Webtervező és webfejlesztő: mi a különbség?

Tartalomjegyzék

 • Bevezetés
 • Web Design
 • Webfejlesztés
 • Különbség a Web Designer és a Web Developer között
 • Web Designer vs Web Developer: mi a különbség?
 • Melyiket érdemes választani?
 • Kulcs elvitelek
 • Következtetés
 • GYIK

Mivel világunk csaknem 90%-a digitális valósággá változott, a webkészítés az egyik kezdő karrierút. Mindannyian hallottunk olyan kifejezésekről, mint a webtervezés és a webfejlesztés. Bár szinte hasonló munkaprofilnak tűnnek, jelentős különbség van a webdesigner és a webfejlesztő között.

Amikor arról van szó a különbség köztük webdesigner és webfejlesztő, legtöbbünk alapvetően tisztában van azzal, hogy a webdesigner olyan, mint egy grafikus. Ezzel szemben a webfejlesztő felelős a kódolásért. Azonban nem ez az egyetlen különbség a kettő között.

A valóságban óriási különbség van köztük. Ez egyértelmű és markáns különbségeket von maga után a készségeik, a munkakörük, a fizetéseik és a két szakma tényleges munkája tekintetében.

Értsük meg a kettő közötti különbségeket, ha közelebbről megvizsgáljuk az egyes munkaterületeket külön-külön.

Web Design

A webdesigner szerepe

A webdesigner a felelős a weboldal megjelenéséért. Feladatuk a stílus és az általános érzés fokozása. Ehhez a feladathoz használt szoftverük a Photoshop és a Corel Draw, amelyek segítenek vonzóbbá tenni a webhelyet. A weboldal elrendezése és vizuális elemei a webdesigner felelősségi körébe tartoznak.

Forrás

Nemcsak azt biztosítják, hogy a webhely jól nézhető legyen, hanem azt is, hogy felhasználóbarát legyen. Gondoskodnak a webhely általános struktúrájáról és elrendezéséről, és konverziót generáló elemeket építenek az elrendezésen belül. A webdesignernek úgy kell megterveznie a weboldalt, hogy kompatibilis legyen a különböző eszközökkel és mobilbarát legyen.

A webdesignerek feladata továbbá a webtervezési szerződések, weboldal-összefoglalók, webhelyjavaslatok és tervezési kérdőívek létrehozása és kezelése. Míg a tervezés a webdesigner elsődleges feladata, a kutatás és a tesztelés beágyazott része a munkaprofiljuknak. Emellett figyelmen kívül hagyják a teljesítmény-ellenőrzéseket, a tartalomkészítési frissítéseket, a karbantartást és a webhelymodelleket.

A webdesignerek típusai

Mielőtt belemerülnénk a webdesignerek és webfejlesztők közötti fő különbségekbe, meg kell értenünk a webdesignerek különféle típusait és azokat a készségeket, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy webdesignerré váljanak.

A webdizájnban három tág kategória létezik: felhasználói élmény (UX), felhasználói felület (UI) és látványelemek.

1. UX tervezők

Gondoskodnak arról, hogy a webhely megfelelő szerkezetű legyen az elkötelezettség növelése érdekében.

Olvasni:  19 elkerülendő bloghiba (és hogyan javítható)

Forrás

Ők azok, akik emberközpontú terveket hoznak létre adatvezérelt döntések alapján. A kutatás és a tesztelés fontos részét képezik munkájuknak.

UI tervezők

A felhasználói felület tervezői a felhasználói felület fejlesztésével foglalkoznak. Fő fókuszuk a webhelyen való interakció.

Míg egy UX-tervező a struktúrára összpontosít, addig a felhasználói felület-tervező a webhely használhatóságának javításán dolgozik, hogy több konverziót érjen el.

2. Látványtervezők

A látványtervezők kizárólag a vizuális elemekkel és a webhely általános elrendezésével foglalkoznak. Munkájuk egyszerre ötvözi a weboldal vonzerejének és használhatóságának javítását.

A webdesignerek számos szoftvert és eszközt használnak, például webhelykészítőket, CMS-t, tervezőszerkesztő szoftvert, fényképészeti erőforrásokat, optimalizálási és tömörítési eszközöket stb.

 • A webdesignereknek szükséges készségkészlet

Míg a webtervezőnek milyen készségekre van szüksége, kifejezetten a webdesign-feladatuktól függ, van néhány fontos előfeltétele annak, hogy webtervező legyen. Ezek a következők:

Forrás

 • Konverziós arány optimalizálás
 • Felhasználói útleképezés
 • Drótvázolás
 • Prototípuskészítés
 • Interakció tervezés
 • A webes akadálymentesítési szabványok egyértelmű ismerete
 • Márkaépítés
 • Tervező eszközök és alapvető tervező szoftverek ismerete
 • HTML és CSS munkaismeret
 • Színelmélet és tipográfia
 • Erős kommunikációs és vezetői készség

Webfejlesztés

A webfejlesztő szerepe

Forrás

A webhely-fejlesztők feladata a webhely alapvető szerkezetének felépítése és karbantartása. Leginkább egy weboldal technikai know-how-jával foglalkoznak. Ők azok, akik a tényleges haladó programozást és kódolást végzik, és a webdesignerek által megfogalmazott ötleteket és koncepciókat teljes mértékben működő weboldalakká valósítják meg.

A webfejlesztők a weboldal készítői. Más feladatokat is el kell végezniük, mint például a tesztelés és a hibakeresés. Számos bevezetés utáni szolgáltatás is szerepel a webfejlesztő munkaprofiljában.

A fejlesztő az, aki a webdesigner vagy egy tervezőcsapat által lefektetett tervezetet funkcionális weboldallá alakítja át. A kódolás és programozás kulcsfontosságú feladatai mellett a webfejlesztőnek gondoskodnia kell a tárhely-problémákról, állandó támogatási és karbantartási szolgáltatásokat kell nyújtania, valamint figyelemmel kell kísérnie a webhely általános minőségét és funkcionalitását.

Webfejlesztők típusai

Függetlenül attól, hogy milyen konkrét feladatot látnak el a webfejlesztés résében, a webfejlesztőknek képzést kell kapniuk a programozási nyelvek használatára. A webfejlesztők három fő típusa a következők:

Forrás

1. Front-end webfejlesztők

Ők felelősek a tényleges webhely rögzítéséért. A front-end webfejlesztőknek ismerniük kell a CSS HTML-t, más fontos programozási nyelveket és olyan CMS-eket, mint a WordPress. A weboldal vizuális elemeinek kódolása és programozása az alapvető feladatuk.

2. Háttér webfejlesztők

A háttérfejlesztők kódolják az adatbázist és a szervert. Olyan fejlett programozási nyelvekkel foglalkoznak, mint a PHP, C#, Java, Ruby és SQL. A jobb szerver vagy a háttérfejlesztés a weboldal működésének „kulisszái mögé” vonatkozik.

3. Full-stack webfejlesztők

A full-stack fejlesztők kezelik a webhelyek háttér- és frontend-fejlesztését egyaránt. Tudják, hogyan működnek ezek az alkatrészek, és zökkenőmentesen működnek egyben. Weboldalakat kódolnak, szervereket, adatbázisokat és programozói felületet konfigurálnak.

Olvasni:  Facebook-hirdetések bloggereknek és kiadóknak – 1. rész: Az alapok

A webfejlesztőknek szükséges készségkészlet

Ahhoz, hogy webfejlesztő lehessen, több technikai készségre van szüksége, amely a következőket tartalmazza:

Forrás

 • Olyan kódolási és programozási nyelvek ismerete, mint a HTML, CSS, JavaScript és PHP
 • Tesztelés és hibakeresés
 • CMS, például WordPress
 • Keresőoptimalizálás (SEO)
 • Háttér- és adatbáziskezelési ismeretek
 • JavaScript keretrendszerek

A webfejlesztőknek ideális esetben a problémamegoldó képességnek, az elemző gondolkodásnak, az erős együttműködési készségnek és a kommunikációs képességeknek kellett volna lenniük. A fájlátviteli protokollok és a tárhelymegoldások további ismerete további előnyt jelent a webfejlesztőknek, és bővíti a lehetőségeket.

Különbség a Web Designer és a Web Developer között

Most, hogy megértettük, mi az a webdesign és webfejlesztés, válaszoljunk arra a kérdésre, hogy mi a különbség a webdesign és a webfejlesztő között.

Forrás

Mint korábban említettük, nagy különbség van a webdesignerek és a webfejlesztők között. A fő különbségek a kettő között a következők:

 • A webtervezők feladata a webhely használhatóságának javítása, míg a fejlesztők feladata a funkcionalitás javítása.
 • A webdizájnerek a weboldal megjelenésével foglalkoznak. Másrészt a webfejlesztők felelősek azért, hogy a webhely szerkezetére összpontosítsanak.
 • A tervezők konceptualizálják a weboldal ötletét, míg a fejlesztők megalkotják az ötlet/terv teljes mértékben működő modelljét. A webfejlesztőtől függ, hogy a weboldal terve megvalósítható-e vagy sem.
 • Egy másik jelentős különbség a webdesignerek és a fejlesztők között az, hogy a fejlesztőknek többnyire technikai ismeretekkel kell rendelkezniük az oldal kódolásához és programozásához. Másrészt a tervezőnek foglalkoznia kell a honlapkészítés kutatási, elemzési és kreativitási vonatkozásaival.
 • A webfejlesztők lehetnek front-end, back-end és full-stack fejlesztők, míg a webdesignerek vagy felhasználói felülettel, felhasználói élményekkel vagy kizárólag vizuális elemekkel dolgoznak a weboldal tervezésében.
 • Egy másik különbség a webdesignerek és webfejlesztők között az általuk használt eszközökben rejlik. A webfejlesztő keretrendszereket és kódkönyvtárakat, problémakövető platformokat és CMS-t használ. A webtervezők jobban foglalkoznak a tervezői és szerkesztői eszközökkel, mint például a Corel Draw és a Photoshop. Szükségük van a drótkeretezéshez és a prototípus-készítéshez is.
 • A webdesignereknek nem kell haladó programozási nyelveket ismerniük, míg a fejlesztőnek az alap HTML, PHP és Java mellett a CSS, Ruby, Python, jQuery használatában is jártasnak kell lennie.
 • A webdizájnerek azzal foglalkoznak, hogy a webhely hogyan néz ki és hogyan működik kívülről, míg a webfejlesztőket a webhely működése.

Függetlenül attól, hogy mi a különbség a webdesign és a webfejlesztés között, mindkettő fontos a weboldal létrehozásához és látványos megjelenéséhez. A két szerepkör egymástól függ, és egyik sem készíthet minőségi weboldalt anélkül, hogy együttműködne a másikkal.

Olvasni:  A 10 legjobb mesterséges intelligencia marketingtrendje 2024-ben

Melyiket érdemes választani?

Webdesign kontra webfejlesztés? Pontosan mi az a karrierút, amely felé hajlamosabb vagy jelenlegi képességei alapján jobban megfelel Önnek?

Annak eldöntéséhez, hogy melyik rés felé hajlik jobban, fel kell tennie magának a kérdést, hogy mi érdekli jobban. Ez egy webhely kinézete, vagy a kódolási folyamat áll mögötte?

Gondolja át, melyik szerep tölti be jobban Önt, mint egyént. Végezhet egy gyors internetes keresést, vagy iratkozzon fel rövid távú webdesign és webfejlesztő tanfolyamokra, hogy alaposan megvizsgálhassa, mi a legmegfelelőbb az Ön számára.

Ugyanilyen fontos, hogy tisztában legyünk az egyes munkaprofilok pénzügyi vonatkozásaival. Győződjön meg arról, hogy ismeri a webtervezők és webfejlesztők átlagos fizetését, mivel ez nagyban befolyásolja a karrierút kiválasztását. Jelenlegi végzettsége, készségei, tapasztalati szintje és egyéb demográfiai jellemzői fontos szempontok, amelyeket figyelembe kell venni.

Egy másik nagyszerű módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a megfelelő karrierpályán halad, ha felsorolja az egyes profilokhoz szükséges készségkészletet, és összehasonlítja azokat a már birtokolt készségekkel, vagy azokkal, amelyek elsajátítása érdekelhet.

Használja ki az interneten elérhető forrásokat e-könyvek, útmutatók, rövid kurzusok és videók formájában, amelyek tovább javíthatják a webdesigner és a webfejlesztő közötti különbség megértését.

Mind a webdesign, mind a webfejlesztés rendkívül jövedelmező karrier. Kétségtelen, hogy bármelyiket kiválasztva garantálja, hogy képességei nem avulnak el.

Az internet soha nem szűnik meg, és csak újítani fog, és egyre jobb lesz. Így a tehetséges webtervezőkre és webfejlesztőkre mindig nagy szükség lesz.

Kulcs elvitelek

 • A webdesigner felelős azért, hogy vonzóbbá tegye a weboldalt. Javítják a webhely stílusát és hangulatát olyan szoftverek használatával, mint a Corel Draw, a Photoshop és egyebek.
 • A weboldal elrendezése és vizuális elemei a webdesigner felelősségi körébe tartoznak.
 • A webdizájn alatt három rést találunk: a felhasználói élményt (UX), a felhasználói felületet (UI) és a vizuális megjelenítést.
 • A webhely-fejlesztők feladata a webhely alapvető szerkezetének felépítése és karbantartása. Leginkább egy weboldal technikai know-how-jával foglalkoznak.
 • Három széles webfejlesztési kategória létezik: front-end, back-end és full-stack webfejlesztés.
 • A kódolás és programozás kulcsfontosságú feladata mellett a webfejlesztőnek gondoskodnia kell a hosting problémákról is, hogy állandó támogatási és karbantartási szolgáltatásokat nyújtson.
 • A kódoláshoz szükséges technikai készségekkel a webfejlesztőknek olyan nem technikai készségekkel is rendelkezniük kell, mint a problémamegoldó képesség, az elemző gondolkodás és az erős kommunikációs készség.
 • A webdizájnerek konceptualizálják a weboldal ötletét, míg a webfejlesztők az ötlet/terv teljesen működőképes modelljét.
 • A webdizájnerek a weboldal megjelenésével foglalkoznak. A webfejlesztők viszont felelősek azért, hogy a webhely szerkezetére összpontosítsanak.
 • Egy másik jelentős különbség a webdesigner és a webfejlesztő között az, hogy míg a fejlesztőknek többnyire technikai ismeretekkel kell rendelkezniük az oldal kódolásához és programozásához, addig a tervezőnek a webhelykészítés kutatási, elemzési és kreativitási szempontjaival kell foglalkoznia.
Olvasni:  10 stratégia a hatékony közösségi média feliratokhoz

Következtetés

Reméljük, hogy ez a blogbejegyzés jobban megértette a webdesigner és webfejlesztő közötti különbséget. A webtervezés és a webfejlesztés két nagyon különböző munkaprofil, és a webdesigner és webfejlesztő közötti különbség ellenére mindkettő egyformán izgalmas pályaválasztás.

Ha érdekli egy webhely megjelenése és vonzereje, valamint a színek, a tipográfia és a szerkesztő szoftverek azok, amelyekkel szívesen dolgozik, akkor érdemes többet foglalkoznia a webhelyek tervezésével.

Ha már régóta lenyűgözik a kódolási nyelvek, és szeretne megtanulni programozni, vagy már jártas a PHP-ben, Java-ban, HTML-ben vagy más haladó nyelvekben, akkor kipróbálhatja magát a webhelyfejlesztésben, és megnézheti, hogy élvezi-e a folyamatot.

GYIK

1. Pontosan mennyi pénzt keres egy webdesigner?

Egy webdesigner az Egyesült Államokban évente körülbelül 65 195 dollárt keres. A webdesigner óradíja jelenleg körülbelül 28-34 dollár óránként. A webdesigner fizetése általában 15,12 USD-tól kezdődik, és óránként 42,67 USD-ig terjedhet.

2. Mi a webdizájn jövője?

A webdizájn fényes jövő előtt áll, és ez az egyik olyan készség, amelyre az elkövetkező években nagy igény lesz. A webdizájn valójában az egyik leggyorsabban növekvő digitális ágazat az Egyesült Államokban, és éves szinten 4,4%-os növekedési rátával és még ennél is magasabb növekedési rátával rendelkezik.

3. Milyen karrierlehetőségek várják a webfejlesztési képzést követően?

A webdesign tanfolyam elvégzése után a karrierlehetőségek egy része magában foglalja a front- és back-end webfejlesztést, a webalkalmazás-fejlesztést, a tervezést és az elrendezés elemzőt, a vezető webelemzőt és a webmarketing elemzőt.

4. Mit csinálnak a webfejlesztők naponta?

A webfejlesztők találkoznak a leendő ügyfelekkel vagy a vezetőséggel, hogy megvitassák a webhely igényeit. Munkaprofiljuk azt is magában foglalja, hogy kódot írnak különböző programozási nyelvek használatával, tesztelnek alkalmazásokat és interféseket, valamint koordinálják a csapat többi tagjával a webhely elrendezését.

5. Melyik nyelv a legjobb webfejlesztéshez?

A webfejlesztés négy legszélesebb körben használt nyelve a Python, a PHP, a C# és a Java.

6. Mennyi a fizetése egy kezdő webfejlesztőnek?

A Glassdoor szerint egy tipikus kezdő szintű webfejlesztési munka az Egyesült Államokban, jelenleg átlagosan 49 000 dollárt kell fizetni évente. Ez akár 69 328 dollárt is elérhet azon fejlesztők számára, akik már rendelkeznek tapasztalattal ezen a területen.

Új publikációk:

Ajánlott