KB-ot tesznek ki a teljes oldalméretből.

2022 szeptemberétől a betűtípusok körülbelül 143 Kb-ot, illetve 124 Kb-ot tettek ki a weboldal méretéből az asztali számítógépeken és a mobileszközökön.

A különböző betűtípusok és az egyediség keresése miatt fontos, hogy olyan betűtípusokat válasszunk, amelyek nem nehézkesek.

A betöltési sebesség és a betűméret néhány fontos tényező, amelyet figyelembe kell venni ebből a szempontból.

Bár vannak egyéni betűtípusok, amelyeket az oldalkészítés során használhatunk, lehetőség van arra is, hogy kiválassza, melyik a legjobban illeszkedik az oldalhoz betűtípus optimalizálási folyamat.

Optimalizálja WordPress fájl- és képtömörítését beépülő modulokkal

Azt is érdemes ellenőrizni, hogy több beépülő modul hozzáadja-e saját font-awesome.min.css fájljait.

Egyesítheti ezeket a fájlokat, hogy kevesebb .css fájl legyen a WordPress webhelyén olyan beépülő modulok használatával, mint az Egyesítés + Minify + Frissítés vagy a Page Ninja.

Olvasni:  A munkahelyi egészség és a munkahelyi biztonság fontossága: Rövid útmutató

Optimalizálja a képeket

A képek nagyban javítják a weboldalt. Vonzóvá teszik az oldalt, valamint megkönnyítik a látogatók interakcióját az oldallal.

A weboldalak méretének növekvő növekedése a képek használatának tulajdonítható.

A termékenkénti képek számának csökkentése, a képek méretének csökkentése és a képek megfelelő elrendezése az oldalon a méret optimalizálásának három nagyszerű módja.

Ügyeljen arra, hogy megbízható és hatékony alkalmazásokat használjon a képtömörítéshez. Az ilyen eszközök biztosítják a kép minőségének megőrzését, miközben csökkentik annak méretét és felhasználóbarátabbá teszik.

Néhány képoptimalizálási bővítmény:

 • Kraken.io
 • WP Smush
 • EWWW Képoptimalizáló

Videók optimalizálása

Az egyik közelmúltbeli fejlemény a weboldalak létrehozásában a videók beépítése.

Bár az oldal kisebb összetevői közé tartoznak, egyben növelik a weboldal méretét is.

Az oldalméret optimalizálásakor fontolóra kell vennie a felhasznált videók számának csökkentését oly módon, hogy biztosítsa, hogy ne foglaljanak el feleslegesen sok helyet.

A videók hosszának csökkentése és a lehető legtöbb tartalom megtartása érdekében történő szerkesztése szintén ideális lépés az oldaloptimalizálás felé.

Az oldaladon lévő beágyazott videók megnövelik az oldalon történő megjelenítéshez szükséges kérések számát, beleértve az indexkép letöltését és a felbontásokat.

Nemcsak a bájtok mérete nő, de a betöltési idő is jelentősen megnő a további HTTP kérések miatt.

Néhány különböző lehetőséggel optimalizálhatja videóit.

Videó átvilágítódoboz lehetővé teszi, hogy videója felbukkanjon a megtekintéshez ahelyett, hogy beágyazná a webhelyére. YouTube-videókat ágyazhat be a weboldal méretének növelése nélkül, ha csak az indexképet ágyazza be.

Optimalizálja a látogatók megjegyzéseit, visszajelzéseit és véleményeit

Egy olyan platform, ahol a látogatók véleményeket és megjegyzéseket tehetnek, létfontosságú szerepet játszik a lekötelezettség megőrzésében, valamint a fogyasztóktól származó fontos betekintések összegyűjtésében.

Ez a tartalom azonban helyet igényel, ami jelentősen megnöveli a weboldal teljes méretét. Harmadik féltől származó eszközök, például Disqus vagy termékismertetők hozzáadása az oldalhoz ideális módja az oldalméret optimalizálásának.

Arra kell összpontosítaniuk, hogy korlátozzák a megjelenített megjegyzések számát, és olyan egyéb funkciókat alkalmazzanak, amelyekre szükségük lehet a weboldal méretének csökkentésére.

Weboldal méretének optimalizálása a Wix számára

Ha webhelyét Wix használatával tervezi, akkor a WordPresshez vagy a Shopify-hoz képest csak annyit tehet, hogy optimalizálja a weboldal méretét.

Íme azonban néhány lépés, amellyel csökkentheti a weboldalak méretét.

Végső útmutatóként a látogatók nagy hasznot húznak az oldalcímekből és leírásokból a keresések és a navigáció során.

Az általuk betöltött fontos szerep miatt szükség van rövid, tömör címek és leírások használatára az oldalméret-optimalizálás során.

Ez azt jelenti, hogy a lehető legkevesebb szót kell használni, miközben biztosítani kell a világos és határozott jelentést.

Ez azt is jelenti, hogy a címek és leírások tartalma mellett a megfelelő betűtípusokat kell használni.

Google, az övékben A mobiloldalsebesség új iparági referenciaértékeírta:

A képek és szövegek egyszerű tömörítése komoly változást hozhat – az oldalak 30%-a több mint 250 KB-ot takaríthat meg így.

Mivel a Wix kész megoldásként érkezik, az egyetlen szabályozási lehetőség az, hogy mit helyez el a webhelyen, szemben a más CMS-platformokhoz hasonló bővítményekkel végzett optimalizálással.

Fontos megjegyezni, hogy egy webhelyen belül a különböző oldalak linkcímeken és horgonyszövegeken keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Ezek megkönnyítik a navigációt és útbaigazítást kínálnak a látogatóknak.

Mindazonáltal minden olyan oldalon, ahol használják őket, kiegészítik az oldal tartalmát, és így megvannak a lehetőségei az oldal méretének növelésére.

Olvasni:  Hogyan lehet kijavítani a fehéren villogó PS4 vezérlőt?

A weboldalméret-optimalizálás során szükség van a hivatkozások és a horgonyszövegek lehetőség szerinti csökkentésére. Ezt tovább kell javítani a folyamatban használt karakterek számának csökkentésével.

Kerülje a hang és videó automatikus lejátszását

Az audiofájlok növelhetik az oldal méretét és a betöltési időt, ezért ajánlatos ezeket teljesen elkerülni. Ha azonban hangot tölt fel webhelyére, 128 KBP bitsebességű hangfájlokat töltsön fel.

Képtömörítés optimalizálása

Az oldalon használt képek fontosak. A modern és felkapott oldalak részét képezik, de jobb felhasználói felületet is biztosítanak a látogatónak.

A képek azonban sok helyet foglalnak el az oldalon, ezért szükség van a képek tömörítésére.

A Wix weboldal méretének optimalizálási folyamata megbízható képtömörítő eszközöket igényel, amelyek biztosítják, hogy a kép tartalma és minősége ne legyen hatással.

Ezt a képek megfelelő elrendezésének biztosítása mellett kell megtenni annak érdekében, hogy a lehető legjobb számban kerüljenek felhasználásra anélkül, hogy megnövelnék a helyigényt.

Weboldalméret-optimalizálás a Shopify számára

A Shopify számos egyedi funkcióval rendelkezik, amelyek hatással lehetnek weboldalaira és webhelye sebességére. A Shopify weboldal méretének optimalizálásához kövesse az alábbi egyszerű lépéseket:

Termékképek optimalizálása

A Shopify platformot biztosít a marketingszakemberek és az üzlettulajdonosok számára, hogy elérjék az ügyfeleket. Ezt úgy érik el, hogy képeket és más tartalmakat használnak az oldalon, hogy vonzzák az ügyfeleket.

Ebben a tekintetben az oldalméret optimalizálása érdekében fontos csökkenteni az egyes termékek képeinek számát.

Vegyük például ezt a termékoldalt a Csomagmentes csomagból, csak 3 termékképet tartalmaz.

A képek rendszeres szerkesztése és megváltoztatása ideális megközelítés lehet annak érdekében, hogy a látogatók különböző képet kapjanak a termékről, ahelyett, hogy több kép lenne egyetlen oldalon.

Csökkentse az indexképek méretét, hogy gyorsabban töltsenek be, és csökkentse a weboldal általános méretét. A témáknak a Shopify beépítettét kell használniuk képméret paraméterei a legkisebb képek letöltéséhez.

Külön bélyegképek létrehozása és a képméretek csökkentése járul hozzá leginkább az oldalméret csökkentéséhez.

Nyomon követés és konverzió

Ahelyett, hogy Shopify alkalmazásokat használna a konverziók követésére, használja a Google Címkekezelőt.

Központként fog működni, és csak egy JavaScript-darabra van szüksége a webhelyen az összes szkripthez, beleértve a Google Analytics, az Adwords és a Facebook nyomkövető képpontokat.

Kompatibilitás mobil eszközökkel

A mobileszközök használata napról napra növekszik. Az asztali számítógépekkel ellentétben a mobileszközök korlátozott memóriát használnak, ezért optimalizált oldalakra van szükségük a mobil megtekintéshez.

Annak elkerülése érdekében, hogy a különböző nézetekhez különböző oldalakat tartson fenn, optimalizálja a meglévő oldalakat, hogy azok minden eszközzel kompatibilisek legyenek.

A Shopify platform erre a célra készült, ezért olyan eszközök állnak rendelkezésre, amelyek segítségével testreszabhatja az oldalakat az optimális teljesítmény érdekében minden eszközön.

Értse meg, mit látnak ügyfelei

Bár érdemes lehet egy hosszadalmas kezdőlapot létrehozni, egy hőtérkép-eszköz, például a Hotjar vagy a Crazyegg segítségével nyomon követheti, hogy látogatói milyen gyakran tekintik meg webhelyét, megmutatja, hogyan lehet csökkenteni.

Forrás: Brax

A legtöbb optimalizált kezdőlapnak egy vagy két görgetésen belül kell megjelennie.

A Nielson Norman csoport tanulmánya kimutatta, hogy az egyének oldalmegtekintési idejének 57%-a a hajtás felett volt. Míg a megtekintési idő 74%-át az első két képernyő tele van töltve, 2160 PX-ig.

Következtetés

Ezzel véget is értünk a weboldal méretéről szóló cikkünknek. Kövesse a cikkben végig tárgyalt ajánlásokat a teljes weboldalméret optimalizálásához.

Ez nem csak javíthatja a keresőmotorok helyezéseit, hanem több konverziót, a visszafordulási arány csökkenését és a felhasználók jobb helyszíni elköteleződését is eredményezheti.

Új publikációk:

Ajánlott